Internet izdanje - 16. februar 2006. godine

  Ibarske novosti - e-mail

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" Kraj tromesečnom čekanju
Kampanja predsedničkih kandidata uoči drugog kruga izbora
Konferencije za novinare političkih stranaka i kandidata
Sve što smo obećali građanima, već počinjemo da realizujemo
Nedodirljivi i nezajažljivi
Ako u nedelju pobedi Velja, KraVELJO postaje mesna zajednica opštine Čačak!
Radnici konačno dokazali - očigledno
Prečicom do preduzeća
Bord proizvođača i prerađivača
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: košarka, odbojka, fudbal


U NEDELJU, 19. FEBRUARA, DRUGI KRUG IZBORA ZA PREDSEDNIKA OPŠTINE KRALJEVO - piše Slobodan Rajić
Kraj tromesečnom čekanju

   • Na 129 biračkih mesta ukupno 102.156 upisanih birača imaće pravo da se glasanjem opredeli između dva najuspešnija kandidata iz prvog kruga: dr Miloša Babića (Nova Srbija - Velimir Ilić) i Miljka Četrovića (Srpska radikalna stranka) • Birališta otvorena od 7 do 20 sati, procedura ista kao i u prvom izbornom krugu

   Sve je spremno za održavanje drugog kruga prevremenih izbora za predsednika opštine Kraljevo. Drugi izborni krug biće održan u nedelju, 19. februara, od 7 do 20 sati, na 129 biračkih mesta na području opštine, baš kao i u prvom izbornom krugu.
Pravo glasa ovog puta imaće 102.156 birača, upisanih u opštinski birački spisak, i to je njihov konačan broj.
Svojim rešenjem koje je objavljeno u „Službenom listu opštine Kraljevo”, izborna komisija je utvrdila listu od dva kandidata, koji će se i ovog puta naći na glasačkom listiću, po azbučnom redu prezimena. To su dva najuspešnija kandidata iz prvog kruga glasanja: dr Miloš Babić, kandidat Nove Srbije - Velimir Ilić, i Miljko Četrović, kandidat Srpske radikalne stranke.
Glasački listići, kao i drugi izborni materijal, već su odštampani i biće na vreme, po ustaljenoj proceduri, distriburani biračkim odborima.
Birački odbori u stalnom sastavu su mahom ostali isti, uz neznatne promene zbog bolesti ili odsutnosti pojedinih članova, dok će u proširenom sastavu predlagači dva kandidata imati svoje ovlašćene predstavnike i zamenike. Komisija je donela i nova rešenja za stalni sastav biračkih odbora i ona su uručena njihovim članovima i zamenicima.
Glasanje će se obaviti po istoj proceduri kao i u prvom krugu izbora 5. februara. Pravo da glasaju imaće birači upisani u birački spisak, uz pokazivanje verodostojnog dokumenta sa fotografijom i matičnim brojem (lična karta, pasoš, vozačka dozvola), koristiće se savremena sredstva kontrole (UV-lampice, sprej, providne kutije), a glasanje će se obavljati zaokruživanjem rednog broja ispred imena kandidata.
I birački odbori i Izborna komisija opštine Kraljevo ovog puta, zbog manjeg broja kandidata, imaće još lakši posao, pa se konačni rezultati izbora očekuju već sutradan, 20. februara, u prepodnevnim satima. I ovog puta ne postoji nikakav cenzus izlaznosti, a predsednik opštine postaće kandidat koji dobije najveći broj glasova izašlih birača.Povratak na vrh strane


KAMPANJA PREDSEDNIČKIH KANDIDATA UOČI DRUGOG KRUGA IZBORA - piše Slobodan Rajić

DR MILOŠ BABIĆ, KANDIDAT NOVE SRBIJE - VELIMIR ILIĆ

„Mi ne pričamo, već efikasno radimo na terenu”


   Nastavljajući kampanju uoči drugog kruga predsedničkih izbora, dr Miloš Babić, kandidat Nove Srbije, u proteklih sedam dana posetio je više sela na području kraljevačke opštine da bi se sa meštanima dogovorio oko nastavka dogovorenih poslova.
Najpre je posetio Bapsko Polje, odakle je pre šest nedelja upravo krenuo u prvu predizbornu kapanju za predsednika opštine Kraljevo. Potom je, u pratnji Velimira Ilića, predsednika Nove Srbije i ministra za kapitalne investicije, posetio i Adrane, Mrsać, Popoviće, Musinu Reku, Lazac, Vrbu, Vitkovac, Ravanicu....
U razgovoru sa meštanima Bapskog Polja dr Miloš Babić je rekao da TV „okrugli stolovi” na koje poziva njegov protivkandidat Miljko Četrović nisu bitni, već je svrha rad na terenu. Po njegovim rečima, to se proteklih dana videlo u mnogim mesnim zajednicama, gde ono što je obećano - počinje i da se radi.
- Četrović mene poziva da izađem za medijski duel. Ja nemam nameru da izlazim na TV duel, iz prostog razloga što smo mi izabrali put koji je, po mom mišljenju, najispravniji, a to je da dođemo i da vam se neposredno predstavimo. Kao što vidite, mi dolazimo na lice mesta, stajemo pred vas, da vi nama i mi vama kažemo ono što imamo da kažemo - rekao je dr Babić.
Trenutni nepovoljni vremenski uslovi ne dozvoljavaju da mnoge stvari koje su obećane počnu da se realizuju, ali sve što smo obećali počeće da se realizuje u mandatu novog predsednika opštine - rečeno je u susretu sa meštanima pomenutih sela.
- Sve ono što smo se dogovorili prošlog puta uradićemo i ne vidim razlog zašto ne bismo. Ja volim da malo Kraljevo forsiramo, da malo to krene, jer moj stav je da je „kičma” Srbije od Užica do Pojata i Kruševca. To je ova moravska dolina, to je „kičma” Srbije. Opština Kraljevo je ušla u prioritet Vlade Srbije, jer je ova opština dobila skoro 40 hiljada izbeglica i prognanih, 4.500 đaka u jednoj godini, jedan ceo grad novih ljudi je došao u Kraljevo! Znači, Kraljevu mora da se pomogne i moramo sve ono što smo se dogovorili da napravimo, da izgradimo - naglasio je Velimir Ilić i dodao da je opština Kraljevo iz mnogih razloga uvrštena u prioritete razvoja u Srbiji.
Prilikom posete Vrbi, dr Miloš Babić je sa saradnicima razgovarao sa meštanima o dogovorenim projektima izgradnje mosta na Tovarnici, pružnog prelaza, seoskog puta i parohijskog doma za koje se, kako je rekao, pripremaju projektna dokumentacija i sredstva. On je zahvalio biračima iz Vrbe koji su mu dali glas u prvom krugu izbora.
- Jasno je da ste vi izabrali one koji efikasno rade, a ne one koji vam samo lepo pričaju - istakao je tom prilikom dr Babić.
Kampanja dr Miloša Babića, kandidata Nove Srbije, uoči drugog kruga izbora završena je koncertom „Riblje čorbe” u kraljevačkoj Hali sportova i završnim obraćanjem biračima preko „malih ekrana” (TV).

SANACIJA KLIZIŠTA U POPOVIĆIMA
Dr Miloš Babić, pored ostalog, posetio je klizište u selu Popovići, koje pored okolnih kuća, posebno porodice Trišović, ugrožava i trafo-stanicu i osnovnu školu. Na incijativu dr Babića i ministra Ilića, sredstva su već uplaćena saobraćajnom institutu CIP i radovi, za koje je potrebno oko deset miliona dinara, već su počeli. U trenutku posete, stručnjaci CIP-a već su radili geološka istraživanja i nakon terenskih i laboratorijskih ispitivanja, radovi bi mogli da počnu za dva meseca, čime bi jedan životni problem Popovićana bio otklonjen, baš kao i problem srušenog mosta. Rade Matić, predsednik MZ Popovići, zahvalio je dr Babiću, koji je, kako je rekao, ,,pobedio i na izborima u prvom krugu, pobedio loše vreme i došao da pobedi i ovo klizište”.

OMLADINA NS DALA KRV
Krajem prošle sedmice omladina Nove Srbije dobrovoljno je dala krv, pridružujući se akciji „Tvojih pet minuta - nečiji ceo život”. Kako je istakao dr Miloš Babić, „krv nema nigde da se kupi i Nova Srbija i njen podmladak i na još jedan način nastoje da pomognu našim sugrađanima”.MILJKO ČETROVIĆ, KANDIDAT SRPSKE RADIKALNE STRANKE
„Nadam se da birači neće prihvatiti prevaru”


   U okviru predizborne kampanje između dva kruga izbora Miljko Četrović, kandidat Srpske radikalne stranke, posetio je mesne zajednice Kovači i Ribnica. U razgovoru sa građanima Četrović je posebno kritikovao ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića zbog, kako je kazao, „zloupotrebe službenog položaja i nezakonitih i nerealnih obećanja koje on plasira stanovnicima kraljevačke opštine”.
- Obećati da će za 22 dana skoro dve milijarde dinara uložiti odmah u opštinu Kraljevo Ministarstvo za kapitalne investicije - suludo je i neodgovorno - naglasio je Četrović i dodao da će SRS „nastaviti borbu protiv kriminala i korupcije, protiv kraljevačke, ali i čačanske mafije”.
Zato Četrović poziva birače da izađu na glasanje i ne dozvole „da Kraljevo postane čačanska mesna zajednica pod patronatom Velje Ilića”.
Obrazlažući svoj program oporavka opštine, Četrović je rekao da ga nepravedno napadaju zbog reorganizacije opštinske uprave i javnih preduzeća, jer najavljena racionalizacija podrazumeva smanjenje administracije i administriranja, a ne prosto otpuštanje radnika. On takođe smatra da značajan deo budžetskih sredstava treba uložiti u seosku i gradsku infrastrukturu i socijalni program za građane.
- Mora se planirati socijalni fond u okviru lokalnog budžeta, a uz pomoć sredstava koja se izdvajaju iz republičkog budžeta da se zaštite svi oni koji su na granici egzistencije - naglasio je Četrović.
On je posebno ukazao na sve veći problem narkomanije, protiv koje, po njegovom mišljenju, nadležne službe ne preduzimaju ništa.
- Znam da i ovi u SUP-u Kraljevo znaju, da znaju u Opštinskom tužilaštvu i sudovima ko su ti koji organizuju rasturanje droge, ali ne preduzimaju odgovarajuće mere da se to zakonski sankcioniše i spreči - istakao je Četrović.
Na konferenciji za novinare, Miljko Četrović, kandidat Srpske radikalne stranke za predsednika opštine, kritikovao je pored ostalog i TV Kraljevo zato što krši sporazum o predstavljanju predsedničkih kandidata, izbegavajući zakazivanje „okruglog stola” na kojem dva predsednička kandidata treba da sučele stavove. Četrović je izjavio da je ,,Televizija Kraljevo postala otvoreni servis Nove Srbije i da svesno izbegava zakazivanje medijskog sučeljavanja kandidata”.
- Čekanje odgovora od Nove Srbije da li će biti zainteresovana za sučeljavanje nema nikakvog smisla, jer TV Kraljevo mora da zakaže sučeljavanje, a na Novoj Srbiji i njenom predsedničkom kandidatu je da li će učestvovati u tom sučeljavanju - rekao je Miljko Četrović.
Predstavnici Srpske radikalne stranke smatraju da je narod naseo na lažna obećanja ministra Velimira Ilića koji je, kako su rekli, „kršeći sve zakone o budžetskim sredstvima otvoreno vodio kampanju za svog kandidata”.
- Sve ovo što je radio ministar Velimir Ilić me podseća na seriju „Stižu dolari” i Gorčilo je stigao u opštinu Kraljevo i ova kampanja koju je on vodio, ne kandidat Nove Srbije Miloš Ilić - tako ću ga zvati u političkom delu. Nemam ništa protiv njega kao Miloš Babića, kao lekara specijaliste, kao čoveka, ali u političkom smislu, on je Miloš Ilić - rekao je Miljko Četrović.
Na pres konferenciji je rečeno da je „očigledno da Miloš Babić ne sme da suoči stavove sa Miljkom Četrovićem” i da će zbog toga zakupiti termin i ponuditi ga Velimiru Iliću da se suoči po izboru sa Tomislavom Nikolićem, Aleksandrom Vučićem ili Majom Gojković. Miljko Četrović je najavio i da će u javnost izaći sa svim malverzacijama sa kojima se u kampanji služio Velimir Ilić.
- Nadam se da građani 19. februara tu laž i prevaru neće prihvatiti - zaključio je Miljko Četrović.
Završno predstavljanje Miljka Četrovića, kandidata Srpske radikalne stranke, za drugi krug izbora, održano je u Velikoj sali Skupštine opštine Kraljevo, uz učešće brojnih čelnika, članova i simpatizera ove stranke i njenog kandidata, kao i predstavljanjem u kraljevačkim elektronskim informativnim medijima.Povratak na vrh strane


KONFERENCIJE ZA NOVINARE POLITIČKIH STRANAKA I KANDIDATA

DEMOHRIŠĆANSKA STRANKA SRBIJE
Glasovi za novu ličnost


   Opštinski odbor Demohrišćanske stranke Srbije čestitao je na pres konferenciji dr Milošu Babiću ulazak u drugi krug predsedničkih izbora i istakao da je dr Babić u prvom krugu izbora dobio glasova koliko i četiri kandidata koja su se plasirala iza njega.
Prof. dr Predrag Stojanović, predsednik OO DHSS, rekao je da su birači glasali za promene u Kraljevu i izabrali novu ličnost na ovoj političkoj sceni. „Tačno je da je njegovu kampanju odradio ministar Velimir Ilić”, rekao je Stojanović, i izrazio nadu „da će Ilić bar polovinu vremena koje je provodio u Kraljevu tokom kampanje provoditi i posle izbora”. On je istakao i da su tri kandidata plasirana posle dr Babića poslanici, na primer Slobodan Mihajlović, koji je dobio četiri puta manje glasova od Babića, što, po mišljenju Stojanovića, znači da birač koji je izašao da glasa četiri puta više veruje obećanjima Velje Ilića nego stavovima opozicionog poslanika.
Naglašeno je i da će odbornici DHSS-a glasati za budžet opštine za 2006. godinu, ali da će za usvajanje Programa Direkcije za planiranje i izgradnju biti potrebno ispunjavanje odrećenih uslova.
- Ne interesuje nas uopšte opština Kraljevo u kojoj grad Kraljevo neće biti uređen. Imamo razumevanja za potrebe sela, ali, dozvolićete, ja sam i te kako zainteresovan da od onih „grdnih” para koje plaćam, u centru grada, gde živim, i ja vidim neku vajdu - istakao je prof. dr. Predrag Stojanović.
On je dodao da za „podasipanje i popravljanje seoskih puteva ima para u republičkom budžetu, a da iz opštinske kase sredstva treba malo više potrošiti i u gradu.
Naglašeno je i da se ništa bitno neće promeniti u odnosima u Skupštini opštine, da će odbornička grupa DHSS biti principijelna kao i do sada i da će uvek biti u funkciji građana i onoga zbog čega su je oni i izabrali.POKRET SNAGA SRBIJE BOGOLJUB KARIĆ
Spremni da pomognu pobedniku


   Kako je istaknuto na pres konferenciji Pokreta snaga Srbije Bogoljub Karić i njenog kandidata za predsednika opštine Đorđa Pavlovića, „stručna javnost je ocenila da je PSS tokom protekle izborne kampanje u Kraljevu prezentovao ne politički ili ideološki program, već da je on bio baziran na čisto ekonomskim principima”. Rečeno je da je PSS zbog toga spreman da žiteljima Kraljeva, ali i onima koji će biti na vlasti, pomogne u realizaciji teških zadataka u predstojećoj budžetskoj godini.
Po oceni PSS, ovakvom rezultatu izbora doprineo je splet okolnosti. Pre svega, loši vremenski uslovi, agresivna kampanja ministra Ilića, slučaj „Mobtel” i negativna politička kampanja protiv porodice Karić. Takođe su naglasili da izborni mehanizam nije dobar, jer otvara mogućnost da manjina koja glasa upravlja većinom koja ne izlazi na izbore, tako da apstinencija svakako nije poželjna i ne donosi kvalitet.
- Mi se upoređujemo sa nekim savremenim društvima gde nikad 50 odsto ne izlazi na izbore, ali to su sistemi gde sve funkcioniše i mimo toga, mimo izborne kampanje bilo koje vrste. To, međutim, nije kod nas slučaj. Zato koristim priliku da pozovem sve birače Kraljeva da uvek izlaze na izbore da bismo menjali vlast i dobijali na kvalitetu - rekao je Đorđe Pavlović.
On je čestitao kandidatima koji su ušli u drugi krug izbora, pre svega kandidatu Nove Srbije, i poželeo im puno sreće, uz napomenu da je PSS spreman da pomogne kandidatu koji pobedi u drugom krugu izbora, prvenstveno svojim kvalitetnim ekonomskim programom koji je PSS uspeo da profiliše.OPŠTINSKI ODBOR G 17 PLUS KRALJEVO
Apel biračima - izađite na izbore


   Predstavnici G 17 plus i njihov kandidat za predsednika opštine izrazili su na konferenciji za novinare punu zahvalnost biračima koji su 5. februara glasali za njih, pozvali ih da izađu i na drugi krug izbora i svoj glas daju kandidatu Nove Srbije.
- Želeo bih da iskoristim priliku da pozovem sve birače u opštini da pristupe glasanju i izađu na izbore 19. februara. Stranka G 17 plus i ja lično izražavamo punu podršku dr Milošu Babiću. Takođe želimo da izrazimo zadovoljstvo onom saradnjom koju smo imali kao stranka, naročito naši odbornici, sa DSS i Novom Srbijom, sa kojima smo i do sada učestvovali u vršenju lokalne vlasti. Posle 19. februara i donošenja odluke u drugom krugu, a ja verujem i izbora dr Miloša Babića za predsednika opštine, očekuje nas veliki posao, jer će 2006. godina biti godina rešavanja svih onih nagomilanih problema i investicija na koje se tako dugo čekalo. Stranka G 17 plus će učiniti sve da pomogne dr Milošu Babiću da Kraljevo i dalje održi onu neophodnu komunikaciju sa Vladom Republike Srbije. Poznato je da su izrečena brojna predizborna obećanja i sve ono što bude do nas, pružićemo svu neophodnu pomoć da se ta obećanja i realizuju - istakao je narodni poslanik Zvonko Obradović, kandidat G 17 plus na predsedničkim izborima u Kraljevu.
On je rekao i da je stranka G 17 plus zadovoljna svojim rezultatima ostvarenim na proteklim izborima, jer je, uz manju izlaznost, ostvarila slične rezultate kao na lokalnim izborima pre dve godine, iako su joj mnogi u svojim ocenama i anketama davali šanse na nivou „statističke greške”. Kako je istaknuto, kandidat G 17 plus je osvojio oko 8,4 odsto glasova, podjednako u gradu i na selu, i sa tim rezultatom bi na novim lokalnim izborima ova stranka u skupštini imala 8-9 odbornika, ali i da bi taj rezultat bio bolji da je bila veća izlaznost na glasanje.
Obradović je istakao i da su birači političarima uputili nekoliko važnih poruka, ali i upozorenja o trenutnoj političkoj situaciji.
- Prva i osnovna poruka je da postoji demokratska politička kultura u našoj opštini. I dalje više od dve trećine onih građana koji glasaju na izborima podržava stranke demokratske orijentacije. Međutim, postoji i druga strana te medalje, koja mora da izazove kod svih nas veliku zabrinutost, a to je da 5. februara u našoj opštini 70.000 građana nije glasalo!? Apstinencija birača je veliki problem i ja verujem da će svi naredni izbori morati da imaju, pored političke, i kampanju, animaciju građana za izlaznost na izbore u što većem broju - zaključio je Obradović.POKRET „KRALJEVO IZNAD SVEGA”
Podrška dr Babiću


   Vanstranačka organizacija Pokret „Kraljevo iznad svega” zadovoljna je rezultatima proteklih izbora, jer je prvi put učestvovala na njima - rečeno je na konferenciji za novinare tog Pokreta.
U drugom krugu predsedničkih izbora, kako je naglašeno, Pokret „Kraljevo iznad svega” podržaće predsedničkog kandidata Nove Srbije dr Miloša Babića, odnosno opciju koju je izabrala ubedljiva većina građana opštine Kraljevo.
- Mi smo došli do zaključka da je u ovom trenutku potrebno dati podršku dr Milošu Babiću, sa nadom, to je najvažnije, da sve ono što je obećano u pristojnom roku i završi - istakao je dr Zoran Miljković, predsednički kandidat tog Pokreta.
Kako je rečeno, kao nestranački pokret, „Kraljevo iznad svega” će biti savez građana i pratiti sve što je vezano za kampanju dr Babića, kandidata Nove Srbije.
- Imamo informacije da se u Popovićima radi na sanaciji klizišta, što je tokom kampanje i dogovoreno, i ako je to neki „vesnik proleća”, i to je onda u svakom slučaju još veći razlog da mi damo ovu podršku - naglasio je dr Miljković.
Inače, ostvarenim rezultatima u prvom krugu izbora, Pokret „Kraljevo iznad svega” zadovoljan je i sa aspekta učešća na narednim lokalnim odborničkim izborima na koje veruje da će Kraljevčni izaći u većem broju i da će tek tada Pokret dobiti pravu šansu - zaključeno je na pres konferenciji.Povratak na vrh strane


DR MILOŠ BABIĆ, KANDIDAT NOVE SRBIJE, PRED DRUGI KRUG IZBORA ZA PREDSEDNIKA OPŠTINE KRALJEVO - piše Slobodan Rajić
„Sve što smo obećali građanima, već počinjemo da realizujemo”

   • Gospodine Babiću, kakva je Vaša lična ocena rezultata prvog kruga izbora u Kraljevu, Vaše ubedljive pobede i svega ostalog što se događalo?
Moje mišljenje je da su kampanja i izbori u prvom krugu protekli u fer borbi, što pokazuje da su programi i želje kandidata bili ujednačeni. Sama kampanja pokazuje da je i svest onog dela biračkog tela koje je izašlo na izbore sazrela i obećava tendenciju jednog pravog odnosa prema ovakvim stvarima.
Bilo je devet kandidata, devet različitih stavova, a moj zaključak je da su nam se razlikovali samo načini kojim bismo rešavali probleme koji nas očekuju ako pobedimo. Duh tokom kampanje odslikava i nešto još važnije: da oni koji su glasali žele da iz osnova promene i poboljšaju život u našoj opštini. Mislim da je sa devet kandidata i u „moru” problema koji su pritisli ovaj napaćeni grad sve proteklo sasvim normalno. Građani opštine Kraljevo prepoznali su prave ideje, naravno one koje su pretočene u strategiju izbornog programa koji sam im sa Novom Srbijom ja ponudio. Pobedio sam u prvom i pobediću u drugom izbornom krugu jer su moji Kraljevčani razumeli sve poruke i shvatili da iz osnova želim da promenim njihov život nabolje! Mojim protivkandidatima zahvalio bih na čestitkama koje su mi uputili za osvojeno prvo mesto. Međutim, Kraljevčani koji su izašli na izbore rekli su svoje i njima od sveg srca hvala na ukazanom poverenju!
• Da li ste sve rekli u predizbornoj kampanji u proteklih mesec dana i imate li šta da dodate uoči drugog kruga izbora, pred glasanje koje će biti održano 19. februara?
Smatram da je u prvom krugu predizborne kampanje obuhvaćeno sve što se moglo smatrati tematskom pričom. Ono što svakako treba dodati je da ću, ukoliko stupim na mesto predsednika opštine i kada se detaljnije upoznam i sa drugim problemima u lokalnoj upravi, moći da dam i konkretne predloge za njihovo rešavanje.
Kazano je i da postoji sumnja da naša predizborna obećanja u prvom krugu deluju nerealno i megalomanski. Ali, ako se sve to raščlani, onda mislim da su reči gospodina ministra za kapitalne investicije u Vladi Srbije Velimira Ilića - „zar je mnogo jedan most za prelaz dece u školu, zar je mnogo trotoara za njihovu bezbednost, zar je mnogo imati asfaltni put do groblja i crkava u 21. veku?” - krajnje jednostavno pitanje koje samo nameće odgovor i mogućnost datih obećanja.
Takođe, svestan sam da kao jedinka ne mogu da uradim mnogo i da zbog toga moram da zatražim aktivnost svih koji su me podržali. Jer, jednostavno, ne možemo da čekamo od bilo koga da bilo šta dobijemo na dar! U svemu moramo da učestvujemo ličnim angažovanjem i primerom. Samo tako možemo da stvorimo preduslove da od onih koji su nam pomogli u kampanji sa viših republičkih nivoa i dobijemio zatraženu pomoć.
Smatram da izvesni greše kad hoće da naprave jaz između onih koji imaju i hoće da pomognu i nas u kraljevačkoj opštini i naše sirotinje. Nama to ne treba, da tako rezonujemo, jer je, ponavljam, narod prepoznao sve ciljeve, moguća ostvarenja našeg programa, da uz pomoć Vlade Srbije i premijera Vojislava Koštunice i vladajuće stranke - Demokratske stranke Srbije, budemo kadri da najpre definišemo prioritete i sveobuhvatno, u što kraćem vremenskom roku, usvojimo i srednjoročnu i dugoročnu strategiju razvoja opštine Kraljevo.
Građanima Kraljeva želim da poručim i da mi ove godine proslavljamo 800 godina Svete carske lavre manastira Žiče, uspostavljanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve i zadužbine prvog srpskog krunisanog kralja Stefana Prvovenčanog. Nas će tim povodom u Kraljevu, Žiči, Mataruškoj i Bogutovačkoj Banji, Studenici, na Rudnu i u celoj opštini posetiti više hiljada gostiju iz zemlje i celog sveta!
Zato, ali ne samo zbog toga, moramo urgentno da asfaltiramo puteve, završimo obilaznicu oko grada, da izgradimo mostove na Ibru i Moravi, ali i da revitalizujemo postojeće na prilazima gradu. Hteo bih da istaknem i da će kraljevačka opština u ovoj godini biti jedno od najvećih gradilišta u Republici Srbiji, zato što to s pravom zaslužuje, jer je velika i značajna opština za Srbiju. To ćemo obezbediti i zato što naši državni organi u nas imaju poverenje, imaju poverenje u tim koji želim da oformim i koji će rukovoditi tim velikim gradilištem, opštinom i gradom.
• Tokom predizborne kampanje, na terenu, sagledali ste mnoge probleme u opštini, na selu i u gradu, dali određena obećanja i zajedno sa građanima dogovorili neke urgentne poslove. Da li će ti dogovoreni „projekti” i poslovi biti završeni, na koji način i u kojim rokovima?
Sve ono što se u toku kampanje formulisalo kao dogovor, a neko to okarakterisao kao obećanje, biće u potpunosti podržano sa moje strane. Uostalom, to potpuno prirodno i nimalo naporno ne deluje i već je dosta toga počelo i da se realizuje.
Započeti su radovi na sanaciji mosta u Vrbi, kao i na sanaciji klizišta u Popovićima, gde je ugrožena škola, trafo-stanica i šezdesetak kuća. Počeli smo sa kopanjem bunara u Miločaju, iz koga će se vodom snabdevati celo selo. Već su uplaćena sredstva za završetak kanalizacije u Adranima i sredstva za iskop bunara u Jarčujku, kao i za završetak kanalizacije u Samailima. Inženjeri CIP-a do sada su uzeli podatke za asfaltiranje najugroženijih puteva u selima naše opštine i dat je nalog za projektovanje onih putnih pravaca gde ne postoje planovi. Dati su i nacrti za projektovanje pružnih prelaza u Vrbi, Kovanluku i Ratini i projekti za trotoare u Pečenogu, Vitanovcu, Adranima i Miločaju, kako bi bar na taj način deca predškolskog uzrasta bila zaštićena.
Naravno, ponovo naglašavam, iz baze podataka treba da stižu što precizniji podaci, a ja ću se potruditi da budu pokriveni planovima koji će sadržavati dinamiku njihove realizacije. Zatražiću svakako i pomoć već dokazanih privrednika Kraljeva, čija iskustva sigurno sadrže i mogućnosti preskakanja nekih nepotrebnih faza kroz koje su oni morali da prođu jer nisu imali takve važne ljude pored sebe kakve mi danas imamo. Iskoristiću sve svoje snage da ono što nam suštinski pripada i na šta imamo pravo kao devastirana opština dovedem u nju i na taj način obezbedim maksimum sredstava kako bismo svoje nedostatke pretvorili u prednosti.
Potrudiću se da program razvoja sela, „male” privrede, kao i određenog broja društvenih i javnih preduzeća i organizacija budu primereni težnjama i potrebama građana, pre svega u zapošljavanju, proizvodnji i plasmanu proizvoda.
Ono što nam je priroda podarila, a mi vekovima dograđivali, želim da pretočim u naše izvore prihoda i dobitak. Pri tome mislim na neiscrpno blago starina, spomenika, ekološke sredine koje su i u najrazvijenijem svetu neiscrpno blago.
• Rekli ste da u tim planovima imate punu podršku Vlade Srbije i drugih republičkih organa i institucija. Kakvu saradnju sa Republikom očekujete u narednom periodu, pre svega u pružanju neophodne finansijske i svake druge pomoći Kraljevu, i šta bi Kraljevo dobilo Vašim izborom za predsednika opštine?
Podrška koja mi je pružena u toku predizborne kampanje otvorila je Kraljevu vrata za brz i neometan pristup nadležnim ministarstvima, u smislu blagovremenog razmatranja svih naših uobičajenih zahteva, kao i za njihovu podršku u realizaciji. Poverenje dve strane u ovoj kampanji je nedvosmisleno pokazano, a samo od nas samih zavisi koliko ćemo iskoristiti pruženu šansu. Ako uporedim Kraljevo sa pacijentom, budućnost zdravlja svakako zavisi od postavljene dijagnoze, ali i presudno od same reakcije i saradnje pacijenta tokom lečenja i primene terapije.
Mojim izborom za predsednika opštine očekujem priliv neophodnih informacija koje bi nam pružile sasvim nove mogućnosti pri rešavanju naših potreba. Očekujem da ćemo tako lakše biti povezani sa potencijalnim inostranim ulagačima i partnerima, kojih zaista ima mnogo u ovom trenutku, i time da se otvore i mogućnosti ulaska i domaćih firmi na teritoriju Kraljeva.
• Kakva je Vaša poruka Vašem protivkandidatu u drugom krugu izbora?
Mislim da treba da pružimo ruke jedni drugima i da zajedničkim snagama ostvarimo i njihova i naša nastojanja koja su u interesu Kraljevčana. Samo tako možemo pokazati da Srbija jeste i mora da bude složna.
Možemo zajednički preuzeti kritički stav za sve probleme, a ne samo kritiku. Da primerima u praksi dokažemo staru srpsku poslovicu - „da je dobar komšija u nevolji bliži od brata na daljini”. Tolerancija, uvažavanje i poštovanje svake ličnosti je moj moto u životu, i kao lekara, i kao čoveka!
• Da li očekujete istu podršku birača u drugom krugu predsedničkih izbora i koja je Vaša poruka biračima pred novi izlazak na glasanje?
Realno očekujem da će se broj mojih glasača uvećati za sve one koji demokratski i slobodno razmišljaju. Pre svega, za one koji misle da zajedno možemo da rešavamo probleme koji ih tište.
Korak u tome je svakako izlazak svakog od nas i u drugom krugu glasanja, koji će biti održan 19. februara. Da slučajno ne dođemo u situaciju kao 1996. godine Gornji Milanovac, kada je u prvom krugu dobila demokratska opcija i tako opuštena izgubila u drugom. S obzirom na to u kakvoj je situaciji naša opština u ovom trenutku kada nam se pruža šansa da sebi damo nove mogućnosti, vreme za nas ne predstavlja samo novac, već i početak jednog mnogo kvalitetnijeg svakodnevnog življenja i mogućnost za dalji napredak. I svako treba da je svestan - ovo je trenutak kada svako svojim glasom, slikovitije rečeno, daje još jednu ciglu za Novo Kraljevo.
U svemu ovome, građani Kraljeva i birači uopšte za trenutak bi trebalo da zastanu i zaborave ideologiju kad glasaju, već da u tome vide sebe, svoju porodicu i njeno potomstvo, da vide svoj interes kako da prežive i da žive bolje nego do sada, da vide interes svog grada i svoje opštine, mesne zajednice...
• Ako budete izabrani za predsednika opštine, koji će biti Vaši prioriteti u radu i kakav će biti Vaš odnos sa „običnim” građanima Kraljeva?
Najpre, to je upoznavanje sa postojećom strukturom u organima lokalne samouprave i njihova reorganizacija, a onda na osnovu sistematizacije zahteva građana i angažovanje odgovarajućih službi koje će ući u postupak pripreme realizacije predizbornih obećanja.
Moj motiv da budem kandidat je upravo i bio da potrebe građana stavim na prvo mesto. U našoj opštini svi oni će imati isti tretman. Trudiću se da izađem u susret i onima čiji su zahtevi mali, kao i onima kojima je potrebno pomoći da reše svoje velike životne potrebe.
Moj prioritet biće završetak mosta na Ibru, bedemi dugi 102 metra u Sijaćem Polju, koje su već pregledali inženjeri CIP-a i već rade projekte, kanalizacija u naselju Jevremović u Čibukovcu... Zatim centralna gradska zona u Omladinskoj i Milutinovoj ulici, kako bi se uredila jedna celina, potreba da se izgradi zatvoreni gradski bazen i nova hala sportova. Nadam se i da, na veliku radost Kraljevčana, realizujem izgradnju šetališta pored Ibra od Stare čaršije, tačnije od „Ženeve”, do ušća Ribnice, sa zabavnim parkom za decu i sa uređenjem gradske plaže, kako bi Kraljevo dobilo „pluća” i najzad do sada zapostavljen status grada na rekama.
• S obzirom na to da je u proteklom periodu bilo dosta problema i podela u radu Skupštine opštine, kakav bi Vaš odnos kao predsednika opštine bio prema odbornicima, kako iz vladajuće većine, tako i skupštinske opozicije?
Odbornici imaju vrlo značajnu ulogu u vršenju lokalne vlasti i znaju da moraju da rade za dobro naroda, građana. Oni koji hoće da rade i koji hoće da pomognu sebi lično i narodu sa kojim žive su uvek dobrodošli. Oni koji neće tako da rade, naravno, nisu dobrodošli i treba da se menjaju. Znači, u slučaju da Skupština opštine ne funkcioniše u korist građana Kraljeva, takva Skupština mora da se raspusti i da se raspišu novi lokalni parlamentarni izbori. Bez obzira ko je u nazovi poziciji, a ko je u nazovi opoziciji, svi smo dužni da radimo u interesu građana Kraljeva. Ja ću sa svim odborničkim grupama i njihovim šefovima obaviti razgovore i apsolutno ne vidim razloga da ne popričam i sa radikalima, i sa SPS-om, i sa Demokratskom strankom, koje su trenutnmo nazovi opozicione stranke, kao i sa odbornicima i predstavnicima DSS-a, SPO-a, G 17 plus, DHSS-a i moje Nove Srbije i „samostalnim odbornicima”, upravo o onim prioritetima koje moramo da realizujemo, ako hoćemo dalje da radimo zajedno u smislu unapređenja života u Kraljevu. Uostalom, videli smo dokle su nas podele i razmirice dovele. Zar nije već jednom vreme da se ne bavimo sami sobom, svađama i kadrovanjem, umesto da „zasučemo rukave” i počnemo da radimo na terenu, na selu i u gradu, na rešavanju naših životnih pitanja.

POBEDIĆU SAMO UZ VAŠU POMOĆ
• Kakve izborne rezultate očekujete u drugom krugu ?
Očekujem da ću zajedno sa vama, dragi moji sugrađani, ubedljivo pobediti kao i u prvom izbornom krugu! Sada sa još većom razlikom, jer će za mene glasati i stranke i simpatizeri većine mojih proivkandidata, a i svi pošteni ljudi kojima je prosperitet kraljevačke opštine u srcu.
• Ostajete li pri obećanju da ćete, ako budete izabrani za novog „gradonačelnika” Kraljeva, u svom timu okupiti sve dobronamerne i sposobne ljude u Kraljevu?
Baš tako kako sam često isticao. Svi dobronamerni i sposobni su dobrodošli: ekonomisti, pravnici, agronomi, inženjeri svih profila, pisci, sportisti, novinari, predsednici mesnih zajednica, predsednici mesnih odbora svih političkih stranaka i drugi, dobronamerni i vredni domaćini.Povratak na vrh strane


LIČNI STAV: NE DAJTE IM SE (2)
Nedodirljivi i nezajažljivi

   Ukupno posmatrano, opisani krugovi privatizacije se odvijaju na tri nivoa - na državnom, lokalnom i narodnom.
Državni nivo privatizacije je rezervisan za učesnike koji su iznad zakona, ili čija je moć ogromna i toliko neograničena da oni sami mogu da kreiraju zakonodavstvo koje im je potrebno. Time sebi obezbeđuju nedodirljivost i pravo korišćenja svih legalnih ali i nedopustivih sredstava delovanja do ubistava, zaključno. Institucije demokratske vlasti su sa jedne strane paravan, a sa druge strane su sredstvo kojim se ostvaruju namere.
Poslanici su dobro plaćeni pajaci na koncima kojima upravljaju ljudi iz senke i koje, uz to, koriste za zamajavanje i sluđivanje sopstvenog naroda. Uslovi za ulazak u evropsku zajednicu i rešavanje neuralgičnih nacionalnih i teritorijalnih problema naše države jesu palice koje ne bole (bezbol palice), kojima se disciplinuju one glave čiji mozgovi ne mogu da prihvate demokratsku tranziciju.
Lokalni nivo privatizacije je prostor kojim raspolažu lokalni moćnici čije postupanje treba da bude u skladu sa važećim i/ili novouspostavljenim proevropskim zakonodavstvom. Stoga, realizatori ovog nivoa privatizacije imaju uslovnu nedodirljivost. Biće pošteđeni primene zakonskih sankcija dokle god budu u stanju da kontrolišu narodni bunt. Ukoliko svojom preteranom nezajažljivošću dodatno rasrde radništvo i njihove lokalne sindikate, jer se efektima državne privatizacije dozira i održava konstantan nivo srditosti, zbog čega bi počeli da se čvršće i ciljno organizuju, da stupaju u štrajkove ili da, ne daj Bože, izađu na ulice, sva moguća i nemoguća sredstva represije biće primenjena na istaknutim lokalnim moćnicima. Narod, odnosno radnici i njihovi sindikati, biće pošteđeni ekstremnih mera disciplinovanja, jer svaka demokratska vlast treba da štiti narod od pojedinaca koji čine nezakonite i kriminalne radnje.

STRANAČKA PRIPADNOST
Predmet privatizacije su preduzeća čija je sudbina žalosno jasna. Ona propadaju u iščekivanju privatizacionog partnera ili u procesu čerupanja i rastakanja.
Osnovnu karakteristiku ova dva nivoa privatizacije čini jasna i precizna podela i netransparentna granica kojom se onemogućuje prelazak iz nižeg u viši. U lokalni nivo ne mogu da se masovno uključe pripadnici strukture stanovništva. U toj nameri ih efikasno sprečava striktno primenjivanje zakona i postupanje državnih represivnih organa. Prijateljske i rođačke veze im nisu od neke koristi jer su i one doživele tranziciju iz emotivnih u novčane. Eventualnu prohodnost mogu da im omoguće pametni stranački angažmani kojima će se zaštititi od postupanja državnih organa, naravno ukoliko ne preteruju, i preko kojih će učestvovati u deobi političko-privrednog plena. Veoma retki preskoci sa lokalnog na državni nivo dopuštaju se samo iz propagandnih razloga i potrebe stvaranja slike o demokratičnosti ovog procesa. Zainteresovanom pojedincu se širom otvaraju vrata za ulazak na državni nivo privatizacije kada od običnog postane značajan partijski član, ili član Glavnog odbora. Bajpasom se iz naroda na državni nivo ne može uskočiti ni po teoriji. Ukoliko se takvo čudo i dogodi, kao i svako drugo, ni ono dugo ne može da živi.
Naredni nivo privatizacije zasniva se na obavezi svakog pripadnika da nekontrolisano troši sopstvene umne, fizičke i zdravstvene resurse, kao i da stambene i druge nekretnine pretvori u poslovne prostore. Pošto nekontrolisani procesi, u osnovi, pripadaju kategoriji najsavršenije neorganizovanih procesa, odnosno haosu, učesnici viših nivoa privatizacije su veoma svesni nemogućnosti uređenja ovog prostora. Osim toga, nije im ni interes da se on reguliše. Oni odlično znaju da narod raspolaže velikim finansijskim potencijalom uprkos činjenici da ga čine siromašni pojedinci (sadržan je u radu, novcu i nekretninama). Stoga je, umesto regulisanja, pametnije da se ovaj prostor prekrije mrežom fiskalnih sisaljki (porezi), da se maksimalno poveća nezaposlenost, a da se zaposlenima stvori nesigurnost radnog mesta i isplaćuje neodgovarajuća zarada. Nesigurnost te radne mase je najjače sredstvo njenog držanja u pokornosti. Tada su njeni pripadnici raspamećeni, pa nemaju volje ni snage, a nemaju ni vremena da se bave višim nivoima pljačke. Neki njeni delovi će biti malo manje siromašni (bogati za njihov nivo svesti), pa će štiteći svoju novonastalu poziciju postati dodatna snaga održavanja reda i mira. Laki krediti, ili krediti na principu uđeš -izađeš, stvoriće fiktivnu srednju klasu, praznih džepova i velikih rata za njihovu otplatu. Pošto prihodi iz osnovnog posla nisu dovoljni za te potrebe, moraće da nalaze dodatne izvore prihoda, što je takođe dobro. Em će im na taj prihod naplatiti porez, em će se fizički potpuno istrošiti, pa im preostaje da spavanjem povrate snagu za novi napor. Njima ne pada na pamet da se bune ili da štrajkuju ili na bilo koji način remete ustaljeni način života i rada, pa na njih ne treba uopšte ni obraćati pažnju - bezopasni su.
Kako se vidi, ovo je samoregulisani nivo privatizacije i jedino je značajan kao uslov povećanja bogatstva pripadnika prethodna dva nivoa privatizacije. Da bi se stepen njihovog bogaćenja još više povećao, neophodno je da narod smanji troškove svoje egzistencije tako što će svoje aktivnosti svesti na ishranu, rad i razmnožavanje. Naročito ovo poslednje.

DEBILIZACIJA
Opisani procesi se u političkom i stručnom žargonu nazivaju jednim imenom, novim svetskim poretkom ili procesom globalizacije (pretposlednji neuspešni pokušaj je Hitlerova varijanta), a u narodnom rečniku se naziva debilizacijom.
Parafrazirajući V. Milačića, autora knjige „Intelektualni kapital, apologija ljudskog duha", uništenje jedne države započinje uništenjem njenog intelektualnog kapitala, nastavlja se uništenjem subjekata finansijskog i privrednog kapitala, da bi sa preostalim, trećim i najvrednijim kapitalom - narodom, moglo da se radi šta se hoće.
Prva dva kapitala je uveliko razorio Milošević sa svojom ekipom, a njegovi demokratski naslednici, zaključno sa aktuelnom vlašću, taj posao sistematski dovršavaju. Intelektualni kapital je počeo da rastače „Memorandumom”, kojim je ponizio Srpsku akademiju nauka do mere da je danas svaka šuša može da ućutkuje, a akademike naziva neznalicama. Nepokorni deo Univerziteta je ponizio bednim ličnim i kolektivnim materijalnim položajem i stavom da profesore univerziteta ne razlikuje od seljaka (ostalo je nejasno da li time misli na njihov status ili na karakterne osobine). Drugi deo Univerziteta je potkupio stranačkim, državnim i drugim privilegijama (čitaj novcem). Zahvaljujući demokratskim političkim promenama to više nije kao pre, sada je demokratski. Jer, genocid Akademije i Univerziteta se nastavlja finansijski, zakonodavno (zakon o visokom školstvu je mentalno, stručno i istorijsko nedonošče), provokacijama dostojanstva i srozavanjem ugleda među studentima (talentovani studenti dobijaju veće stipendije od plata magistara koji rade na Univerzitetu). On nije rasturio bankarski sistem, ali demokratske snage nisu oklevale da prvo to učine. Državnu privatizaciju sprovodi grupa evropski obrazovanih mladih eksperata, od kojih nijedan u životu ništa nije napravio ni prodao, ali ovde se tako lepo uklopio u tržište ekskluzivnih nekretnina. Zanimljivo je da su od svih varijanti mogućih modela privatizacije izabrali tendersku i aukcijsku varijantu, koje su najnehumanije i koje ponižavaju i vređaju dostojanstvo svakog čoveka, a najviše onog koji je u radnom odnosu u preduzeću koje je u procesu prodaje.

NEHUMANA VARIJANTA
u Srbiji je akcionarski sistem postojao u vreme kada pola Evrope nije imalo pojma o čemu se radi. Čak su i ondašnji seljaci bili poznavaoci akcijskih pravila i procedura. Naši radnici su bili gotovo idealno pripremljeni za akcionarstvo zahvaljujući samoupravnom sistemu organizovanja u preduzećima koji je trebalo dovršiti raspodelom svojine i uključiti u tržište hartija od vrednosti. Sva moguća sredstva propagande su upotrebljena ne bi li se javnost ubedila u loše osobine takve privatizacije, jer, zaboga, kako će se radnici u tome snaći i koliko će im vremena trebati da se među sobom dogovore! Ukoliko bi se i dogodile te pljačke kojih su se bojali, one bi bar bile pravednije, jer bi veći broj ljudi u njima učestvovao. A i bile bi brže. Jer, loša preduzeća bi za kraće vreme bila ugašena, a dobra preduzeća bi nastavila da rade i odavno bi se stabilizovala, pa verovatno i preuzela radnike iz ugašenih. U svakom slučaju, odgovornost za gašenje preduzeća kao i zasluge za opstanak imali bi oni čija preduzeća u osnovi i jesu - njihovi radnici. Ovako, odgvornosti nema, a ovi skromni ljudi svoje zasluge za uspeh skrivaju na bankarskim računima i u nekretninama.
(Kraj u idućem broju)Povratak na vrh strane


MILJKO ČETROVIĆ, KANDIDAT SRPSKE RADIKALNE STRANKE U DRUGOM KRUGU ZA IZBOR PREDSEDNIKA OPŠTINE KRALJEVO - piše Dragan Vukićević
Ako u nedelju pobedi Velja, KraVELJO postaje mesna zajednica opštine Čačak!

   • Ja, kao kandidat, i moja stranka, borićemo se do poslednjeg minuta u nedelju, i nadam da će se građani ipak opredeliti za promene, za vlast bez korupcije i kriminala i da će da glasaju za opštinu Kraljevo i za sebe, a ne za opštinu Čačak, i da neće prihvatiti da budemo mesna zajednica u okviru opštine Čačak ili prislonica Čačku. Bez obzira na rezultate ovih izbora, nastaviću da se borim i protiv korupcije i kriminala, i na lokalnom i na državnom nivou, i nadam se da ovaj pokušaj prevare i obmane građana od dr Miloša Babića, sa Velimirom Ilićem na čelu, neće uspeti

   Prvi krug, u stvari cela izborna kampanja, pokazao je da biračko telo u opštini Kraljevo nije prozrelo i shvatilo pokušaj prevare i laži ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića, koji lažnim obećanjima širom opštine Kraljevo hoće da izgradi puteve, mostove i u samom gradu da reši mnoge nagomilane probleme, a da za to nema ni zakonskog osnova niti ikakve realne mogućnosti da se za sve obećano sredstva izdvoje iz budžeta Republike Srbije preko Ministarstva za kapitalne investicije, Direkcije za puteve Republike Srbije - kaže za „Ibarske novosti” Miljko Četrović, kandidat Srpske radikalne stranke za izbor predsednika opštine Kraljevo, komentarišući rezultate prvog kruga uoči nedeljnog drugog kruga izbora i kaže:
- Kao član Odbora za finansije, dobro znam kako se predlaže i usvaja budžet Republike Srbije, znam dobro odredbe Zakona o budžetskom sistemu, znam dobro odredbe koje regulišu poslovanje trezora Republike Srbije, trezora lokalne samouprave i odgovorno tvrdim da nema nikakvog realnog i zakonskog pokrića u tim lažnim obećanjima ministra za kapitalne investicije.
• Kako tumačite tako veliku razliku u glasovima između Vas i Vašeg protivkandidata, s obzirom na to da nikada ranije takav rezultat nije na izborima zabeležen?
- Velika je razlika između prvog i drugog mesta, i to nikada nije bilo tako, ali to pokazuje da faktički kandidat NS dr Miloš Babić nije bio kandidat i nije vodio kampanju za predsednika opštine, već je u njegovo ime i za njega vodio aktuelni ministar za kapitalne investicije Velimir Ilić. Normalno je da su birači u jednoj preteškoj situaciji, u kojoj se nalazi većina građana Kraljeva, sa mnogim nerešenim problemima, infrastrukturnim, u tom prvom krugu prihvatili tu obmanu i laž. Međutim, sada kada je prošlo nekoliko dana posle prvog kruga, kada od tih lažnih obećanja nema ništa, onda jedan deo građana shvata grešku i ja sam, kao kandidat, ušao u drugi krug i siguran sam da će se građani u nedelju sasvim drugačije opredeliti i drugačije će razmišljati i glasaće ne za opštinu Čačak, već za opštinu Kraljevo, za interese cele opštine Kraljevo i svih građana opštine Kraljevo. I neće dozvoliti sigurno da opština Kraljevo bude u statusu mesne zajednice u sklopu opštine Čačak, da njome upravlja iz Čačka preko NS i da taj dr Biloš Babić bude samo lutka na koncima kojima će se upravljati iz Čačka. To Kraljevčani, ubeđen sam, neće dozvoliti.
• Posle prvog kruga izbora po čaršiji se proneo vic kako bi Kraljevo trebalo da promeni ime u Kraveljo?
- Naš narod i u muci ima smisla za humor i na svoj račun. Ja sam na jednoj konferenciji za štampu nazvao Velimira Ilića Gorčilo, po junaku iz one serije ,,Stižu dolari", jer na isti se način ponašao kao on i oni oko njega očekujući te dolare iz Amerike i svi mu veruju u nadi da će stići dolari. Nažalost, ta vesela obećanja uz grejanu rakiju širom opštine Kraljevo samo su pokušaj prevare građana opštine Kraljevo i iza tih veselih i lažnih obećanja nema ništa. Bio sam kod šefa službe za rad sa mesnim zajednicama gospodina Komatine, sa odbornikom Ivanom Damjanovićem, a tu je bio i predsednik saveta Mesne zajednice Ratina Zoran Stevanović i još jedan meštanin Ratine, i otvoreno sam pitao šefa službe za rad sa mesnim zajednicama Komatinu, da li su preneta sredstva po tim obećanjima, pošto su već od Velimira Ilića angažovani određeni ljudi da govore po selima, pa čak da je prenet novac i za Ratinu, 10 miliona dinara, za druga sela pet miliona dinara, zavisi kako kome. Usledio je odgovor gospodina Komatine da nije stigao nijedan dinar i da i ne očekuje, znajući zakonske propise, da se može preneti bilo koji dinar na račun mesnih zajednica. Ukazao je i na problem koji sada već ima ovih dana, da ga određeni građani pozivaju, čak i dolaze u njegovu kancelariju, i traže ta sredstva, kako bi se započeli radovi širom opštine Kraljevo. On sada mora, da bi to dokazao, da kopira izvode u više primeraka i da ih deli tim građanima kako bi dokazao da sredstva nisu preneta. To je jedna realna istina i građani opštine Kraljevo ne treba da prihvate ovu laž koju su delimično prihvatili za prvi krug glasanja.
• Da li možete da zamislite situaciju da, recimo, neki budući ministar iz Kraljeva, na nekim budućim izborima, ovako agituje u Čačku ili Trsteniku?
- Ne mogu da zamislim znajući mentalitet Čačana, da bi oni uopšte prihvatili da bilo ko od ministara iz Kraljeva, pogotovu iz Kraljeva, dođe na teritoriju opštine Čačak i sprovodi kampanju za lokalne izbore. Taj bi ministar doživeo da bude izjuren motkama iz opštine Čačak, a isto bi se desilo u opštini Trstenik, Kruševac i drugim okolnim opštinam.
• Pa, dobro, čiji je to novac kojim ministar Ilić maše po Kraljevu? Stranački? Nove Srbije?
- Nijedna stranka nema milijarde na računima i verovatno on pokušava da obećava ono što je nemoguće izvršiti. Obećava sredstva iz Ministarstva za kapitalne investicije, ali to su sredstva svih građana države Srbije, pa i svih građana opštine Kraljevo, a te pare se moraju upotrebljavati namenski i saglasno Zakonu o budžetu Republike Srbije. I nema šanse da se ta sredstva zloupotrebe i nenamenski troše, jer svako nenamensko trošenje sredstava iz budžeta RS, kao i sredstava iz budžeta lokalnih samouprava, kršenje je zakonskih propisa i, prema tome, krivično delo.
• Šta Kraljevo dobija ili gubi ukoliko izbore dobije Vaš protivkandidat?
- Ni u prvom krugu se nisam bavio protivkandidatom, ali moram da napomenem da sam pozivao dr Miloša Babića na sučeljavanje, što je bila i obaveza TV Kraljevo, po sporazumu o predstavljanju kandidata, da zakaže dva sučeljavanja na lokalnoj televiziji, da direktno iznesemo svoje stavove i gledišta kao kandidati za predsednika opštine koji su ušli u drugi krug. Nažalost, kandidat NS dr Miloš Babić nije imao hrabrosti niti smelosti da se suoči sa mnom kao kandidatom SRS. To jasno govori o kakvom se kandidatu radi. Dodaću da nemam ništa protiv njega kao čoveka ili doktora specijaliste, jer sam čuo da je dobar u svom zanimanju, ali SRS ne može da prihvati obećanja da će on uspešno voditi opštinu i da će moći da spreči korupciju i kriminal koji je evidentan na svakom koraku, i u trošenju sredstava opštine Kraljevo i kod poslovanja javnih preduzeća. To će biti samo nastavak jedne loše vlasti, lošeg vođenja opštine, lošeg obavljanja funkcije predsednika opštine. Nastavak onoga što je radio odnosno onoga što nije radio bivši predsednik opštine dr Radoslav Jović, koji se usudio i pored ostavke i potpisa trinaest i po hiljada ljudi za njegov opoziv, da izađe i javno podržava kandidata NS.
• Ukoliko Vi dobijete poverenje birača u nedelju, koji će biti Vaši prvi koraci kao izabranog predsednika opštine?
- Moji prvi koraci će biti u duhu onoga što sam do sada radio kao šef Odborničke grupe SRS i kao narodni poslanik u republičkoj Skupštini. Prevashodno da se utvrdi pravo stanje u trošenju sredstava budžeta 2003, 2004. i 2005. godine, za šta smo se i obratili ministru finansija da pošalje budžetsku inspekciju u Kraljevo, da se izvrši revizija budžeta te godine, kao i revizija poslovanja javnih preduzeća. Mora se utvrditi prava istina i pravo stanje i da za zloupotrebu, korupciju i kriminal i kršenje zakonskih propisa, da oni koji su to činili i dozvolili da se to čini odgovaraju i da se nađu pred nadležnim oprganima. Odmah ću zatražiti sve odluke Skupštine opštine Kraljevo, jer mnoge odluke nisu usaglašene više od 20 godina sa zakonskim propisima, mnoge odluke koje su donete i usaglašene nisu se sprovodile, pa zato i imamo ovakvo stanje u funkcionisanju opštinske uprave, koja je preglomazna, nefunkcionalna, imamo loše funkcionisanje opštinskih inspekcijskih organa, Direkcije za planiranje i izgradnju...
• Pa, u kojem je javnom preduzeću najalarmantnije stanje?
- Najdramatičnije je u Direkciji za planiranje i izgradnju, sa ovim što se događa poslednjih godina u najužem centru grada. Preteške su posledice za najuži centar grada, za žitelje užeg dela grada. Napravljeno je desetine poslovno-stambenih objekata, suprotno generalnom urbanističkom planu, suprotno regulacionim planovima, a koji nisu usaglašavani sa zakonskim propisima. Ti objekti su i bez dvorišta, i bez parkinga, i bez prilaza, pa čak i bez ulice.
Moram da kažem da odgovornost za divljanje urbanističke mafije, osim čelnika lokalne vlasti i Direkcije, snosi i Ministarstvo za kapitalne investicije, jer su tri člana komisije za planove direktno delegirana iz Ministarstva za kapitalne investicije. S druge strane, ditektnu kontrolu u sprovođenju zakona o izgradnji odluka SO Kraljevo vrši ministar za kapitalne investicije, odgovarajući deo tog mininistarstva, pa čak i o svim postupcima vezanim za rad građevinske inspekcije, urbanističke inspekcije u drugostepenom postupku odlučuje upravo Ministarstvo za kapitalne investicije. Postoji uska sprega između urbanističke mafije, čelnika lokalne vlasti i određenih ljudi u Ministartsvu za kapitalne investicije, i to je jedan od razloga zašto se teži da se nametne kandidat NS da bude izabran za predsednika opštine Kraljevo.
• Šta je ključno u programu SRS i Vašem u ovoj izbornoj kampanji?
- Što se tiče programa SRS za opštinu Kraljevo, mi smo ga uradili u 25.000 primeraka i podelili ga širom opštine. Naveli smo koje su nadležnosti lokalne samouprave, predsednika opštine saglasno i Zakonu o lokalnoj samoupravi, saglasno i aktima lokalne samouprave, i iznad tih nadležnosti ne može se ići, ali treba istaći da su one vrlo bitne i da predsednik opštine treba da ih obavlja onako kako treba u interesu grada i cele opštine i građana sprovodeći sve odredbe člana 61. Zakona o lokalnoj samoupravi, da uspešno zastupa i predstavlja opštinu na teritoriji cele opštine Kraljevo kao i prema Vladi Republike Srbije i odgovarajućem ministarstvu. Grad ima ključnih problema koji su nerešeni, a u direktnoj su nadležnosti Vlade ili odgovarajućeg ministarstva. Problem zaobilaznice nije nadležnost lokalne samouprave, opštine, već Republike, Ministartsva za kapitalne investicije i Direkcije za puteve. Dakle, kako su mnogi gradovi taj problem rešili ranije, tako i Kraljevo treba da reši taj problem angažovanjem predsednika opštine. Svi ostali problemi mogu se rešavati samo na osnovu planova i programa po prioritetima i sredstvima kojima raspolaže i opština Kraljevo, a koji su vrlo skromni.
Ministar za kapitalne investicije imao je priliku u protekle dve godine da dođe u našu opštinu i da pomogne rešavanje ključnih problema, za šta je nadležna Vlada i Ministartsvo za kapitalne investicije, ali on to nije učinio, nego je sada čekao raspisivanje izbora za predsednika opštine, da bi sada više od mesec dana išao po opštini Kraljevo i obećavao sve i svašta, a što se ne može ostvariti.

GRAĐANI ĆE SE IPAK OPREDELITI ZA PROMENE
• U prvom krugu zabeležen je nezapamćeno slab odziv birača. Neki od kandidata žalili su se na sneg i nisku temperaturu. U nedelju, barem meteorolozi tako najavljuju, biće sunčan dan sa temperaturom oko 15 stepeni. Da li stoga očekujete bolji odziv u drugom mkrugu?
- S obzirom na predviđanje da će vreme biti toplije, očekujem daleko veći odziv birača i da će biti neizvestan pobednik do kraja. I ja, kao kandidat, i moja stranka, borićemo se do poslednjeg minuta u nedelju, i nadam da će se građani ipak opredeliti za promene, za vlast bez korupcije i kriminala, i da će da glasaju za opštinu Kraljevo i za sebe, a ne za opštinu Čačak, i da neće prihvatiti da budemo mesna zajednica u okviru opštine Čačak ili prislonica Čačku. Bez obzira na rezultate ovih izbora, nastaviću da se borim i protiv korupcije i kriminala, i na lokalnom i na državnom nivou, s obzirom na obaveze koje imam i kao član Odbora za finansije Narodne skupštine Republike Srbije, Odbora za privatizaciju, i nadam se da ovaj pokušaj prevare i obmane građana od dr Miloša Babića, sa Velimirom Ilićem na čelu, neće uspeti.Povratak na vrh strane


PRESUDOM TRGOVINSKOG SUDA U BEOGRADU PONIŠTENA PRIVATIZACIJA “POLJOPROMETA” - piše Dragan Vukićević
Radnici konačno dokazali - očigledno

   • Prošle sedmice presuda Trgovinskog suda postala izvršna, tako da je privatizacija „Poljoprometa” poništena • Do nove privatizacije pravo na upravljanje preduzećem preneto na Akcijski fond Srbije • Pokazalo se da dvoipogodišnji napori sindikata i zaposlenih u „Poljoprometu”, koji su ukazivali na nepravilnosti, pa i protivzakonito delovanje novog vlasnika, nisu bili borba sa vetrenjačama

   Presuda Trgovinskog suda iz Beograda doneta 30. januara prošle sedmice postala je pravosnažna i izvršna, tako da je Akcijskom fondu Srbije preneto pravo na upravljanje preduzećem „Poljopromet” do okončanja (ponovne) privatizacije. Time je posle agonije, koja je trajala gotovo tri godine, najzad raskinut kupoprodajni ugovor sa Vojislavom Stanojevićem, kojim je on 2003. godine postao vlasnik 70 posto društvenog kapitala tog preduzeća. Do ponovne privatizacije, Akcijski fond treba da imenuje zastupnika kapitala koji će upravljati „Poljoprometom”.
Tako je stavljena tačka na propadanje tog preduzeća od prvog dana privatizacije, a pokazalo se da dvoipogodišnji napori sindikata i zaposlenih u „Poljoprometu”, koji su ukazivali na nepravilnosti, pa i protivzakonito delovanje novog vlasnika, nisu bili borba sa vetrenjačama.
A evo kako je to počelo.

PRIVATIZACIJA
Kada je sredinom avgusta 2003. godine pobedio na aukciji i kupio 70 posto društvenog kapitala za 21.739.000 dinara, uz obavezu investicija od 1.759.000 dinara, Vojislav Stanojević se kupoprodajnim ugovorom obavezao da će da isplati i tri zaostale zarade za svih 113 preuzetih radnika. Međutim, plate su i dalje kasnile, a broj zaposlenih je sveden na svega 48. Poslednja plata (za avgust 2003) isplaćena je u oktobru 2004. godine, i to tek pošto su radnici stupili u štrajk.
- Od privatizacije preduzeća, isplate su neredovne, i to u visini minimalne zarade i mimo kolektivnog ugovora, kako je to regulisano kupoprodajnim ugovorom između Agencije za privatizaciju i vlasnika - objašnjava Milorad Trnavac, predsednik Samostalnog sindikata, koji je dobio otkaz i koji, osim da se poništi privatizacija, očekuje i sudsku odluku da bude vraćen na posao. - Uprava prihoda i finansijska policija su utvrdili da se i na takva naša primanja ne uplaćuju porezi i doprinosi, ali vlasnik je jednom broju svojih miljenika određivao više zarade, što je dovelo do potpune podele među nama, a što je, pretpostavljam, njemu i bio cilj.
Trnavac podseća da je nizom mera Stanojević od samog početka nastojao da što više radnika „dobrovoljno" napusti preduzeće, i to bez socijalnog programa i bez ikakve otpremnine, što je takođe u suprotnosti sa kupoprodajnim ugovorom.
- Zaposleni su čak morali da potpišu dokument da se odriču svake nadoknade. Upravo zato se sada vodi više sudskih sporova - kaže Trnavac.

BERMUDSKI TROUGAO
Kao najslikovitiji primer ponižavanja zaposlenih, on navodi ponovo aktiviranje Doradnog centra na Starom aerodromu, sa mašinama starim 12 godina, i to bez upotrebne dozvole i neophodnog certifikata. Među četrdesetak radnika, u Doradni centar, uz obrazloženje hitnosti poslova, prebačeni su da fizičke poslove obavljaju i radnici sa višim obrazovanjem.
Radi zaštite svojih ljudskih i prava iz zakona o radu i zbog nepoštovanja kupoprodajnog ugovora, radnici su od Agencije za privatizaciju zatražili da njena kontrola utvrdi da li se poštuje ugovor o kupovini i da se u skladu sa zakonom vlasnik „Poljoprometa" natera da poštuje potpisanu obavezu. I tu, zapravo, počinje pravi galimatijas u trouglu Agencija - vlasnik - radnici. Zaposleni, nezadovoljni izveštajima Agencije i njene kontrole, na svako rešenje bili su primorani da pišu novu žalbu i izveštaj dopunjavaju dokumentacijom koja potvrđuje njihove argumente. Agencija se, međutim, na to oglušuje, uz konstataciju da preduzeće nastavlja kontinuitet osnovne delatnosti, ali se ne obazire na nepoštovanje obaveze investicionog ulaganja, a posebno ne na masovno otuđivanje imovine, što je u suprotnosti sa ugovorom o kupovini.
Tako se, u dopisu Agencije od avgusta 2004. godine, konstatuje da je „u kontroli ustanovljeno da preduzeće ostvaruje kontinuitet poslovanja. Za ostale dokaze o nezakonitom poslovanju većinskog vlasnika, kao što su nalaz poljoprivredne inspekcije o neispravnosti i falsifikatu robe i zapisima kriminalističke policije u Kraljevu, Agencija za privatizaciju nije nadležna".
- Za nas, radnike, taj izveštaj je presedan - kaže Draga Simonović, prvi knjigovođa (prema sistematizaciji) u „Poljoprometu". - Na osnovu nalaza republičke poljoprivredne inspekcije, jasno je da je oduzeto robe u vrednosti od 2.231.254 dinara, i samo taj izveštaj dovodi u pitanje i zaključak da je ostvaren kontinuitet poslovanja. Ignoriše se i nalaz kriminalističke policije da su mimo zakona otuđeni poslovni objekti „Poljoprometa", a simptomatično je da kontrola Agencije nije dobila na uvid ni dokaz o prenosu sredstava iz tih „transakcija" na račun preduzeća.

RASPRODAJA OBJEKATA
A otuđeni su najznačajniji objekti. Pored ostalih, „Poljotehnika" u centru Kragujevca od 104 kvadrata, „Agrar" u centru Čačka od 80 kvadrata prodat je, recimo, za 40.000 maraka, od čega je, kako tvrdi Simonovićeva, vlasnik uzeo „na ruke" 32.000 maraka. Zatim, u Ulici vojvode Stepe u Kraljevu, regularno je prodata polovina „Pluga" od 60 kvadrata, dok je drugim ugovorom („lažnim", kako kaže naša sagovornica) firmi ,,Gradinakop" prodat drugi deo (izdat u zakup na pet godina, a pare su isplaćene u kešu", takođe tvrdi Simonovićeva).
Da je sve bio lov u mutnom i pre same aukcijske prodaje, naši sagovornici ilustruju kopijom kupoprodajnog ugovora „Poslovnog centra Raška" u Raški, vlasništvo „Poljoprometa", privatnom preduzeću „Jutro" (sa dva zaposlena), koje igrom slučajnosti vodi supruga budućeg vlasnika „Poljoprometa". Najzanimljivije je, međutim, da je taj poslovni prostor prodat 7.7.2003. godine, a da je „Poljopromet" privatizovan na aukciji osam dana kasnije, 15. jula!
Naši sagovornici tvrde da je firma bila opterećena hipotekama sto posto, a da je prodaja objekata i poslovnog prostora bila osnovni razlog što je Stanojević proglašavao veliki broj zaposlenih za tehnološki višak.
Radnici, međutim, nisu mogli sve to da otrpe i stupaju u štrajk početkom lanjskog oktobra. Vlasnik odbija pregovore sa štrajkačima, ali otpušta 24 radnika, i gle slučaja, među njima i cela rukovodstva UGS „Nezavisnost" i Samostalnog sindikata, ali i kompletan štrajkački odbor. Tako, postignut je mir u kući: interese radnika nema ko da zastupa.
U međuvremenu, Stanojević po prijavi policije biva pritvoren tri meseca (9. novembar 2004 - 9. februar 2005. godine), tadašnji direktor Lutovac napušta preduzeće, a vlasnik ne opunomoćuje drugog menayera. Sud polako vraća otpuštene radnike (do sada vraćeno 12) i do sada nijedan zahtev nije odbačen.
Stanojević se vraća u preduzeće, kako kažu naši sagovornici „kao da se ništa nije dogodilo", ali i dalje odbija da razgovara sa radnicima koji su u štrajku.
Uz pomoć i podršku tadašnjeg načelnika Raškog okruga Karamarkovića i poslanika Đokovića i Četrovića iz Kraljeva, radnici uspevaju da o njihovom problemu raspravlja i Odbor za poljoprivredu Narodne skupštine Srbije, koji jednoglasno izglasava preporuku da Agencija za privatizaciju raskine kupoprodajni ugovor sa Vojislavom Stanojevićem.
Agencija poslednjeg dana decembra 2004. godine Trgovinskom sudu podnosi tužbu uz zahtev da se raskine ugovor o kupovini i da sud predloži privremenu meru zabrane otuđenja nepokretnosti do okončanja spora, što sud svojim rešenjem mesec dana kasnije i čini.
Ali, i na tu odluku Trgovinskog suda radnici podnose prigovor, budući da nije navedena ukupna imovina kojom ,,Poljopromet" raspolaže. Osim toga, Stanojević je već otuđio 10,8 posto imovine, dok ugovorom o kupovini može najviše deset.
- Nas zaposlene najviše iritira što nikoga iz institucija sistema, a pre svega Agenciju za privatizaciju, ne interesuje gde su pare od prodatih objekata - kažu naši sagovornici.
Prošle sedmice kupoprodajni ugovor je definitivno raskinut. Posle teškog sindikalnog boja, na radnicima i Akcijskom fondu je da „pokupe čaure” i sagledaju u kakvom je stanju „Poljopromet” danas i sa čime će i kako u novu privatizaciju!

UĐEŠ, IZAĐEŠ, I - GOTOVO!
Zanimljiva je i prodaja Robne kuće „Poljopromet" (kod Auto-moto kluba u Kraljevu). Taj objekat na ekskluzivnom mestu od 315 kvadrata prodat je „Meridijan banci" iz Novog Sada za osam miliona dinara, a „Poljopromet" se obavezao da sam snosi troškove apsolutnih prava u iznosu od 900.000 dinara. Drugim rečima, Robna kuća prodata je za 7,1 milion dinara, odnosno 280 evra po kvadratu. navedimo i to, direktor „Meridijan banke" je ujedno i predsednik Upravnog odbora „Poljoprometa"!Povratak na vrh strane


OLAKŠICE ZA PREDUZETNIKE - piše Rajko Sarić
Prečicom do preduzeća

   • Registracija preduzeća nije više u nadležnosti trgovinskih sudova i lokalne samouprave, već Agencije za privredne registre, kao samostalnog administrativnog tela, čime je Srbija stala rame uz rame sa Španijom i Engleskom

    Agencija za privredne registre Republike Srbije već godinu dana olakšava otvaranje i zatvaranje preduzeća, smanjuje administrativne prepreke za obavljanje poslovanja, priprema ambijent za veća strana ulaganja i stvara uslove za otvaranje novih radnih mesta. Osnivanjem Agencije, država je sprovela istinsku reformu u oblasti registracije privrednih subjekata. U toku prošle godine, u Agenciji za privredne registre evidentirano je 10.500 novih firmi, što je za 60 odsto više u odnosu na 2004. godinu.
- Prema podacima Agencije, u Srbiji posluje oko 80.000 preduzeća. U Registru finansijskog lizinga upisano je ukupno 35.000 ugovora, a Agenciji je podneto i oko 5.000 zahteva za upis zaloge. Istovremeno, Agencija je ostvarila dobru saradnju sa norveškim, irskim i registrom Velike Britanije, kao i makedonskim registrom, koji je lider reforme u ovoj oblasti među zemljama Jugoistočne Evrope. Agencija kao jedinstvena, centralizovana, javna, elektronska baza podataka, vodi privredni registar privrednih subjekata i registar finansijskog lizinga (od 4. januara 2005), a od 15. avgusta 2005. godine i registar založnog prava na nepokretnim stvarima i pravima - kaže za ,,Ibarske novosti” Snežana Milosavljević, iz Agencije za privredne registre, Organizaciona jedinica u Kraljevu, koja pokriva područja opština Raškog, Moravičkog i Rasinskog okruga.

PREVOĐENJE PREDUZETNIKA
- Od 1. januara ove godine Agencija je počela da vodi registre preduzetnika i stranih predstavništava i finansijske izveštaje privrednih subjekata - kaže Milosavljevićeva. - Na osnovu Zakona o registraciji privrednih subjekata za preduzetnike, Agencija vrši poslove registracije preduzetnika, tj. prevođenje u Registar privrednih subjekata, osnivanje i promene podataka kod preduzetnika. Od 1. januara sva postojeća dokumentacija iz registra opština i gradova smatraće se evidencijama koje će i dalje ostati u opštini. Opština će o podacima iz te evidencije izdavati potvrde o ,,istorijatu” radnji, za šta će biti nadležna po Zakonu o opštem upravnom postupku. Ova godina biće u znaku preduzetnika, što znači da preduzetnici imaju zakonsku obavezu da izvrše prevođenje.
Milosavljevićeva naglašava da je obaveza preduzetnika da do 15. juna ove godine podnesu zahtev za prevođenje u Registar privrednih subjekata koji se vode u Agenciji za privredne registre, a obaveza Agencije je da do tog datuma primi sve zahteve bez naknade, a nakon tog datuma uz naknadu.
Postupak prevođenja je besplatan ukoliko kod preduzetnika ne postoji neka promena. Ako postoji promena, npr. promena sedišta preduzeća, poslovnog imena i slično, uplaćuje se određena taksa. Kada je reč o osnivanju novih preduzetničkih radnji, agencija ili SUR-ova, procedura je takođe pojednostavljena. Agenciji je potrebno dostaviti popunjen zahtev, fotokopiju lične karte i kopije uplatnica takse na račun Agencije od 540,00 dinara i 1.270 dinara republičke administrativne takse za dobijanje matičnog broja.
- Predaja zahteva preduzetnika za prevođenje je dovoljna da se smatra da je on ispunio svoju zakonsku obavezu i da se smatra aktivnim privrednim subjektom. Naglašavam da Agencija nema predviđen rok u kome mora doneti rešenje o prevođenju. Ukoliko preduzetnik istovremeno sa zahtevom za prevođenje podnese i zahtev za promenu podataka, Agencija će izvršiti i prevođenje i promenu u roku od pet dana od podnošenja zahteva. Kod ispunjenja ovog roka imali smo problem sa softverom, ali će i to u narednom periodu biti prevaziđeno - kaže Snežana Milosavljević i pojašnjava da sva rešenja preduzetnicima stižu iz Beograda, a ne iz regionalnih kancelarija Agencije.
AKCIJA: USVOJITE NAPUŠTENOG PSA - BUDITE PRIJATELJ SVOM NAJBOLJEM PRIJATELJU

Već usvojeno deset pasa

• Prvi usvojitelji i prvi donatori ohrabruju humano zbrinjavanje napuštenih životinja • Zadovoljstvo građana zbog sklanjanja pasa beskućnika sa ulica

   Uz pomoć opštinskih struktura, kao i rukovodstva ,,Magnohroma", problem napuštenih pasa je rešen uz poštovanje novih zakona (veterinarskog i krivičnog, koji zabranjuju ubijanje pasa samo zato što ih je neko napustio), kao i na veliko zadovoljstvo građana koji vole životinje, ali i onih koji ih ne poznaju i plaše ih se.
   U azil je do sada dovedeno 57 pasa, ali je deset već udomljeno. U stvari, u najvećem broju su došli vlasnici po svog odlutalog psa. Za sada, oni preuzimaju svog psa bez plaćanja naknade za boravak u azilu, kao i bez kazne za napuštanje, koja je po novom krivičnom zakonu ogromna.
   Kao prvi donatori ,,upisali" su se Veterinarska ambulanta ,,Srbovet" i Maca Bogdanović iz Ribnice, odnosno Štutgarta (koji su poklonili po džak hrane).
   Ipak, najveća pomoć je usvajanje napuštenih pasa. Telefon, na koji se mogu javljati potencijalni usvojitelji je 064/85-14-565 (Predrag Drobnjak).

PSI ZA USVAJANJE

1 ,,Čupko", azilantski broj 45. Muško, mešanac, star oko godinu dana. Izuzetno druželjubiv i pitom, sitnog rasta, voli decu, pogodan za kućnog psa.

2 ,,Joca", azilantski broj 13. Muško, mešanac, izuzetno inteligentan i odan, star oko tri godine, pogodan za čuvara.

3 ,,Njuškica", azilantski broj 29. Žensko, mešanac, stara oko pet godina, sitne građe, mirna i odana, izuzetno umiljata.


ROKOVI STVARAJU GUŽVU
Uz dokumentaciju koja čini sastavni deo godišnjeg finansijskog izveštaja (bilans stanja, bilans uspeha, izveštaj o novčanim tokovima, izveštaj o promenama na kapitalu, izveštaj o promenama na kapitalu za statističku obradu, statistički aneks, napomena uz godišnji finansijski izveštaj), obavezno je priložiti i odluku o razvrstavanju preduzeća na veliko, srednje ili malo, i podatke o ovlašćenom knjigovođi. Novčana naknada za registraciju godišnjeg finansijskog izveštaja iznosi 860,00 dinara. Za podnošenje godišnjeg finansijskog izveštaja rok je 28. februar, za konsolidovani godišnji finansijski izveštaj - 31. mart, a za godišnji finansijski izveštaj sa mišljenjem revizora - 30. jun.
- Agencija za privredne registre apeluje na privredne subjekte i preduzetnike da svoje godišnje finansijske izveštaje najkasnije do 28. februara isključivo šalju poštom u Beograd. Za datum prijema zahteva uzimaće se datum pečata na koverti koji stigne u Agenciju - pojašnjava naša sagovornica.
I svu drugu dokumentaciju potrebnu za prevođenje preduzeća, umesto u jednu od dvanaest Regionalnih kancelarija Agencije u Srbiji, koje su ovih dana pretrpane poslom, preduzetnici mogu poslati direktno u Beograd, i na taj način ubrzati kompletnu proceduru. Agencije van Beograda samo obrađuju prispele zahteve, a rešenja, kako privrednih subjekata, tako i preduzetnika, donose se u Beogradu, gde treba potražiti sva objašnjenja ukoliko rešenje kasni.
- Agencija je ponudila saradnju svim opštinama da oforme svoje kancelarije koje bi primale dokumentaciju za prevođenje preduzetničkih radnji i preduzeća. Takvi ugovori potpisani su sa opštinama Raška, Novi Pazar, Kruševac, Vrnjačka Banja, Čačak i još nekim. Iz meni nepoznatih razloga, takav ugovorni sporazum nije potpisan i sa opštinom Kraljevo, zbog čega se u našoj kancelariji stvaraju neopisivo velike gužve. Mislim da će u Kraljevu redovi za predaju dokumentacije biti najveći u Srbiji, jer su svi preduzetnici upućeni na našu kancelariju u kojoj rade samo dve službenice - kaže Snežana Milosavljević iz Regionalne kancelarije Agencije za privredne registre.
Novi način registracije, za šta je preduslov bilo prebacivanje nadležnosti za registraciju preduzeća sa trgovinskih sudova i organa lokalne samouprave na samostalno administrativno telo, svrstava Srbiju rame uz rame sa evropskim zemljama, kao što su: Španija, Engleska, Portugalija, Irska, Danska, Švedska.

DOKUMENTACIJA
Uz zahtev za osnivanje - registraciju preduzetnika, potrebno je priložiti fotokopiju lične karte, dokaz o uplati 540,00 dinara na račun 840 - 969627 - 83, sa pozivom na broj 978604, saglasnost (licenca) za obavljanje pojedinih delatnosti, za koje posebni zakoni predviđaju prethodnu saglasnost kao uslov za registraciju. Naknada za registracionu prijavu promene podataka ili za upis novog podatka iznosi 300,00 dinara za jednu, a 480,00 dinara za dve ili više promena.

DOSTUPNOST PODATAKA
Kompletni godišnji finansijski izveštaji biće arhivirani u celini i dostupni svim zainteresovanim licima, dok će na internet strani Agencije (www.apr.sr.gov.yu) biti objavljeni sledeći podaci iz izveštaja: ukupan prihod i rashod, ukupan dobitak ili gubitak, vrednost aktive i pasive privrednog subjekta. Ovi podaci biće objavljeni uz ostale podatke o privrednom subjektu i preduzetniku koji se nalazi u Registru privrednih subjekata.Povratak na vrh strane

EKONOMIJA - piše Rajko Sarić
Bord proizvođača i prerađivača

   • U okviru implementacije Programa promocije zapošljavanja, koji finansira Svetska banka, u Kraljevu je formiran klaster poljoprivrednih proizvođača kome je prvi cilj - registracija brenda kraljevačkog kajmaka i sira

    Implementacija Programa promocije zapošljavanja u Kraljevu je počela u novembru 2004. godine. Program se sastoji od tri komponente - programa ponovnog zapošljavanja, aktivnih mera u pronalaženju zaposlenja i podrške razvoju lokalne ekonomije. U okviru komponente koja se bavi podrškom i razvojem lokalne ekonomije, pored razvoja malih preduzeća, finansirana je i izrada ,,Studije lokalnog ekonomskog razvoja” za opštinu Kraljevo.

NOVA RADNA MESTA
- U cilju stvaranja novih radnih mesta i privrednog rasta, počeo je proces formiranja klastera - naglašava Tanja Đorđević, lokalni koordinator Projekta promocije zapošljavanja.
Moć klastera, kaže Đorđevićeva, ogleda se u njihovoj sposobnosti da oblikuju i pokreću ekonomski rast regiona, a regioni koji počnu da razvijaju klastere postaju konkurentniji na nacionalnom i globalnom tržištu upravo zbog koordinacije povezanih preduzeća i firmi.
- Najvažnija prednost klastera je njihov pristup inovacijama, znanju, praktičnom znanju i obučenoj radnoj snazi. Oni svojim članovima pružaju kompetitivne prednosti koje pojedinačne firme ne bi mogle same da ostvare. Zbog toga smo započeli formiranje klastera u Kraljevu. Članovi ovog klastera su, pored poljoprivrednih proizvođača i predstavnika prerađivača mleka i mlečnih proizvoda, i predstavnici lokalne samouprave, kao i druge institucije i pojedinci. Analizom postojećih resursa utvrđeno je da Kraljevo ima dobre potencijale u oblasti poljoprivrede, pa je i odlučeno da se pruži prioritet razvoju poljoprivrednog klastera - kaže Đorđevićeva i dodaje da nije zanemarena ni mogućnost formiranja klastera koji bi se bavio eko-turizmom.

NAŠ PRVI BREND
U okviru poljoprivrednog klastera definisane su radne grupe za razvoj voćarstva, stočarstva, mleka i mlečnih proizvoda. U ovom trenutku dat je prioritet registraciji robne marke, odnosno brenda kraljevačkog kajmaka i sira, kao jednom od ciljeva klastera. Prvi koraci u tom pravcu već su preduzeti, pa je tako dogovorena poseta profesora Ognjena Maćeja sa Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, koji je zadužen za proces registracije brendova.
- Profesor Maćeja će 23. februara u Klubu odbornika SO Kraljevo održati prezentaciju na kojoj će objasniti koje uslove i standarde je potrebno ispuniti da se ovaj proces započne. Razvoj pomenutog klastera je od velikog značaja za region, jer pruža mogućnosti otvaranja novih radnih mesta za radnike različitih profila i stepena obrazovanja. Prvenstveno mislim na fizičke radnike koji bi mogli biti edukovani za rad na plantažama voća, kao i agronoma koji bi pružali stručnu pomoć - kaže Tanja Đorđević.

KONKURS ZA PRIPRAVNIKE
Nacionalna služba za zapošljavanje raspisala je konkurs za 200 pripravnika volontera od četvrtog do sedmog stepena stručne spreme, koji nemaju iskustva u struci (naknade od 6.000 dinara mesečno srazmerno dužini rada). Pripravnički staž za lica sa visokom stručnom spremom traje godinu dana, sa višom devet, a za lica koja imaju srednju stručnu spremu šest meseci.
Konkurs je otvoren do 7. marta.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

MLADI ISTRAŽIVAČI SRBIJE: PROJEKAT ,,BALKANSKA FUSNOTA" - piše Bojana Milosavljević
Samostalno protiv zabluda

   • U okviru Mreže mladih Jugoistočne Evrope, nevladina omladinska neprofitna organizacija ,,Mladi istraživači Srbije" pokreće projekat nazvan ,,Balkanska fusnota", čiji je cilj razmena kulturnih programa srednjoškolaca iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine • Rok do kojeg sve srednje škole treba da pošalju svoje predloge - kraj marta ove godine

   Mladi istraživači Srbije je jedna od četiri omladinske organizacije koje već pet godina zastupaju našu zemlju u Mreži mladih Jugoistočne Evrope, čiji je osnivač Vlada Kraljevine Danske. Ova asocijacija, inače, broji 16 članica u još pet zemalja (osim nekih bivših republika SRJ, u njoj su i Albanija i Bugarska). Sve te grupe najviše se bave projektima razvoja volonterizma, mobilnosti mladih i regionalne razmene članova.
Aktuelni projekat u okviru pomenute Mreže je - ,,Balkanska fusnota”, za koji se očekuje učešće što većeg broja srednjih škola Srbije, sa ciljem da na najbolji način predstave svoju zemlju vršnjacima u okruženju. Ova akcija zasniva se na činjenici da današnja populacija srednjošolaca nema neposredna saznanja i iskustva o godinama koje su dovele do raspada Jugoslavije i kravavih zbivanja na području zapadnog Balkana, već da su njihovi izvori bili posredni (priče drugih, uticaji masmedija i slično), što je sigurno dovelo do predrasuda o okruženju. Zablude te vrste, inače, donele su dovoljno štete građanima Srbije, a time i njenom globalnom položaju.
Tako su glavni ciljevi projekta ,,Balkanska fusnota" prevazilaženje predrasuda prema susednim narodima, nastojanje na harmonizaciji odnosa između susednih zemalja Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kao i upoznavanje kroz razmene, saradnju i zajedničke aktivnosti srednjih škola zemalja koje u projektu učestvuju. Sve to učesnike treba da uputi na prihvatanje razlika, a otkrivanje sličnosti sa narodima koji su nekada činili jugoslovensku federaciju.
Mladi istraživači Srbije pozivaju sve srednje škole u Republici da do 31. marta tekuće godine pošalju predloge svojih projekata na konkurs ,,Balkanska fusnota", pre svega zbog novog iskustva koje će im koristiti, kao i široj lokalnoj zajednici uostalom. Među pristiglim projektima biće odabrana tri nauspešnija, koji će, dakle, reprezentovati Srbiju i njenu omladinu. Na svakom projektu može da učestvuje do 20 učenika i dva profesora, čiji je zadatak da prezentaciju osmisle. Pravila dalje predviđaju da svaka škola iz jedne zemlje putuje u drugu, a u goste prima školu iz treće zemlje. Razmene se odvijaju u toku letnjeg raspusta i traju tri dana. Sve troškove snosiće organizatori ovog projekta, a pre i posle njega predviđena je analiza akcije, putem ankete i intervjua. Učesnici će iz ličnog ugla procenjivati očekivanja, uspešnost ciljeva poduhvata, stavove i predloge. U ovom delu projekta predviđene su i kontrolne grupe, kao merilo efekata čitave zamisli ,,Balkanska fusnota".NOVE KNJIGE: ,,ČUJEŠ LI, TATA, VIDIŠ LI, MAMA"
Beleške jedne divne majke

   • Priručnik za decu i roditelje (autora Danice Krljar, u izdanju Riže - Kraljevo, 2004. godine, u tiražu od pet stotina primeraka), smisao je zanimljive knjige ,,Čuješ li, tata, vidiš li, mama" i pravi prilog nikad iscrpljenoj temi zvanoj - porodično vaspitanje, o kojoj pisac razmišlja na sebi svojstven, dubok i dobronameran način

   Danica Krljar u svom prvom, uslovno rečeno, književnom ogledu, može da iznenadi samo nepoznate i neupućene. Kako takvih, prirodno, ima, evo nekoliko reči o njoj samoj: rođena Kraljevčanka, sa dubokim korenima u rodnom gradu, bez obzira koliko je dugo iz njega izbijala; po obrazovanju humanista (zdravstvene struke), po vokaciji - opet humanista, ali kao umetnik (profesionalna pozorišna glumica - prim. nov.), a sve to - na jednoj strani terazija. Na drugoj preteže - njena životna uloga i misija - dobre i podsticajne mame.

OSLUŠKIVANJE MISLI I HTENJA
Ovo joj, dakle, daje za pravo da sedne i napiše knjigu - priručnik za decu i roditelje, prilog više porodičnom vaspitanju, ključnoj baštini svakog civilizovanog čoveka, toliko ozbiljnoj temi da se njome bave svi društveni mehanizmi u svim nacijama, a da nikada ne dođu do najboljeg i isključivog rešenja. Već i sam naslov knjige, ,,Čuješ li, tata, vidiš li, mama" sugeriše prvo pravilo uspeha u vaspitanju deteta: osluškivanje njegovih misli i htenja i praćenje njegovog samospoznavanja. A za taj veliki roditeljski zadatak, nažalost, nemaju baš svi uvek talenta, volje i strpljenja.
U kraćem uvodniku Danice Krljar sve vrvi od njenih najlepših želja i namera prema deci, ali i mladim i malo starijim roditeljima, uz napomenu da ona veruje u ,,Svetlost i Ljubav". Ili, kako priželjkuje: ,,Raskrilnim očima bih da gledam kako se sva ljudska mržnja topi na našem dlanu, a Ljubav naša da jača i zrdavi našu decu i nas same". Po formi heterogena, ova knjiga - priručnik istovremeno je: dečji zakonik, bonton, dramska proza i poezija sa jedinstvenom ,,crvenom niti" - kako odnegovati i sačuvati čoveka kojeg smo stvorili. Promišljanja, želje i iskustva autora Danice Krljar podeljena su u tri odeljka: naslovni ,,Čuješ li, tata, vidiš li, mama”, Mali podsetnik za bolji život i Za mlade mame i tate.

NENAMETLJIVA POUKA
Autorka nikada u pitanje ne dovodi nevinost deteta, a jedino što mamama i tatama (i to, bez obzira na njihov ,,uzrast" i iskustvo) upućuje jeste - sasvim blaga opomena i nenametljiva pouka. Ona je celokupan sistem pravih i lažnih vrednosti u kojima sadašnja deca odrastaju podvrgla temeljnoj analizi: savetuje ih kakvim uzorima treba da teže, a šta da prepoznaju i odbace kao obmanu i površnost. Pisac i mama Danica Krljar u tom smislu je izvanredno dragocen sagovornik samoj deci, te mladim, ali i iskusnijim roditeljima, a, bogami, i stručnjacima koji se bave mentalnim i fizičkim zdravljem najmlađih.,,ABRAŠEVIĆ" GOSTUJE U AUSTRIJI - piše Marina Miljković Dabić
Ambasadori u nošnji

 • Kraljevčani će nastupiti na svečanosti kojom FK ,,Šumadija" iz NjOLFURT-a (Bregenc) obeležava - prvu deceniju postojanja

Kažu da je ,,čovekov dom - onaj u kome on može da živi kako želi". Mnogo je naših ljudi koji svoju sreću već godinama traže u ,,belom svetu" koji je mogao da im pruži ono što u svojoj zemlji nisu mogli da imaju. U nekad susednoj Austriji, svoje mesto pod suncem potražio je, pre ravno 33 godine, i Radoslav Baltić, predsednik fudbalskog kluba ,,Šumadija" iz NjOLFURT-a koji će, krajem februara, obeležiti - prvih deset godina.
Na čelu ,,Šumadije", Radoslav Baltić nalazi se od osnivanja kluba. Nije uvek lako uskladiti fudbalske i poslovne obaveze, ali Radoslav kaže da ne bi da se žali. Godinama radi u preduzeću ,,FASADE MESSETURM BASEL". Svu svoju užu familiju preselio je u Austriju, pa su sad puni ,,i srce, i duša". A u ,,Šumadiji", oko njega, uigrani tim mladih ljudi, ali i onih, njemu sličnih po godinama.
Za poslednji vikend u februaru svi imaju isti zadatak - što dostojnije obeležiti jubilej kluba. Programom je predviđeno da se srpske fudbalske ekipe iz Austrije, Nemačke i Švajcarske 25. i 26. februara okupe na fudbalskom turniru u Bregencu, prelepom gradiću na Bodenskom jezeru.
Prvi ansambl kraljevačkog KUD-a ,,Abrašević" nastupiće na svečanosti upriličenoj povodom prve decenije FK ,,Šumadija".
- Članovi ,,Abraševića" biće smešteni kod naših ljudi. Ovo je drugi put da Kraljevčani učestvuju u obeležavanju naših jubileja: prvi put bilo je to na petogodišnjicu postojanja ,,Šumadije", a budući da je to jedna zaista lepa saradnja - nastojaćemo da je održavamo i dalje. ,,Ambasadori u nošnjama" ovde su - uvek dobrodošli - kaže Radoslav Baltić, predsednik FK ,,Šumadija", koji je rođen u Sjenici, ali ga za Kraljevo vežu naročito lepe uspomene iz rane mladosti.
On najavljuje da su na svečanosti kojom će jubilej biti obeležen učešće najavili: predstavnici Pokrajinske vlade Austrije, predstavnici Radničke komore Austrije, Ervi Mor, predsednik opštine NjOLFURT, generalni konzul iz Salcburga, kao i sveštenici Srpske pravoslavne crkve i predstavnici srpskih klubova iz pokrajine FORALBER, mnogobrojni sponzori i ljudi dobre volje.
Deset ,,Šumadijinih" godina - ni malo, ni puno vremena za one koji su shvatili onu narodnu ,,gde je dobro, tamo je otadžbina; gde je otadžbina - tamo je dobro". Sa kraljevačkim ,,Abraševićem", koji će ove godine proslaviti osam decenija postojanja, poslednjeg vikenda februara spojiće ih ona tanana nit tradicije koju, i jedni i drugi se trude, zaista žele da sačuvaju i ojačaju. Razlog više da poverujemo onima koji tvrde da su ,,planovi snovi razboritih ljudi koji se događaju i na javi".Povratak na vrh strane


KOŠARKA - SINALKO NAŠA LIGA - piše Zoran Bačarević
Mornar preplivao i Ibar, Mašinac ,,izuo" Čarapane

   • U 16. kolu u Kraljevu Sloga Sosijete Ženeral - Mornar 81:82, u Kruševcu Napredak - Mašinac 69:79 • U 17. kolu (25. i 26. februara) derbi Mašinac - Budućnost u Kraljevu, Sloga gost OKK Beograda

   U ciglo četiri dana ,,đetići sa mora" preplivali su ledenu Moravu, a zatim i Ibar. Posle pobede u odloženom meču nad Borcem u Čačku (utorak) Mornar iz Bara je ,,mini-turneju" po Srbiji okončao i trijumfom nad Slogom u Hali sportova u Kraljevu. Februarska berba mimoza (bodova) Barane je vratila na vrh Sinalko naše lige, a Slogu ponovo u vrtlog začelja tabele, pa četi Saše Pavlovića ponovo predstoji ogorčena borba za goli prvoligaški status. O Super ligi, što se starijeg kraljevačkog ligaša tiče, mogu da sanjaju samo nepopravljivi optimisti.
Susret već starih višedecenijskih rivala u Hali sportova pred oko 2.000 gledalaca pune tri četvrtine ,,tekao je" u znaku domaćina, koji su sticali prednost od desetak koševa razlike, a gosti do prvog izjednačenja stigli na početku drugog poluvremena (50:50). I tada su puleni Saše Pavlovića uspeli da koševima, pre svega Saše Mijajlovića, ponovo obezbede veliku prednost koja je na isteku treće četvrtine iznosila 12 poena (75:63). Tada je ledeni Ibar prestao da teče na vodenicu domaćina, serija grešaka Sloginih igrača i razigrani plej Barana Radovan Pešić doneli su najpre izjednačenje u poslednjem minutu (79:79), a ,,trojka" već pomenutog Pešića sa 8,5 metara donela je pobedu gostima. Istina, na sedam sekundi pre kraja kod rezultata 81:82 Sloga je imala ,,ceo napad", Atanacković je pokušao da šutem sa devet metara i obezbedi pobedu domaćinu, promašio je, jedva je lopta stigla do table i - Barani su se radovali. Konačan rezultat susreta Sloga - Mornar glasio je 81:82 (29:21, 19:22, 17:10, 16:29) - sve za veliku radost gostiju, a za (ponovo) žestoku glavobolju domaćina.
Košarkaši Mašinca pre-šli su ,,peške" preko Rasine. U Kruševcu je domaći Napredak bio relativno lak zalogaj. Čarapanima ove zime ne cvetaju ruže, veliki deo posla ,,studenti" su završili u drugoj deonici, kada su zabeležili seriju od 15:0. Domaćin je tek u finišu uspeo da smanji razliku na obećavajućih minus 11 (67:78), ali je Mašinac rutinski meč priveo kraju za konačnih Napredak - Mašinac 69:79 (17:21, 18:29, 14:14, 20:15). Petorka košgetera u redovima gostiju - Marković (19), Mijajlović (15), Trivunović, Dimitrijević i Knežević po 13 koševa, obezbedili su 12. pobedu ,,studentima" koji su šest kola pre kraja Sinalko naše lige praktično već u Super ligi.
Zbog završnice Kupa ,,Radivoja Koraća” prvenstvo se nastavlja poslednjeg februarskog vikenda utakmicama 17. kola. Sloga će gostovati u Beogradu, a protivnik je najstariji beogradski ligaš u ovom rangu OKK Beograd, dok Mašinac igra derbi sa prvoplasiranom Budućnošću iz Podgorice u Kraljevu.ODBOJKA - PRVA A PILS LIGA - piše Zoran Bačarević
Prvi bodovi iz Beograda

   • U 15. kolu Ribnica Građevinar savladala Partizan u Šumicama sa 3:1 • Gavrilović najubojitiji, i Jović poentirao • U 16. kolu Kraljevčani domaćini Obiliću

   Novom pobedom u gostima nad ,,donjim domom" odbojkaši Ribnice Građevinar učvrstili su se na petoj poziciji na tabeli sa koje će, najverovatnije, i startovati u plej ofu. Posle Smedereva i Partizan je savladan u gostima, ovog puta nešto manje ubedljivo. U beogradskom SC ,,Šumice" prošlog petka gostima je relativno lako pripao uvodni set, a opuštenost Kraljevčana u drugom ,,crno-beli" su iskoristili da poravnaju rezultat, pošto su imali konstantnu prednost od tri-četiri poena.
   U nastavku susreta Ribnica je podigla i učvrstila blok, pa je na drugom TTA rezultat glasio 16:9 za četu Dragana Đorđevića. Serijom od 7:2 Partizan je uspeo da samo pripreti (18:16 za Ribnicu), a najubedljivijom poen razlikom na meču Kraljevčani su otvorili predvorje nove pobede. Četvrti set je bio stvar iskustva i, naravno, igračkog kvaliteta, koji je bio na strani Ribnice, pa je susret Partizan - Ribnica Građevinar okončan rezultatom 1:3 (22:25, 25:22, 20:25, 22:25). Najbolji poenter u pobedničkoj ekipi bio je, još jednom, Radovan Gavrilović (17 poena, 2 bl, 1 as, 3 gr, 3 sg), a kuriozitet meča je da se u listu poentera upisao libero Ribnice Građevinar Jović, u trećem odlučujućem setu. Kod Partizana, kome je ovo bio već sedmi uzastopni poraz, dominirao je Čurović sa 26 poena (2 as, 5 gr, 8sg), taman za još jedan neuspeh ,,crno-belih".
   Kraljevčanima je pobeda nad Partizanom donela prve bodove iz Beograda ove godine (takmičarske), pošto su meč prvog dela sa Obilićem takođe izgubili u gostima, sa maksimalnih 0:3. Priliku da se revanširaju Obiliću kraljevački ,,musketari" imaju već ovog vikenda, kada se sa ekipom sa Vračara sastaju u predstojećem 16. kolu. Susret Ribnica Građevinar - Obilić, posle višenedeljne ,,pauze", igra se u redovnom odbojkaškom terminu u Kraljevu, petak od 19 časova.
FK SLOGA - TRENINZI I UTAKMICE U BLIŽOJ OKOLINI - piše Stole Petković
Najpre ,,petarda”, pa dve pobede

   Sloga je, za razliku od prvih komšija, odigrala tri utakmice. Počelo je porazom od Mladenovca u Vrnjačkoj Banji (0:5), usledile su zatim pobede nad okružnim ligašem Karađorđem u Ribnici (2:1) i opštinskim ligašem Poletom u Ratini (4:0).
- U Vrnjačkoj Banji priliku da zaigraju dobili su svi igrači. U prvom poluvremenu igrali su oni iz mlađe garde, a u drugom iskusniji igrači i pridošlice u ovom prelaznom roku. U prvom poluvremenu primili smo četiri, a u drugom samo jedan gol - raportira Vladimir Josifljević, kapiten Sloge.

BEZ STRUJE SE NE MOŽE
   - Sloga je u prvom delu prvenstva dosta toga izgubila i sada se svi trudimo, kako igrači, tako i Uprava kluba, da se obezbede najpre uslovi za rad.
Sve to teško ide, jer već mesec dana nemamo vodu i struju na stadionu, treniramo na okolnim terenima, a pre toga bili smo 12 dana na Goču. Tamo smo imali tri treninga dnevno, napunili smo baterije i sada nam samo trebaju dobri tereni za odigravanje utakmica. Očekujemo da će nam bar vreme pogodovati da bismo mogli da odigramo kvalitetne utakmice.
(Kapiten Sloge Vladimir Josifljević u emisiji ,,Sportski vikend”UDARNIČKI KRAJ LOŽIONICE - piše Stole Petković
Metalac još u rovu

   Fudbaleri Metalac Trgovačkog pripreme sprovode na svom stadionu kod Ložionice. Osim Nenada Rakića, koji je otišao u Beograd na studije, na okupu su svi ostali igrači koji su i završili prvi deo prvenstva u Srpskoj ligi. Tu su pridošlice Bojan Andrić iz Novog Pazara i Ilija Pokimica, nekada igrač Bana iz Raške, u protekloj polusezoni Metalca iz Gornjeg Milanovca.
- Treniramo na svom terenu i u balon hali. Još uvek ne igramo, jer su tereni zaleđeni i postoji opasnost da dođe do povreda igrača. To nam najmanje treba - kaže Ivan Anđelković, kapiten Metalac Trgovačkog.
Previše kikseva bilo je u jesenjoj sezoni kada, čini se, nisu ispunjeni planovi kako su očekivali rukovodstvo kluba i navijači:
- Nije bilo velikih promena u timu i oslanjaćemo se i dalje na stare snage, naravno, uz ponovno priključivanje mladih igrača iz našeg omladinskog pogona - dodaje Anđelković. Pripremni period počeo je 12. januara, tako da smo pregurali onaj teži deo. Sada nas očekuje onaj period priprema sa loptom, ali i sa protivnicima.
Metalac je promenio trenera. Umesto Milutina Marušića, došao je Ljubiša Milojević.
- Nismo igrali provere zbog zaleđenih terena. Strah od povreda bio je veći. Radili smo na svom terenu, ali i u balonu. Milojević je popravio atmosferu, uneo neke novine, jer trener zahteva veću ofanzivu nego do sada.
Kakva će ofanziva biti, pokazaće fudbaleri Metalca 12. marta, kada odlaze u goste Slogi u Požegu. Zanimljivo je da Požežane sada vodi upravo bivši ,,kouč” Metalca Marušić.
- Mi smo meč sa Slogom izgubili na našem terenu i to je i motiv više da im vratimo milo za drago.KOŠARKA - PRVA B LIGA (ŽENE)
Poraz u produžetku

Proleter - ŽKK Kraljevo 88:88 - 101:98
U utakmici 14. kola Prve B lige za košarkašice ŽKK Kraljevo je poražen u Zrenjaninu od ekipe Proletera rezultatom 101:98. U regularnom toku susreta rezultat je bio 88:88. Najefikasnije u kraljevačkom timu biule su Marija Ilić sa 22, Miljana Protić je postigla 21 a Nevena Jovanović 20 poena.
ŽKK Kraljevo u 15. kolu dočekuje tim Voždovca iz Beograda. Utakmica se igra u Hali sportova. Početak u 17.30 časova.Povratak na vrh strane


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju Javnog preduzeća za informisanje: „Ibarske novosti” - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički uredio: Saša Kovačević.

Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Stojan Petković (sport), Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Rajko Sarić, Milisav Radovanović (fotoreporter), Vesna Jovičić (lektor), Zorica Radunković (marketing). Poslovni sekretar Lidija Kuljača.

Predsednik Upravnog odbora: Biljana Knežević, dipl. pravnik.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505. Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Delta banke” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”. Štampa “Blic print”, III Bulevar 29, Beograd. Generalni distributer: “HIT-KOMERC” Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com, ibarskenovosti@sbb.kv.co.yu


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2006. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive