Internet izdanje - 24. oktobar 2008. godine
 

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Ne pomaže ni ,,treća sreća"
,,Neosnovani napadi za rušenje aktuelne vlasti"
,,Saradnja utemeljena na zajedničkoj platformi"
Nagrađen projekat sanacije kuća u romskom naselju
Zaustavljena loša privatizacija Ibarskih rudnika
Žrtve ,,oslobodilaca"
Gospodin George Tokos posetio kraljevski grad
Akt o proceni rizika - obaveza poslodavca
Ima i takvih ljudi
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, fudbal, odbojka


ŠESTA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA PONOVO ODLOŽENA piše Slobodan Rajić
Ne pomaže ni ,,treća sreća"

   • Zbog nezavršenog spora oko dva odbornička mandata i nepostojanja kvoruma, po dogovoru sa šefovima odborničkih grupa, sednica odložena treći put, za petak, 24. oktobar • Branko Kaplarević, predsednik Skupštine grada: ,,Poslednji rok za opstanak ove većine 22. decembar, a u međuvremenu svi organi grada Kraljeva rade normalno" • Vukomir Mitrović, šef OG DS-a: ,,Pokušaćemo da sve rešimo u korist građana Kraljeva, tzv. 'vladajuća koalicija' blokira rad Skupštine"

   Već treći put šesta sednica Skupštine grada Kraljeva odlaže se zbog nedostatka kvoruma i nepostignutog dogovora o prevazilaženju blokade u radu ovog gradskog parlamenta. Šesta sednica, sa devet prvobitno predloženih i nekoliko dopunskih tačaka dnevnog reda, sazvana još za 4. oktobar, zbog navedenih razloga najpre je odložena za 10. pa zatim za 17. oktobar i najzad prošlog petka još za sedam dana - za idući petak, 24. oktobar, sa početkom u 10 sati. Ovog puta nije bilo velikih pauza radi konsultacija, pošto su prethodno propali svi pokušaji dogovora predsednika Skupštine sa šefovima svih odborničkih grupa - aktuelne vladajuće koalicije i aktuelne skupštinske opozicije, poslednji dan uoči same sednice.
- Mi smo sinoć imali sastanak sa svim šefovima odborničkih grupa i dogovorili se da odložimo ovu sednicu Skupštine za sedam dana, a u međuvremenu će da zaseda Izborna komisija u utorak u devet sati i o tome će svoj izveštaj dostaviti Okružnom sudu, a sud će dodeliti ta dva mandata u Skupštini grada Kraljeva - kaže Branko Kaplarević, predsednik ,,gradskog parlamenta" Kraljeva.
Predsednik Skupštine Kaplarević ocenjuje i da grad, bez obzira što trenutno nema većih pomaka u dogovoru odborničkih grupa i na trenutnu blokadu u radu ,,gradskog parlamenta", svi organi grada Kraljevo funkcionišu normalno.
- Uglavnom se na konsultacijama priča o tome da li će sednica Skupštine da bude održana i koji je poslednji rok za opstanak ove skupštinske većine. Taj rok je 22. decembar. Prema tome, mi imamo vremena, a u međuvremenu svi organi grada rade normalno - konstatuje Kaplarević.
S druge strane, šef najveće opozicione odborničke grupe, Demokratske stranke, u koaliciji ,,Za evropsku Srbiju" Vukomir Mitrović kaže da ovaj opozicioni blok ,,razgovara sa svim odborničkim grupama o prevazilaženju političke krize u Kraljevu, osim sa radikalima" i izdaleka nagoveštava da bi odnos snaga u Skupštini grada uskoro mogao da se promeni.
- U skladu sa zakonom, sa procedurom i Poslovnikom o radu, mi ćemo pokušati da sve rešimo u korist građana Kraljeva, a samim tim očekujem da će se formirati neka nova većina. Čija će biti ta većina, u svakom slučaju, saznaćemo uskoro. Tačan datum ne mogu da kažem, ali će se, verujem, to vrlo brzo saznati - objašnjava Mitrović.
Za razliku od aktuelne vladajuće koalicije, on za nefunkcionisanje Skupštine grada Kraljeva optužuje upravo tu koaliciju.
- Prema tome, vladajuća koalicija, za sada ne mogu da kažem većinska koalicija, pošto oni tu većinu bezuspešno dokazuju od 13. juna, a to je više od pet meseci, tako da to za nas nije vladajuća, već tzv. vladajuća koalicija, koja jednostavno ne može da sastavi većinu i na taj način blokira rad Skupštine grada - naglašava Mitrović.
Sve u svemu, Skupština grada Kraljeva ponovo je odložena za sedam dana, a da li će i na koji način do tada neki od stranačkih blokova uspeti da obezbedi kvorum od najmanje 36 odbornika, preostaje da se vidi.


SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POKRETA ZA KRALJEVO
,,Demokratizacija podrazumeva nezavisnost sudstva"


   ,,Ukazujemo građanima na loše primere koje pruža aktuelna zamenica gradonačelnika Vesna Vukajlović pretnjama Okružnom sudu i atributima tipa postojanje političke države. Namera nam je da podržimo demokratizaciju inače tako stranu gđi Vukajlović, što podrazumeva nezavisnost sudstva od svakodnevne politike, uz poštovanje sudskih odluka. Ako je gospođa Vukajlović pravnik, čudi nas da se ne pridržava pravila vezanih za ponašanje prema sudskim odlukama, bez obzira na to da li joj se lično odluka sviđa ili ne sviđa. Upravo ponašanje gospođe Vukajlović ukazuje na potrebu za razlikovanje suda kao institucije i kafanske politike kratkoga daha i velike štete koju zamenica gradonačelnika favorizuje.
   Upozoravamo sve političke činioce da glavni problem ovog trenutka proističe iz arogancije i dubokog neznanja predstavnika vlasti, koje se odnosi na proceduru i zakonom definisane radnje koje sprovodi Opštinska izborna komisija. Opštinsku izbornu komisiju su preskočili g. Babić i gđa Vukajlović kada su se birali iz redova odbornika, pa vraćali u status odbornika, pa se ponovo birali ne obaveštavajući Opštinsku izbornu komisiju o radnjama koje su sprovodili. Kada su izgubili većinu u Skupštini, onda su se setili Opštinske izborne komisije.
   Što se tiče očigledno nezakonitih radnji u vezi sa zakupom zemljišta za benzinske pumpe, podsećamo opštinskog pravobranioca na obaveze prema gradu Kraljevu i građanima. Pravobranioci nisu advokati gradonačelnika niti njegov lični servis. Ukoliko sami nisu upleteni u radnje vezane za dodelu zemljišta za benzinske pumpe, onda nema potrebe nikoga da brane, pa ni ono što je neodbranjivo. Ovom prilikom, umesto javnog pravobranilaštva, tražimo reagovanje nadležnih istražnih organa, s obzirom na postojanje sumnje za zloupotrebu službenog položaja, kao i odgovor pravobranioca o tome šta je učinio na odbrani interesa grada Kraljeva.”
Pokret za KraljevoPovratak na vrh strane


PRES KONFERENCIJA GRADONAČELNIKA DR MILOŠA BABIĆA POVODOM OPTUŽBI OPOZICIJE O PRODAJI PARCELE U RIBNICI - piše Slobodan Rajić
,,Neosnovani napadi za rušenje aktuelne vlasti"


   • Od davanja u zakup parcele u Ribnici opština Kraljevo je imala trostruku korist • Sve urađeno po važećim zakonima i skupštinskim odlukama, a osnovni problem je nepostojanje programa za izdavanje građevinskog zemljišta u zakup • ,,Postoje slutnje da su formirani timovi za rušenje sadašnjih gradskih česlnika", tvrdi dr Miloš Babić

   Od davanja u zakup parcele u Ribnici na kojoj je kasnije izgrađena benzinska pumpa ,,Eko-Yu" opština Kraljevo ,,ne da nije imala štete, već je na finansijskom dobitku", istakao je dr Miloš Babić, gradonačelnik Kraljeva, reagujući na prošlonedeljnoj konferenciji za novinare na optužbe predstavnika opozicionih odborničkih grupa i stranaka iz  koalicije ,,Za evropsku Srbiju - Boris Tadić".
Prema njegovim rečima, izdavanjem u zakup parcele 3995/1 KO Kraljevo, na kojoj je kasnije izgrađena benzinska pumpa u Ribnici, opština Kraljevo je ostvarila trostruku korist - za parcelu je dobijena tržišna vrednost, naplaćeno je skoro dva miliona dinara za komunalne takse i građevinsko zemljište, koje je stajalo neiskorišćeno, privedeno je nameni.
- Sada se pitamo zbog čega ranije nismo doneli ove programe da privučemo investitore, a i sami znate kako je u prethodnom periodu funkcionisala koalicija na vlasti po tom pitanju. Stranke od kojih je formirana nova koalicija upravo rade na izradi programa za izdavanje gradskog građevinskog zemljišta u zakup i veće privlačenje investitora u grad Kraljevo - istakao je gradonačelnik dr Miloš Babić.

OPSTRUKCIJA I KLEVETE
Po njegovoj oceni,  čelnici sadašnjih opozicionih stranaka u Skupštini grada, upravo sada a ne ranije, bez ikakvih dokaza, pokušavaju da neargumentovanim optužbama sruše aktuelnu vladajuću koaliciju.
- Ovo nije korišćeno do sada, naročito ne u izbornim kampanjama, već je izmišljeno sada da bi se opstruirala, pa i srušila aktuelna vlast u Kraljevu. Formirani su timovi za rušenje ugleda sadašnjih gradskih čelnika… Radi se, zapravo, o zamajavanju javnosti, jer su autori optužbi zabrinuti zbog pravog stanja u javnim preduzećima čije direktore uporno brane. Slutim da su glasine opravdane, ali će sve pokazati budžetska inspekcija - uzvratio je dr Miloš Babić, naglasivši i da će sa saradnicima razmotriti mogućnost eventualnog pokretanja tužbe protiv ,,klevetnika".
Predstavnici stručnih službi Opštinske uprave (sada Gradske) Kraljevo takođe su demantovali optužbe iz koalicije ,,Za evropsku Srbiju" i tvrde da je u vezi sa izdavanjem u zakup navedene parcele urađeno sve po važećim propisima i skupštinskim odlukama.

SVE PO ZAKONU
Pre svega, po Zakonu o planiranju i izgradnji, kako ističu, za izdavanje građevinskog zemljišta u zakup nije potrebna saglasnost republičke Direkcije za imovinu, a zatim i da zakupac nije spornu parcelu prodao, već da je sa preduzećem ,,Eko-Yu" sklopljen ugovor o zajedničkom finansiranju i izgradnji, i to ne pre, već posle sklapanja ugovora sa opštinom. Osim toga, opština je svoju katastarsku parcelu dala u zakup neposrednom pogodbom jer je ona samo deo veće građevinske parcele.
- Nema licitacije kad ima više subjekata na istoj građevinskoj parceli. Kako da licitiramo nešto oko čega bismo nas dvojica, jedan drugom, ,,opstruirali" - iatakao je Zoran Radosavljević, šef Odseka za imovinsko-pravne odnose Gradske uprave u Kraljevu.
I Radosavljević je posebno naglasio da je najveći interes grada Kraljeva da građevinsko zemljište bude iskorišćeno.
- Znači, opština Kraljevo (odnosno sada grad Kraljevo) najslabija je u tom delu što nije iskoristila taj resurs kojim gazduje na pravi način, a nije ga iskoristila na pravi način zato što do dana današnjeg nije donet program davanja u zakup građevinskog zemljišta, od čega zavisi licitacija itd. - podvukao je Zoran Radosavljević.
   Gradonačelnik dr Miloš Babić je ponovio svoje više puta izrečene izjave da su ,,sve njegove odluke i kompletna dokumentacija o svakoj od njih transparentni i da stoje svima na raspolaganju, pa i opoziciji i novinarima, odnosno celokupnoj javnosti".


KONFERENCIJA ZA NOVINARE INICIJATIVNOG ODBORA SRPSKE NARODNE STRANKE U VRNJAČKOJ BANJI
Očekuju pobedu na predstojećim izborima


   • Srpska narodna stranka na izbornoj listi pod nazivom ,,Napred, Srbijo - Tomislav Nikolić" ima kandidate za svih 25 odbornika koliko broji Skupština opštine Vrnjačka Banja • Na prevremenim izborima u Vrnjačkoj Banji, 9. maja, narodni poslanik i predsednik Inicijativnog odbora SNS Zoran Babić očekuje pobedu sa mnogo više glasova nego u maju ove godine

   U Vrnjačkoj Banji krajem prošle sedmice održana je konferencija za novinare Inicijativnog odbora za osnivanje Opštinskog odbora Srpske narodne stranke (SNS), posvećena predstojećim, vanrednim, prevremenim lokalnim izborima u toj opštini, raspisanim za 9. novembar ove godine. Predsednik ovog Inicijativnog odbora i narodni poslanik Zoran Babić tom prilikom najavio je sigurnu pobedu ,,naprednjaka" na predstojećim prevremenim izborima u Vrnjačkoj Banji i za to naveo više argumenata.
   Prema njegovim rečima, od ukupno 36 članova sada već bivšeg Opštinskog odbora Srpske radikalne stranke u Vrnjačkoj Banji, 33 se, posle raskola u toj stranci, pridružilo Tomislavu Nikoliću, osnivaču najnovije političke partije u Srbiji - Srpske narodne stranke. U Vrnjačkoj Banji je odmah formiran Inicijativni odbor za osnivanje Opštinskog odbora Srpske narodne stranke. Budući da se, posle uvođenja privremenih mera u opštini, novoraspisani lokalni izbori u Vrnjačkoj Banji bliže, ,,naprednjaci" su, kako je istaknuto, i pre zvaničnog osnivanja Srpske napredne stranke, 21. oktobra, na izbornoj listi pod nazivom ,,Napred, Srbijo - Tomislav Nikolić" kandidovali svoje članove za svih 25 odbornika, koliko broji Skupština opštine Vrnjačka Banja.
- Spremni smo i sposobni da u Vrnjačku Banju dovedemo investicije i investitore, da Vrnjačka Banja ,,procveta", da rešavamo egzistencijalne probleme, da zapošljavamo ljude - istakao je Zoran Babić.
   Kao što je poznato, na izborima u opštini Vrnjačka Banja u maju ove godine koalicija ,,Za evropsku Srbiju - Boris Tadić" osvojila je devet mandata, Srpska radikalna stranka sedam, Nova Srbija pet, Demokratska stranka Srbije dva i po jedan odbornički mandat Liberalno demokratska partija i Socijalistička partija Srbije. Skupština opštine, međutim, nije u zakonskom roku uspela da se konstituiše pa su u opštini uvedene privremene mere i raspisani prevremeni izbori. Svih sedam ,,nesuđenih" odbornika iz Srpske radikalne stranke sada su uz Tomislava Nikolića.
   Na novinarsko pitanje da li sada izborna lista ,,Napred, Srbijo - Tomislav Nikolić" na novim, vanrednim izborima u opštini Vrnjačka Banja, 9. novembra, očekuje više glasova i mandata nego pre pet meseci, Zoran Babić je odgovorio potvrdno:
   - Mi smo se otvorili ka ljudima koji do sada možda nisu smeli ili nisu hteli da glasaju za Srpsku radikalnu stranku. Otvorili smo se ka mnogo članova i simpatizera drugih političkih stranaka koji nisu zadovoljni kako se radi u Srbiji, tako da ja ne bih samo računao na glasove koje je Srpska radikalna stranka osvojila u maju, bilo na lokalnim, bilo na republičkim parlamentarnim izborima. Taj broj glasova je mnogo veći.


U BEOGRADU ODRŽANA OSNIVAČKA SKUPŠTINA SRPSKE NAPREDNE STRANKE (SNS)
Nikolić i Vučić na kormilu ,,naprednjaka"


   Srpska napredna stranka (SNS) dobila je 21. oktobra, jedanaest dana posle registrovanja, i prve organe. Na osnivačkoj skupštini, održanoj 21. oktobra, u beogradskom Centru ,,Sava", za predsednika je izabran Tomislav Nikolić, za njegovog zamenika Aleksandar Vučić, a formirano je i Predsedništvo te stranke, koje će obavljati funkciju Glavnog odbora SNS, koji će biti biran nakon konstituisanja svih opštinskih odbora. Kao jedini kandidat, Nikolić je za predsedniika SNS izabran na zatvorenom delu skupštine. Osim predsednika i zamenika predsednika, u Predsedništvo SNS su izabrani Jorgovanka Tabaković, Božidar Delić, Brana Crnčević, Borislav Pelević, Igor Mirović, Olivera Antić, Nebojša Stefanović, Milan Bačević, Mileta Poskurica, Zoran Bingulac, Gojko Radić, Dejan Đurđević, Gradimir Dragutinović, Branislav Blažić, Aleksa Jokić, Marko Atlagić, Zoran Avramović i Bratislav Cvetković.
   Na svečnom delu osnivačke skupštine, u Centru ,,Sava", ispunjenom  pristalicama ,,naprednjaka" i brojnim gostima, novoizabrani predsednik SNS Tomislav Nikolić rekao je pored ostalog da je Program te stranke ,,prost, narodski", a to je ,,da svima u Srbiji bude bolje, da budemo najbolji saradnici Ruske federacije i najbolji članovi EU". On je naglasio i da je posle sukoba sa Vojislavom Šešeljom i isključenja iz SRS odlučio ,,da nastavi da se bavi politikom, jer mu je interes Srbije preči od ličnog interesa".Povratak na vrh strane


POTPISIVANJE DEKLARACIJE O POMIRENJU DS-A I SPS-A I REAGOVANJA TIM POVODOM PREDSTAVNIKA DVE STRANKE U KRALJEVU
,,Saradnja utemeljena na zajedničkoj platformi"


   U Beogradu je u subotu, 18. oktobra 2008. godine, potpisana Deklaracija o pomirenju Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije. Deklaraciju su potpisali lideri dve stranke-partije Boris Tadić (DS) i Ivica Dačić (SPS). U opširnom dokumentu, u uvodnom delu Deklaracije, navodi se:
,,U skladu sa izraženom voljom da posle izbora nastupaju kao koalicioni partneri, svesni svoje odgovornosti i potrebe da se okupe oko nacionalnih i opštedruštvenih interesa i prioriteta, Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije sporazumele su se da njihova buduća saradnja bude utemeljena na zajedničkoj platformi politike prevazilaženja sukoba iz prošlosti, borbe za ostvarivanje strateških ciljeva naše države i naroda, i stvaranju uslova za nacionalno i političko pomirenje kao osnove za ekonomski i socijalni napredak i prosperitet i bolji život svih građana Srbije.
Naš politički sporazum ima za cilj očuvanje punog integriteta Srbije i njeno učlanjenje u EU. Stoga je ovo sporazum o politici ukupne modernizacije zemlje i podizanja njenog međunarodnog ugleda i značaja, koja će definitivno zameniti politiku novih podela i sukoba  koji usporavaju razvoj, sporazum o izgradnji pravne države, oslobođen priziva ili poricanja prošlosti i bez okrivljavanja ili obeskrivljavanja pojedinaca na osnovu njihove političke pripadnosti, sporazum o objedinjavanju svih političkih snaga oko ideje zajedničke evropske budućnosti, sporazum koji poštuje svaki politički identitet i stoga otvoren za sve političke stranke koje iskreno žele da mu pristupe.
Želimo da ponudimo platformu nacionalnog pomirenja koja će okupiti sve one kojima je istinski stalo do obnove, napretka i budućnosti za sve građane Srbije. Ovo je prilika da izgradimo novi istorijski sporazum u kome će biti mesta za sve one koji žele da žive i rade u Srbiji koja ima viziju svoje budućnosti, koja izvlači pouke iz prošlosti, koja ima omladinu sa perspektivom, sve viši životni standard, produktivnu privredu i bogato, obrazovano i socijalno pravedno društvo, u Srbiji koja živi u miru i blagostanju za svaku generaciju.”
U daljem tekstu dokumenta kao posebna poglavlja, a time i razrada uvodnih principa, navedeni su i razrađeni: Državno jedinstvo, politički sistem, demokratija, Suverenitet i integritet zemlje - pitanje Kosova i Metohije, Evropske integracije - Srbija i EU, Srbija i svet, Politički život, moderno organizovana država, Pravo na rad, snaženje srpske ekonomije, podizanje životnog standarda, Socijalna sigurnost i solidarnost - za smanjenje drastičnih socijalnih razlika (socijalna politika, socijalna pravda, zdravstvo, penzije), Borba za povećanje nataliteta, Očuvanje zdrave životne sredine i Završna reč.

   Povodom teksta potpisane Rezolucije o pomirenju DS-a i SPS-a objavljujemo reagovanja predstavnika te dve stranke u Kraljevu.


VUKOMIR MITROVIĆ, PREDSEDNIK OKRUŽNOG ODBORA DS U KRALJEVU:
,,Tačka na konfrotaciju"


   ,,Deklaracija nije posvećena samo novim vremenima, već i prošlim, jer je bilo takvih nesporazuma i sukoba da su pretili da razore zemlju i izazovu takve unutrašnje sukobe meću narodom, a posledice bi bile beskrajno teške.
Ovom političkom deklaracijom želimo da stavimo tačku na političku konfrontaciju, a ujedno otvoramo mogućnost za jednu drugačiju politiku u kojoj se dogovorno angažujemo oko zajedničkih strateških ciljeva, a to je članstvo u Evropskoj zajednici, a još važnije - ostvarivanje boljeg života za građane Srbije.
   Preuzeli smo odgovornost za dalji demokratski razvoj Srbije, kao slobodne, ekonomski, kulturno razvijene i socijalno pravedne i odgovorne zemlje.
   Što se Kraljeva tiče, kada je u pitanju Deklaracija o političkom pomirenju Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, sigurno je da će ona imati pozitivnog efekta i na razvoj političke situacije u Kraljevu. Prvo što ćemo mi preko Socijalističke partije i Socijalistička partija preko Demokratske stranke realizovati svoje programe vezane za našu lokalnu samoupravu, odnosno za grad Kraljevo, na najkvalitetniji mogući način. Ostvarićemo i taj socijalni program koji je osnov Programa Socijalističke partije Srbije, a samim tim i sve one programe koji su definisani u našem Programu Demokratske stranke. U svakom slučaju, ovo je dalo jedan pozitivan efekat i već smo počeli ozbiljne razgovore, da kažem prešli smo i na pregovore oko formiranja nove lokalne vlasti, koja će biti odgovorna i koja će moći da servisira usluge na kvalitetan način građanima Kraljeva.”


SRETEN JOVANOVIĆ, PREDSEDNIK OPŠTINSKOG ODBORA SPS KRALJEVO:
Primer ostalima


   ,,Dobro je da je neko pokrenuo jedan proces pomirenja. Jedna od osnovnih poruka sa grba Srbije su četiri slova ,,S" - ,,Samo sloga Srbina spasava". To, verovatno, daje neki signal da mi nismo bili složni i zato nam se i dešavalo ono što nam se dešavalo.
Neko je trebalo da povuče prvi potez i povukle su taj potez dve partije koje su na vlasti dugo godina, dve partije koje su imale dosta različitih principa, rada i shvatanja, dve partije koje imaju široko biračko telo, dve partije koje su iza sebe ostavile, sa aspekta jedne i dosta dobrog i dosta lošeg, i sa aspekta druge dosta dobrog i dosta lošeg, dve partije koje su personalno, zbog naše nesloge, i izgubile svoje čelnike, partije koje su jedna drugoj nanosile dosta političke nepravde.
   Dobro je da je došlo do pomirenja. To pomirenje bi trebalo da slede i ostale naše političke partije, ali ne samo tih nekoliko dana kada se potpiše deklaracija nego da to traje. Da traje i da shvatimo da smo ušli u jedan sistem, neki voljno,  neki nevoljno, koji podrazumeva da je i parlamentarizam način da se dođe do boljeg života,  a ne da bi se došlo do života u kome može svakom svašta da kaže, bez ikakvih posledica, sve, od onog najboljeg do onog najgoreg.
   Ja očekujem da taj prvi korak treba da bude primer ostalima i ja mogu reći, sa aspekta Kraljeva, da ćemo mi, i evo i ovom prilikom ja pozivam sve, da pokušamo da na drugačiji način gradimo politički život oko nas, da na drugačiji način posmatramo jedni druge i da probamo da kod političkog partnera i protivnika posmatramo ono što je dobro, a ne ono što se nama ne sviđa i u određenom trenutku nam nije po volji".Povratak na vrh strane


PODRŠKA EKONOMSKOM RAZVOJU GRADA
Nagrađen projekat sanacije kuća u romskom naselju

   Prošle nedelje u Beogradu su, povodom završetka Programa stanovanja i trajne integracije izbeglica, sumirani postignuti rezultati i dodeljene nagrade učesnicima programa. Zahvaljujući uspešnoj saradnji, grad Kraljevo je realizovao više projekata, od kojih su najznačajniji izgradnja stanova za socijalno stanovanje, izrada stambene strategije, razvoj turizma u Parku prirode  na Goliji u saradnji sa nevladinom organizacijom  IDA, pilot projekat TIS za podršku razvoja turizma na području opštine, kao i sanacija 20 najugroženijih stambenih objekata u Romskom naselju Grdička kosa. Nagrade za lokalnu inicijativu i uspešnu saradnju u ime grada Kraljeva dobili su OSA za projekat Sanacija stambenih objekata u Romskom naselju i IDA za projekat Park prirode Golija. U narednom periodu očekuje se nastavak saradnje sa italijanskom vladom i UN HABITATOM kroz realizaciju druge faze programa.
Služba za upravljalje projektima i lokalno ekonomski razvoj  konkurisala je za dodelu sredstava za realizaciju malih projekata u prelaznom periodu do marta 2009. godine, kada se očekuje početak druge faze programa. Pored toga, na konkursu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu za raspodelu sredstava iz namenskih primanja budžeta ova služba je obezbedila nedostajućih 4.000.000 dinara za sufinansiranje izgradnje stanova za socijalno stanovanje u naselju Beranovac.
   U Okviru USAID programa za podsticaj ekonomskog razvoja opština grad Kraljevo je, posredstvom Službe za upravljanje projektima i lokalno ekonomski razvoj, pokrenuo inicijativu za uspostavljanje mehanizma za razvoj radne snage. Konačni cilj je, prema rečima Mirjane Prodanović, šefa službe,  harmonizacija ponude i tražnje na tržištu rada, a u skladu sa potrebama postojeće privrede i novih investitora kroz obezbeđivanje adekvatnog programa obuke. Uspostavljanjem saradnje sa Nacionalnom službom za zapošljavanje stvorena je realna slika potrebe postojeće privrede za radnom snagom. U saradnji sa obrazovnim institucijama  privreda će dobijati nedostajuće profile radnika, koji će nova znanja i veštine sticati i putem raznih seminara i obuka.
   Početkom oktobra gradonačelnik Kraljeva dr Miloš Babić potpisao je Ugovor sa USAID-om o sprovođenju treće faze programa podrške ekonomskom razvoju MEGA. Ovim programom obezbeđuje se Sveobuhvatni strateški plan ekonomskog razvoja, realizacija projekata  privrednog razvoja, dugoročno planiranje kapitalnih investicija i drugih potreba grada i privrede.Povratak na vrh strane


KAD JE SINDIKAT UPORAN I JEDINSTVEN - piše Marko Slavković
Zaustavljena loša privatizacija Ibarskih rudnika

  • Svim zaposlenima i penzionerima obezbeđene besplatne akcije, tridesetak rudara upućeno na banjsko lečenje ili na odmor i rekreaciju, a izvestan broj radnika koristio  je povoljnosti Fonda solidarnosti • Ugošćeni predstavnici sindikata energetike iz Rusije i Kipra

   Sindikat Ibarskih rudnika već godinama važi za jedan od najaktivnijih ne samo u Raškom okrugu, već i u Srbiji. S obzirom na dugu tradiciju sindikalnog organizovanja u Ibarskim rudnicima, ta činjenica ne bi trebalo nikoga da čudi.
   Do pre dve decenije, ovaj Sindikat je bio aktivan u okviru Saveza samostalnih sindikata Srbije kada, zajedno sa još nekoliko rudnika sa podzemnom eksploatacijom uglja u Srbiji, formira Sindikat Javnog preduzeća za podzemnu eksploataciju uglja ,,Resavica”. Već početkom 1992. godine, tako udruženi, formiraju Sindikat radnika Elektroprivrede Srbije. Kao član ovog Sindikata, Sindikat Ibarskih rudnika je, istovremeno, i član nekoliko međunarodnih sindikalnih organizacija.

SADAŠNJA AKTIVNOST
Prošle i ove godine, Sindikat Ibarskih rudnika vodio je veliku borbu u sprečavanju loše privatizacije i aktivno se borio protiv strategije privatizacije rudnika jamske eksploatacije uglja, koja je predviđala bezuslovnu prodaju rudnika.
- Ako kažemo da se kao jedan od glavnih kupaca javljao ,,Global stil”, poznat po katastrofalnom gazdovanju u ,,Magnohromu”, jasno je da je odustajanje države od te strategije velika pobeda i Sindikata i radnika Ibarskih rudnika. Saznajemo da se radi nova strategija i da se u ceo projekat uključje i Svetska banka. Uz to, u Ibarskim rudnicima se naziru i neke nove investicije, koje će značiti bolji život za čitav ovaj kraj - ističe Goran Nikolić, predsednik Sindikata Ibarskih rudnika.
U još jedan od velikih uspeha Sindikata Nikolić ubraja i omogućavanje upisivanja rudarima i penzionerima besplatnih akcija u visini od dvesta evra po godini staža. To se, naglašava Nikolić, ne bi tako lako postiglo da nije bilo nesebične i ogromne pomoći kolega iz Sindikata EPS-a. Sindikat Ibarskih rudnika svoju aktivnost usmeravao je i na bezbednost i rehabilitaciju radnika koji rade u najtežim uslovima, tako da je tridesetak rudara upućeno na banjsko lečenje ili odmor i rekreaciju u razne banje u Srbiji, izvestan broj radnika koristio je povoljnosti Fonda solidarnosti. Mnogi drugi, zaposleni u Ibarskim rudnicima, učestvovali su na raznim sportskim takmičenjima, gde su postizali zapažene rezultate.
Treba, svakako, naglasiti da je tokom avgusta ove godine Sindikat Ibarskih rudnika ugostio nekoliko svojih kolega iz Rusije i Kipra. Pored posete manastiru Studenici, odakle nose izvanredne utiske, sindikalci iz Rusije i Kipra posebno su bili oduševljeni splavarenjem na Ibru, naročito bukovima i brzacima ove naše reke.

NASTANAK SINDIKATA
Ibarski rudnici su počeli organizovano kopanje veoma kvalitetnog kamenog uglja 1924. godine. Zbog surovih uslova koji su vladali u rudniku, odmah se javio veoma jak radnički otpor, koji je od vlasnika rudnika bezuspešno pokušavao da izdejstvuje humanije uslove rada. Zbog toga je 1929. godine organizovan štrajk. Ponovo dolazi do štrajka 1934. godine. Finansijska kriza nastala posle atentata na Aleksandra Karađorđevića donosi nove probleme rudarima. Stanje u rudniku postaje sve teže, zarade i dalje kasne, zaštita na radu sve gora, nedefinisano radno vreme... primoravaju rudare da u decembru 1936. godine formiraju sindikalnu organizaciju, pod čijim su vođstvom ponovo zapretili štrajkom, na šta uprava rudnika ne reaguje i sindikalne poverenike izbacuje iz kancelarije. Oni 1. februara 1937. godine donose tešku odluku - štrajk u jami, ili takozvani ,,mrtvi štrajk” do ispunjenja zahteva. Posle dvanaest dana štrajka, jamski štrajkači, prepušteni sebi, na izmaku snage i zdravlja, izgladneli i žedni, trista sati bez dnevne svetlosti... poverovali su upravi rudnika da će im ispuniti zahteve i da štrajk neće biti sankcionisan, donose odluku o prekidu štrajka i izlaze na svetlost dana. Napolju su ih čekali žandarmi, vođe štrajka su pohapšene, trista rudara je otpušteno, a rudari iz drugih krajeva Jugoslavije su proterani. Iako je štrajk imao delimičan uspeh, on je bio kruna dugogodišnje borbe rudara Ibarskih rudnika za život dostojan čoveka. Štrajk je udario temelje sindikatu Ibarskih rudnika koji se, duže od sedamdeset godina, uspešno nosi sa svim nedaćama koje su prisutne u najtežem zanimanju na svetu.


NOVI BROJ NAUČNOSTRUČNOG ČASOPISA ,,IMK 14 - ISTRAŽIVANJE I RAZVOJ"
Visok rejting i poštovanje uprkos teškoćama


   U okviru aktivnosti na obeležavanju imendana osnivača, u sali Doma kulture ,,14. oktobar" u Kruševcu održana je promocija novog broja naučnostručnog časopisa ,,IMK 14 - Istraživanje i razvoj". Ove godine IMK ,,14. oktobar" obeležava jubilej, 85 godina postojanja i rada, a časopis ulazi u petnaestu godinu izlaženja. Promociji je prisustvovalo više od 150 stručnjaka sa fakulteta, iz instituta, preduzeća i ustanova koji se bave tehnikom i tehnologijma iz oblasti mašinogradnje.
   U novom broju na 255 stranica objavljeno je 25 kategorisanih radova pedesetak autora iz zemlje i inostranstva i 27 naučnostručnih informacija.
Učesnike promocije u ime izdavača pozdravio je Milorad Veljković, direktor Instituta IMK ,,14. oktobar" iz Kruševca. O časopisu su govorili prof. dr Predrag Popović, član Srpske inženjerske akademije, glavni odgovorni urednik časopisa prof. dr Ljubodrag Đorđević, dekan Fakulteta za industrijski menadžment iz Kruševca, zamenik glavnog i odgovornog urednika časopisa, i Mirjana Živković, sekretar redakcije časopisa.
   Svi kategorisani radovi prošli su recenziju kompetentnih stručnjaka za pojedine oblasti i ocenjeni su kao Originalan naučni rad (šest radova), prethodno saopštenje (četiri rada), pregledni rad (četiri rada) i stručni rad (11 radova). Od 27 informacija sedam predstavljaju izveštaje sa održanih naučnostručnih skupova, sedam su prikazi novih izdanja iz oblasti nauke i tehnologije, a 13 su naučnostručne vesti i tehničke informacije.
   Naučnostručni časopis ,,IMK 14 - Istraživanje i razvoj", čiji je osnivač Industrija mašina i komponenata ,,14. oktobar" AD iz Kruševca, a izdavač Institut IMK ,,14. oktobar", Ministarstvo za nauku, tehnologiju i razvoj Republike Srbije svrstalo je u grupu ,,Publikacija od posebnog interesa za nauku" i sufinansira ga. Uprkos teškoćama koje ga prate, časopis opstaje petnaestak godina i jedna je od retkih publikacija ove vrste čiji je izdavač naučnoistraživački institut u privredi. Objavljeni radovi u publikaciji podležu recenziji kompetentnih stručnjaka i kategorišu se u skladu sa kriterijumima Uneska, a autorima radova donose po 1,5 bod pri izboru u naučnoistraživačka i naučno-nastavna zvanja.
   Časopis je štampan u 230 primeraka A4 formata sa koricama u boji, a pripremu i štampu je uradila štamparija ,,Mega print" iz Kruševca.
Sava ĐurićPovratak na vrh strane


LIČNI STAV - piše Dragan Bajović
Žrtve ,,oslobodilaca"


  I dok, ovako, pratim i slušam razne, sada nove ,,oslobodioce" od pošasti, prisećam se da su ti ,,oslobodioci", vrlo se uvlačeći ,,neprikosnovenom" Miloševiću, ovde izazvali bombardovanje.
   Kraljevo, kada je postalo, koliko-toliko, demokratski grad u opustošenoj zemlji Srbiji, zahvaljujući JP ,,Ibarske novosti", bilo je prestonica objektivnog novinarstva u diktatorskoj zemlji. U Beogradu se ne zna šta se događa, pa ti ,,nesrećni" Beograđani pozivaju telefonom nekakvu Televiziju Kraljevo u ,,dubokoj provinciji" da saznaju šta se ,,u toj zemlji Srbiji" događa.
   Taj je ondašnji glavni izvestilac postao slučaj. Njega su odmah, kada je neko tamo proglasio kako se treba uspostaviti privatizacija nad javnim preduzećima, dali na prodaju! Zaposleni su se našli u čudu! Javno opštinsko preduzeće za informisanje, toliko važno i omiljeno u ondašnjoj opoziciji, sada mora odmah da se privatizuje! U isto vreme, mediji u većini srpskih gradova ostaju javna preduzeća.
   I, šta se sada događa! Na Skupštini grada Kraljeva vidimo one koji nisu onda, kada je ovde pobedila opozicija, mogli da se izbore za više od jednog odborničkog mandata. Oni sada vladaju. Oni sada, da bi i dalje vladali, dovode na skupštinska zasedanja privatno obezbeđenje i predsedavajućem na rever, uz bedž, stavljaju alternativni mikrofon plašeći se da će im ,,razularena" opozicija onesposobiti zvanično ozvučenje.
   Tada, 1996/97, Kraljevo je poslalo signal drugim ,,većim" gradovima u Srbiji da se priključe protestu zbog pokradenih glasova na izborima. Kasnije se ispostavilo da su neki drugi počeli proteste pre Kraljeva, što, svakako, nije istina. Kraljevo se prvo diglo na pobunu!
Ali, da se ovde na bavim počastima!
   No, da se vratim nama, zaposlenima u ,,Ibarskim". Plate, ako se to tako uopšte može nazvati budući da njihov iznos nije menjan pet dugih godina, već nekoliko meseci dobijamo samo jednom mesečno. To i ne bi bilo tako strašno kada bi, bar, bile cele. Dobijamo po pola plate, u proseku po 10.000 dinara! Poslednja isplata dogodila se početkom oktobra. To je bio drugi deo juna! Evo, dakle, već puna tri meseca smo u zakašnjenju. Naivni, nadajući se da će nam ta razlika kad-tad biti isplaćena, zadužujemo se na raznim stranama.
   Srbija je, da ne osipam paljbu samo po lokalnim vlastima, jedna krajnje diskriminatorska zemlja. Ona se ,,brine" samo o velikim tzv. sistemima, dok je problemi drugih preduzeća, koja su za nju ,,sića", apsolutno ne zanimaju. Socijalni programi, vrlo povoljni, uvode se samo za ,,Zastavu" u Kragujevcu. Ovi drugi, nesrećnici, još malo pa će, najpre krišom, a potom i potpuno javno, postati korisnici javnih kuhinja.
   Gledam, s tugom, kako iz moje firme, spasavajući goli život, beže i oni koji su se još u ranoj mladosti opredelili za novinarski poziv. Za to vreme, oni koji oduvek optužuju ,,Ibarske" da imaju prekobrojne, trljaju ruke - čekaju da se broj zaposlenih smanji na njima, ali samo njima, ,,razumnu" meru, pa da firmu, budući da se očekuje raskid ugovora sa trenutnim vlasnikom, ponovo prodaju, ovog puta znatno jeftinije. Ali, kome? Ponovo onima koji nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa medijima? I, ko će onda još ostati ovde?
   Gradska vlast, kada je u pitanju egzistencija zaposlenih u ,,Ibarskim", ćuti, ali se i dalje ponaša kao vlasnik: visoki funkcioneri te vlasti šikaniraju naše novinare, vređaju ih na skupovima koje organizuju najčešće radi lične promocije, zahtevaju da se o njima govore samo hvalospevi, izgovaraju na javnim mestima razne gnusobe o pojedinim novinarima.
   Za to vreme, negde iza zatvorenih vrata, stvaraju se nove redakcije koje bi se gradskoj vlasti ponudile da budu ,,gradski servis". Gradska vlast se ni o tome ne izjašnjava. Njoj će, kako izgleda, svi drugi biti bolji servis od onog koji je ovde, u našoj kući, decenijama stvaran: ,,Ibarske novosti" ukupno imaju 115 godina! Ovde su nastali najbolji jugoslovenski novinari, pisci, slikari, muzičari, tonci, snimatelji... Naši novinari su do sada osvojili više desetina nagrada na jugoslovenskim i srpskim konkursima u oštrim konkurencijama. Primera radi, ovde pominjem samo naš poslednji uspeh. Televizijska reportaža Radoslava Živkovića na nedavno završenom Internacionalnom festivalu reportaža ,,Interfer" u Somboru osvojila je prvu nagradu. Drugu je osvojila Radio-televizija Srbije, kojoj uredno plaćamo pretplatu i u kojoj pojedini novinari mesečno zarađuju više od 100.000 dinara. Naši su, neuredno, primali jedva 20.000, a poslednjih meseci samo polovinu od te svote. ,,Oslobodioci", zanemarujući tradiciju i uspeh novinara ,,Ibarskih", sada traže ,,bolje", valjda poslušnije, trudbenike novinarskog zanata. Već su u Skupštini grada počeli osnivanje nekakvog novinarskog odseka. U ,,odsek" će biti primljeni samo neki od srećnika iz naše firme koje će njihovi gradski prijatelji spasiti od gladi i neimaštine. Ostatak zaposlenih, valjda, treba ostaviti na milost i nemilost ,,oslobodiocima", a ako se ne budu baš vladali prema ,,visokom" standardu koji su ti ,,oslobodioci" ustanovili (govoriti o vlasti samo hvalospeve), bilo bi poželjno odmah ih ustreliti, da se više ne muče gladujući.
Dragan Bajović
novinar ,,Ibarskih" od 1973. godine


REHABILITACIJA PETRA BUNJAKA
I njima treba da se vrati imovina


   Ja sam Žarko Nilović iz Kamenice kod Kraljeva. Ovim kratkim tekstom želim da podsetim sugrađane na stradanje jedne poštene porodice Petra Bunjaka. Da navedem samo nekoliko primera koji ilustruju njihovu čestitost i poštenje, a sve u nadi da će neko iz sadašnje vlasti ovo pročitati i pokrenuti postupak za povraćaj imovine naslednicima Petra Bunjaka. Jer, ružno bi bilo da sadašnje generacije ne saznaju ko su bili ti napredni ljudi i kako su dospeli da im se oduzme pošteno zarađena imovina.
   Evo nekoliko situacija u kojima sam bio neposredni učesnik i očevidac. Ja inače potičem iz vrlo siromašne porodice. Kada sam imao petnaest godina, bio sam prinuđen da krenem u svet ,,trbuhom za kruhom".
   Zaustavio sam se kod Petra Bunjaka u Ribnici i za kratko vreme stekao njegovo puno poverenje. On je u to vreme (ovo se događalo od 1940. godine do kraja rata) imao 100 hektara zemlje u Ribnici i 47 hektara na Stolovima. Petar Bunjak se razlikovao od ostalih trgovaca jer je imao svoju stoku, 40-50 krava, i na taj način obezbeđivao dobar deo potreban za klanje. Međutim, kako je imao prodavnicu mesa i plus je bio liferant mesa za vojsku, morao je izvesnu količinu da kupuje na raznim pijacama. Ja sam išao sa njegovim otkupljivačima stoke i moj zadatak je bio da nosim pare u torbi i da markiram kupljenu stoku. Pošto se njegov stariji pokojni brat zvao Svetozar, gazda Petar mi je naredio da stoku markiram baš na tog brata, sa dva slova - SB. To je tada bilo poštovanje, koje danas ne postoji. I baš zbog takvih i sličnih poteza Petra su poštovali i seljaci koji su mu prodavali stoku. Evo jednog primera.
   Pred rat gazda Petar je u Prištini najavio da seljaci doteraju stoku u neograničenom broju, jer je trebalo da isporuči ogromnu količinu mesa za vojsku. Stoka je otkupljivana u više gradova, ali u vreme isplate pare, greškom, iz Zagreba nisu stigle. Tu je bilo mnogo seljaka i Srba i Šiptara, ali niko se nije bunio. Svi su jednoglasno rekli gazdi Bunjaku da slobodno tera stoku za Kraljevo, a kada mu stignu pare, da im javi da oni dođu i uzmu koliko kome sleduje. Gazda im je zahvalio na tolikom poverenju i posle dva dana, kada su mu stigle pare, otišao je i sve ih isplatio.
   Pa onda primer iz rata. Za vreme rata Četvrti kraljevački bataljon bude prinuđen da se seli na Stolove, kod kolibe Bunjaka. U to vreme Bunjak je na Stolovima imao oko 400 ovaca, a glavni poverenik mu je bio Miko Paunović. Bio sam očevidac kada je jednog dana došao Miko i rekao gazda Petru da Četvrti kraljevački bataljon svakog dana kolje po četiri ovce i da bi lepše pečenje  bilo ako ga mažu starim kajmakom. A Petar je na to rekao: ,,Ako, to je naša vojska. Nego, imate tri konja pa iznesite i brašna da vojska ima hleba.”
Čuo sam to svojim ušima, da bi mu na kraju rata ti pobednici sve oduzeli.
   Bio sam očevidac i kada je nemačka komanda javila gazdi Bunjaku da obavezno nahrani transport zarobljenika koji su došli iz Skoplja i dva dana i dve noći stajali na sporednom koloseku  gladni i žedni. Bunjak je svakom zarobljeniku dao po hleb od dva kilograma i po 300 grama slanine. Ja sam bio u grupi koja je sa nekoliko volova to odvezla zarobljenicima.
   Kada se rat završio, došla je agrarna reforma. Svakome ko je imao više od 10 hektara zemlje oduzimalo se. Sećam se da je došao Bunjakov zet Momčilo i rekao Petru da deci podeli po 10 hektara i da njemu ostavi 10 hektara i tako spase veći deo pošteno stečene imovine. Na to je Petar odgovorio da imovina nije deljiva, jer se dogovorio sa pokojnom braćom da imovinu nikada ne podele i da sada neće da pogazi njihove kosti. Takođe je naglasio da neće da prevari državu, a oni neka rade svoje. I tako je Petru Bunjaku agrarnom reformom sve oduzeto, iako je bio i pošten i čestit i mnoga dobra dela učinio.
   Sada bih, dok sam još živ, molio vlast da pomogne Bunjakovoj deci i vrati im imovinu. Mnogima je imovina vraćena, a ja sam duboko ubeđen da i ova porodica zaslužuje da se ispravi nepravda koja joj je naneta.
Žarko Nilović, iz KamenicePovratak na vrh strane


      PRIVATIZACIJA: DOM DRUŠTVENIH ORGANIZACIJA DOBIJA VLASNIKA - piše Ivan Rajović
Gospodin George Tokos posetio kraljevski grad

• Deca su najbolji ambasadori prijateljstva. Drago nam je da nismo zaboravljeni i da smo sigurni da smo uspostavili saradnju sa veoma pouzdanim partnerom, Crvenim krstom Kraljevo. Ova Organizacija je i do sada svojim radom opravdala ukazano poverenje i verujemo da će tako biti i u budućnosti, rekao je, pored ostalog, gospodin Tokos prilikom posete Kraljevu

   I ovog vikenda kraljevački Crveni krst je uputio reči dobrodošlice još jednom iskrenom prijatelju Srbije i Crvenog krsta, gospodinu Georgu Tokosu iz Halifaksa, članu Srpskog saveta Velike Britanije i Srpske komune u Halifaksu. Povod ove posete je bio uspostavljanje humanitarne saradnje, a ideja je začeta pri poseti Velikoj Britaniji sekretara Crvenog krsta Kraljevo gospođe Mirjane Lišanin-Gostiljac.
   Tom prilikom, gospođa Lišanin-Gostiljac je uspela da animira veliki broj Srba u sprskoj komuni u Halifaksu, Severni Jorkšir, da se organizuju u prikupljanju pomoći za stanovništvo u Srbiji.
- Svaki susret je bio veoma dirljiv i priča sama za sebe - priseća se Mirjana.
   - Brojna pitanja, protkana suzama i uzdasima iz duše i mladih i sredovečnih Srba koji su napustili rodna ognjišta ili ih se sećaju samo iz gotovo svakodnevnih priča, uverila su me da ovo neće biti naš  prvi i jedini susret.
I, upravo, poseta gospodina Tokosa je to i potvrdila.
   - Odmah potom, veliki broj njih se uključio u akciju prikupljanja pomoći za našu zemlju. Svako prema svojim mogućnostima, ali svi iskreno i krajnje patriotski - ističe George Tokos.
   Pored materijalne pomoći, prikupljana su i novčana sredstva. Na osnovu želje darodavaca, najveći deo novčanih sredstava, preko Crvenog krsta Kraljevo, biće usmeren Crvenom krstu Štrpce, kako bi bila obezbeđena najneophodnija sredstva za decu. A drugi deo sredstava je namenjen pomoći licima u stanju socijalnih potreba našeg grada.
   Ovaj početak izgradnje novog mosta humanosti pomogla je i škotska humanitarna organizacija Blythsnjood care, i njen izvršni menadžer za ovo područje gospodin Phil Shorthouse.
- Želja nam je da u narednom periodu izgradimo i nove oblike pomoći i međusobne saradnje. Veoma je zanimljiva ideja da naša deca dolaze u Kraljevo, kao i da naše porodice udome decu iz ovog kraja. Jer - kako kaže gospodin Tokos - deca su najbolji ambasadori prijateljstva. Drago nam je da nismo zaboravljeni i da smo sigurni da smo uspostavili saradnju sa veoma pouzdanim partnerom, Crvenim krstom Kraljevo. Ova Organizacija je i do sada svojim radom opravdala ukazano poverenje i verujemo da će tako biti i u budućnosti.
   Iste ove impresije su iznete i na prijemu kod zamenika predsednika Skupštine grada gospodina Sretena Jovanovića i pomoćnika gradonačelnika za socijalna pitanja gospodina Miluna Jovanovića.
   Jer, važno je da su počeli da nas spajaju mostovi prijateljstva, saradnje i humanosti ma gde bili, a prave humaniste i prijatelje lako je prepoznati i naći. Ostaje nam samo da negujemo i razvijamo započete saradnje i da tražimo nove prijatelje rasute po celom svetu. ,,Toliko nas ima i toliko imamo da niko ne sme ostati sam i bespomoćan", rekao je gospodin Tokos.


AKCIJA DOBROVOLJNOG DAVALAŠTVA KRVI POVODOM KRALJEVDANA
Mladi sve masovniji, narodni izabranici potpuno zatajili


   Prošlog petka, povodom Kraljevdana, u prostorijama Skupštine grada Kraljeva, održana je još jedna u nizu akcija dobrovoljnog davalaštva krvi. Ovoga puta organizatori su pozvali narodne izabranike da svojim primerom pokažu značaj davalaštva krvi i na taj način najpozitivniju sliku pošalju mladima, ali i svim ostalim sugrađanima, potencijalnim davaocima krvi. Nažalost, izabranici naroda, i pored toga što je povod bio Kraljevdan, zaokupljeni svojim problemima, nisu našli za shodno da se masovnije odazovu pozivu. Nasuprot njima, a kao nikada do sada, mladi Kraljevčani su izašli i dali krv. Zanimljivo je pomenuti da je jedna gospođa iz Kragujevca, u pauzi do polaska autobusa, svratila i dala krv.
O ovoj akciji, koja je po mnogo čemu drugačija od svih dosadašnjih, Dejan Pavlović, predsednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi ,,Vodovod" Kraljevo, kaže:
- Ideja je potekla pre tri godine na Komisiji za davalaštvo krvi, povodom Kraljevdana i svih oktobarskih manifestacija koje se u to vreme održavaju u Kraljevu. Ovo je četvrti put, a akcija će, što je u ovom trenutku sasvim sigurno, postati tradicionalna. Cilj je da se što više građana Kraljeva motiviše, odnosno uključi u dobrovoljno davalaštvo krvi kako bi se ,,rasteretili" veterani.
           
MNOGI KORISTE TUĐU KRV A DA TOGA NISU NI SVESNI
- Drago mi je da je danas došlo izuzetno mnogo mladih ljudi zato što stari davaoci i dalje daju krv, ali postoje dve stvari zbog kojih moramo obnavljati davalaštvo krvi: prva je povećanje broja pacijenata u odnosu na broj stanovnika, a druga je rapidan napredak medicine, gde se uvodi veliki broj hirurških intervencija koje zahtevaju veće količine krvi. Inače, mora se reći da se od produkata krvi pravi nekoliko desetina vrsta lekova, tako da je veliki brojgrađana i do sada koristio usluge davalaca krvi, a da to nije ni znao. Zbog toga bi trebalo da svi ovu aktivnost malo više cene, a onda će i davalaca biti više - kaže Pavlović.
Ovo je, kako svi kažu, najbolja gradska akcija do sada. Analizirajući rezultate, odmah po završetku akcije, dok ljupke i ljubazne  doktorke i medicinske sestre sakupljaju opremu, Pavlović kaže:
- Očekivali smo oko 40, a imamo više od 70 jedinica krvi. Ovoga puta i opštinari su javno preko medija, a i lično, pozvani da daju krv, budući da je danas u 10 sati bila zakazana sednica Skupštine grada Kraljeva. Međutim, samo se jedan odazvao - Vladimir Bogavac. A svi su bili tu - na sednici, uspešnoj ili neuspešnoj svejedno, mi u to ne ulazimo. Činjenica da je od njih 70 samo jedan dao krv, nije dobar primer ni mladima a ni ostalim građanima. No, bez obzira na to, zahvaljujemo Skupštini grada Kraljeva na sponzorstvu, a Crvenom krstu i Transfuziji na uspešnoj saradnji, naravno i svim ljudima koji su odvojili desetak minuta i tako sigurno spasili nečiji život.
- Ovo ubuduće ne bi trebalo da bude molba građanima, već da postane navika i da davalašto krvi bude kao odlazak na slavu kod prijatelja, na rođendan, na posao - deo uobičajenih aktivnosti jer, poznato je već, svaki muškarac može da da krv svaka tri, a žena svaka četiri meseca. Ljudi sve do 65 godina mogu da daju krv, pod uslovom da su zdravi. Danas živimo u takvim uslovima da se nikada ne zna kada nekome krv može zatrebati, tako da se tu pravi nekakav krug u davalaštvu, odnosno danas sam ja nekome dao krv, a sutra neko drugi može dati meni - kaže Dejan Pavlović.
Odgovarajući na pitanje šta misli o sve učestalijim predlozima da se davanje krvi naplaćuje oko 50 evra, moj sagovornik kaže:
- I ja sam čuo za ideju da se data krv naplaćuje 15.000 dinara. Mislim da bi to bio strahovit udarac za društvo u celini.

PRODAVANJE KRVI NE BI BIO MORALAN ČIN
- To bi bio izuzetno veliki pad morala kod ljudi zato što bi se svi teški narkomani i hronični alkoholoičari uključili u davalaštvo krvi, jer bi na taj način lako došli do novca za ispoljavanje svojih aktivnosti, odnosno poroka, a to onda više ne bi bilo humano, niti moralno.
Snežana Apostolović, saradnik Crvenog krsta za zdravstvena pitanja, nadaleko poznata po svom predanom radu i angažovanju na propagariranju ideja dobrovoljnog davalaštva krvi, a povodom jedne od najuspešnijih akcija, za ,,Ibarske novosti" kaže:
- Zakonom o javnom ovlašćenju Crveni krst Srbije je dobio zadatak da radi na motivisanju i organizovanju akcija davanja krvi. Upravo iz tog razloga i pri Crvenom krstu Kraljevo postoji Komisija za dobrovoljno davalaštvo krvi, koju čine predstavnici društava sa teritorije grada Kraljeva. Tako su ove godine domaćini gradske akcije bili društva dobrovoljnih davalaca krvi ,,Vodovoda” i Fabrike vagona. Ovoj akciji se odazvao jako veliki broj mladih ljudi, što nam govori da će davalaštvo krvi na teritoriji grada Kraljeva ubuduće biti takvo da nećemo morati da razmišljamo o tome da li ćemo imati rezerve krvi.
Nadam se da su naši mladi to pokazali - više od 90 lica je došlo da podari krv. Dugujemo im veliku zahvalnost svih onih ljudi kojima su danas spasili život.

NEĆEMO MORATI DA RAZMIŠLJAMO O REZERVAMA KRVI
Svaka jedinica krvi će biti obrađena i svaka od njih može spasiti i više života, kaže Snežana i dodaje:
- Mislim da je akcija bila jako uspešna, a jedini nedostatak je što su naši dragi odbornici, budući da nisu imali skupštinu koju su zakazali, mogli da dođu i pokažu da bar malo misle o građanima, da i oni ispune svoju dužnost. Pretpostavljam da misle kako je lako doći do nekoga ko će i za njih to da učini. A naš moto je da bi svako u životu bar jednom trebalo da da krv jer smo svi mi potencijalni primaoci krvi. Zato upućujem apel svim zdravim sugrađanima koji mogu da daju krv da to učine i to ne samo oni koji se bave rizičnim zanimanjima, već i svi ostali. Vrata naše Transfuzije su otvorena 24 sata dnevno, tako da to u svakom trenutku i tamo mogu da urade. Trudićemo se mi, kao Crveni krst, budući da imamo ovlašćenja države, da češće organizujemo ovakve gradske akcije. Možda sam subjektivna, ali moram da priznam da je to čin od velikog značaja jer dati deo sebe je velika stvar. I na kraju, hvala novinarima koji su došli da proprate ovu akciju. Ali, na prvom mestu i pre svih, hvala davaocima krvi - kaže Snežana Apostolović.Povratak na vrh strane


EVROPSKA NEDELJA BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU
Akt o proceni rizika - obaveza poslodavca

  Inspektorat za rad se, od 20. do 24. oktobra 2008. godine, uključio u aktivnosti predviđene kampanjom Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu vezane za obeležavanje Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu, koja je ove, a i naredne godine, posvećena proceni rizika. Evropska kampanja o proceni rizika odvija se pod sloganom ,,Zdravo radno mesto: Dobro za vas - dobro za vaš posao" i ima za cilj smanjenje broja povreda na radu i profesionalnih oboljenja kroz bolju procenu rizika, prevashodno u visokorizičnim sektorima (građevinarstvo, poljoprivreda, hemijska industrija) u malim i srednjim preduzećima.
   S obzirom na to da je dobro urađen akt o proceni rizika osnov za kvalitetno sprovođenje mera bezbednosti i zdravlja na radu, Inspektorat za rad tokom obeležavanja Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu deluje prevashodno preventivno, pružajući informacije o primeni mera propisanih Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, a posebno onih koje su vezane za obavezu poslodavca da donese akt o proceni rizika za sva radna mesta.
Inspektorat za rad od 20. do 24. oktobra 2008. godine sve zainteresovane poslodavce, zaposlene radnike i druge institucije koje se bave poslovima bezbednosti i zdravlja na radu, informisao je o Evropskoj nedelji bezbednosti i zdravlja na radu, sa ciljem podizanja svesti o odgovornosti poslodavaca, značaju i praktičnoj potrebi procene rizika na radnom mestu i u radnoj okolini.
   Sve potrebne informacije vezane za procenu rizika i primenu odredaba Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu mogu se dobiti u kancelarijama Inspekcije rada Raškog okruga:
- u Kraljevu - Cara Lazara 44, telefon 036/312-043
- u Raški - Svetog Save 18/A, telefon 036/736-891
- u Novom Pazaru - Avnoja bb, telefon 020/312-802.
Za dodatne informacije posetite internet stranicu: www.minrzs.sr.gov.yu


MEĐUNARODNI SAJAM PREDUZETNIŠTVA ,,BIZNIS BAZA 2008”
Korak ka uspehu


   Međunarodni sajam preduzetništva ,,Biznis baza 2008” biće održan na Beogradskom sajmu od 27. do 29. novembra, a moto ovogodišnje manifestacije je ,,Korak ka uspehu”. Biće to prilika da se mala i srednja preduzeća i preduzetnici predstave i uspostave kontakti, kako međusobno, tako i sa drugim institucijama čije su aktivnosti usmerene na razvoj ove vrste preduzeća i preduzetništva.
   Misija sajamske manifestacije je podsticaj osnivanja i razvoja malih i srednjih preduzeća svih privrednih delatnosti, povećanje konkurentnosti, podsticaj razvoja omladinskog i ženskog preduzetništva i razvoj opšte preduzetničke kulture u Srbiji. Takođe će biti organizovani stručni, edukativni i informativni programi (seminari, treninzi, radionice, promocije i prezentacije, izložbe).
   Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i preduzetništva poziva sve zainteresovane da se jave i učestvuju na predstojećem sajmu. Obaveštenja se mogu dobiti na telefon 233-315.Povratak na vrh strane


PISMA ČITALACA
Ima i takvih ljudi


   Zaista ima i takvih ljudi koje je vrlo teško razumeti. Ima ih! Možda ne tako mnogo, ali ima ih. Nedavno sam se našao u jednoj od mnogobrojnih čekaonica, ispred šaltera. Hteo sam da popunim neki obrazac, ali nisam imao olovku. Obrni, okreni - nema. Uzeh sebi malo slobode da zamolim radnika na šalteru, koji je držao olovku u ruci, da mi za tren pozajmi olovku kako bih popunio pomenuti obrazac. Jer, nikoga ispred šaltera nije bilo, a on je bezbrižno sedeo na svojoj udobnoj stolici. Baš dobro, rekoh samom sebi, i kroz poluotvoreni šalter učtivo zamolih:
- Gospodine, da li bih mogao dobiti vašu olovku da popunim (pokazujući mu obrazac) ovaj kratki obrazac da ne bih išao u grad za svoju olovku koju sam zaboravio?
On me oštro i prekorno pogleda, odmeri od glave do pete, onako neosećajno i preko zuba jedva odgovori:
- Nikako, ama baš nikako ne mogu da te uslužim, jer olovka treba meni.  
Ja se malo zbunih zbog ovakvog odgovora, pa mu odgovorih:
- Izvinite što sam vas uznemiravao.
Potom izađoh na ulicu i u trafici zamolih prodavca za olovku. On mi ponudi da kupim, ali kada sam mu ispričao šta mi se desilo na šalteru, on se prekrsti i odmah reče:
- Ma, ovde popunite obrazac i ne morate da kupite olovku.
Njegov postupak me ohrabri i ozari, ali posle toga nastade malo nagađanje oko kupovine olovke. A koštala je samo petnaest dinara. Međutim, nije u pitanju njena cena, već je ta olovka dobila svojstvo podsećanja na čoveka koji nije pokazao ni trunke razumevanja prema tuđim teškoćama. Začuđujuće je da se tako nešto može desiti u našem okruženju, naročito sada kada se svuda govori o našem gostoprimstvu i priticanju u pomoć onima koji se nađu u nekoj teškoći. Sada, kad pogledam onu olovku, uvek mi se pred očima pojavi onaj zametnuti šalterski radnik i misao - da li još ima takvih ljudi? Molim Gospoda da ih nema.
Radovan Milović


Igre bez granica

   Građane Kraljeva je pre izvesnog vremena baš pogodila vest da će se tenk, koji je mnogima godinama bio pre svega orijentir za sastanke, a koji se nalazio ispred Doma JNA (ili Doma Vojske), preseliti na drugu lokaciju.
   Umesto tenka planirano je da se napravi fontana. I to ne bilo kakva fontana. Kraljevo će, zamislite, dobiti RASPEVANU fontanu! Tu će svaki prolaznik biti u prilici da uživa u zvucima klasične muzike koja će mu brzinom munje odagnati sve turobne misli izazvane svakodnevicom u našem gradu. Mnogi, koje je put naterao da se peške kreću iz centra prema Ulici vojvode Stepe ili obratno, već pretpostavljaju šta ću napisati. Dakle, otkako su počeli radovi na izgradnji već pomenute građevine, počeli su problemi za pešake. Jedno vreme smo se nekako zbijali prolazeći kroz metar širok koridor, koliko je ostavljeno od zida Muzeja i one ograde od Crkve do neke plastične tvorevine kojom je bilo opasano gradilište. Navikli smo se na preskakanje prosjaka ispred Crkve, na petominutni zastoj kada bi se u mimohodu susrele prijateljice koje se nisu videle cirka dva meseca, na drljanje jaknama po zidu radi izbegavanja sudara sa ne baš tankim osobama… Navikli smo se na sve to, kad od pre dan-dva krenu HOROR! Koridor je ukinut, a alternativni putići su postali noćna mora za sve putnike namernike. Sada je potrebno provući se ispod neke trake, ševrdati malo po gradilištvu, skrenuti ka ulazu u Crkvu, tu sačekati da se gro ljudi ispred tebe po tri puta prekrsti i izljubi onaj beton na kapiji, potom preko travnate površine preći do dvorišta Osnovne škole ,,IV kraljevački bataljon", provući se kroz ogradu, tu ispreskakati radnike koji se odmaraju na tribinama, izbeći loptu kojom se učenici gađaju igrajući se ,,između dve i četiri vatre", skloniti se sa puta onima koje nastavnik ocenjuje u trčanju na pedeset metara, preskočiti još jednu ogradu… Da, ako je sve ovo obavljeno kako treba, sada se nalazimo na pešačkom prelazu nekih dvadeset metara dalje od skretanja ,,za prečicu" i naš put se nastavlja normalno. Osećamo se kao učesnici neke video igrice! Danas smo kolektivno bili osuđeni na ,,Igre bez granica". Ne znam koliko se sećate ove nekada jako popularne emisije, ali ono što doživesmo gomila sapatnika i ja može se samo sa time meriti. Sada smo morali da preskačemo kanale, prelazimo preko trulih dasaka, krivudamo okolo kratera, gutajući prašinčinu pazimo da se ne okliznemo na gomilu letvica, te ne polomimo noge… Da je neko snimao, bio bi to prilog mnogo bolji od svih onih ,,Skrivenih kamera" koje se emituju za Novu godinu. Ljudi, ja sam mlada, mogu da preskačem rupe, da se provlačim ispod traka, da puzim - ako i to zatreba, ali šta ćemo sa starijim ljudima koje muka natera da prođu baš ovuda? Šta ćemo sa onima koji ni po ravnom ne mogu da hodaju najbolje, sa ljudima kojima priroda posla ne dozvoljava da gube po pola sata vrludajući kojekakvim stazicama? Koga je još briga za to! Treba se samo strpeti i videćete kako će nam svanuti kada se fontanče raspeva!!!
Branislava B. KostićPovratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

PRIZNANJE SLIKARU ĐORĐU SIMIĆU - piše Bojana Milosavljević
,,Močvara" - pobednik u Šapcu

   • Poznati i priznati kraljevački slikar akvarela Đorđe Simić u svoju bogatu radnu biografiju danas uvrstio još jedno priznanje - prvu nagradu na 14. svesrpskoj izložbi akvarelista koja se organizuje u galeriji Centra za kulturu u Šapcu. Osim istrajnog rada i čestog učešća na kolonijama širom ovih prostora, Simić ima zanimljivu ideju namenjenu kraljevačkoj likovnoj publici - izložbu domaćih i svetskih akvarelista od kojih ima poveću ličnu kolekciju

   Doajen kraljevačkog slikarstva Đorđe Simić na sebi svojstven način obratio se organizatorima izložbe srpskih akvarelista u Šapcu: ,,Čuo sam da ove godine nemate kome da dodelite nagradu, pa se, evo, prijavljujem."
Šala je, naravno, primljena sa smehom, da bi se, po završetku konkursa koji je trajao oko tri meseca, pretvorila u stvarno lepu zbilju. Đorđe Simić dobio je prvu (i, uzgred, jedinu) nagradu na ovoj likovnoj smotri, i to jednoglasnom odlukom žirija. Večeras će svratiti u Šabac, na otvaranje izložbe i dodelu nagrade, pre nego što produži u Republiku Srpsku, na likovnu koloniju u Bosanskom Brodu.
Najnovije priznanje Simiću utoliko je dragocenije što se za ovo nadmetanje u akvarelu (koji ovaj slikar posebno voli, ne zanemarjući i druge likovne tehnike) prijavio prvi put i odmerio se sa još 125 kolega iz čitave Srbije. U takvoj i tolikoj konkurenciji on je - apsolutni pobednik. Na konkurs Centra za kulturu u Šapcu poslao je jedan akvarel iz ciklusa ,,Močvare", većih dimenzija. Inače, izložba u Šapcu je uz Bijenale u Zrenjaninu najprestižniji skup akvarelista, podseća Simić.

PRIZNANJA KOLEGA - NAJDRAŽA
   Naš slikar je do sada dobio sijaset nagrada, a za četiri za akvarele: treću na izložbi kraljevačkih umetnika u narodnom muzeju, pre dvadesetak godina; prvu na jugoslovenskom Bijenalu u Zemunu 1997. godine, a pobednik je bio i pre par godina na Novembarskom salonu u Kraljevu, u konkurenciji raznih likovnih tehnika. Ako se ima na umu da je Simić do sada imao 44 samostalne izložbe u zemlji i inostranstvu, kao i više od 300 grupnih postavki, umesno je pitanje šta bi iz tako bogate slikarske biografije izdvojio kao najdragocenije. Logično bi bilo da se ovaj slikar raspriča o nagradama. Međutim, Simić misli drugačije:
   - Nagrade su vrlo relativni događaji. Vaš rad se nekoj grupi ljudi dopadne, ali drugoj, možda, ne. Meni su najdraža priznanja baš od kolega koji se bave ovom tehnikom, najbolje znaju i razumeju. Kada mi oni kažu da sam nešto uradio dobro, onda je to prava stvar, bez imalo fraze.
Đorđe Simić je rođen u Beogradu 1942. godine. U njemu je završio likovni odsek na Višoj pedagoškoj školi, a od 1971. godine je član ULUS-a. Uz to, on i Dušan Đokić su jedini srpski slikari - članovi ASROP-a.
   - Meni je to važno, a možda je i interesantno, jer reč je o azijsko-evropskom udruženju umetnika, čije je sedište u Kunsanu, drugom po veličini i značaju gradu u Južnoj Koreji. Sa njima sam izlagao u Seulu, Kunsanu, Osaki, Budimpešti… Imam kataloge sa svih tih izložbi.
Kako se dogodilo da Đorđe Simić posredno obilazi svet sa odabranim članovima ASROP-a? Sve zahvaljujući jednom profesoru Južnokorejancu koji je studirao i posle toga živeo u Beču petnaestak godina. Kada se vratio u domovinu, osnovao je to udruženje sa ciljem da spoji dve kulture, evropsku i azijsku, i u tome očito uspeo. Kasnije su se pridruživali i umetnici sa ostalih kontinenata. A tu su, dakle, i dva srpska, od kojih jedan kraljevački.
Simić je tokom dosadašnjeg rada ostvario bezbrojna poznanstva sa kolegama širom sveta. Sada ga, osim, naravno, slikanja zaokuplja jedna lepa zamisao. Planira da, kada to bude moguće, priredi izložbu akvarela naziva ,,Đorđe Simić i prijatelji".
- Imam popriličnu kolekciju slika - objašnjava Simić - poklona od kolega i prijatelja iz zemlje i inostranstva. Mogao bih da ih prikažem uz nekoliko svojih, ali potrebno je da se one opreme za prikazivanje. S druge strane, publika u Kraljevu ima afiniteta za akvarel, jer je ovde uvek bilo dobrih slikara. Pomenuo bih stariju generaciju: Stevan Arsić Stiv, Mića Maravić, Milan Đokić, Pavle Popović…
U razgovoru o likovnim prilikama nezaobilazno je Udruženje ,,Maržik", koje uskoro obeležava 20 godina postojanja i koje je u međuvremenu steklo i galeriju. O toj svojevrsnoj instituciji umetnosti Đorđe Simić, između ostalog, kaže:
   - Mislim da ova galerija, pored Narodnog muzeja, ima poseban značaj za Kraljevo. Malo je gradova u Srbiji u kojima likovna udruženja imaju sopstveni izložbeni prostor, koji živi sa likovnim i drugim kulturnim programima. Uz malo veću pomoć i razumevanje lokalne uprave ,,Maržik" bi se razvio u još značajniju instituciju umetnosti i kulture. U proteklih 20 godina to je u velikoj meri već i opravdano.DONACIJE U KRALJEVU
Knjige za Dečje selo


   Još otkad je Dečje selo na Beranovcu počelo da se naseljava, njegovi mladi žitelji zainteresovali su se za knjige, te su svi stanari, uključujući i odrasle, postali članovi Narodne biblioteke ,,Stefan Prvovenčani". Uz to što rado koriste fondove gradske biblioteke, mališani sa Beranovca su i česti gosti ili učesnici redovnih i posebnih programa u ovoj kulturnoj ustanovi. S druge strane, stučnu pomoć u formiranju biblioteke u Dečjem selu pružili su upravo kraljevački bibliotekari pokretanjem akcije prikupljanja knjiga za ustanovu koja se brine o deci bez roditeljskog staranja. Njihovom apelu za formiranje biblioteke u Dečjem selu odazvali su se brojni dobri ljudi, pisci i bibliotekari, ali i izdavačke kuće i druge biblioteke.
   Najzad, dobar glas se daleko i pročuo, pa je ovih dana Beranovac odnosno ustanovu socijalne zaštite posetila i delegacija Narodne biblioteke Srbije iz Beograda. Tom prilikom je mališanima i mladima Dečjeg sela ova eminentna nacionalna ustanova kulture  poklonila više od 400 biranih knjiga, primerenih uzrastu, zrelosti i potrebama mladih stanara ovog naselja. Poseta darodavaca iz srpske nacionalne biblioteke bila je dobra prilika da se gosti s razlogom pohvale kako ova vrhunska ustanova učestvuje u brojnim akcijama sličnog tipa kada se organizuju u dečjim ili u ustanovama za brigu o starima i bolesnima. Naime, Narodna biblioteka Srbije za ovakve namene izdvaja oko 20 odsto viškova knjiga iz svojih knjižnih fondova. Njeni predstavnici su na Beranovcu obećali još poseta i poklona Dečjem selu, pa je izvesno da će u ovom lepom naselju nastati pravi ,,hram kulture i knjige".DOGAĐAJI
,,Promeni budućnost" muzikom


   Petodnevni umetnički događaj (20 - 25. oktobar), zamišljen kao prvi (i pravi) muzički festival u Kraljevu, u organizaciji udruženja ,,Promeni budućnost" počeo je u ponedeljak, nakon završenog konkursa, 15. oktobra. Koncertne večeri  odvijale su se u Narodnom muzeju Kraljeva i Multimedijalnom centru ,,Kvart". Kako je propozicijama bilo određeno, na repertoaru su bili raznovrsni muzički žanrovi - od klaskike, preko etno, pop i rok muzike, do yeza. Zbog ovakvog obilja muzičkih motiva festival je privukao znatnu pažnju publike. Festival je počeo u ponedeljak koncertom klasične muzike u Narodnom muzeju, a završiće se sutra uveče.
   Organizaciji ,,Promeni budućnost", koju su predstavljali Sandra Paunović i Dalibor Bogdanović, pomoć u realizaciji festivala stigla je iz Donacije Centrifuga, a nju su osnovali BCIF i Erste banka.NARODNA BIBLIOTEKA ,,STEFAN PRVOVENČANI"
,,Putovati u Olmo”


   Većinu pesama u ovoj knjizi Oto Horvat precizno situira. Neke od njih su izrasle na siluetama kakve fotografije (detalji sa umetničkih fotografija na kojima su Njujork, Pariz, Budimpešta...), neke se pomaljaju sa slika starih majstora iz različitih epoha, neke se dotiču toponima i predela današnje Italije i autorovog neposrednog iskustva (Oto Horvat živi i radi u Firenci). Bilo šta da je predložak, pesniku početni snimak služi tek da bi lakše uspostavio različite kompleksne odnose sa onim delovima stvarnosti koji nisu zaustavljeni u vremenu. U toj interakciji Oto Horvat demonstrira vrhunsko pesničko umeće: i onda kad kao angažovani intelektualac zna da je svet nesavršeno mesto i da ga treba činiti boljim i onda kad - tanani liričar - peva o običnim stvarima, svestan da običnosti je tako malo i da bi u njoj mogla biti mnoga naša uporišta. I onda kad nas - rafinirani znalac slikarstva i umetnosti uopšte - ostavlja bez daha, zanete nad stihovima koji uzgred izlažu i suštinska pitanja umetnosti i poezije same.
Sitni i naizgled nevažni znaci čine poruku, podseća nas Oto Horvat. I ja sam jedan od graditelja Vavilonske kule, dodaje.
Čitajući, i mi gradimo.
Od sitnih i naizgled nevažnih znakova i detalja može ponekad, kako to demonstrira Oto Horvat, nastati odlična poezija. Vrhunsko pesničko umeće Ota Horvata prepoznaje se u faktu da upošljava sasvim običnu leksiku, ako takve uopšte ima.
U svoj toj običnosti i jednostavnosti čitaocu postaju razumljivi i prisni i oni delovi stvarnosti za koje možda nije znao da postoje.
Ova izuzetna pesnička knjiga nas opominje da ima, parafraziraću pesnika, radosti svakodnevnih koje lako zaboravljamo i uopšte ne umemo da cenimo.
U svakodnevne prave radosti naš prikazivač uvrštava, ma koliko to bilo oprečno vidljivim znakovima i halapljivim zahtevima doba u kome trajemo, i izazovno putovanje kroz ovu knjigu. Putovanje koje očas učini da i sami postanemo i predeo i odredište i sredstvo kojim se putuje.
Sme li se više tražiti od jedne knjige.
Živorad Nedeljković, urednik

NA OBALI ARNA
sam stajao sa tobom,
u vazduhu se osećao miris leta
i dan se povlačio u cvetove ruže puzavice.
Iza naših leđa bauljale su umorne grupe turista
od jedne istorijske
znamenitosti do druge,
sa jednog mesta zločina na drugi.
Bili smo nečujni u našim mislima.
Ni za čim nismo osećali nostalgiju.
Prošlost nas nije
progonila,
budućnost plašila.
Tu i tamo bi na mirnu površinu reke
izronila riba u lovu na insekte.
Zvezda na neprozirnom nebu.

MEDITERANSKI PREDEO, 2
Kamena stazica oivičena senkama smokvi
spušta se do obale.
Maslinjaci i vrtovi u
plamenu cikada.
Ima li nastavak ovo plavetnilo
kada moj vid zgasne?

UFFIZI, CELLULARI ETC.
Dante i Leonardo nisu sanjali ni o telefonu,
a kamoli o mobilnom.
Oni su pričali na prisniji način.
U četiri ili više očiju.
Razmenili su po koje pismo sa mecenom i još ponekim,
i to je to.
Znalo se gde se mogu naći,
sa kim su, kada se znalo.
U hitnim slučajevima bio bi poslat kurir
hitrih nogu po njih.
Kakvo gubljenje vremena u odnosu na danas:
jedan poziv i pao bi dogovor o novim Eklogama
u heksametrima
ili bi Medičijevi imali novu narudžbu
,,Madone sa detetom".
(Šteta za to. Arhivi Telekoma i Projekta Ešelon
su mogli biti 
raj za istraživače srednjeg veka i renesanse.)
Pa ipak i njima dvojici kao i svim graditeljima
piramida i
svim učesnicima Francuske revolucije uostalom
poslednji poziv je stigao tačno i neizostavno.
Treba li da spomenem da će i nama stići?
Čak i kada ženski glas kaže da trenutno nismo dostupni.Povratak na vrh strane


SPORT

KOŠARKA-PRVA (SVISLAJON) LIGA - piše Zoran Bačarević
Mašinac u sredini, Sloga na začelju

  • U 4. kolu (ne)očekivani porazi kraljevačkih ligaša: Mašinac-Metalac 79:87, Radnički (KG) - Sloga 89:79 • U 5. kolu Sloga dočekuje Vizuru, Mašinac gostuje u Nišu

   Već četvrto kolo u novoj sezoni nije donelo radost pristalicama Sloge, ali ni, makar na početku novog ligaškog takmičenja, daleko uspešnijeg Mašinca. Na kraju je ,,ispalo" da su realne prognoze da će Kraljevčani na trećem oktobarskom vikendu ostati - praznih šaka.
   Košarkaši Sloge gostovali su u Kragujevcu kod iskusnie ekipe Radničkog, u prethodnom kolu poražene u Kraljevu od Mašinca. Četa Dragana Kostića u kragujevačko ,,Jezero" otisnula se ,,na put bez nade", a u tom stilu protekla je prva polovina meča u gradu na Lepenici. Radnički je stekao prednost od 17 koševa (47:30), a u nastavku je i sačuvao za konačnih Radnički (KG) - Sloga 89:79 (27:14, 20:16, 19:23, 23:26).
Kljajević je sa 33 koša bio najefikasniji u pobedničkoj ekipi, dok su u Slogi četvorica igrača imala dvocifren učinak - Dašić 11, Trtić 15, Stefanović 16 i Božović 13.
   Mnogo više ,,i vatre i dima" bilo je na utakmici Mašinac-Metalac u Hali sportova pred oko 1.000 gledalaca. Ekipa u zamahu, povratnik u srpsku košarkašku elitu iz grada na Kolubari, ušla je u meč u ulozi favorita, a ceo plen je pokupila posle tri neizvesne četvrtine. Sada već iskusna četa košarkaškog vuka Vlada Đurovića počela je više nego skromno, štaviše Mašinac je imao izuzetno ,,otvaranje" - vođstvo od 7:0 (14:4,16:6...). Usledila je zatim serija gostiju od 11:0, pa je prvi ,,semestar" završen minimalnim vođstvom od 18:17.
   Rezultatska ravnoteža, sa minimalnim vođstvom jedne ili druge ekipe, trajala je sve do 35. minuta, kada je Metalac stekao prednost od šest koševa (69:75). Nervoza se uvukla u redove Mašinca, grešili su ,,studenti" u pokušajima za tri poena (Milašinović je iz devet pokušaja pogodio samo dva puta), bilo je olako izgubljenih lopti, skok pod protivničkim košem bio je ,,mislena imenica"... Konačan rezultat Mašinac-Metalac 79:87 (18:17, 21:19, 22:26, 18:25) tako je postao očekivan, o čemu govori i aplauz publike pobedničkoj ekipi na kraju meča.
   Nikola Tutuš je sa 22 koša bio najefikasniji u poraženoj ekipi (indeks 30), a u pobedničkoj Jovan Teodosić i Marko Ljubojević postigli su 17 odnosno 16 koševa (indeks 19 i 21) - sve za pobedu Valjevaca i potvrdu da momci Vlada Đurovića opravdano reflektuju na Super ligu.
U narednom, 5. kolu, Mašinac gostuje u Nišu kod Ergonoma, dok će Sloga biti domaćin novobeogradskoj Vizuri.FUDBAL - SRPSKA LIGA (ZAPAD)
Derbi lideru za četiri boda u plusu

   • U derbiju 10. kola kod Ložionice Metalac-Sloga 0:2 (0:1),za prednost Kraljevčana u odnosu na Radnički (Klupci) od četiri boda • U 11. kolu Sloga domaćin Vujić vodi, Metalac gostuje u Šapcu

   Prema očekivanju, još jedan gradski, kraljevački, komšijski derbi protekao je u pravoj ,,dobrosusedskoj" atmosferi. Oko 2.000 gledalaca, što na tribini na ,,Zapadu”, a što na ,,stajanju" na bedemu prema Spomen-parku, prisustvovalo je  pravom komšijskom odmeravanju snaga, bez oštrijeg prekršaja za svih 90 minuta igre. ,,Domaćinu" su pripale prve šanse na utakmici koja je igrana na dobro pripremljenom terenu i blagom oktobarskom suncu, za gledaoce na tribini i pomalo zubatom. Ipak, ,,gosti" su realizovali jednu na isteku prvog dela igre. Sa desne strane idealan centaršut uputio je Vasić, Tadić je efektnim udarcem glave matirao čuvara mreže Metalca Blagoja Gavrilovića - 1:0 za aktuelnog lidera srpskoligaškog Zapada u 40. minutu.
Tek što je počeo drugi deo utakmice, a golmani promenili mesto gde čuvaju mrežu, Sloga je povela sa 2:0. Najbolji strelac grupe (devet golova) Dejan Rađenović ,,ukrao" je loptu protivničkim fudbalerima odmah posle početnog udarca, krenuo par koraka, a onda već čuvenom levicom žestoko raspalio.
Čuvar mreže ,,plavih" sa Ložionice, već narečeni B. G., još uvek je ,,nameštao" rukavice posle odmora na poluvremenu, a lopta je ,,legla" u njegov gornji levi ugao. Sloga je povela sa praktično nedostižnih 2:0, bilo je još, obostrano, par izglednih prilika, da bi na kraju Sloga uknjižila nova tri boda koja su je učvrstila na čelu srpskoligaške ,,zapadne" kolone. Kako  je Radnički Stobeks poražen od imenjaka u Kragujevcu takođe sa 0:2, Sloga je stekla prednost od četiri boda, a Metalac ostao na trećoj poziciji. U narednom, 11. kolu, Sloga će u nedelju na Gradskom stadionu dočekati Vujuć vodu, dok će Metalac na teško gostovanje kod Mačve u Šabac.

Metalac - Sloga 0:2 (0:1)
Stadion kod Ložionice. Gledalaca oko 2.000. Sudija: Slobodan Pavlović (Užice) 8. Strelci: 0:1 Tadić u 39. minutu, 0:2 Rađenović u 46. Žuti kartoni: Barjaktarević (Metalac), Radovanović (Sloga).
Metalac: Gavrilović 6, Planić 6,5, Ivanović 6 (Jovanović 6), Anđelković 7, Kuzmanović 6 (Vasović 6), Ribać 7, Marković 6 (Rakonjac -), Sazdov 6,5, Belopavlović 6, Janićijević 7, Barjaktarević 7.
Sloga: Đogatović 7, Vasilić 7, Gojković 7, Pavlović 7,5, Vlašić 7, Tanasijević 7, Nikačević 7, Rađenović 7,5 (Obrenović-), Tadić 8, Vasić 7 (Radovanović -), Andrić 6,5 (Bilić -).
Igrač utakmice: Dragan Tadić (Sloga).ODBOJKA - VINER ŠTEDIŠE LIGA
Izmače (makar) bod

   • Na startu novog prvenstva Ribnica - Crvena Zvezda 1:3 (15:25, 25:23, 23:25, 23:25) • Gavrilović i Doknić najefikasniji • U 2. kolu Ribnica gostuje u Pančevu - protivnik Borac iz Starčeva

   Novosezonska odbojkaška premijera u Kraljevu prošla je u crveno-belim tonovima. Aktuelni šampion iz Beograda zabeležio je pobedu za maksimalan učinak od tri boda na startu novog prvenstva protiv višedecenijskog rivala iz grada na Ibru, a malo je nedostajalo da raspored bodova bude u ,,srazmeri" 1:2 odnosno 2:1.
   Susret 1. kola prošlog četvrtka u Hali sportova i pred kamerama RTS 2 počeo je u znaku čete  Kraljevčanina Željka Bulatovića, koja je relativno lako rešila uvodni set u svoju korist posle gotovo neverovatne serije  od 9:0. Momci novopostavljenog šefa struke Ribnice Boška Mačužića ipak su u drugom setu došli do daha i poravnali na minimalnu razliku. Treći set doneo je ponovo prednost ,,crveno-belima", i opet na minimalnu dozvoljenu razliku u poenima, da bi četvrti set bio - priča za sebe i potvrdio iskustvo iz minulog pripremnog perioda koje kazuje da Ribnica gubi koncentraciju u završnici. U tom setu domaćin je na parketu Hale sportova vodio sa velikih 15:8, na drugi TTA otišao je sa prednošću od pet poena (16:11), da bi Beograđani relativno lako tu prednost eliminisali. Posle serije od 11:2, a posebno ubojitih servisa dojučerašnjeg igrača Ribnice Mladena Bojovića, koga mlađani Borovnjak i Kovačević nisu uspeli da ,,pročitaju", Crvena zvezda je došla do pobede za maksimalna tri boda. U susretu 1. kola Viner štediše lige Ribnica - Crvena zvezda 1:3 (15:25, 25:23, 23:25, 23:25). Najefikasniji su, po običaju, bili korektori, kod Zvezde Dokić, a kod Ribnice Gavrilović sa 20 odnosno 19 poena. Obojica su imali identičan broj grešaka - po sedam. Konačno, na premijeri u Kraljevu presudila je završnica na štetu Ribnice, naravno, koja će morati  da ,,pod hitno"  rešava problem iskusnog primača, posle povrede Vladana Đorđevića. Izgubiti od šampiona, makar i na svom bunjištu, nije tragedija, ali će četa  Boška Mačužića morati da dobro oznoji dresove da dođe do prvih bodova u novom prvenstvu. Kraljevčanima sledi gostovanje u Pančevu i susret sa povratnikom Borcem iz Starčeva, koji može da bude i te kako neugodan protivnik, posebno u ulozi domaćina.KOŠARKA: HUMANITARNI MEČ, MAŠINAC - CRVENA ZVEZDA
Danilu Jovanovu u čast

   • U kraljevačkoj Hali sportova odigrana humanitarna utakmica u čast Danila Jovanova, nekadašnjeg igrača Mašinca i kadetskog reprezentativca Jugoslavije

   Ovaj momak je pre decenije, tačnije 29. novembra 1998. godine, nastradao u saobraćajnoj nesreći i ostao vezan za invalidska kolica. Za sve ovo vreme nisu ga zaboravili ni njegovi klupski drugovi ni čelnici Mašinca, čiji je bio član. Da je tako, potvrđuje i utakmica koja je odigrana utorak u Hali sportova. Sastali su se Mašinac i Crvena zvezda, a čitav prihod sa meča ide upravo Danilu.
- Ja sam večeras zaista bio kao hipnotisan - kaže Danilo, kojeg je gledalište dočekalo na nogama uz dug aplauz. - Ovo mi samo daje snage da nastavim da se borim sa onim što mi se desilo. Ovo je za mene bio najlepši događaj u životu.
Ni darovi nisu izostali. Predstavnici oba kluba predali su ovom momku poklone koji će ga svakako dugo sećati na ovo košarkaško veče u Hali sportova.
- Bio sam zaista dirnut večeras. Danilu poručujem da se bori, da se više druži, da ide na utakmice. Zvezda će se i dalje truditi da igra ovakve utakmice, ne samo sličnim povodom, naravno, jer želimo da se predstavimo svuda gde se voli i ceni košarka. Ja dugo neću moći da zaboravim ovacije koje mi je publika priredila pri ulasku u Halu - rekao je Pešić.
Potom je odigran meč koji je zadovoljio prepuno gledalište, a trenerima Svetislavu Pešiću i Zoranu Petroviću bila je to i generalka pred subotnje mečeve u Jadranskoj odnosno Svislajon ligi.
U timu Crvene zvezde Kešelj, Roberts, Kikanović i Blelica bili su najzapaženiji, dok su kod domaćina vrlo dobri i efikasni bili Mirković, Milašinović i Tutuš.

MAŠINAC - CRVENA ZVEZDA 80:91 (21:29, 19:18, 22:29, 18:15)
Hala sportova. Gledalaca 1.500. Sudije: Nešković, Dimovksi, Stefanović (Kraljevo).
Mašinac: Tutuš 16, Tomašević 2, Radulović 4, Barlov 5, Milašinović 15, Popović 6, Stojaković 2, Mirković 24, Arsić 4, Jaćović 2, Radević, Čupković, Radenković.
Crvena zvezda: Kešelj 24, Roberts 15, Kikanović 10, S. Milošević 2, Kovač 2, Marinović 3, Nedović, M. Milošević  9, Ovens 6, Šepa 2, Štimac 8,  Bakić, Bjelica 10.

KAPITEN
Kod predstavljanja ekipa Danilo Jovanov je imao ulogu kapitena. Prvi je izašao na teren, baš kao i 1996. godine, kada je Mašinac pod njegovom dirigentskom palicom osvojio kadetsku titulu Jugoslavije.KOŠARKA - DRUGA LIGA (ZAPAD)
,,Plus" u plusu

   U 3. kolu Druge srpske košarkaške lige grupa Zapad, koje je odigrano prethodnog vikenda, ekipa Kraljeva Plus zabeležila je prvu pobedu. Paraćin je savladan u Hali sportova na ibarskom keju (76:66), pa su gosti, koji su u ovoj utakmici zamenili domaćinstvo sa Kraljevom Plus, ostali na začelju tabele bez ijedne pobede.
   U narednom kolu Kraljevo Plus gostuje u Bajinoj Bašti  kod ekipe Studenta.JOŠ JEDAN KRALJEVČANIN U CRVENO-BELOM DRESU - piše Stole Petković
Velike čarolije malog Ognjena

   • Ognjen Popadić je momak o kome će se tek čuti najlepše fudbalske priče. Posle dobro ispečenog zanata u fudbalskoj školi Bubamara  mali Ognjen je zaigrao u i pionirskoj ekipi  ovog kluba, a odlične igre nikoga nisu ostavljale rzavnodušnim

   Igrao je na brojnim turnirima i uvek dobijao pregršt pohvala za trud i igru na terenu. Ubrzo zatim obreo se u redovima šampiona - Crvene zvezde:
   - U klubu su me zaista lepo primili i treneri su mi dali punu podršku. Ja sam se maksimalno pripremao i zalagao na utakmicama i mislim da nisam razočarao - kaže mali Ognjen, kome je sada punih 14 godina.
U pionirskoj ligi Srbije oni koji prate konačan bilans najuspe-šnijih igrača kola primetili su da se ime Ognjena Popadića često pominje.
   - Igram u veznom redu i imam odličnu saradnju sa saigračima. Često mi se ,,omakne" i da postignem po koji pogodak za svoju ekipu - kaže u šali Ognjen.
   Da sve ide kako valja kazuju pozivi i nastup za reprezentaciju Beograda, čiji je trener Vladeta Tomić. Ovih dana postigli su veliki uspeh. Vratili su se sa peharom sa velikog turnira održanog u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu.
   - Bili smo u Kini sedam dana, plus dva dana puta, i odigrali nekoliko utakmica. U finalu smo savladali domaćina turnira, koji je u sastavu imao dve godine starije igrače. Naša ekipa je bila sastavljena od igrača rođenih 1994. godine. Ostaće zapamćena naša visoka pobeda nad Australijom od 10:0 - dodaje Ognjen i kaže da sada teku pripreme za veliki turnir u Slovačkoj, u Brtatislavi. Ovoga puta na ovom prestižnom turniru učestvovaće pod zastavom reprezentacije Srbije koju će predvoditi Branko Vukašinović.
   - Velika je za mene čast da igram za Srbiju i trudiću se da pružim još bolje partije u najdražem dresu - poručuje Ognjen Popadić, momak čiji su dosadašnji fudbalski pomaci kao iz najlepše bajke.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive