Internet izdanje - 9. januar 2009. godine
 

 Ibarske novosti - e-mail

Preuzmite PDF verziju novog broja "Ibarskih novosti"!


Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Drugi mandat za Milana Vukovića
Utvrđeni predlozi važnih urbanističkih planova
Deda Mraz odneo kolektivni ugovor?
Nema novca za Ugovor
Radi vlastoljublja i ekonomskih interesa, gazi se pravo i pravda
Tužna vam kleta 2009.
Od optimističkih do pesimističkih ocena
Licenca za Jovaševića
Jeftinije gorivo
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, atletika, karate, fudbal


ODRŽANA IZBORNA SKUPŠTINA GRADSKOG ODBORA DEKOMRATSKE STRANKE KRALJEVO - piše Slobodan Rajić
Drugi mandat za Milana Vukovića

   • Pored Vukovića, Skupština izabrala novi Gradski odbor DS Kraljevo od dvadeset članova • Za predsednika Foruma žena GO DS Kraljevo izbrana Nela Dančetović • O aktuelnoj situaciji govorio državni sekretar Miodrag Đidić, član Predsedništva DS-a, a učesnike Skupštine pozdravio Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju

   Na izbornoj skupštini Opštinskog odbora Demokratske stranke Kraljevo, održanoj 26. decembra u Domu društvenih organizacija u Kraljevu, za predsednika najvišeg organa te kraljevačke stranke sa dvogodišnjim mandatom ponovo je izabran Milan Vuković. Vuković je do sada bio predsednik Opštinskog odbora, a s obzirom da je Kraljevo dobilo status grada, on je tako postao prvi predsednik sada Gradskog odbora DS Kraljevo. Istovremeno, 268 članova-delegata Skupštine izabralo je i novi Gradski odbor DS Kraljevo od 20 članova, a za predsednika Foruma žena, koji broji deset članova, izabrana je dipl. sociolog Nela Dančetović.
U svečanom delu izborne skupštine, posle himne "Bože pravde", prisutnima i brojnim godtima se obratio Miodrag Đidić, član Predsedništva DS-a i državni sekretar u Ministarstvu finansija. On je tom prilikom najpre izrazio zadovoljstvo funkcionisanjem Opštinskog odbora DS Kraljevo u prethodne dve godine nakon problema koji su ga pratili u prethodnom periodu.

ZAPAŽENI REZULTATI
- Posle prošlih izbora, u DS Kraljevo krenulo je sve nabolje, što se osetilo i u rezultatima jer smo u prethodne dve godine imali zapažene rezultate. Tako smo u poslednja dva saziva republičkog parlamenta imali po dva poslanika iz Kraljeva, a sada jednog, dok je gospodin Vuković dobio važnu dužnost u gradu Beogradu ranga republičkog funkcionera. Ja verujem da će i budući saziv Gradskog odbora imati i bolje rezultate, imate dobre kadrove za to ako bude novih izbora, iako se nadam da ih neće biti, jer nema vremena za gubljenje i red je da nešto značajno  uradimo - rekao je Đidić.
Govoreći o aktuelnoj situaciji u Srbiji, Miodrag Ćidić je naglasio da je ona "zaista teška i da Gradski odbor DS Kraljevo čekaju izuzetni napori u radu i ljudi očekuju da im se reše životni problemi".
- Cela Srbija u ovom momentu gleda u Demokratsku stranku. U Kraljevu je lošija situacija zato što, nažalost, nismo uspeli da se dogovorimo sa koalicionim partnerima i da formiramo lokalnu vlast u kojoj bi dominantnu ulogu DS i, verujte mi, to bi bilo dobro i za DS, ali bi bilo dobro i za Kraljevo. Ipak, situacija je takva kakva je i videćemo u narednih mesec dana kako će sve to izgledati. Ja verujem da ćemo naći dogovor i da ćemo ga  koalicionim partnerima sa republičkog nivoa preneti i na lokalnu vlast, pre svega na četiri velika grada "u trasverzali" - Čačak, Kruševc, Kraljevo i Leskovac… Vaša uloga je i dalje velika i vi morate pomoći i dalje Kraljevu. Iako nismo u vlasti, ne smemo dopustiti da, zato što smo opozicija, ova četiri grada nazaduju. Oni, naprotiv, moraju ići napred i mi ćemo učiniti sve u Vladi Srbije da se ti gradovi razvijaju ravnomerno kao i ostali. Upravo zbog toga smo mi ovih dana u Ministarstvu finansija kupili zemljište za izgradnju carinskih terminala u Kraljevu tako da ćemo rešiti jedan veliki problem koji je tišti privrednike, da od marta ne plaćaju te usluge - podvukao je Đidić.
On je ukazao na opasnosti od "nadolazeće finansijske krize koja se preko Amerike i Evrope polako sliva i u Srbiju".

GODINA ISKUŠENJA
- Vidite da mnogi privrednici imaju dosta teškoća, da traže pomoć od države i DS koja ima preko polovine ministara i zato većina gleda u nas a ne u druge. Nažalost, mi nemamo toliku moć, ali imamo najveću odgovornost, a čini mi se da smo jedini i najviše odgovorni ovom narodu. Zato je bitno da u narednom periodu moramo pre svega privrednicima da pomognemo jer ćemo se naći svi u ogromnim problemima. Vlada Srbije je spremna bude fleksibilna, da investira velika sredstva u u privredu, da reprogramira odobrene kredite, da pomogne kod banaka, jer ako privreda stane - staćemo svi!? Ja sam privrednicima skrenuo pažnju da i oni moraju da otvore četvore oči, da pažljivo rade, da moraju javni prihodi da budu naplaćeni, jer ćemo imati problem sa funkcionisanjem države, zdravstva, školstva i svega što uz to ide... Sledeća godina će biti godina velikih iskušenja. Ja mislim da DS pre svega mora na te izazove naći odgovore i ako u tome uspemo, a verujem da ćemo uspeti, onda je perspektiva za sve jako blistava. Ukoliko ne nađemo odgovore, bojim se da ćemo biti svi u velikim problemima, pa i DS, ali najmanje je tu bitna stranka. Bitna je tu država Srbija.  Zbog toga vas pozivam da sledeću godinu shvatimo ozbiljno, pogotovo novoizabrani Gradski odbor i njegov predsednik, da imamo stalnu komunikaciju jer su vam naša vrata otvorena i probleme moramo rešavati zajedno - zaključio je Đidić.
Prisutne je pozdravio i Goran Bogdanović, ministar za Kosovo i Metohiju i član Predsedništva DS-a i poželeo uspešan rad novoizabrano Gradskog odbora i drugih organa u Kraljevu i da u narednom periodu ostvaruju još bolje rezultate. Milan Vuković je u svoje i u ime ostalih izabranih zahvalio na ukazanom poverenju, uz poruku za još odgovorniji odnos prema prema izazovima vremena.

ČLANOVI GO DS KRALJEVO
Za članove Gradskog odbora Demokratske stranke u Kraljevu izabrani su: Vesna Mitić, Danijela Miletić Miladinović, Vera Petrović, Tatjana Premović, Dejan Srećković, Ljubiša Simović, Zdravko Glišović, Vukomir Mitrović, Slaviša Vojinović, Dalibor Dimitrijević, Goran Vučinić, Zoran Đurović, Milan Samardžić, Željko Kovinić, Ljubinko Zlatić, dr Goran Kuševija, Jasminka Jovanović, Ljiljana Stevanović, Aleksandar Lazović i Miodrag Sretović. Po Statutu, po funkciji u sastavu GO DS Kraljevo su još i  predsednici mesnih odbora, narodni poslanici i članovi Glavnog odbora DS sa područja Kraljeva. Na konstitutivnoj sednici biće izabrani i ostali organi i funkcioneri GO DS Kraljevo, među njima i zamenici predsednika i sekretar.Povratak na vrh strane


SA DEVETNAESTE SEDNICA GRADSKOG VEĆA KRALJEVA - piše Elizabeta Todorović
Utvrđeni predlozi važnih urbanističkih planova


   • Posle predloga Plana detaljne regulacije "Autotransport-a" Grdica, utvrđeni i planovi detaljne ili generalne regulacije "Centar i Čibukovac"• treća faza, zona "Crkvine", "Sijaće polje", "Bloka 6.2 Ribnica" i Ušća koji će se naći na dnevnom redu naredne sednice gradskog parlamenta • Članovi Gradskog veća dali saglasnost na predlog Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta radnih mesta u Gradskoj upravi grada Kraljeva kojim su predviđena  164 stalna radna mesta • Dr Milošu Babiću uručeno rešenje o postavljenju za  komandanta Štaba civilne zaštite grada Kraljeva

   Na 19. sednici Gradskog veća Kraljeva, održanoj ouči Nove godine, pored Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije Autotransporta-a" Grdica, utvrđeni su predlozi svih preostalih urbanističkih planova detaljne ili generalne regulacije pojedinih gradskih zona, a koji na prethodnoj sednici nisu "prošli" zbog nedovoljnog broja glasova jer su članovi Veća iz SRS bili uzdržani, a iz SPS-a nisu došli na sednicu. Predlozi ovih urbanističkih planova, bez mnogo diskusije, usvojeni su ovog puta jednoglasno i  naći će se na razmatranju na narednoj, desetoj sednici Skupštine grada Kraljeva, koja se očekuje sredinom januara.
   Kako je još na prethodnoj sednici Gradskog veća obrazloženo, za donošenje ovih orbanističkih planova još odavno sprovedena je kompletna zakonska procedura i nema nikakvih pravnih, ekonomskih i drugih razloga da oni ne budu razmatrani i usvojeni, jer pre svega stvaraju urbanističko-planske osnove za danji razvoj grada. 

OSNOVA ZA ŠIRENjE IZGRADNJE
Tako utvrđen predlog Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije urbanističkih zona "Centar" i "Čibukovac" - treća faza. Ovaj plan,  čiji je nacrt Direkcija za planiranje i izgradnju pripremila još 2007. godine, kojim se završava uređenje centralnog gradskog jezgra i atraktivne lokacije za izgradlju pomeraju prema periferiji grada.  obuhvata prostor od 143 hektara i sastoji se iz osam celina, a glavni problem su, kako je obrazloženo, pruga (i pružni prelazi) koja deli ovaj prostor na dva dela i u planu je njeno izmeštanje van grada, po već uraćenoj Studiji rešavanja gradskog saobraćaja, mada je to veoma skup projekat.
Predlog Plana detaljne regulacije urbanističke zone "Crkvine", kao potpuno nov planski dokumet i  koja obuhvata 143 hektara sa kompletnom komunalnom infrastrukturom, ima za  cilj omogućavanje stvaranja drugog gradskog centra sa desne strane Ibra, tako da ova reka prolazi kroz grad, a ne predstavlja njegovu granicu na kojoj se izgradnja završava.
Predlogom Plana generalne regulacije naselja "Sijaće polje", na   na čak 490 hektara trebalo da se omogući infrastrukturna, poslovna i stambena izgradnja neurbanizovanog tzv. "Južnog gradskog prstena" i spreči dalja "divlja gradnja" duž leve obale Ibra između dva novoizgrađena mosta, od Pijace do "Kamidžore".
Utvrćeni predlog izmene Plana generalne regulacije Ušća, po zahtevu meštana, omogućio bi da se u centru ovog naselja, pored sadašnje jedine crkve na groblju, izgradi još jedan preko potreban takav verski objekat.
Najzad, utvrđen je  predlog izmene Plana detaljne regulacije za blok 6.2 Ribnica, kojom bi se, kako je obrazložno, ovom  omogućila izgradnja hipermarketa investitoru "Tuš" za čiju je izgradnju vlasnik izvršio sve potrebne pripreme i čijom bi izgradnjom omogućio zapošljavanje više desetina Kraljevčana.
Podsećanja radi, na 18. sednici Gradskog veća, jednoglasno je usvojen nacrt Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije "Autotransporta-Grdica" koji, po zahtevu reguliše uređenje ovog prostora na oko 21-og hektara, podeljenog u osam urbanističkih celina, odnosno kompletnu proširenu urbanističku zonu Šeovac.

SISTEMATIZACIJA PO MERI?
Članovi Gradskog veća na ovoj sednici dali su saglasnost i na Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mesta u Gradskoj upravi Kraljevo. Ovim Pravilnikom predviđeno je da gradska uprava ima 164 zaposlena iako bi optimalan broj za njen rad bio 170, istaknuto je u obrazloženju oovog dokumenta. U Gradskoj upravi, inače, na neodređeno i određeno vreme trenutno radi nešto manje od 300 zaposlenih. Kako je rečeno, ovaj Pravilnik bilo je neophodno doneti i nešto ranije, budući da je Kraljevo dobilo status grda, a na to su kazali i inspekcijski organi u svom nadzoru.
   S tim  u vezi, zbog promene statusa, na 19. sednici načelnik Raškog upravnog okruga Mateja Mijatović uručio je gradonačelniku Kraljeva dr Milošu Babiću rešenje Ministarstva odbrane o postavljenju za komandanta Štaba civilne zaštite grada.Povratak na vrh strane


OD 1. JANUARA OPŠTI KOLEKTIVNI UGOVOR STUPIO NA SNAGU - piše Dragan Vukićević
Deda Mraz odneo kolektivni ugovor?


   • Samostalni sindikat insistira, u skladu sa važećim zakonskim propisima i međunarodnim konvencijama, na primeni OKU, uz mogućnost pregovora o izmenama u pojedinim delovima. Već potpisani OKU, i ukoliko neko od potpisnika odustane, mora da se primenjuje od 1. januara 2009. godine i, sve dok neko zvanično ne povuče potpis, OKU će da važi i narednih šest meseci od dana zvaničnog povlačenja potpisa. Ukoliko se to i dogodi, sindikat ima dovoljno vremena da primeni i sve metode sindikalne borbe kako bi naterao ostale potpisnike da odustanu od povlačenja potpisa - kaže predsednik Samostalnog sindikata Kraljeva Desimir Mionić

   Osim afirmacije preko medija, zvanično, kako zakon i nalaže, nije objavljen nijedan dokument da je Opšti kolektivni ugovor (OKU) stavljen van snage od 1. januara ove godine. Vlada jeste tražila da se početak primene OKU pomeri na 1. januar 2010. godine, odnosno da se ove godine ne primenjuje, a i predstavnici Unije poslodavaca Srbije (UPS) su uoči Nove godine najavili povlačenje potpisa sa OKU. Međutim, niko od njih nije zvanično povukao svoj potpis, tako da je OKU praktično na snazi od 1. januara 2009. godine. Ovo kaže u razgovoru za ,,Ibarske novosti” predsednik Veća Saveza samostalnog sindikata Kraljeva Desimir Mionić, komentarišući uoči novogodišnjih praznika izjave predstavnika države i Unije poslodavaca da primenu OKU treba odložiti za neko bolje vreme, uprkos činjenici da je OKU potpisan i da je stupio na snagu ovog 1. januara. Vlada je, po oceni Mionića, ovakvom izjavom otvoreno stala na stranu zaštite interesa poslodavaca.

DRŽAVA NA STRANI KAPITALA
   - Da krenemo od pretpostavke da je bilo ko od potpisnika povukao potpis - ističe Mionić - u skladu sa Zakonom o radu, OKU se primenjuje i u narednih šest meseci od dana povlačenja potpisa, što znači da su se praktično pregovori mogli voditi samo u jednom pravcu, a to znači primenu kolektivnog ugovora za drugu polovinu 2009. godine. Važno je pri tom istaći da predstavnici Vlade nisu nudili niti imali bilo kakav predlog za pregovaranje. Zakon o radu nije jedino definisao iznos minimalne naknade za ishranu, odnosno regresa za korišćenje godišnjeg odmora za zaposlene na teritoriji Srbije, dok je sve ostalo definisano i Zakon o radu se primenjuje još od 2005. godine.
   Osim toga, moj utisak je da se Vlada i resorna ministarstva nisu uopšte bavili, ili vrlo malo i površno, pitanjem privrede, a i sam ministar Ljajić je nedavno izjavio da moramo zaštititi privredne preduzetnike, jer bismo na taj način zadržali nivo priliva u budžetu. Više je nego očigledno da je država opstajala i opstaje u tranziciji isključivo prodajom društvenih, državnih i javnih preduzeća. Pare od privatizacije su nekontrolisano trošene i, i ako je postojala kontrola, nepoznanica je zašta su sve te pare potrošene. I ako bi postojala kontrola, verovatno bi se mnogi pojedinci našli u zatvoru, a ne na funkcijama na kojima se poneki od njih, nažalost,  i danas nalaze. I sam guverner Narodne banke je izjavio da su sredstva od privatizacije potrošena, a ovih dana u medijima su prisutni i komentari kako se u Narodnoj skupštini Srbije donose odluke i koja je cena tih odluka.
Mionić upire prst na Vladu Srbije da nizom postupaka, u nameri da zaštiti privredu u periodu velike svetske ekonomske krize, radnicima nanosi nesagledivu štetu.
   - Iako u državi ima dovoljno institucija sistema koje u skladu sa zakonom treba da obavljaju svoju funkciju, pribeglo se formiranju nevladinih organizacija koje u mnogim slučajevima rade isti posao kao i institucije sistema, a finansiraju se iz budžeta Republike Srbije. Zatim, sve političke stranke takođe su na spisku budžeta i finansiraju se iz budžeta Srbije. Ako tako nastavimo da nabrajamo, ko zna dokle bismo sve stigli. Jedno je sigurno, a to je da Vlada želi da pravi ustupke poslodavcima i na taj način što će zaposleni za svoj rad dobijati mizerne zarade, koje neće biti dovoljne ni za prostu reprodukciju u porodici. Zarade zaposlenih ne treba da budu glavna stavka kod poslodavaca, jer postoje mnogi drugi načini i mogućnosti da država svojim merama rastereti poslodavce i tako omogući poslodavcu da svakom zaposlenom isplati zaradu koja je dostojna njegovog rada i vremena u kojem živimo. Ovako ispada da je samo zarada zaposlenog najveće opterećenje za poslodavca, što ni u kom slučaju ne bi smelo da bude.

DVA ARŠINA VLADE O EKONOMSKOJ KRIZI
   - Uz to, pojavljivanjem ekonomske krize u svetu - kaže Mionić - kod nas su se u početku prosto utrkivali pojedini predstavnici Vlade sa komentarima da je to velika šansa za Srbiju i da nas svetska ekonomska kriza neće pogoditi. A posle svega mesec dana ti isti ljudi su nudili sasvim drugačije objašnjenje i apelovali da moramo da pritežemo kaiševe, da štedimo, da se odreknemo svega što nam trenutno nije neophodno za puko preživljavanje.
Zar je trebalo da se desi svetska ekonomska kriza, pa da izađe na videlo kolike su naknade predsednicima i članovima upravnih odbora u javnim i drugim preduzećima, da se uvidi glomaznost državnog aparata i sazna koliko košta skupštinsko zasedanje uprkos činjenici da se ne vode konstruktivne rasprave i da se ne usvajaju zakoni koji su značajni za državu, a samim tim i za građane, već se danonoćno raspravlja na osnovu kršenja poslovnika o radu i za to se primaju basnoslovne naknade. Pitam i kako je moguće da smo Ustavom dozvolili da Skupština danas više ne izgleda ni kao cirkus, nego poligon za iživljavanje pojedinaca.
Mionić navodi da najviši organi i institucije države ne obavljaju svoj posao kvalitetno i da bi za slično ponašanje svaki radnik odmah dobio otkaz. On kaže:
   - Svaki zaposleni koji dolazi na posao u skladu sa ugovorom o radu mora da obavlja svoje radne obaveze kako to zakon i propisuje. U suprotnom slede sankcije, od upozorenja za mogućnost otkaza ugovora o radu pa do otkaza ugovora o radu. Nijedan poslodavac ne toleriše nerad i opstrukciju izvršavanja radnih obaveza, ali, nažalost, građani svakog dana mogu videti na TV ekranima kako se naši poslanici mogu ponašati u Narodnoj skupštini i još da za to dobijaju privilegovanu zaradu i brojne prateće beneficije, i sve to bez ikakve obaveze, odgovornosti ili sankcija.
Mionić je kategoričan u oceni da je OKU 1. januara 2009. godine stupio na snagu, da se primenjuje, ali da je sindikat i dalje spreman da o njegovim pojedinostima pregovara sa Vladom ili UPS-om, ali da to ne znači da je primena OKU zaleđena.
   - Samostalni sindikat insistira, u skladu sa važećim zakonskim propisima i međunarodnim konvencijama, na primeni OKU, uz mogućnost pregovora o izmenama u pojedinim delovima. Već potpisani OKU, i ukoliko neko od potpisnika odustane, mora da se primenjuje od 1. januara 2009. godine i, sve dok neko zvanično ne povuče potpis, OKU će da važi i narednih šest meseci od dana zvaničnog povlačenja potpisa. Ukoliko se to i dogodi, sindikat ima dovoljno vremena da primeni i sve metode sindikalne borbe kako bi naterao ostale potpisnike da odustanu od povlačenja potpisa - kategoričan je Desimir Mionić. 

OPŠTI KOLEKTIVNI UGOVOR
Dokument koji je stupio na snagu 1. januara unosi značajne novine i poboljšanja i od samog Zakona o radu.
Naime, poslodavac je dužan da zaposlenima obezbedi regres za korišćenje godišnjeg odmora, ako zaposleni ima pravo na godišnji odmor, u trajanju od najmanje 20 radnih dana, u visini 75 odsto prosečne zarade u Republici prema poslednjem objavljenom podatku republičkog organa nadležnog za poslove statistike, a srazmeran deo regresa za korišćenje godišnjeg odmora, ako zaposleni ima pravo na godišnji odmor u trajanju kraćem od 20 radnih dana. Takođe, poslodavac je dužan da zaposlenima obezbedi mesečnu naknadu za ishranu u toku rada za dane provedene na radu u visini od 15 odsto prosečne mesečne zarade u Republici.
   Zatim, poslodavac je dužan da zaposlenom obezbedi naknadu za povećanje troškova rada i boravka na terenu (terenski dodatak) u visini od tri odsto prosečne zarade u privredi Republike, a ako nije obezbeđen smeštaj i ishrana zaposlenom, i na naknadu troškova smeštaja i ishrane.
Zaposleni, takođe, ima pravo na uvećanu zaradu za rad na dan praznika koji je neradan dan od najmanje 120 odsto od osnovice (prema Zakonu je 110 odsto), za rad noću od najmanje 30 odsto od osnovice (prema Zakonu 20 odsto) i po osnovu vremena provedenog na radu za svaku punu godinu rada ostvarenu u radnom odnosu, uvećanog za staž osiguranja koji se računa sa uvećanim trajanjem (minuli rad) od 0,5 odsto od osnovice, dok je prema Zakonu 0,4 odsto.
   Novina je i da je poslodavac dužan da zaposlenom omogući plaćeno odsustvo do sedam radnih dana u kalendarskoj godini u slučaju stupanja u brak (tri dana), porođaja supruge zaposlenog (pet radnih dana), smrti roditelja, usvojioca, brata ili sestre bračnog druga zaposlenog (dva radna dana), zaštite i otklanjanja štetnih posledica u domaćinstvu prouzrokovanih elementarnim nepogodama (tri radna dana), selidbe na području istog mesta (jedan radni dan) i tri radna dana u slučaju selidbe u drugo naseljeno mesto.
Zaposleni ima pravo na jedan radni dan radi polaganja stručnog ili drugog ispita, a ukupno šest u istoj kalendarskoj godini. Zatim, na najmanje jedan radni dan radi učestvovanja na radno-proizvodnim takmičenjima koja organizuje sindikat i sedam dana radi korišćenja organizovanog rekreativnog odmora u cilju prevencije radne invalidnosti.
Osim toga, zaposleni ima pravo na plaćeno odsustvo i u slučaju smrti člana uže porodice (pet radnih dana) i dva dana za svaki slučaj dobrovoljnog davanja krvi računajući i dan davanja krvi.

TAJKUNSKI KRITIČARI OKU
   Mionić naglašava da su u poslednje vreme sve češći napadi na Opšti kolektivni ugovor. On tvrdi da su autori tih kritika najčešće ekonomski analitičari neoliberalne provinijencije.
   Po njegovoj oceni, da bi Srbija krenula napred, da bi zaista imala evropski lik i postala deo Evropske zajednice, mora da radi na razvijanju kolektivnog pregovaranja i uređivanja odnosa u oblasti rada.
   - Moramo da gradimo konkurentnu državu, sa jakom privredom, jer naš radnik je priznat u svetu. Imamo sindikate i poslodavce koji bi trebalo da su ozbiljniji, jer se zna kako je u nas tekla privatizacija i kojim tajnovitim putevima se stvarao kapital, da je iz jedne kriminogene zone prešao u legalne tokove i ozbiljan biznis. Takvi kapitalisti nisu bili spremni da razvijaju proizvodnju. Ozbiljni igrači u procesu privatizacije koji su ulagali svoja sredstva u proizvodnju i u njeno unapređivanje, nameravaju i da ostanu u ovoj zemlji i da rade i zarade. Sindikat je toga svestan i iza ovakvih će i sam stati, naravno uz insistiranje da zaposleni imaju uslove da rade i zarade za pristojan život. Bez zadovoljnog i dobro plaćenog radnika, koji ima interes i motiv da radi, poslodavac ne može da računa na profit - objašnjava Mionić.
   Naglasivši da OKU predstavlja najširi okvir za granske i pojedinačne kolektivne ugovore, Mionić podseća da se u takav okvir mogu smestiti upravo različiti interesi i uslovi rada zaposlenih koji su od grane do grane, ili od preduzeća do preduzeća, različiti.
- Istina je da u iste okvire ne možemo smestiti tekstilnu i naftnu industriju, ali je isto tako istina da pstoji određeni minimum za Srbiju koji mora da se poštuje. Ko taj minimum ne može da poštuje, on ne bi trebalo da posluje na tržištu - ocena je predsednika Veća SSSS opštine Kraljevo.
Prema njegovim rečima, neki ovdašnji analitičari koji se zaklanjaju iza nekih stranih investitora, tvrde da u Srbiji zaposleni imaju previše prava.
   - Kako takvu tvrdnju prihvatiti i ko normalan u nju da poveruje, kada su ovdašnji radnici krajnje poniženi, kada trpe mobing, rade na crno, u uslovima robovlasništva, i to tek za biološko preživljavanje? Znači da svaki oštriji zakon u Srbiji koji reguliše radna prava, što se ovog sindikata tiče, neće proći. Mora se odrediti neki minimum koji se plaća radniku za osmočasovno radno vreme - kategoričan je Mionić.
   Osvrćući se na tezu da bi trebalo olakšati proces otpuštanja, naš sagovornik ističe da su ovdašnji zakoni već veoma strogi i da radnici često dobijaju otkaz samo ako se, recimo, nekom šefčiću pogona ne dopada kako ga radnik i pogleda.

IZUZECI
   U međuvremenu, poslodavci koji su isplaćivali minimalnu zaradu mogu da se obrate ministru rada i socijalne politike Rasimu Ljajiću za izuzeće proširenog dejstva OKU, uz obrazloženje koje je utvrđeno zakonom. U Samostalnom sindikatu kažu da ministar može da za pojedine slučajeve da saglasnost o izuzeću primene proširenog dejstva OKU.
   - Tu se mora imati u vidu činjenica i da saglasnost o izuzeću uopšte ne znači da je poslodavac oslobođen obaveze da zaposlenima isplaćuje naknadu za ishranu, kao i regres za godišnji odmor - objašnjava predsednik Opštinskog veća Samostalnog sindikata Kraljeva Desimir Mionić. - Oni se, naime, isplaćuju u visini koja je propisana opštim aktom kod poslodavca. Poslodavac može da u jednoj godini minimalnu zaradu isplaćuje najduže šest meseci, i to uz saglasnost ministarstva, a posle isteka tog perioda poslodavac je u obavezi da svakom zaposlenom u narednih devet meseci isplati razliku između minimalne zarade i zarade koja je propisana OKU, kao i naknade za ishranu i regres za godišnji odmor.
   Mionić ističe da zaključivanjem OKU zaposleni dobijaju veća prava od zakonom utvrđenih, kao i prava koja nisu zakonom regulisana, a takođe se stvaraju pretpostavke za zaključivanje posebnih kolektivnih ugovora i kvalitetnijih kolektivnih ugovora kod poslodavaca. Sindikati, sa svoje strane, dobijaju značajan instrument za zaštitu i unapređenje prava radnika. Zaključivanjem OKU dobijaju i poslodavci i cela država, pošto se socijalna stabilnost nameće kao imperativ u vremenu u kome živimo.Povratak na vrh strane


PREMIJER MIRKO CVETKOVIĆ
Nema novca za Ugovor


   • Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je da ne postoje realni izvori da se pokriju zahtevi sindikata o isplati regresa i toplog obroka

   "To je dodatak od sedam hiljada dinara mesečno, što, u odnosu na prosečnu zaradu od 33.000 dinara, predstavlja povećanje zarada za više od 20 odsto. Tih para nema", rekao je Cvetković.
   "Ponudili smo im realnu opciju, tačnije, da ne primenjujemo sporne tačke ugovora koje imaju finansijske implikacije dok ne prođe kriza. Sindikati su zahtevali automatsku primenu, a poslodavci su od nas zatražili da povučemo potpis, i to smo morali i da učinimo", kazao je premijer.
On je dodao da očekuje da se pregovori nastave i da se dođe do realno ostvarivog Opšteg kolektivnog ugovora.
   Na pitanje šta bi se desilo da su zahtevi sindikata prihvaćeni, premijer je kazao da bi "to bio uvod u hiperinflaciju ili u masovno otpuštanje radnika".
"Ili bismo morali da štampamo novac, ili bi poslodavci zbog nedostatka para morali da smanjuju broj radnih mesta. Mnoga mala preduzeća morala bi da se gase, a mi već imamo brojne najave stečaja. Stvari su tu surovo jednostavne. Nema nikakve mudrosti u poruci da ne mogu da se povećaju zarade usred najveće ekonomske krize", rekao je Cvetković.
   Na primedbu da se, prema najavama sindikata, sprema izliv radničkog nezadovoljstva na ulice, Cvetković je kazao da se "na ulicama se ne rešava ništa" i da  "time samo može da se postigne haos".
   "Država ima jasan stav da tokom 2009. godine realan nivo zarada ostane isti, tačnije da se plate faktički povećavaju u skladu sa inflacijom. U ovom trenutku, bolju ponudu od te radnici i sindikati ne mogu da dobiju. Na ulici se ne zarađuju regres, topli obrok, pa ni plate. Neka svi dobro razmisle o tome", zaključio je premijer Cvetković.


LIDER NEZAVISNOSTI BRANISLAV ČANAK
Protesti širom Srbije

• Lider Nezavisnosti Branislav Čanak kaže da bi sindikati mogli da organizuju proteste širom Srbije zbog nepoštovanja ugovora o isplati regresa i toplog obroka

   Čanak je  rekao da su se predstavnici sindikata Nezavisnost i Samostalnog sindikata Srbije dogovorili da formiraju radnu grupu koja će odlučiti o njihovim potezima posle odbijanja Vlade Srbije i Unije poslodavaca da primene sporazum o proširenom dejstvu Opšteg kolektivnog ugovora.
Savez samostalnih sindikata Srbije i Sindikat Nezavisnost obelodaniće u četvrtak, na zajedničkoj konferenciji za novinare, deo planiranih protesta radnika, najavio je Branislav Čanak.
   "Odlučili smo da oformimo jednu zajedničku radnu grupu od desetak članova, koja će prvo izraditi strategiju našeg otpora ovakvog nepoštovanja kolektivnog ugovora i preporučiti razne oblike protesta, od onih koji se tiču štrajkova i obustave rada, ali i onih koji se tiču izlaska na ulice, i nećemo nikako odustajati od toga", rekao je Čanak.
   "Nećemo proteste izvoditi ispred Nemanjine broj 9, odakle nas vide svi ministri, to ćemo uraditi širom cele Srbije, pa da vidimo ko će duže da izdrži", rekao je on.
Čanak je rekao da sindikati ne odustaju od razgovora s Vladom i Unijom poslodavaca Srbije, ali da neće pregovarati o zamrzavanju primene Opšteg kolektivnog ugovora.
   "Stvar je samo u tajmingu - mi možemo da razgovaramo i večeras, ako je nekome stalo do razgovora, a razgovaraćemo sigurno posle serije protesta - Vlada neće imati kud", kazao je Čanak.
On je naveo da njemu nije poznato da je Opšti kolektivni ugovor prestao da važi, jer je o tome informacije dobio iz medija, a "ugovori se ne sklapaju niti se raskidaju preko medija".
   Ugovor je potpisao ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i ugovor se može raskinuti samo na taj način - potpisom predstavnika Vlade, koji ne mora biti resorni ministar, rekao je predsednik Nezavisnosti.Povratak na vrh strane


IZVODI IZ BOŽIĆNE POSLANICE
Radi vlastoljublja i ekonomskih interesa, gazi se pravo i pravda

   ...Sebičnost čovekova i samoživost,  vodi čoveka i ugrožavanju i zloupotrebi same prirode, u kojoj se rađamo i u kojoj živimo. Kao što čovek živi i diše ljubavlju, tako i sva stvorenja i prirodne stihije, potrebuju milost, ljubav i dobrotu: voda koju pijemo, vazduh koji dišemo, cvet i drvo u polju, riba u moru, zver u gori, domaća životinja - sve to čezne za milošću, ljubavlju i dobrotom. Ako bilo šta od toga zloupotrebimo ili ga pogrešno koristimo, ili ga zarazimo i zagadimo - ono se otuđuje, propada, raspada, sveti se onome ko ga zloupotrebljava. Tako se remeti bogomdani poredak stvari: voda gubi zdravlje, zemlja, a time i zemljini plodovi se zagađuju, zagađujući i onoga koji ih jede - čoveka i druga stvorenja. Klima se menja, topi se led na Severnom polu, nestaje poredak godišnjih doba; rastuća toplota priprema Zemljin šar da, ne daj Bože, sagori jednoga dana u ognju.
   Uz to, savremeni čovek, osvajajući svojom tehnikom spoljne prostore, ugrožava time životni prostor brojnih drugih bića. Namesto da se okrene beskrajnim unutarnjim duhovnim prostorima i njihovom osvajanju, prostorima koji nikoga ne ugrožavaju: štaviše, svemu daju punoću i otvaraju neizrazive horizonte rasta i usavršavanja - čovek se okreće onome što je po prirodi ograničeno i prolazno, postajući time i sâm ograničen i sakat. Prava, istinska punoća svega upravo i jeste bogočovečanska ličnost Hristova u Kome je "ustrojstvo tajne od večnosti sakrivene u Bogu" (Ef 3, 9). Kada se " Hristos verom useli u srca naša", tek tada možemo "ukorenjeni i utemeljeni u ljubavi, ... razumeti sa svima svetima šta je širina i dužina, i dubina i visina, i poznati ljubav Hristovu koja prevazilazi razum" (Ef 3, 17-19).
   Pored toga, danas je čovečanstvo veoma zabrinuto započetom surovom ekonomskom krizom. Najčešće se, međutim, previđa da ta kriza nije samo ekonomska nego je mnogo dublja i složenija. Zar nije čudo da se ona javlja prvenstveno kod najbogatijih: najuplašeniji su upravo oni koji su najimućniji. Njihova nezajažljiva pohlepa za novcem i uživanjima, preterana potrošnja prirodnih i materijalnih dobara, rađa neuravnoteženost ljudskih odnosa, odnosa prema najdubljoj tajni života i odnosa prema sveukupnoj tvorevini. Što znači: iza ekonomske krize se skriva duhovna i moralna kriza, i time kriza same čovečnosti. Sa pravom je kazano da je ekonomska kriza povezana i sa političkom krizom; kao i to da nepoštovanje međunarodnih prava i ignorisanje Povelje Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima - kao i gaženje pravde uopšte, rađaju političku krizu, a ova ekonomsku krizu i finansijski haos. Radi vlastoljublja i ekonomskih interesa, gazi se pravo i pravda, Božija i ljudska. Kakve su posledice stavljanja ekonomskih i globalnosebičnih interesa moćnika ovoga sveta iznad pravde i ljudskih prava, najbolje se vidi na tragičnom slučaju naše zemlje i srpskog naroda, a i drugih zemalja i naroda u savremenom svetu.
   Novi hedonističko-utilitaristički mitovi, postavljani na pijedestal božanstva i propagirani svim modernim sredstvima, najviše danas ugrožavaju one najnevinije i najneotpornije: decu i omladinu. Droga i razvrat, svođenje života na instinkt i zadovoljenje pohote tela, pohote očiju i gordosti života (sr. 1. Jn 2,16), plod su tih prastarih mitova obučenih u novo primamljivo ruho.
   U svemu tome, mi hrišćani kao nekada, kao svagda, "čekamo Hrista, a ne bolje vreme" (Vladika Nikolaj); čekamo Onoga Koji je i "juče i danas i sutra isti". Mi se uvek vraćamo Njemu - "Detetu mladom, predvečnom Bogu", kao vrhovnom merilu i kriterijumu svega što se dešavalo i dešava u sveukupnoj ljudskoj istoriji. U Njemu kao Sinu Božijem i Sinu Čovečijem, savršenom Bogu i savršenom čoveku "mi smo poznali i poverovali ljubav koju Bog ima prema nama" (1. Jn 4,16). Od kada nam se Bog javio Svojim Rođenjem, i sa nama poživeo, mi znamo da je zaista "Bog ljubav, i Koji prebiva u ljubavi, u Bogu prebiva i Bog u njemu. Time se ljubav pokazala savršenom u nama..." (1. Jn 4, 16-17). Uz to: "I ovu zapovest imamo od Njega: Ko ljubi Boga, da ljubi i brata svoga" (1. Jn 4, 21).
   U ime tog i takvog Boga Koji je Ljubav, i u ime te i takve Ljubavi na koju smo prizvani svi ljudi i svi narodi, pozdravljamo vas, deco naša duhovna - naročito vâs na stradalnom Kosovu i Metohiji i svuda u svetu, pozdravom istine Božije, pravde i večne ljubavi:

MIR BOŽJI - HRISTOS SE RODI!


UDRUŽENJE NESTALIH I KIDNAPOVANIH - piše Dragan Vukićević
Novogodišnji paketići za decu nestalih


   U organizaciji kancelarije u Kraljevu Udrženja nestalih i kidnapovanih sa Kosova i Metohije, u utorak je u velikoj sali Doma društvenih organizacija priređen tradicionalni novogodišnji program za decu uzrasta do 12 godina, čiji su očevi nestali ili ubijeni na Kosmetu 1998. i 1999. godine.
Na ovoj već tradicionalnoj “izbegličkoj Novoj godini” više od 120 dece dobilo je prigodne paketiće, a 27 socijalno najugroženije dete uz pekatić dobilo je po dve dinara pomoći .
Paktiće su obezbedili NVO “Adra” iz Nemačke, Humanitarna organizacija “Ljubi bližnjega svoga” iz Vrnjačke Banje, sindikat JP  Termoelektrane “Kosovo” iz Obilića (direktor Zoran Stanisavljević i predsednik sindikata Rade Gajić) i Međunarodna organizacija Crvenog krsta.
U programu je da kao i ranijih godina da kao Deda Mraz učestvala dramska družina Zorana Savkovića Džerija, a mališanima se obratila i Vesna Vukajlović Nikolić, zamenica grdonačelnika Kraljeva, naglasivši da je Kraljevo otvoren grad i da deca koja su izbegla sa Kosmeta i utočište pronašla u Kraljevu da ovaj grad treba da doživljavaju kao svoj i da su gradska vrata za njihove probleme uvek otvorena. Dodeli paktića prisustvovao je i Dragan Pejovski, direktor organizacije “Adra” za jugoistočnu Evropu sa sedištem u Beogradu i Radovan Radulović, direktor Doma društvenih organizacija.
Desetak novogodišnjih paketića podeljeno je i deci na Odeljenju dečje hirurgije kraljevačke bolnice, ali i deci iz najugroženijih porodica raseljenih sa Kosmeta.
Udrženje nestalih i kidnapovanih sa Kosova i Metohije zatimk je na Trgu srpskih ratnika podelilo i deset novogodišnjih paketića najmlađim Kraljevčanima, slučajnim prolaznicima.
   Inače, kraljevačka kancelarija Udruženja kidnapovanih i nestalih, koja pokriva 28 gradova i mesta u Srbiji, do Srpske nove godine podeliće novogodišnje paketiće i deci u Kruševcu, Vrnjačkoj Banji, Trsteniku, Kragujevcu, Čačku, Jagodini, Gornjem Milanovcu, Gruži, Guči, Jošaničkoj Banji, Novom Pazaru i u Sjenici.Povratak na vrh strane


TAMO AMO PO KRALJEVU - piše Ivan Rajović
Tužna vam kleta 2009.


  Sve mi se čini da je ova naša vlada potpuno sišla s uma, a najgore za jedan narod, poznato je to, jeste kad mu vlada siđe sa uma. I mada ne znam zašto je ova vlada naša, a ne njihova, reklo bi se da im je lova popila mozak, kako je to lepo objasnio uvaženi finansijski stručnjak i kompozitor poznatog hita "Ložač ugljena" gospodin Dinkić. Dakle, kao što se da primetiti gospodo, da ne kažem narode, dočekasmo i Novu godinu i ispratismo staru. Traljavo nekako, stidljivo, a bogami i sa dosta besa, melanholije i gađenja koje ni maligani nisu mogli da potisnu u predele podsvesti u kojima samo još pivskih čepova nema. A kad smo od čepova valja reći i to da je, pored ostalog, po odluci pomenute vlade i pivo poskupelo, a pre toga i cigarete. E, to je to zbog čega je sastav ove vlade zreo za nove izbore. Uzeti narodu jedino zadovoljstvo koje sebi može da priušti, pored sirotinjske zabave, znači uzeti mu sve što ima. Onima koji su kraduckali, krali, lopali , mažnjavali i bavili se drugim vidovima organizovanog kriminala zvanog biznis, moglo bi se koješta i uzeti, ali niko nema muda da to uradi, a jadnom narodu su čak i pivo otrgli od usta. Bojim se samo da trezan narod, bez pivske izmaglice, tek pod nekim bromazepamčetom ili domaćom ljutom, lako može da se već sutra nađe na ulici, pred zgradom Vlade, a i Bajke.
   I bi doček. Tužan da tužniji ne može biti. I niko ne zna šta se čeka i koji se krasni uopšte čeka. Nigde osmeha, nigde optimizma, nigde one neskrivene nade na ozarenim, novogodišnjom šminkom umackanim licima, da će nam koliko sutra biti mnogo mnogo bolje. Tu i tamo poneka utegnuta pijana budala pokušala bi da nam odašalje doživljaj  ludog provoda, ali dosta tužno , tupavo i neuverljivo. A "Srećna Nova godina" nikada nije zvučalo žalosnije nego ove godine, pa ma iz čijih usta bilo izgovoreno. Jer, sreća više ne stanuje ovde, a kako stvari stoje, još zadugo i neće. Toga su svi svesni jer im to i sama vlada poručuje.
   "Pritegnite kaiševe", "spremite se na odricanje", "navikavajte se na ilovaču"poruke su vrhunskih ekonomskih, finansijskih i duševnih eksperata. KRIZA JE PRED VRATIMA, može se pročitati na licu svakog od predstavnika naše takozvane političke elite. Kao cunami, kao asteroid koji putuje ka nama, kao smak sveta koji se približava, a za koji niko nije kriv, sugeriše nam se da prihvatimo neumitnost dolazećeg, da se pomirimo sa činjenicom i mirno sačekamo  sudnji dan. I niko ne nudi rešenje, niko nema viziju spasa, čak ni Crkva ne raspolaže pouzdanim informacijama da će nam ovoga puta Tvorac pomoći. Ostali smo sami sa svojom mukom i svojom političkom elitom u hladnim stanovima, bez ruskog gasa, bez piva, bez cigareta, zagledani u Evropu koja je sada dalje nego ikad, sa ili bez Kosova, svejedno.
   Ali ono što je bitno jeste da i bez obzira na sve zle slutnje ne gledaju svi isto na dolazeću pošast. Bilo je toga u istoriji, stradavali su narodi, rušili se sistemi, nestajale civilizacije, ali nikada i nigde sa toliko sadističkog naboja nije podanicima saopštavano da dolazi nešto što je neminovno a za šta su, valjda, oni sami krivi ili, u boljoj varijanti, niko nije kriv. Dešava se samo ono što mora da se desi, pa je i kriza kojom nam se preti samo posledica sveukupnih događanja. Po logici "Kud svi Turci, tu i mali Mujo" i Srbija će na svoja nejaka i već potpuno povijena pleća prihvatiti i teret sveukupne svetske krize bez obzira što ovde kriza postoji već trideset godina, ne računajući vreme pod Josipom Brozom. Međutim, naša je kriza mnogo dublja nego bilo gde drugde. Sve naše zalihe, čak i one koje podrazumevaju optimizam, moral i nagon za održanjem su davno presahle, svi naši prijatelji su nas davno ostavili, sva naša vera u pravdu, u ljudskost, u bližnje napustila nas je. Godine provedene u zverinjaku u kojem su samo najgori uspevali da se domognu statusa dostojnog čoveka naučile su nas da dobrota i humanost nisu vrline sa kojima se gradi novi svet i država primerena svim njenim podanicima. U zemlji tajkuna, kriminalaca, samozvanih političara i drugih prevaranata koji su sebi dali to pravo da nas vode ništa se drugo nije ni moglo očekivati. Zemlja čije su vojskovođe zaratile sa čitavim modernim svetom mora se suočiti sa svojom sudbinom, sa svojih "sto godina samoće" i svega onoga što ta samoća podrazumeva, a ne podrazumeva ništa dobro. U zemlji domaćina, patriota i krojača novih granica trebalo bi izaći i reći narodu šta mu je činiti i kako biti i ostati čovek u vremenu nečoveštva. Dok smo mi gladovali, drugi su se mastili, dok smo mi krvarili, drugi su se zabavljali, dok smo mi odolevali nepravednim i zločinačkim sankcijama, drugi su putovali po svetu, dok smo mi propadali, drugi su napredovali. A kriza koja dolazi je zajednička, ali neopisivo teža za nas koji ionako ništa više i nemamo osim golog života i želje da proživimo skromno taj jedan jedini život koji nam je dat.  A u čemu se sastojao taj naš život svih ovih decenija, ko će to da nam objasni. I kome ćemo još kao pravi hrišćani okretati drugi gornji, ili oba donja obraza, kome još da oprostimo, koliko još da ispaštamo i koliko još svojih i tuđih grehova da okajavamo? Čak i da smo nebeski, mnogo je, brate!
To što nam se obraćaju kao krivcima, kao nevaspitanoj deci koja će, konačno, dobiti ono što su i zaslužila, posebno je tragikomično. Tako se sa sebe skida krivica za svu kilavost kojom ih je Bog obdario, za srpsku bahatost koju su nasledili, za primitivizam i prostotu koju nisu uspeli da nadgrade. Aristokrate se, ne zaboravimo, ipak rađaju, što znači da je stvar genetske prirode. U zemlji gde se ministar postaje obmanom, lažima i kraduckanjem ili otvorenim lopovlukom, nema nade za duhovnu aristokratiju. Primitivizam se samo primitivizmom može iskoreniti. Uostalom , nije li i božja volja izražena u činjenici da ponekad valja posegnuti za mačem da bi se uspostavio red, a ne uludo traćiti vreme i pamet na budale.
   Nova je godina, a starija i tužnija nego ijedna do sada. I teško je pretpostaviti šta će biti sutra i kojim će tokom stvari da krenu. Jedno je sigurno, sa nama ovakvima kakvi jesmo i sa onima koji su sebi pribalivi tu privilegiju da nas vode, spasa nam nema. "Nema, ali propasti nećemo", uzvikuju optimisti. Možda i nećemo, ali ono što ostane posle svega neće ni biti vredno pomena jer zemlja u kojoj odavno važi pravilo da "ko nije poludeo, taj i nije normalan" ne može očekivati da će tanane, emotivne i produhovljene dušice uspeti da opstanu u ovom ludilu, a zemlja koju će krasiti cvet potomstva drumskih razbojnika, lažnih patriota, samozvanih domaćina  i drugih prevaranata u najboljem slučaju i ne zaslužuje da postoji. No, možda i od takve tvorevine jednom nastane nova  Amerika na evropskom tlu, odnosno nova i moderna Srbija. Možda je baš to taj srpski san koji već vekovima uzaludno sanjamo.Povratak na vrh strane


      PREDSTAVNICI ODBORNIČKIH GRUPA U SKUPŠTINI GRADA KRALJEVA O RADU U PROŠLOJ I NOVOJ GODINI
Od optimističkih do pesimističkih ocena

DEJAN MILOVIĆ (DSS):
"Učinićemo sve da se kriza lakše prebrodi"
"Rad gradskog parlamenta može se podeliti na dva perioda: period pre izbora, 11. maja, i period posle tih izbora, 11. maja. Ono što je karakteristično je da smo u prvoj polovini godine, znači sprovodili neke odluke koje smo donosili u prethodnom četvorogodišnjem periodu, dok smo se u drugoj polovini 2008. godine, nažalost, isuviše bavili politikom i političarenjem nego konkretnim  stvarima veoma bitnim za grad Kraljevo. S obzirom da se 2009. godina najavljuje kao izuzetno teška godina, ne samo za grad Kraljevo, ne samo za državu Srbiju, nego uopšte za ceo svet, tako da i ja očekujem da ćemo imati malo više problema nego što smo ih imali do sada. Ja ispred DSS-a mogu reći samo to da ćemo našim delovanjem pokušati sve, kako u gradu Kraljevu, tako i šire, koliko je to do nas, da učinimo da se ta kriza što lakše prebrodi". 

TOMISLAV ILIĆ (NOVA SRBIJA):
"Zadovoljstvo postignutim i novi projekti"
"Odbornička grupa Nove Srbije je zadovoljna postignutim, onim što je minule godine urađeno u Skupštini grada Kraljeva i njenim organima. Tokom cele 2008. godine mi smo učestvovali u svim značajnijim projektima koji su urađeni u opštini-gradu Kraljevo i što se ujedno i jasno vidi. Pre svega ja bih tu naveo da je urađen novi most na Ibru, urađena je "baj-pas" poluobilaznica oko Kraljeva  prema Ratini, rađena je i radi se zaštita žičkih izvorišta vodosnabdevanja, mnogo puteva je asfaltirano u seoskim mesnim zajednicama, počevši od Sibnice pa do Rudna. Prema tome, mi smo stvarno zadovoljni onim što smo postigli u 2008. godini. Takođe, kao što se videlo ta godina  je, što se tiče samog parlamenta, bila nemirna i burna i ja se nadam da će 2009. godina biti mnogo mirnija, jer smo mi usvojili budžet grada Kraljeva i nadamo se da ćemo, uz pomoć naših poslanika, uspeti da pridobijemo još neke nove projekte i investicije za grad Kraljevo. Evo, konkretno, ja sam bio i na Glavnom odboru Nove Srbije, gde smo dobili  informaciju da su opredeljena sredstva za kompletnu obilaznicu za Kraljevo".

SOKO VILOTIJEVIĆ (SRS):
"Pomoć socijalno ugroženim građanima, pre svega"
"U 2008. godini, iako smo kratko vreme u lokalnoj vlasti, ipak smo uspeli dosta stvari da napravimo u pozitivnom smislu. To se  posebno odnosi na nekakva veća finansijska izdvajanja za socijalnu zaštitu, odnosno trudili smo se u svakom pogledu da pomognemo našim građanima da reše svoje životne probleme, da postignu nekakav napredak, odnosno bolji standard i život. Očekujemo da će građani Kraljeva u 2009. imati bolji status, nadamo se da će imati bolji život i ako imaju puno poverenje u našu stranku, trudićemo se da im svakako pomognemo u svim njihovim problemima, za bolji život i pre svega da sa svojim porodicama finansijski budu u boljoj situaciji i da imaju bolji životni standard".

MIODRAG PETROVIĆ (SPS/PUPS):
"Trudićemo se da damo još veći doprinos"
"Prošla, 2008. godina, što se tiče gradskog parlamenta, bila je izuzetno burna i teška. Bilo je tu raznoraznih problema koje smo se trudili da prevaziđemo na jedan veoma fer i korektan način. Mislim da je odbornička grupa SPS/PUPS radila u okviru svojih mogućnosti i da je svojim radom dala doprinos da ovaj gradski parlament bude onakav kakav su građani i očekivali. Međutim, smatram da ćemo, kako ostanemo u ovako ovom  sastavu kakav jeste, ili u nekom drugom, truditi se da damo još veći doprinos".

LjUBIŠA SIMOVIĆ (DS)
"Bez dovoljno političke mudrosti i hrabrosti"
"Minula godina možda je bila burna u nekim internim krugovima, ali što se građana Kraljeva tiče, ona, nažalost, nije bila burna ni u kom pogledu, izuzev u tom smislu da su se, možda, zabrinuli za sudbinu svog grada, jer se nakon izbora apsolutno ništa nije desilo što bi išlo u prilog građana Kraljeva, u prilog opštih interesa. Ono što ja mogu da kažem to je da lično mislim da nije bilo dovoljno političke mudrosti u okviru odborničkih klubova u Skupštini grada i ono što je bitno jeste da su opet neki mali, lični interesi prevladali nad opštim, tako da smo ostali u jednoj pat-poziciji i ova 2008. godina završava u status-kvo varijanti. Ja građanima Kraljeva, u svakom slučaju, mogu da poželim srećnu 2009. godinu i da na svom ličnom planu imaju sva zadovoljstva i uspeh. Što se, pak, tiče našeg skupštinskog doma, poželeo bih im da se u toj 2009. i to na početku, steknu te političke mudrosti koje bi dovele do nekih pomeranja, ozbiljnijih i hrabrijih poteza, jer ne zaboravimo da sreća prati hrabre". 

MIRKO VUKOVIĆ (SPO):
"Neophodno više znanja, saradnje i poverenja"
"U parlamentarnom životu u gradu Kraljevu očito da je iza nas jedna veoma teška godina koja je bila opterećena izborima i, naravno, stvaranjem postizbornih koalicija. Očigledno da je većinska koalicija koja je trenutno sastavljena nedorasla da reši niz verlo bitnih, važnih stvari u gradu Kraljevu. Činjenica koja to potkrepljuje jeste da je veliki iznos sredstava koji je bio predviđen iz republičkih fondova, kao i iz Programa uređenja javnog i ostalog građevinskog zemljišta za 2008.  godinu nije realizovan. Nije uspelo da se realizuje čak oko sto miliona dinara iz NIP-a za poslove pripreme i izgradnje severne obilaznice oko grada Kraljeva. Očigledno da je parlamentarni život u Kraljevu na ipak jednom niskom nivou i da je, bez obzira na sve, potrebna jedna veća i šira saradnja između stranaka koje čine vladajuću koaliciju i stranaka koje su u opoziciji. Za to, ipak, potrebno i znanja i umeća i jedne vere i mećusobnog poverenja, tako da se nadam da ćemo u narednoj godini neke stvari koje su nas sputavale u ovoj godini uspeti da zajednički ispravimo".

DR LjUBIŠA JOVAŠEVIĆ (PK):
"Sami smo krivi za sve negativne posledice"
"Politički ova 2008. godina je ušla u još jednu sferu neizvesnosti, a privredno je stanje takvo da ga možemo definisati kao agonija, bar po pitanju privatizacije u gradu Kraljevu. Sledeća, 2009. godina, biće mnogo komplikovanija, prvo zbog recesije koja e zahvatiti i nas, zbog nedostataka fondova koji će pomoći eventualno ugroženim građanima da prevaziđu sledeću i ostale godine koje idu i zbog jedne velike opasnosti koja se nad nama nadvija u jednom geostrateškom smislu na području Grčke, Bliskog istoka, Makedonije, a videćemo šta će se dogoditi i sa Srbijom. Kraljevo u svemu tome biće i dalje jedan tamni vilajet u kome će se sve te negativne posledice skupljati, prožimati, bez ikakve pomoći sa strane, ali moram da kažem da smo mi krivi za to jer nismo na vreme preduzeli sve ono što je bilo potrebno preduzeti i odupreti se uticajima sa strane, i na nivou Srbija, ali i na nivou bliskog okruženja".

VUKMAN RAKOČEVIĆ (G 17 PLUS):
"Loša poruka mogućim investitorima"
"U 2008. godini nijedan ozbiljni posao nije započet, ništa se nije od tih ozbiljnih stvari uradilo, ni u infrastrukturnom smislu ni u smislu zapošljavanja. Ne vidim da ima najava da će nešto bolje biti u 2009. godini koja će takođe biti problematična. Ukazivali smo nekoliko zadnjih meseci da lokalna vlast u Kraljevu krši Zakon o lokalnoj samoupravi, Zakon o lokalnim izborima, a nekoliko sudskih presuda govori o tome da se radilo brzopleto, da se nije poštovala procedura, da se nisu poštovali rokovi. Kada imate jednu takvu situaciju i kada šaljete jednu takvu lošu poruku svim ostalim gradovima u okruženju, svim mogućim investitorima, to jasno govori da će, zbog svih tih razloga, Kraljevo zaobilaziti ozbiljni investitori, verovatno će porasti nezaposlenost koja je u Kraljevu itekako velika, doći će do značajnih socijalnih problema. Smatram da aktualna lokalna vlast u Kraljevu nema adekvatne odgovore na sve te probleme i mislim da o tome ne razmišlja na jedan ozbiljan način, iako je to svima njima, a i nama iz opozicije, obaveza. Zato smo birani, zato su nam i građani Kraljeva ukazali poverenje. Nažalost, mislim da neki ljudi nisu opravdali ono poverenje koje su im građani Kraljeva dali".Povratak na vrh strane


PISMA ČITALACA
Licenca za Jovaševića

   U ZC ,,Studenica" Kraljevo, dana 25.12.2008. svečano su uručene licence doktorima medicine.
Lirski toplo, veoma nadahnuto uz obaveznu svečanu zakletvu (doduše u nešto skraćenom obliku, ali sa očuvanom suštinom koju nam je ostavio ,,besmrtni" Hipokrat) i sa kratkim prisećanjem na razvoj zdravstvene službe u nas, dodeljene su prvi put u Srbiji ove dozvole za rad.
Bila sam više nego oduševljena i ponosna što se u prvih deset imena našlo i ime mog školskog druga dr Miloša Jovanovića, ali sam istovremeno bila i tužna jer me za njegovo ime veže i sećanje na još jednog kolegu iz razreda, prof. dr Miloša Janićijevića, koji na žalost više nije među nama.
Uz dužno poštovanje aplaudirali smo kolegama čija su se imena našla među prvima, ali ne mogu a da ne pomenem da sam sa velikim razočaranjem napustila svečanu salu, jer se među prozvanim kolegama nije našlo i ime čoveka koji je svojim radom, stručnošću i edukacijom širio zdravstvenu kulturu i van granica našeg Okruga.
S pravom zameram svima koji su ga iz bilo kog razloga izostavili, jer nije tajna da je taj gospodin, doktor, kolega ili samo Ljubiša, sinonim za nešto što bi značilo ozdravljenje, sigurnost, pomoć, podršku, spas.
Poznato je da nije lečio samo obolele, već je rešavao i pitanja zapošljavanja mladih i čitavih porodica koje su nakon dugogodišnjeg, pregalačkog rada ostajale bez posla.
Nije zamerao i ako ga potraže na njegovom malom imanju u Crnoj reci, zaustave u parku ili nenajavljeno pokucaju na vrata kuće ili ordinacije, priđu za kafanski sto ili ga zaustave pri šetnji gradom.
Zato sa neskrivenom naklonošću naglašavam da, ako već nije pomenut kao prvi, nije smeo biti ni drugi-ako postoji prvi.
U lično ime i u ime njegovih (naših) pacijenata
dr Mirjana R. Đorić, lekar ,,Agensa"
Povratak na vrh strane


OD SREDE NA PUMPAMA U SRBIJI
Jeftinije gorivo


  • Naftni derivati u Srbiji jeftiniji su u proseku za 5, 45 dinara po litru

   Motorni benzin jeftiniji je za 5,02 dinara, a dizel goriva za 5,87 dinara za litar. Bezolovni benzin BMB 92 jeftiniji je za 4,68 dinara i košta 71,28 dinara, evro premijum BMB 95  jeftiniji je za 5,68 dinara i cena  iznosi 76,16 dinara po litru.
   Benzin MB 95 i benzin BMB 95 pojeftinio je  za 4,86 dinara i košta 72,13 dinara, cena dizel goriva D-1  nižaje  za 5,51 dinara i snižena je na 55,50 dinara po litru. Dizel D-2 pojeftinio je za 5, 33 dinara za litar i to na 54,63 dinara, a nova cena EKO 3 dizela je niža za 5,66 dinara i iznosi 56,30 dinara za litar.
Nova cena dizela NSD niža je za 6,07 dinara i iznosiće 58,23 dinara za litar, a ulje za loženje pojeftinilo je za 6,79 dinara i košta 39,24 dinara po litru.
Ministarstvo energetike ocenilo je da su se stekli uslovi za pojeftinjenje naftnih derivata u Srbiji, s obzirom da je cena sirove nafte izražena u dinarima, od poslednje korekcije cena u proseku smanjena za 16,91 odsto.
   Naftni derivati u Srbiji poslednji put su pojeftinili 20. decembra, kada je cena nafte na svetskom tržištu pala za 14,58 odsto, zbog čega su cene naftnih derivata u Srbiji snižene u proseku za 5, 54 dinara po litru.
   Cene goriva u Srbiji, prema Uredbi o formiranju cena naftnih derivata, usklađuju se svakih 15 dana s kretanjem cena sirove nafte na svetskom tržištu i kursom dolara.


SKUPLJE POŠTANSKE USLUGE
Cene poštanskih usluga u Srbiji veće u proseku za 9,5 odsto.


   Tako  slanje pisama je skuplje za 9,7 odsto, odnosno košta 22 umesto  20 dinara, dok da su cene uputnica  više za 5,2 odsto.
Korekcija cena stupila je na snagu primenom novog Cenovnika rezervisanih poštanskih usluga u unutrašnjem poštanskom saobraćaju, koji je odobrila Vlada Srbije.
   PTT je doneo odluku i o ukidanju naplate duple poštarine za pošiljke sa posebnom uslugom - noću, nedeljom i u dane državnih i verskih praznika.
U saopštenju se navodi da PTT na ovaj način usklađuje cene svojih usluga sa povećanim troškovima poslovanja u prethodne dve godine.
Poslednja korekcija cena poštanskih usluga u unutrašnjem saobraćaju urađena je 21. februara 2007. godine.

                                                         

AMERIKA
Više od hiljadu i po na crnoj listi


   Na najnovijoj američkoj "crnoj listi" lica i organizacija nalaze se 1 152 imena iz BiH, od kojih većina pripada radikalnim islamskim terorističkim organizacijama, a reč je o licima kojima je zabranjen ulazak, rad i delovanje u SAD.
Na osnovu "crne liste" Ministarstva finansija SAD, objavljene 22. decembra 2008. godine, svim licima koja su na njoj biće blokirani imovina i računi, ako ih imaju u SAD.
Kao državljani BiH na listi su i Al Amdouni (Mehrez ben Mahmud ben Sasi) i Mehrez Amdouni, kao i neke od zabranjenih islamističkih organizacija koje su služile za finansiranje terorizma.
Navodi se da se na najnovijoj "crnoj listi" ponovo nalazi jedanaest fizičkih i pravnih lica iz Hrvatske.
Sa Kosova je čak 214 takvih koji su povezani sa terorizmom i sa terorističkom mrežom u BiH, što se vidi po podacima objavljenim o pojedinim radikalnim islamskim organizacijama, koje imaju kancelarije uglavnom na Kosovu i u BiH, ali i u Hrvatskoj.
Iz Srbije se na popisu nalazi 70 osoba i organizacija, najvećim dijelom pripadnika albanskih islamističkih terorističkih organizacija, koje SAD smatraju pripadnicima terorističkih grupa usko povezanih sa Al kaidom.Povratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

RAZDRAGANOST U DEČIJEM SELU NA BERANOVCU UOČI NOVE GODINE - piše Marko Slavković
Mališane obradovali glumci, ,,Kingsi”, donatori i Deda Mraz

   SOS Dečije selo na Beranovcu, kao centar  za porodični smeštaj dece bez roditeljskog staranja, sa mrežom hraniteljskih porodica, jedno je od 443 dečija sela u svetu. Taj podatak, ma koliko bio poznat, ili nepoznat, bitan je da bi se shvatio sav značaj donatora i donatorstva u pomoći deci širom sveta, koja su, iz različitih sudbina, ostala bez domova, sigurnosti i porodice.
   Dečije selo na Beranovcu, podsetimo, ima četrnaest dvosobnih porodičnih kuća, a svaka kuća ima kuhinju, ostavu, trpezariju, dnevni boravak, toalet, jednu spavaću sobu u prizemlju i tri spavaće sobe i dva kupatila na spratu. Naravno, u selu se nalazi igralište, sportski tereni i mali amfiteatar pod vedrim nebom. Prema tome, uslovi za razvoj, vaspitanje i odrastanje dece, očigledno su veoma dobri. Uz to, predviđeno je da u svakoj porodičnoj kući živi po jedna mama- hraniteljica, koja se brine o svojoj porodici- mališanima kojima je potreban dugoročni porodični smeštaj. To, drugim rečima, znači da mame održavaju domaćinstvo, raspolažu porodičnim budžetom, brinu o zdravlju, obrazovanju i vaspitanju dece, školi i svim drugim njihovim potrebama. Suvišno je reći da su mame posebno obučene za ovaj izuzetno odgovoran zadatak. Istina, u odgajanju dece, prema potrebi, mamama pomaže psiholog, pedagog, socijalni radnik, ali i logopedi i specijalisti iz drugih oblasti. Ponekad su mamama od značajne pomoći i tete i porodične pomoćnice.
   Ovog trenutka, u Dečijem selu, u trinaest SOS hraniteljskih porodica, živi 68 mališana iz raznih gradova Srbije, uzrasta od dve i po do sedamnaest godina.
   Sve u svemu, Dečije selo na Beranovcu, zaista, može biti primer jednog sveukupnoharmoničnog izgleda i stanja u odnosu na slične ustanove i van naše zemlje. Da budemo iskreni i pravedni, najveće zasluge za sve što smo činjenično istakli, pripadaju direktorki Dečijeg sela, Vesni Jokanović Mraković, koja se u potpunosti posvetila ovom vrlo humanom i odgovornom pozivu.

POSETE DEČIJEM SELU
   Deca u Dečijem selu prednovogodišnje dane provela su, kao i mnoge dane tokom prošle godine, u čestim susretima sa poznatim i nepoznatim, ali dragim, ljudima. Baš tih dana, uoči Nove godine, dečake i devojčice iz Dečijeg sela posetili su poznati glumci iz serije ,,Selo gori, a baba se češlja,,. Bio je to dirljiv susret, pun obostrane ljubavi i poštovanja. Nisu, naravno, izostali ni pokloni za decu. Zatim su mališane obišli ,,Kingsi,,, odnosno Deda Mrazovi na motorima, sa paketićima punim slatkiša. Dolazili su i donatori, i njihovi predstavnici, brojni  ljudi dobre volje. Svemu tome deca su se radovala, istinski, vidno. Ipak, utisak je, najveću radost deca su iskazala u programu koji je za njih pripremila i vodila Jasmina Radović, kao Snežna Kraljica, i Milenko Simović Sime, u ulozi Deda Mraza. A kako se mališani ne bi radovali, kad su i sami učestvovali u programu. I to vrlo aktivno. Na kraju, uz lep program, dobili su i lepe paketiće, dar ljudi dobre volje, ponajviše Milomira Glačića, iz Kanade, poreklom iz okoline Jošaničke Banje. ( S ozbirom da je ovaj humani čovek po drugi put donator u značajnim novčanim iznosima, o njemu ćemo detaljnije pisati u narednom broju).
   - Ove godine mnogi su nam pomogli, od pojedinaca, kompanija i banaka, do raznih ustanova, humanitarnih organizacija i fondova. Ako bih pojedinačno nabrajala sve koji su nam pomogli, postojala bi opsanost da nekog nenamerno izostavim, a to bi bilo nepravedno. Zato se svima njima zahvaljujem i u ime dece i Dečijeg sela. Istovremeno, pozivam one koji mogu i hoće da pomognu deci i Dečjem selu, da to i učine u Novoj godini.- naglasila je direktorka Jokanović Mraković.Povratak na vrh strane    

   

SPORT

KOŠARKA-PRVA (SVISLAJON) LIGA - piše Zoran Bačarević
Sloga u Moravi, Mašinac (jedva) Dunavom

  • U poslednjem (15.) prošlogodišnjem kolu Svislajon lige Borac-Sloga 92:89, Mašinac-Novi sad 74:72 U 16. kolu Mašinac gostuje u Kragujevcu, Sloga domaćin Radničkom (NS)

   Tesna pobeda Mašinca na domaćem terenu i još jedan poraz, takođe malom razlikom u gostima Sloge, ,,označili'' su kraj kalendarske godine za tandem košarkaških prvoligaša sa Ibra. ,,Studenti" su se igrali nervima svojih malobrojnih pristalica (par stotina) da bi kapiten Uroš Mirković u poslednjim trenucima meča u Hali sportova imala ledeno mirnu ruku. Sloga se u Čačku dobro držala gotovo punih 35 minuta da bi tek tada učenici Dragana Kostića izgubili dah, za još jedan poraz u hali Borca kraj Morave.
   Na kraljevažkom parketu Mašinac je protiv Novog Sada ušao pod teretom obavezujuće pobede i nespretnog (nesrećnog) poraza u prvom delu takmičenja. Rezultataska klackalica trajala je  u prvoj četvrtini, u drugoj su učenici Zorana Petrovića bili nešto sigurniji (manje grešili od Novosađana) a u trećoj su, posle TG gostujućeg igrača Bunića i pet uzastopnih poena (2+3) stigli i do najveće prednosti od 49:37. Tada su se domaćim košarkašima ponovi ,,zaledile" ruke na decembarskom mrazu, gosti su polako ali sigurno ,,topili" prednost Mašinca i na dva minuta pre kraja stekli i minimalnu prednost od 65:64 za Novosađane. Pobedu ,,na mišiće" Mašincu je obezbedio već pomenuti Uroš Mirković sa linije slobodnih bacanja za konačnih Mašinac-Novi Sad 74:72 (20:22, 17:10, 18:13, 19:27). Najefikasniji u ekipi Mašinca za poslednju prvenstvenu pobedu u 2008. bio je novajlija Srđan Živković sa 14 poena, dok je kapiten Mirković postigao 12.
   Košarkaši Sloge ni u ,,srećnijim vremenima" nisu dobro prolazili na čačanskom parketu, neretko se dešavalo da budu poraženi i sa dvadesetak koševa razlike. Ovog puta klub-davljenik sa  Ibra u Hali kraj Morave se ,,batrgao" gotovo punih 35 minuta, da bi ,,trojkama" Stefanovića (čačanskog) i Pilčevića Borac stekao odlučujuću prednost za konačnu pobedu od 92:89 (22:18, 15:22, 22:22, 22:27). Ipak, Dramičanin je bio najefikasniji igrač susreta sa 24 koša dok su u Slogi najviše koševa postigli Dašić (19), Stefanović (21) i Božović (18). Borac je pobedom nad Slogom zadržao mesto u samom vrhu, posle dva uzastopna poraza, a četa sa Ibra zakovana je na dno tabele gde joj društvo trenutno pravi samo Zdravlje iz Leskovca. Karakteristika meča u Čačku je dosta koševa od čega je polovina postignuta sa distance-ukupno su registrovane 33 ,,trojke".
   Ovogodišnju kalendarsku godinu kraljevački prvoligaši počinju ,,menjanjem uloga". Mašinac će na prvo novogodišnje putovanje-gostovanje u komšiluk (radnički, Kragujevac) dok će Sloga biti domaćin mlađem novosadskom ligašu, Radničkom II.KOŠARKAŠKI KUP - piše Aleksandar Daišević
Sloga u finalu

   Košarkaši kraljevačke Sloge izborili su plasman u finalu Kupa Srbije. U meču polufinala puleni Dragana Kostića pobedili su u Leskovcu domaće Zdravlje rezultatom 79:73, a najbolji igrač susreta bio je košgeter ,,belih" Bojan Ignjatović sa 35 poena, od čega sedam trojki iz 12 pokušaja. Zanimljivo je da je ovo prva pobeda Sloge u gostima ove sezone kao najava mnogo boljih igara u nastavku Svislajon lige.
   Slogin protivnik u finalu Kupa Srbije biće poznat 13. januara kada se odigra drugo polufinale između valjevskog Metalca i beogradske Mege Hipo Lizinga.ATLETSKI KLUB METALAC NE PREKIDA TRADICIJU NOVOGODIŠNJIH TRKA U MRSAĆU
Petriću 39. ,,Novogodišnja"

   Atletski poslenici Kraljeva 2. januara organizovali su prvu atletsku manifestaciju u prostoj 2009. godini. Bila je to 39. po redu, nezvanična ,,Novogodišnja trka" u ovom pomoravskom selu koje je pre gotovo četiri decenije ,,ustanovilo" prvu sportsku priredbu na prostorima bivše SFRJ.
 Ove 2009. godine drugog dana u kalendaru Atletski klub Kraljevo organizovao je trku na stazi od 6.400 metara sa startom ispred zadružnog doma. Učestvovalo je više od 30 takmičara iz AK Kraljevo i AK Sloboda iz Čačka. U seniorskoj konkurenciji na stazi od  6.400 metara pobedio je poznati kraljevački maratonac Miodrag Petrić (rodom iz Petrevaca, zaseoka Progorelice) koji je najbrže istrčao sva četiri kruga. Kod seniorki, najbolja je na stazi od 10600 metara bila Aleksandra Marinković. U konkurenciji pionirki i pionira pobedili su gosti iz Čačka  (naš najuredniji informator Peco Cvijović ostaje vam dužan njihova imena) a od Kraljevčana najuspešniji su bili Janko Urošević i Bojana Kaličanin. U tci seniora nastupilo je i nekoliko veterana, a najuspešniji su bili Zoran Milosavljević i Milan Matijević.
   - Imali smo moralnu obavezu da ne prekinemo tradiciju novogodišnjeg okupljanja u Mrsaću, a posebno smo zahvalni gostima iz Čačka. Uz pomoć višegodišnjeg ,,aktiviste" iz Mrsaća Milića Rašovića uspeli smo da iz ,,špajza" izvučemo par pehara i medalja i podelimo ih najuspešnijima, prvi je novogodišnji ,,raport" iz Mrsaća višedecenijskog atletskog poslenika i već apostrofiranog našeg vernog saradnika Predraga Peca Cvijovića.SPORTSKI SAVEZ KRALJEVA PROGLASIO NAJUSPEŠNIJE SPORTISTE U 2008. GODINI
Zoran Petrović i Anđela Nemčević najbolji u prošloj godini

Pioniri: 1. Dragoš Glavčić, Atletski klub ,,Kraljevo; 2. Albert Ilić, Bokserski klub ,,Metalac"; 3. Igor Nikolić, Kuglaški klub ,,Kraljevo'
Pionirke: 1.Marija Milošević, kajak klub ,,Studenica"; 2. Dragana Petrović, Atletski klub ,,Kraljevo''; 3. Milica Arsić, Atletski klub ,,Kraljevo''
Juniori:  1.Bogdan Bukara, Kajak klub ,,Ibar"; 2. Predrag Pavlović, Kajak klub ,,studenica"; 3. lazar kostić, Bokserski klub ,,Metalac"
Juniorke: 1. Andrijana Nešić, Atletski klub ,,Kraljevo"; 2. Danijela Krasić, Karate klub ,,Sloga"; 3. Aleksandra Marinković, Atletski klub ,,Kraljevo"
Seniori: 1. Zoran Petrović, Paragljading klub ,,Eol"; 2. Goran Jovanović, Kajak klub ,,Ibar"; 3. Bojan Vučković, Šah klub ,,Sloga-Amiga"
Seniorke: 1.Anđela Nemčević, Teniski klub ,,Kraljevo"; 2. Marija Jovanović, Bokserski klub ,,Metalac" 3.             
Treneri; 1. Radiša Čubrić, Biciklistički klub ,,metalac"; 2. Dragan Đorđević, Odvojkaški klub ,,Ribnica"; 3. Cveta Gojić, Kajak klub ,,Ibar"
Ekipe: 1. Šah klub ,,Sloga-Amiga" Kraljevo; 2. Odbojkaški klub ,,Ribnica" Kraljevo; 3. Fudbalski klub ,,Sloga" Kraljevo
Sportski radnici: 1. Nenad Dukić, Kajak klub ,,Ibar"; 2. Dragan Dimitrijević, Teniski klub ,,Kraljevo"; 3. Aleksandar Bićanin, Odbojkaški klub ,,Ribnica"
Posebno priznanje: 1.Predrag Peca Cvijović, Atletski klub ,,Kraljevo"; 2. Hariton Miljković, Bokserski klub ,,metalac"; 3. Sportski novinari Kraljeva
Izuzetno priznanje: 1. Radio Kraljevo, Saša Daišević i Ivan Stanimirović
2. TV Kraljevo, Života Stanković i Nikola Đurišić;
3. ,,Ibarske novosti", Zoran Bačarević i Stojan Petković.ČETIRI DECENIJE KARATEA U KRALJEVU
Sedamdesetogodišnjak (dr Jorga) za jubilej požarevački ,,Panteri" pobratimili Reikon

   Poslednjih dana 2008. godine na seminaru pod rukovodstvom dr Ilije Jorge, legende jugo-srpskog karatea, 250 učesnika iz Srbije, Crne Gore, Švajcarske i Rusije
   Karate klub Reikon i savez za borilačke veštine Raškog okruga četrdesetu godišnjicu karatea u Kraljevu obeležili su trodnevnim seminarom, uz učešće oko 250 karatista i karate poslanika iz 27 gradova Srbije, Crne Gore, Švajcarske i Rusije. Svojim prisustvom i angažovanjem jubilej je obeležio, pre svih, dr Ilija Jorga (70) jedan od rodonačelnika karatea na prostorima bivše SFR Jugoslavije. U završnici trodnevnog seminara kandidatima za zvanja u karateu uručeni su odgovarajući pojasevi, a najmlađim učesnicima pripala su 55 novogodišnja paketića. Nagrađena su i 20 najkreativnija rada na temu ,,Alkohol-ne, droga-ne, pušenje-ne, bavi se sportom-vežbaj karate".
   Rukovodilac seminara, dr Ilija Jorga, uputio je reči priznanja i zahvalnosti KK Reikon: ,,Ovaj klub je jedan od retkih koji ima kompletnu fizionomiju, ovde rade ljudi koji znaju šta je karate i koji vole karate. Zoran je (Zoran Jakovljević, direktor KK Reikon, prim. Z. B.) čovek koji je izuzetno obrazovan, čovek koji poznaje nijanse, finese, čovek koji stvara novu generaciju i veruje u ono što radi". U okviru seminara u Skupštini grada Kraljeva održan je i radni sastanak predstavnika devet karate regiona. Povelju o bratimljenju potpisali su KK Reikon i KK ,,Panteri" iz Požarevca.POVRATAK SLOGE NA FUDBALSKU MAPU SRBIJE
Divac “juri” Superligu

   • Fudbaleri kraljevačke Sloge superiorno su osvojili prvo mesto na kraju jesenjeg dela sezone na srpskoligaškom "zapadu" sa čak 12 bodova prednosti u odnosu na najbliže pratioce. Stariji prvoligaš iz grada na Ibru tako je na pola puta od zacrtanog cilja - plasmana u Prvu ligu i definitivnog povratka u fudbalsku elitu Srbije.

   Posle višedecenijskog tavorenja, preporod Sloge započeo je prošle godine kada su na čelo kluba kao finansijeri došli Vlade Divac, legenda srpskog sporta i Zoran Milašinović, takođe bivši košarkaš, a danas uspešni kraljevački privrednik.
   -Iza nas je odlična polu-sezona, ali se nećemo zadovoljiti trenutnim uspehom i spavati na lovorikama. Napravili smo tek prvi korak ka povratku Kraljeva na fudbalsku mapu Srbije. Naredne sezone u prvoligaškoj konkurenciji jurišaćemo na plasman u Super ligu, jer Sloga zaslužuje da bude u društvu Partizana i Crvene Zvezde - priča Vlade Divac.
Iako i Divac i Milašinović dobrovoljno pomažu Slogu, bez zvaničnih funkcija u klubu, očigledno je da imaju ozbiljne namere, što potvrđuje i letošnje angažovanje bivšeg reprezentativca Dejana Rađenovića, prvog strelca i najboljeg igrača jesenjeg dela prvenstva.
   -Ukoliko stručni štab proceni da je neophodno angažovati još neko pojačanje tokom zimskog prelaznog roka, potrudićemo se da mu izađemo u susret. Spremaćemo se za proleće u ovom rangu, ali i za jesen u Prvoj ligi - kaže Divac.
   Uprkos odličnim rezultatima najveći problem Sloge i dalje su loši uslovi na gradskom stadionu, vlasništvo Fabrike vagona, odnosno ukrajinske kompanije "Azov impeks", koji ne ispunjava ni minimum propisa za igranje superligaških utakmica.
   -Taj problem sami ne možemo da rešimo. Ako se ne dogovorimo s Ukrajincima, moja je želja, kao i mnogih Kraljevčana, da bar Atletski stadion u centru grada dobije evropski izgled. Na taj način stvorili bi se uslovi da Sloga napreduje, a ne da igrači treniraju po okolnim selima. Mi smo spremni da investiramo, međutim, potrebna je i pomoć grada - naglasio je Divac.ODBOJKA, GIMNAZIJALAC - piše Stole Petković
Talenti pozdravili olimpijca

   • Mlađe selekcije OK Gimnazijalac vredno treniraju i u zimskim mesecima. Ovih dana imali su i prvo zajedničko okupljanje. Tom prilikom gosti su im bili reprezentativac Vlado Petković i Dragan Đorđević, trener mlađih selekcija Srbije

   U osnovnoj školi Čibukovački partizani mlađe selekcije OK Gimnazijalkac vredno treniraju pod vođstvom svojih trenera. Tu su Anđelka Tijanić,  Sonja Mojsilović i Aleksandar Daišević. Na poslednjem treningu u staroj godini održano je međuklubsko takmičenje u svim selekcijama. Na okupu pedesetak devojčica i dečaka za koje treneri kažu da su veliki potencijal i i pravo odbojkaško blago.
Mladi igrači na mreži imali su tom prilikom izuzetne goste. Bili su tu Dragan Đorđević, njihov prvi učitelj sada trener mlade reprezentacije Srbije i odbojkaški olimpijac Vlado Petković, koji igra u Budućnosti iz Podgorice.
- Ovaj klub postoji tri godine i uvek je u njemu bilo talentovanih igrača. Samo tako nastavite i dalje i jednog dana vaš trud i predan rad će se isplatiti i zaigraćete u nekom od velikih klubova - pozdravio je porisutne Dragan Đorđević.
Veliki aplauz i ovacije dočekale su i Vladu Petkovića:
- I ja sam pre petnaestak godina stajao tu gde ste vi i, takođe, slušao reči trenera Đorđevića. Radio sam dosta napredovao uvek uiz odlične trenere i sada sam u reprezentaciji. I dalje učim jer odbojka je stvrano zahtevan sport koji traži puno rada i odricanja - rekao je Petković.
Pred gostima devojčice i dečaci su demonstrirali sve ono čemu su ih naučili njihovi treneri. Ako je suditi po onome što su pokazali na parketu nema bojazni za budućnost kraljevačke odbojke..STONI TENIS - TURNIR ,,ŽENEVA 2008."
Višnjiću, opet, titula

   Na jubilarnom desetom po redu nadmetanju nekadašnjih asova reketa i bele loptice ,,Ženeva 2008." učestvovalo je dvanaest takmičara. Pozivi su od strane Organizacionog odbora upućeni na adrese dosadašnjih pobednika u proteklih devet godina, kao i veteranima koji su bili finalisti ili najčešći učesnici u proteklih devet godina. Takmičenje je trajalo dva dana a učesnici su bili podeljeni u četiri grupe.
   Posle uzbudljivih mečeva u predtakmičenju usledili su dvoboji koji odlučivali o konačnom plasmanu. Treće mesto pripalo je Milanu Terziću koji je bio uspešniji od Radiše Milosavljevića. Finale je bilo zapravo repriza prošlogodišnjeg susreta za pobednički pehar. Igrali su Nebojša Višnjić i Ljubomir Jeremić. Višnjiću je po drugi put pripala titula prvaka.
   - Bilo je zaista dobro organizovano takmičenje, Nije bilo toliko bitno ko će pobediti ali je je važno da se i dalje družimo na ovaj način - kaže Višnjić.
I ovo nadmetanje bespekorno su organizovali aktivisti Mesne zajednice Stara čaršija.
   - Drago mi je da je ovaj Organizacioni odbor i deseti put priredio igračima i gledaocima lepu zabavu. Takvim tempom treba nastaviti i dalje ali ja sam odlučio da dužnost predsednika turnira predam drugome. Umor me je stigao - javno je najavio povlačenje Dušan Bigić.
   Pehare su predali profesor Radivoje Đoković, član savetz treće mesne zajednice, Živka Manojlović predsednica MZ Ženeva i Dušan Bigić sada već bivši predsednik Organizacionog odbora.
   Na kraju opuštanje posle napornih susreta. Uz iće, piće i dobru muziku pao je dogovor za naredno jedanaesto po redu druženje. Na istom mestu poslednjeg vikenda u 2009. godini.

UČESNICI ,,TOP 12"
Nebojša Višnjić, Radiša Milosavljević, Srbo Ješović, Ljubomir Jeremić, Goran Avramović, Draško Milaši-nović, Milan Terzić, Zoran Milenković,  Vukićević - Kiz, Dragan Pešić, Nikola Ramadan, Borivoje IlićFUDBALSKA ŠKOLA GRDICA OBRADOVALA MALIŠANE - piše Stole Petković
Paketići za najmlađe

   Fudbalska škola Grdica organizovala je proslavu u zgradi ogranka OŠ ,,Rade Vilotijević" u ovom mestu. Na okupu tridesetak talentovanih dečaka koji stiču znanja kroz treninge i utakmice.
Svečanost su organizovali šef stručnog štaba fudbalske ško-le Nenad Čekanović, sekretar Goran Pav-lović a dečake i njihove roditelje pozdravio je trener FK Sloga jesenjeg prvaka u Srpskoj ligi Zapad, Igor Tufegdžić koji je i uručio paketiće polaznicima ove škole koja već beleži zapažene rezultate.ŠAH - BRZOPOTEZNI TURNIR
Prvo mesto Arsoviću

   U nedelju je u Kraljevu održan tradicionalni novogodišnji brzopotezni trunir u šahu. Ove godine takmičenje je počelo malom svečanošću na kojoj je odato prizanje ŠK Sloga Amiga na tituli najbolje sportske ekipe Kraljeva u 2008. godini.
   Na turniru je učestvovalo 12 takmičara: dva velemajstora, sedam internacionalnih majstora, 2. Fide majstora i jedan majstorski kandidat.
Prvo mesto pripalo je Goranu Arsoviću koji je iz 11 partija osvojio 9,5 poena, dalje slede Slobo Vratonjić 8, Zoran Novoselski i Bojan Vučković 7,5, Goran Vojinović 7, Jovan Todorović 6, Zoran Arsović 5, Jovana Vojinović 4,5, Dragan Bodić i Vladimir TašiĆ 3,5, Dušan Rajković 3 i Milan Seratlić 1,5 poena.
Turniru su prisustvovali zvaničnici grada Kraljeva, sponzori kluba i mnogobrojni gosti.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
Generalni direktor i glavni i odgovorni urednik: Dragan Rajičić. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Predsednik Upravnog odbora: Dragica Tomić.

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2008. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive