Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"

Preuzmite PDF verziju
novog broja "Ibarskih"
Internet izdanje - 13. mart 2009. godine

R e k l a m n i   l i n k o v i !

Naslovna strana novog broja "Ibarskih novosti" - klik za vecu sliku! Izbor gradonačelnika,zamenika i članova gradskog veća
Efikasnije u rešavanje omladinskih problema
Revolucionar u predsedničkoj fotelji
Parastos državniku i vizionaru
"Neophodno suštinsko tržišno prilagođavanje"
Mart-mesec borbe protiv raka
Zoran Knežević v.d. direktora, Ivan Rajović predsednik upravnog odbora
Uhapšena policijska mafija!
Predstavljen automobil godine
Umetnost, kultura, obrazovanje
Sport: Košarka, stoni tenis, odbojka, fudbal


SEDNICA SKUPŠTINE GRADA ZAKAZANA ZA ČETVRTAK - piše Slobodan Rajić
Izbor gradonačelnika,zamenika i članova gradskog veća

   Najzanimljivija tačka dnevnog reda Skupštine grada (sednica je zakazana za četvrtak u 10 časova) sigurno će biti izbor gradonačelnika,zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća.Za sada se zna da je Demokratska stranka za gradonačelnika predložila Ljubišu Simovića,istoričara umetnosti, a da li će biti još kandidata do zaključenja ovog broja nismo uspeli da saznamo.
   Na dnevnom redu su i predlozi o razrešenju i imenovanju predsednika, sekretara i  članova Izborne komisije, zatim o imenovanju dva člana administrativno-mandatske komisije,pa onda dva člana Komisije za izbor i imenovanje,pet članova Komisije za planove grada, člana Komisije za statut i upravu.


ODLUKA GRADSKOG ODBORA DEMOKRATSKE STRANKE KRALJEVO
Ljubiša Simović - kandidat za gradonačelnika


   Na prošlonedeljnoj sednici Gradski odbor Demokratske stranke Kraljevo doneo je odluku da potpredsednik tog Odbora i odbornik Ljubiša Simović bude kandidat DS-a za gradonačelnika Kraljeva.
Ljubiša Simović je po struci istoričar umetnosti i radi sa zvanjem muzejskog savetnika u Narodnom muzeju u Kraljevu.
U kraćoj izjavi za ,,Ibarske novosti", Simović je rekao da će pripremiti Program razvoja grada Kraljeva i predočiti ga odbornicima. Prioritet će, kako je najavio, dati projektima koji treba da obezbede veće zapošljavanje, kao što su obilaznica, stanovi na Ratarskom imanju i novi sportsko-poslovni centar, a insistiraće i na efikasnijoj Gradskoj upravi.
   Kako nezvanično saznajemo, naredna, jedanaesta sednica Skupštine grada, na kojoj bi jedna od kadrovskih tačaka dnevnog reda trebalo da bude izbor gradonačelnika Kraljeva, mogla bi da bude održana krajem naredne sedmice.
GRADSKO VEĆE KRALJEVA NA PROŠLONEDELJNOJ SEDNICI DONELO KONAČNU ODLUKU
Sredstva udruženjima za prvi kvartal ove godine


   • Izvršena nova raspodela 18 odsto od ukupnih godišnjih budžetskih sredstava udruženjima, savezima i klubovima iz oblasti kulture, socijalne zaštite i sporta 

   Gradsko veće Kraljeva, na sednici održanoj krajem prošle sedmice, kako je i najavljeno, preraspodelilo je budžetska sredstva za prvi kvartal ove godine udruženjima iz oblasti kulture, socijalne zaštite i sporta.
   Iako je već jednom raspravljano na prethodnoj sednici o sredstvima namenjenim direktnim korisnicima iz ovih oblasti, Gradsko veće je na ovoj, prošlonedeljnoj sednici, donelo konačnu odluku o raspodeli tih sredstava. Za prvi kvartal ove godine raspoređeno je 18 odsto sredstava od ukupne sume za ove namene na godišnjem nivou. Ova odluka treba da omogući normalno funkcionisanje udruženja, organizacija i klubova čiji je opstanak do ovog trenutka bio ugrožen, budući da od početka ove godine nisu dobili ni dinar iz gradske ,,kase". Prvi put budžetska sredstva su opredeljena titularima pojedinačno.
   Za nevladine organizacije, odnosno udruženja građana iz oblasti kulture i socijalne zaštite, raspoređeno je 4,5 miliona dinara. Od 40 nevladinih organizacija, kojima je pripao ovaj novac, najviše sredstava dobili su Crveni krst i Kulturno-umetničko društvo ,,Abrašević" - po 864.000 dinara. Kulturno-prosvetnoj zajednici pripalo je 472.000, a udruženjima dobrovoljnog davalaštva krvi 180.000 dinara.
   Sportskim organizacijama, klubovima i savezima raspodeljeno je 6.762.500 dinara. Prema odluci Gradskog veća, Košarkaški klub Sloga dobiće 600.000, Košarkaški klub Mašinac 530.000 i Ženski košarkaški klub Kraljevo 550.000 dinara. Fudbalski savez grada Kraljeva dobio je 1.400.000, od čega Fudbalskom klubu Sloga pripada 750.000 dinara.
   U raspravi na sednici mogle su se čuti primedbe o visini raspodele pojedinim savezima i klubovima, poput one da je Šahovski savez grada iz budžeta dobio 360.000, a Plivački vaterpolo klub Kraljevo samo 225.000 dinara. ,,Ovo je zatečeno stanje", konstatovala je predsedavajuća Gradskog veća Vesna Nikolić-Vukajlović. Ona je pozvala sve organizacije i udruženja, koja ovog puta nisu na ,,spisku" korisnika budžetskih sredstava, da za njih konkurišu, s obzirom na to da će biti pripremljen i donet rebalans budžeta grada Kraljeva za 2009. godinu.
   Sednica Gradskog veća počela je minutom ćutanja za iznenada preminulog gradonačelnika Kraljeva dr Miloša Babića.
VESNA NIKOLIĆ-VUKAJLOVIĆ, ZAMENIK GRADONAČELNIKA KRALJEVA:
Mere protiv zloupotreba budžetskih sredstava


   "Prema nalazima gradskog budžetskog inspektora u proteklom periodu bilo je brojnih nepravilnosti i nezakonitosti u trošenju gradskih budžetskih sredstava", izjavila je Vesna Nikolić-Vukajilović, zamenik gradonačelnika Kraljeva. Ona je na prekjučerašnjoj  konferenciji za novinare iznela niz podataka o zloupotrebama u korišćenju tih sredstava i apelovala na nadležne državne organe da efikasnije ispitaju sve slučajeve i o preduzetim merama obaveste javnost.
   Podaci o korišćenju sredstava kod indirektnih budžetskih korisnika do kojih je, kako je istakla, "po njenom nalogu", došao gradski budžetski inspektor su "poražavajući" i iz izveštaja o izvršenoj kontroli iznela niz primera. Po njenim rečima, iako je nalaz delimično pokriven dokumentacijom, uglavnom nema povratnih informacija kako je novac potrošen. U velikom broju slučajeva nisu ispoštovane odredbe Zakona o javnim nabavkama i Zakona o budžetskom sistemu, pa se dešavalo da nije bilo donetih odluka o pokretanju postupka javnih nabavki, da su na tenderima prihvatane neispravne ponude, da se za mnoge predmere i predračune ne može se utvrditi ko ih je uradio a plaćeni su.
   - Tako je, na primer, 1,3 miliona dinara dato Opštinskoj stambenoj agenciji na ime vršenja tih usluga predmera, predračuna i nadzora pri određenom poslu. Postoji velika nabavka od 10-15 miliona dinara školskog nameštaja bez sprovedenog postupka javnih nabavki. Školski nameštaj je nabavljen od jednog jedinog dobavljača "Interglobusa" iz Čačka - navela je Vesna Nikolić-Vukajilović.
   Pored  toga, kako je istakla, "bilo je i slučajeva da je izvođaču plaćen posao koji nije urađen (ili delimično urađen) a da je nadzorni organ overio nalog kao da je posao potpuno urađen", a brojne specifikacije dokumenata dovodile su do toga da su prihvatane enormne visoke cene usluga.
- Mislim da Ministarstvo unutrašnjih poslova ima dosta nekih prijava i ovakvih sličnih zapisnika. Ne znam da li reaguje i ovo je još jedan javni poziv da počnu da reaguju po ovom pitanju i da obaveštavaju jaavnost šta su uradili po ovom pitanju - upozorila je Vukajilovićeva.
   Ona je na pres konferenciji obelodanila da iz gradskog budžeta mesečno odlazi 600.000 dinara za zakup prostorija u "Novom Gvožđaru" za Umetničku školu i da po toj računici, kako kaže, "kvadrat" zakupa košta grad čak deset evra"!? Takođe je oštro kritikovala iznos od deset miliona dinara, koliko je ove godine planirano da za kazne i naknade po osnovu ujeda pasa lutalica i podsetila da taj dug iz prethodnih godina iznosi čak 40 miliona dinara!? Najavila je i da će budžetski inspektor uskoro posetiti i JKP "Čistoća" jer, kako je kazala, "grad nikad nije bio prljaviji, a samo u februaru za održavanje  javne higijene u gradu preko Direkcije izdvojeno je više od 5,6 miliona dinara za ovu namenu".
   Po njenim rečima, o gradski budžet "okačeno" je nepotrebno pet-šest stalnih korisnika, izvođača radova, a takva i dugogodišnja praksa raznih drugih zloupotreba i nezakonitosti iz prethodnog perioda mora se hitno promeniti i za sve utvrditi odgovornost.Povratak na vrh strane

INICIJATIVE AKTIVA MLADIH OPŠTINSKOG ODBORA JEDINSTVENE SRBIJE U KRALJEVU
Efikasnije u rešavanje omladinskih problema


   • Gradska vlast treba da ispuni predizborna obećanja o  povećanom zapošljavanju i efikasnijim rešavanju svih drugih problema mladih kako bi sprečila njihovo napuštanje Kraljeva • Dom Vojske pogodan (i obećani) prostor za okupljanje, druženje i aktivnosti mladih • Ubrzati izgradnju pokrivenog gradskog bazena i sportskog terena za FK "Čibukovac" • Predlog za organizovanje biciklističkog izleta u prirodu • Osnovni cilj svih predloga: Odvajanje omladine od "uličnih poroka koje nosi današnje vreme"

   Novoosnovani Aktiv omladine i sporta pri Opštinskom odboru Jedinstvene Srbije u Kraljevu, koji okuplja oko 30 odsto celokupnog članstva ove stranke, dokaz je da Jedinstvena Srbija puno pažnje posvećuje mladima, želeći da ih podstakne na bolji i lepši život. Što je najbitnije, mladi iz ove stranke, nastoje da svojom pojačanom aktivnošću i iniciranjem raznih konkretnih predloga daju pun doprinos rešavanju sopstvenih problema, a ne da čekaju da im neko te probleme reši sa strane - rečeno je na pres konferenciji Aktiva mladih i sporta JS Kraljevo, održanoj početkom ove sedmice.
   - Kao što znamo i u Kraljevu je teška situacija u zapošljavanju jer mladi nemaju gde da rade, da zarađuju i zasnivaju porodicu, pa nije ni čudo što veći deo omladine koji je završio fakultete traži egzistenciju van Kraljeva i van granica naše zemlje. Iako smo u prošlogodišnjoj predizbornoj kampanji imali puno obećanja da će se stvoriti uslovi za povećano zapošljavanje mladih, od toga za sada nema ništa i omladina je prepuštena sama sebi, da se snalazi i traži mogućnosti za bolji život. Mi još jednom podsećamo na ova obećanja i od stranaka koje su u gradskoj vlasti zahtevamo da prioritetno rešavaju ovaj problem - istakao je Marko Radičević, predsednik Aktiva omladine i sporta OO JS Kraljevo.
   Po njegovim rečima, jedan od glavnih, višegodišnjih  problema mladih u Kraljevu je "što nemaju gde da se okupljaju i druže, pa to čine po raznim neprikladnim mestima kao što su parkovi, kejovi pored reka i druga neosvetljena i zapuštena mesta". Stoga je jedan od ciljeva  ovog Aktiva udruživanje omladine, bez obzira na stranačku pripadnost i uzrast, da od grada dobije takav prikladan prostor u kojem bi se družila, organizovala takmičenja, predavanja, seminare i razne kulturne manifestacije. "Po našem mišljenju, to je Dom Vojske u Kraljevu koji se nalazi u samom centru grada, a za koji su data predizborna obećanja da će se ustupiti mladima na korišćenje", podseća Radičević.
   Osim toga, članovi Aktiva mladih i sporta OO JS Kraljevo pozivaju mlade iz političkih grupacija koje čine gradsku vlast da se založe i ispune predizborna obećanja o izgradnji gradskog pokrivenog bazena, kako i dalje kraljevački plivači i vaterpoliti ne bi morali da odlaze u Kruševac, Vrnjačku Banju i druge gradove da treniraju. Takođe, predlažu i da se najpre reši problem adekvatnog stadiona sa pratećim prostorijama za mlade FK "Čibukovac", pa da im se tek onda oduzme postojeće igralište za potrebe izgradnje nove hale sportova.
   U ovom Aktivu ima dosta mladih sportskih reprezentativaca u atletici, biciklizmu, džudou, karateu, aikidou i drugim sportovima. Kako je istaknuto, jedan od njih je i juniorski reprezentativac u biciklizmu Velibor Milošević od koga je potekla inicijativa da se, u saradnji sa Turističkom organizacijom i SUP-om, ove godine organizuje masovan biciklistički omladinski "pohod" ka Kamenici i Goču gde bi se, uz kampovanje pored Ribnice i drugih reka, igru i druženje proveo jedan dan u prirodi.
   - Mi ovo predlažemo iz jednostavnog razloga jer naša stranka nije u vlasti i nismo u mogućnosti da sve naše ideje direktno realizujemo. Zbog toga dajemo inicijative da se mladi Kraljeva okrenu sportu i zdravom životu, da svoje slobodno vreme koriste na pravi način, da se više međusobno druže i poštuju i da svoje mlade živote više ne prepuštaju uličnim porocima koje nosi današnje vreme - zaključuje Marko Radičević.
   Inače, u Aktivu omladine i sporta OO Jedinstvene Srbije Kraljevo podsećaju da u okviru ovog Opštinskog odbora postoje i drugi aktivi, poput onog Aktiva prosvetnih radnika koji već tri meseca uspešno priprema besplatno kraljevačke učenike za nastavu i poboljšanje uspeha. U Aktivu nagoveštavaju da će tokom leta najverovatnije posetiti Jagodinu, gde im je sedište stranke i gde će razmeniti iskustva sa tamošnjim vršnjacima i lično se uveriti koliko taj grad posvećuje veliku brigu o mladim generacijama.


PRES KONFERENCIJA INICIJATIVNOG ODBORA POKRETA SOCIJALISTA KRALJEVO
Pripreme za obeležavanje deset godina od NATO agresije


   • Centralna manifestacija u Kraljevu 19. marta u bioskopu ,,Kvart" sa početkom u 15 sati • Pokret organizaciono i kadrovski ojačao, a sredinoim aprila biće održana izborna konferencija u Kraljevu

   Pokret socijalista u Srbiji će nizom prigodnih manifestacija, koje će trajati sedam dana u sedam gradova, obeležiti deset godina od NATO agresije na našu zemlju, a u Kraljevu će takođe na dostojanstven način biti obeležen ovaj značajni istorijski događaj - rečeno je na konferenciji za novinare Inicijativnog odbora PS u Kraljevu, održanoj početkom ove sedmice. Kako je saopšteno, glavna manifestacija obeležavanja desetogodišnjice od NATO agresije u Kraljevu biće održana 19. marta u bioskopu ,,Kvart" sa početkom u 15 sati. Na manifestaciji će najpre biti prikazan dvadesetominutni film o besomučnom bombardovanju NATO avijacije na našu zemlju, a potom i film o posadi koja je oborila čuveni ,,nevidljivi" F-117A. Skupu će se obratiti komandant raketnog diviziona koji je oborio ,,nevidljivi" NATO projektil, zatim pukovnik Radoje Tomašević, predsednik IO PS Kraljevo, i Aleksandar Vulin, predsednik Pokreta socijalista. Posle toga biće održana pres konferencija. Istog dana u prepodnevnim satima planirano je polaganje venaca na spomenik poginulim borcima u ratovima od 1991. do 1999. godine. Radoje Tomašević pozvao je građane Kraljeva i njihova udruženja, članove i simpatizere PS,  da  prisustvuju ovoj manifestaciji i na taj način izraze protest NATO agresiji, ali i vlasti koja ne čini slične poteze da bi osudila, na sličan način, ovu agresiju.
   - Događaj od 24. marta 1999. godine, koji je potom trajao još 78 dana, besomučna NATO agresija na našu zemlju, ne sme se zaboraviti! Ne sme se zaboraviti zbog svojih rodoljuba i boraca za slobodu, svih naših žrtava u tom nepravednom ratu, materijalne štete koja nam je naneta i pravde koja će kad-tad izaći na videlo. Što se tiče odnosa aktuelne vlasti prema ovim događajima, vlast koja svoje borce za slobodu tretira kao ratne izdajnike, koja svojim borcima za slobodu deset godina ne isplaćuje zaslužene ratne dnevnice, koja ne podiže glas protiv sramne optužbe političkog i vojnog vrha naše zemlje od Haškog tribunala, koja uništava istorijske činjenice i ne poštuje žrtve svoga naroda, ne može biti vlast toga naroda. Pokret socijalista u Kraljevu diže glas protiv vlasti koja zaboravlja prošlost jer na taj način nema ni budućnosti - naglasio je Tomašević.
On je u nastavku saopštio da je Pokretu socijalista u Kraljevu pristupio veliki broj stručnih i uglednih članova i da će se i dalje velika pažnja poklonjati organizacionom i kadrovskom jačanju Pokreta. Plan je da se, sa sadašnja dva, do kraja marta osnuje još deset, a do 15. aprila, kada se planira izborna konferencija Pokreta socijalista, na području grada Kraljeva (bivše opštine) osnuje ukupno 30 mesnih odbora. Pored toga, PS je planirao i prigodne radne akcije, poput dobrovoljnog davalašta krvi, socijalne pomoći porodicama i stručnog osposobljavanja poljoprivrednika. ,,Pokret socijalista je borbena levica koja se bori za slobodu, pravdu i jednakost i naš je moto da radnik nije rob, seljak nije sluga, a Srbija nije Beograd", zaključio je Tomašević.

INICIJATIVNI ODBOR
   Članovi Inicijativnog odbora Pokreta socijalista u Kraljevu su, pored predsednika Radoja Tomaševića, i dr Miomir Vukićević, Milorad Miljković, Zoran Jovanović, Vladan Vranić, Nenad Nerić, Mirjana Mijatov, Vukašin Popadić, Đorđe Anđelković, Nataša Đurđević, Dragan Dugalić, Marica Milenković, Novica Joksimović i Rade Sretović.


POKRET ZA KRALJEVO OPŠIRNIJE PREDSTAVIO INICIJATIVU ZA BORBU PROTIV NARKOMANIJE
Uz preventivu i pooštravanje kaznene politike


   Na desetoj sednici Skupštine grada Kraljeva, održanoj iz šestog pokušaja 25. februara, na predlog odborničke grupe Pokreta za Kraljevo, jednoglasno je doneta odluka o podržavanju inicijative Pokreta "Volim Srbiju" za borbu protiv narkomanije. Na prekjučerašnjoj konferenciji za novinare Gradskog odbora Pokreta za Kraljevo, ta inicijativa je opširnije predstavljena i o tome je govorio Nenad Jaćović iz Čačka, predsednik Pokreta "Volim Srbiju" koji je bio i pokretač ove ideje.
   Kako je Jaćović istakao, "prema zvaničnim statistikama u Srbiji postoji oko 100.000 narkomana, ali je nezvanično, taj broj barem tri puta veći, jer se zvanične statistike prave na osnovu podataka o policijskim zaplenama droge, hapšenjima, sudskiim procesima i ukazanoj medicinskoj pomoći zavisnicima". Upravo zbog toga problem borbe protiv narkomanije treba proglasiti jednim od društvenih i državnih prioriteta i u rešavanje ovog problema treba uključiti sve nadležne državne institucije, a jedna od ključnih mera, pored preventive i edukacije, treba da bude pooštravanje kaznenih mera prema proizvođačima i dilerima opojnih droga.
   - Mi smo dali i jedan pomalo specifičan predlog da se uvede neka vrsta kontrole nad srpskim pravosuđem koje po problemu narkomanije, ali i drugim krivičnim delima, zloupotrebljava postojeće zakonske mogućnosti. Prema tim zakonskim mogućnostima, u Srbiji preko 60 odsto predmeta za krivična dela proizvodnje i prodaje opojnih droga, biva završeno izricanjem presuda ispod zakonskog minimuma (od dve do deset godina zatvora), znači ispod dve godine zatvora.  Oštriji zakoni i kazne su takođe neophodni da bi ostali vidovi borbe protiv narkomanije dali bolje rezultate, jer je danas u Srbiji, nažalost, prisutna ekonomska kriza i taj "posao" se širi, a narkomanija je najčešće uzrok pljački, razbijništva i drugih vrsta kriminala - naglasio je Jaćović.
   Od jula prošle, 2008. godine, Pokret "Volim Srbiju" pokušava da u opštinama i gradovima dobije podršku za svoju inicijativu. Za sada, ta podrška lokalnih samouprava dobijena je u Čačku, Lučanima, Ivanjici, Gornjem Milanovcu, Požegi, Priboju, Prijepolju, Pirotu i Kraljevu, a najavljena je uskoro i u Pančevu, Kruševcu i Raškoj. Da podrška inicijativi ne ide glatko kao što se mislilo, pokazuje činjenica da se najpre krenulo sa prikupljanjem 15.000 potpisa građana, ali da je taj cenzus podignut na 30.000, kao i da u nekim lokalnim skupštinama ova tačka teško dolazi na dnevni red, a u Novom Pazaru članovima Pokreta je rečeno "da se papir sa predlogom za podršku ovoj inicijativi negde zagubio". Dr Ljubiša Jovašević, predsednik GO Pokreta za Kraljevo, podsetio je i da za njegovu sličnu inicijativu u bivšoj Skupštini SRJ 2002. godine nije dobio podršku od Odbora za pravosuđe, "verovatno zbog toga što je predložio rigorozne kazne za proizvođače i dilere droge sa povećanjem od tri na 15 godina zatvora". On je takođe upozorio da se Kraljevo nalazi na raskrsnici puteva droge i da je zbog toga ugroženije od drugih gradova u Srbiji, pa se tom problemu mora posvetiti i veća pažnja, da  "jednoglasna podrška 70 odbornika Skupštine grada Kraljeva ima veću težinu jer oni predstavljaju 110.000 birača", kao i da se u lečenju narkomana moramo boriti protiv nadrilekarstva.
   Pokret "Volim Srbiju" očekuje da do maja ove godine dobije podršku dovoljnog broja lokalnih skupština da pred Skupštinom Srbije pokrenu inicijativu za izmene zakona u borbi protiv narkomanije.Povratak na vrh strane


MILOMIR ŠLJIVIĆ, PREDSEDNIK SKUPŠTINE GRADA KRALJEVA - piše Ivan Rajović
Revolucionar u predsedničkoj fotelji


  - Gospodine Šljiviću, iza nas je ostao još jedan 9. mart, osamnaesti po redu od velikih demonstracija u Beogradu. Ovaj praznik, koji nije ni na koji način obeležen u našem gradu, dočekali ste na mestu predsednika Skupštine Grada Kraljeva. Da li to smatrate i jednom od tekovina demonstracija koje je SPO tada organizovao?
   Moram da kažem da sam vrlo ponosan na to što sam pre osamnaest godina učestvovao u, slobodno se može reći, začetku revolucije u Srbiji, da je iz Kraljeva u to doba učestvovalo oko 100 ljudi koji su maksimalno doprineli pokušaju da 9. mart napravi preokret u Srbiji. Na žalost, taj preokret nije napravljen jer je, kao što znamo, tadašnja vlast na ulice izvela tenkove i borna kola, vojnici i policajci su bili naoružni dugim cevima i bojevom municijom. To iz ove perspektive ne izgleda tako strašno pošto su se posle toga rogađali ratovi u kojima je bilo mnogo ubistava i kasapljenja, gde je postalo gotovo normalno da se gine i da se čine ratni zločini i mnogo toga što je sledilo posle neuspeha 9. marta. Bili smo svedoci i mnogih drugih događaja, formiranju deposa 1 pa deposa 2, pa Koalicije "Zajedno" da bismo imali 5. oktobar i pokušaj promena, pa ubistvo premijera Đinđića  i mnoga druga ubistva, pa pokušaj ubistva Vuka Draškovića predsednika SPO-a, što mnogi tada nisu verovali da je istina ali se, na žalost, danas ispostavilo da je sve to istina, tragična istina koja je Srbiju omela da  danas bude najmanje članica Evropske unije. Mi smo danas vrlo daleko i od Evropske unije i od ostalih integracija koje su neophodno potrebne da Srbija krene napred. Uspeli smo da od prijatelja napravimo neprijatelje, da od gotovog napravimo veresiju, uspeli smo da od jedne uspešne velike i prosperitetne države napravimo niz malih država koje danas grcaju u velikim problemima.

VELIKO PRIZNANJE SRPSKOM POKRETU OBNOVE
- Kako je došlo do toga da odaberete baš SPO za ostvarenje svojih političkih ideja koje su, kako se pokazalo, ipak dale značajne rezultate, ako imamo u vidu funkciju koju sada obavljate?
   U SPO sam se učlanio tako što sam osamdesetih godina čitao knjigu "Nož" koja je u meni probudila sva ona pozitivna nacionalna osećanja, koja je meni otvorila oči, kao što se dogodilo sa mnogima drugima iz naše generacije. Istog trenutka kada sam čuo da postoji mogućnost 1989. god da se formira jedna nova politička stranka, koja se u to vreme zvala Srpska narodna obnova, ja sam sticajem okolnosti i poznanstvom sa ljudima koji su imali kontakte sa porodicom Drašković stupio u kontakt, dobio pristupnice i učlanio se, a potom učlanio još 22 svoja poznanika i prijatelja. Naravno, istorija se zna, iza toga je došlo na badnje veče formiranje SNO koja je vrlo kratko trajala, koja se podelila na tri političke stranke, a jedna od stranaka koje su tada nastale je Srpski pokret obnove. To je otprilike neka kratka istorija onoga kako sam ja došao u SPO. Nikada nisam bio član ni jedne partije, niti političke stranke, čak ni Saveza komunista, nije mi to ni u porodici nikada bilo blisko. I tako sam se ja našao tu. Prvo sam postao predsednik Mesnog odbora u Adranima, potom član Opštinskog odbora, pa član Predsedništva da bih 1994. postao presednik Opštinskog odbora, 97. narodni poslanik u Republičkom parlamentu, 92. sam postao odbornik u Opštinskom parlamentu, gde sam do nogu potukao protivkandidata iz SPS sa nekih 500 glasova razlike, potom član Izvršnog odbora u vreme Koalicije "Zajedno", a u to vreme sam bio i predsednik Opštinskog odbora u Kraljevu, 1999. sam postao i predsednik Okružnog odbora, od 2004. sam bio i šef odborničke grupe, a eto, danas sam predsednik Skupštine grada Kraljeva, što ja smatram kao jedno ogromno priznanje sebi i kao veliku čast, ali ja to pre svega vidim kao veliku čast i priznanje Srpskom pokretu obnove Kraljevo.
- Možda je vreme i da ispravimo jednu veliku istorijsku nepravdu koja je nanesena SPO Kraljevo. Koliko mi je poznato ovoj stranci je oduzeto pravo "perjanice" u protestima 1996-97, pa su to drugi pripisali sebi, a mi znamo da je sve počelo tada i da je Kraljevo bilo prvi grad u kojem su protesti održani, a vi vi ste bili prvi govornik na trgu.
Da, to jeste istorijska nepravda jer je neko rekao da su protesti počeli u Nišu, a istina je da su protesti krenuli negde oko 15 časova u Kraljevu i da sam ja održao prvi govor jer u tom trenutku , da li zbog toga što je SPO bio nosilac Koalicije "Zajedno", a ja sam bio predsednik Opštinskog odbora ili zato što je to bio prilično težak zadatak da se ma šta kaže u tom trenutku javno, na Trgu kod Milutina, ne bih znao da kažem, ali je sigurno da sam govorio vrlo teške reči, a da je u mene bilo upereno nakoliko kamera državnih televizija sa Turista, biblioteke i ostalih okolnih zgrada, a i poneki snajper. U tom trenutku, posle nekoliko pesama patriotskog sadržaja s obzirom na okolnost da niko nije hteo da se obrati ljudima, ja sam uzeo mikrofon i obratio se građanima Kraljeva u prisustvu pedesetak pristalica i simpatizera Koalicije "Zajedno". Mi smo iste večeri došli u SO Kraljevo i tražili od Opštinske izborne komisije da ne vara i ne krade izbore. Naravno, tada je i prof. dr Peđa Stojanović uzeo maksimalno učešće. Održali smo prvi miting i od tada pa narednih 97 dana u Kraljevu su redovno održavani mitinzi, sve dok nije proglašen Leks specijalis. U to vreme SPO je imao ogromnu obavezu i ogroman teret i organizacije i odgovornosti za sve što se događalo u Kraljevu. U tom intervalu, od 15 časova toga dana, kada sam održao prvi govor pa do završetka protesta, bio sam više puta pozivan na informativne razgovore, više puta savetovan, a bilo je i pretnji da se prestane sa tim. Naravno, izdržali smo, a posebno je bilo teško kada smo napravili blokadu Ibarske magistrale i kada je kordon policije došao i sukobio se sa nama. No, sve je to prošlo  i danas kad govorimo sve to možda deluje malo prozaično, a teško je iz ove perspektive sagledati koliko je to bilo naporno i opasno.
- Tada ste skinuli i neka obeležja sa zgrade u kojoj danas sedite kao predsednik Skupštine, što je moglo da bude i dosta opasno.
Eto, ja sam sebi tada dao za pravo, ne računajući na zakonske odredbe, da skinem sa zgrade SO Kraljevo obeležja koja su bila simbol avnojevske Juoslavije i zamalo nisam zaglavio zatvor, budući da je bila zaprećena kazna do tri godine zatvora za skrnavljenje državnih simbola i uvredu Republike Srbije. To se  tada tako smatralo   i tadašnji načelnik Raškog okruga Mirko Rajičić je eksplicitno zahtevao od Tužilaštva da to goni i oni su to radili, čak su sud i stručnjaci izlazili na mesto "zločina", što je bila svojevrsna karikatura, i pravili veštačenje kako sam ja skinuo grb sa zgrade SO Kraljevo. No, i to je prošlo, a sticajem srećnih okolnosti ja sam odmah iduće 1997. godine postao narodni poslanik, i nisam se pozivao na imunitet, ali je tadašnji tužilac predložio, a sudija zahtevala od Skupštine Srbije da se uspostavi imunitet što je i učinjeno tako da sam ja u srećnim okolnostima izbegao kaznu zatvora od tri godine ili u najmanju ruku neku uslovnu kaznu.

  OČUVAN DUH SPO IZ PRVIH DANA
- Vašim izborom na ovu funkciju SPO ponovo dolazi na vlast u Kraljevu. Šta se promenilo za sve ove godine delovanja ove stranke u našem gradu?
   Ako bismo to preveli na situaciju koja je danas, kada su se uloge izmenile i kada je DS u ulozi koju je SPO imao u vreme Koalicije "Zajedno", može se reći da je velika razlika. U to vreme su se svi trudili da SPO što više unize, da SPO predstave kao političku stranku koja nema ni snage, ni mogućnosti, ni znanja da predvodi ono što je predvodila, kada se bez milosti i bez skrupula nasrtalo na SPO u svakom pogledu, a naročito kada su u pitanju bili kadrovi i ljudski faktor. Evo, mi danas, potpuno dosledno i principijelno, ne mešamo se u poslove drugih političkih stranaka, mi danas radimo jedan posao maksimalno korektno, maksimalno stručno i maksimalno objektivno. Uspeli smo, i pored svih tih lomova,  pored svih ataka da očuvamo i ljude i kadrove i efikasnost i, što je meni najvažnije, duh SPO iz onih prvih osnivačkih dana.
- U vreme 1997. SPO je imao i predsdnika opštine i niz drugih funkcionera koji su na najbolji mogući način obavljali svoje funkcije i ja sam vrlo ponosan na to vreme.
   Na žalost, SPO 2000. nije ušao u Parlament, a ovde smo imali petočlanu odborničku grupu i mislim da smo imali najbolje rezultate u Srbiji. Bili smo opozicija. Naravno tadašnji DOS sastavljen od 18 stranaka, a ovde od 12, nije uspeo da odgovori trenutku i vrlo brzo su se raspali i mi smo već početkom 2003. doneli odluku da učinimo sve da se ta veštačka tvorevina koja se zvala DOS  sruši, s obzirom na okolnost  da ona u Kraljevu nije donela ništa dobro. Na žalost, dogodilo se da smo posle toga imali privremeno veće koje je napravilo još lošiju atmosferu koja se i dan danas proteže gledajući probleme koje mi ovde rešavamo u lokalnoj samoupravi. SPO se 2004, vratio u Kraljevu na vlast, imali smo predsednika u novom zakonskom okviru koji je imao ogromna ovlašćenja, imali smo i druge pozicije, na žalost , između ostalih i dr Radoslav Jović je promenio stranu, a vrlo brzo podneo ostavku i SPO je iza toga vrlo mudrom i umerenom politikom sačuvao pozicije i evo nas danas ponovo tu gde jesmo.
Moram da kažem da smo mi zadovoljni učešćem u ovoj koaliciji ZES, a zadovoljni smo i odnosom unutar koalicije, ali i  pozicijama koje imamo, a koje sigurno ne bi imali da nismo imali kadrove, rezultate i da nismo imali podršku u javnosti za sve pozicije koje imamo i koje ćemo zauzeti u narednih 15-20 dana. Ovo sigurno nije ono za šta smo se mi borili ili pretpostavljali da se borimo. No, mi nismo imali mogućnost da sami imamo većinu i da sprovedemo ono što smo predviđali da treba da bude i kako da izgleda naša Srbija.
- Kakvi su danas odnosi između SPO I SPS u našem gradu budući da se radi o dve, reklo bi se nepomirljive ideologije u istoj koaliciji?
   Treba, istine radi, reći da je nosilac ove koalicije DS i da je ona i pregovarala i dogovarala sve aranžmane sa SPS. Naravno, kada to kažem ne želim da bežim od bilo kakve odgovornosti koje se tiču SPO, želim samo da kažem da se u mom ličnom stavu i u stavu opštinskog odbora SPO ništa nije promenilo, niti smo mi rado u tome, niti su to ljudi iz SPS, ali činjenica je da smo mi kao najveći u opoziciji i oni iz SPS, kao nosioci vlasti tokom prethodne decenije, imali teške sukobe i da smo iz tih sukoba i oni i mi izašli teško oštećeni i sa velikim gubicima, dok su neki treći iskoristili taj naš sukob. Na žalost SPO, a na sreću DS, pokazalo je vreme ko je bio u pravu u skladu sa okolnostima u našoj državi, eto njih na trideset posto a nas na tri. Mi smo od stranke koja je žarila i palila, koja je bila udarna pesnica opozicije, primanjem takvih udaraca došli u poziciju u koju smo došli, dok su neki drugi taktizirali i birali lakši i jednostavniji put. SPO u Kraljevu je, pored nekih padova imao jedan veliki kontinuitet i potencijal koji nije imao ni jedan opštinski odbor u Srbiji. U SPO su ostali oni najverniji programu i politici stranke. Mi smo imali deset ili jedanaest odbornika devedeset i druge godine, dvadeset i jednog devedeset i šeste. Mi smo dvehiljadite kada je SPO pao u celoj Srbiji imali pet odbornika, odborničku grupu u parlamentu Kraljeva. Mi smo dve hiljade treće godine imali dvanaest odbornika i predsednika opštine na direktnim izborima i iza toga je iz Kraljeva počeo povratak SPO na državnom nivou gde smo održali miting treći dan posle izbora. Ja sam vrlo zadovoljan onim što sam u SPO dobio, a verujem da sam to i zaslužio. Bio sam odbornik, član izvršnog odbora,  narodni poslanik, član upravnog odbora Puteva Srbije, tako da sam zadovoljan odnosom vrha stranke prema meni lično, a samim tim i prema Opštinskom odboru. Opštinski odbor u Kraljevu ima jedan kontinuitet koji se i danas vidi. Jedini predsednik skupštine grada u Srbiji sam ja, SPO jedino u Kraljevu ima to mesto, što je vrlo značajno i ja pozdravljam stav DS koja je nosilac ove koalicije, koja je predložila da SPO da predsednika Skupštine grada. Mnogi ljudi misle da jednim normalnim, običnim pristupom prema prijateljima, kolegama i sugrađanima odaješ jednog običnog čoveka. Naši sugrađani su navikli decenijama unazad da ti gradski rukovodioci budu neki preozbiljni, nepristupačni ljudi do kojih je teško doći, i zbog te normalne komunikacije oni misle da na tom mestu može svako da bude. Vrlo je teško doći u poziciju da neko uopšte razmišlja o tome da se predloži za ovo mesto, a drugo, ovo je jako teško i odgovorno mesto. Ja sam veliki broj godina u svemu tome pa mi je najveći broj problema poznat i relativno lako taj posao radim i otpravljam ali za čoveka koji nije bio u tim vodama, ma kog nivoa obrazovanja on bio, ovo je vrlo teško. Po zakonu predsednik Skupštine grada ima mnogo obaveza ali u suštini sve odluke koje se tiču života jednog grada donose se na nivou Skupštine kao, uslovno rečeno, zakonodavnog organa ili najvišeg tela jedne opštine i jednog grada, tako da to nije nimalo bezazleno, nimalo neozbiljno i ja znam da najveći broj ljudi, mojih poznanika, prijatelja, partijskih ili iz nekih drugih sfera života, od mene mnogo očekuje.

KATASTOFALNO STANJE NA SVIM NIVOIMA
- Kako sa mesta na kojem se sada nalazite izgleda situacija u našem gradu?
   Poznajem mnogo ljudi, a najveći broj njih sam upoznao zahvaljujući tome što sam od početka u SPO i to je najveći kapital koji sam ja stekao tokom proteklih godina. Upoznao sam najkvalitetnije ljude i sve ono što čini elitu Kraljeva. Ja sam već skoro trideset godina u privredi i posebno kao čovek koji se bavi politikom i koji je obavezan da poznaje prilike u svom gradu. Stanje u privredi Kraljeva je katastrofalno, čemu su svakako doprinele i vrlo loše privatizacije u kojima je i lokalna samouprava neadekvatno učestvovala sa svojim predstavnicima i doprinela sveopštoj situaciji. Naravno, sada nas je zadesila i ova opšta svetska kriza i kako god bilo da bilo mi ćemo biti u obavezi da kao lokalna samouprava pokušamo da koliko je to moguće u skladu sa budžetom pomognemo da deo sredstava koji se ubire vrati u privredu kako bi se pospešila nova zapošljavanja ili kako bi smo već postojeće firme pomogli da održe zaposlenost i posao. Što se tiče same Skupštine grada, lokalne uprave ili ove zgrade, zatečeno je katastrofalno stanje. Nažalost imali smo i žalosni slučaj, preminuo je gradonačelnik, što je svakako zahtevalo jedan poseban pristup i pre svega da se oda dužna pažnja, poštovanje i počast preminulom gradonačelniku, a i da se ispoštuje porodica gradonačelnika. Zatečen je haos, zatečeno je preko sto radnika više zaposlenih, minimalne plate, ogroman zaostao posao, neorganizovanost. Niti je budžet donet onako kako bi to trebalo, niti je program donet, jedan ogroman broj ljudi postavljen je po partijskom principu, a ne po stručnosti. Sve u svemu jedan haos koji moramo vrlo brzo da rešavamo i verujem da ćemo sa ljudima koji su zajedno sa nama u Koaliciji ZES i ostalim koalicionim , moći da na najbolji način u dogledno vreme sve ovo rešimo. Naravno, ja sam napomenuo da ćemo mi skupo platiti ovaj eksperiment sa SRS i ostalima koji su zbog ličnih interesa našli za shodno da sa njima čine koaliciju. Za nas je u SPO bilo prirodno da smo napravili koaliciju ZES  i koaliciju DSS i NS i SPO je ponudio takvu varijantu, ali nažalost varijanta je odbijena.

KO BUDE IMAO PROGRAME IMAĆE I PARE
Šta Kraljevčani mogu da očekuju od nove političke garniture na vlasti, a da to ne bude samo prazno obećanje ili politički marketing? Odnosno, da li je, konačno, došlo vreme da Kraljevo krene uzlaznom putanjom, posle decenija propadanja?
   Ja svoju funkciju shvatam kao deo jedne dobro organizovane političke grupe koja zna šta hoće, kako hoće i kada hoće. Što se tiče važnosti, moja funkcija nimalo nije važna ako ne budemo imali složnu grupu ljudi, a posebno ako ne bude sloge i razumevanja između mene kao predsednika Skupštine grada i nosioca zakonodavne aktivnosti i gradonačelnika kao nosioca izvršne vlasti. Ako to budemo uskladili Kraljevu će biti mnogo dobro, a ako ne budemo na žalost i nas i Kraljeva. Ja se danas osećam vrlo odgovorno s obzirom na okolnosti i funkciju koju vršim, ali biću vrlo srećan i zadovoljan ako svi oni koji me poznaju ne primete ma kakvu razliku između onog Šljiva koji je devedeset i šeste godine držao mikrofon pred Milutinom i ovoga koji danas radi jedan vrlo odgovoran i častan posao. Što se tiče ljudi koji preuzimaju odgovornost, mislim da tu stoji jedan ogroman kapacitet i kvalitet. Ukratko rečeno složna braća kuću grade. Ako bude sloge da ispunimo najveći deo obećanja koja smo svojim sugrađanima dali i od onoga što smo potpisali kao koalicioni sporazum Kraljevu predstoje bolji dani. Naravno, da bi do toga došlo moramo mnogo da radimo, teško da radimo i da ostvarimo najtesniju moguću saradnju sa vladom Republike Srbije, da idemo u susret novom dobu, novim zakonskim rešenjima, a da bi smo išli u susret tom novom dobu moramo da pravimo dobre projekte, dobre planove, da budemo spremni i pripravni da prihvatimo plasman mogućeg kapitala i investicija u naš grad. Nema sumnje da sve političke stranke koje čine većinu u ovom trenutku u Kraljevu to dobro znaju.
   Ja imam nameru da našim koalicionim partnerima predložim da donesemo jednu zajedničku podlogu koja bi prema vladi Srbije išla kao predlog ili zahtev, u smislu toga da je Kraljevo u svoje okrilje primilo jedan novi grad od preko dvadeset hiljada stanovnika i da svi ti stanovnici danas ovde imaju i želje i potrebe koje grad Kraljevo, kao takav, sa predistorijom koju je imao kada su u pitanju i privreda i finansije, treba da na pravi način i prihvati i zaposli i izdrži sa svojim resursima. Suština je u tome da ja imam nameru da predložim da Skupština grada donese određene zaključke o svojim mogućnostima po zakonu i statutu kojima bismo se obratili na jedan uljudan, normalan, kolegijalan način Vladi Republike Srbije kako bismo započeli da rešavamo te probleme, a to podrazumeva da tražimo investicije za eventualno otvaranje novih radnih mesta, što je najvažnije i što niko nije uradio u prethodnom vremenu. Svi su nam davali novac, i vlada i nevladine organizacije, i svi su nas organizovali samo da smeštamo te ljude, da ih stambeno obezbeđujemo, ali niko nijedan program nije doneo ili ga ova lokalna samouprava nije predložila ili predočila vlasti, a to je program zapošljavanja i otvaranje novih radnih mesta. Zbog toga ćemo, ako budemo sposobni i pametni, morati da se obratimo, ne samo našoj vladi nego i EU jer fondovi EU neće ići preko vlade republike Srbije, nego direktno preko lokalnih samouprava. Koja lokalna samouprava bude imala spremne programe i planove, biće u situaciji da uzme pare. To se događalo i nekih prethodnih godina kada su neki drugi fondovi bili u pitanju, ko je imao projekat uzeo je pare.         

LOKALNI MEDIJI
- Kako gledate na odnos nove vlasti prema lokalnim medijima?
Ova godina mora biti godina donošenja novih programa, novih kvalitetnih planova. Nijedan političar ne želi da se posebno opredeljuje kada su u pitanju mediji. Ja sam u svom pristupnom govoru rekao da pozivam sve predstavnike medija da prate ono što se događa u Skupštini grada. Stavljam se na raspolaganje medijima da sve ono što ih interesuje saznaju iz prve ruke. Mi ćemo u narednom periodu, najmanje jedanput mesečno, držati konferencije za štampu na kojima ćemo moći da predstavimo ono što smo uradili u prethodnom periodu. Mislim da je to pravi pristup jednog predsednika Skupštine grada, kada su mediji u pitanju.Povratak na vrh strane


POVODOM ŠEST GODINA OD UBISTVA DR ZORANA ĐINĐIĆA, U ORGANIZACIJI GO DS KRALJEVO - piše Slobodan Rajić
Parastos državniku i vizionaru


   Gradski odbor Demokratske stranke Kraljevo, u hramu Svetog Save u Kraljevu, 12. marta, održao je parastos dr Zoranu Đinđiću, predsedniku te stranke i  premijeru Republike Srbije, povodom šest godina od njegovog ubistva, tog datuma 2003. godine, u 12,25 minuta, pred zgradom Vlade Srbije.

   U prisustvu članova i funkcionera Gradskog odbora Demokratske stranke i poštovalaca lika i dela dr Zorana Đinđića, velikog državnika i vizionara moderne, demokratske i evropske Srbije, parastos su služili sveštenici Eparhije žičke.

   Dr Zoran Đinđić (1952-2003.) je za života bio čest gost Kraljeva, posebno u građanskim protestima 1996/97. godine i 2000. godine, ali i kasnije, sve do svoje tragične, prerane smrti u atentatu, u 51. godini života.


NEKE OD PORUKA DR ZORANA ĐINĐIĆA
"Nikada se ne predaj"!


- Naša parola je: postati ravnopravni deo sveta, da naša deca i unuci imaju svoju budućnost, kako je ne bi tražili u drugim zemljama.
- Da naši ljudi ne bi odlazili u svet, potrebno je da svet dovedemo u našu zemlju.
- Moj prioritet je da uklonim sve prepreke koje vode ka ubrzanom vraćanju zemlje u Evropu, ne razmišljajući da li su te prepreke na opravdan ili neopravdan način postavljene.
- Ne možete da suzbijete požar a da se ne opečete, ne možete da suzbijete poplavu a da se ne pokvasite i ne možete da se borite sa organizovanim kriminalom a da vam ne prete.
- Nevažno je da li je neko na ovu ili na onu stranu. Ako je stručan, ako je pošten, ako je vredan i ako može da uradi neki konkretan posao - dragocen mi je.
- Moramo kao narod da odrastemo i kao ljudi da prihvatimo cenu tog odrastanja.
- Ja ne želim da vučem kola iz blata, a da posle toga budem kriv što je neko seo na ta kola i koči.
- Voleo bih da se u našoj zemlji 24 sata nešto dešava, da nema spavanja, da se stalno neke stvari rade.
- Nema više spavanja. Vreme je za akciju. Spavaćete kada odete u penziju.
- U svakoj zemlji ima korova, samo se u Srbiji korov zaliva.
- Želimo modernu Srbiju koja će se takmičiti sa drugima i imati glavnu ulogu na Balkanu, u kojoj će biti malo trutova, a puno radilica.
- Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami.
- Moto koji me vuče napred je NIKADA SE NE PREDAJ. Ako kreneš u preticanje, dodaj gas. Radi ono što smatraš da je ispravno, neo no što će većina da podrži.
- Još uvek nismo srušili most koji nas povezuje sa katastrofalnom prošlošću, još uvek je moguć pad unazad!? Balkan je još uvek pun razornih potencijala!?Povratak na vrh strane


RADOVAN JELAŠIĆ, GUVERNER NARODNE BANKE SRBIJE - razgovarala Radmila Vesković
"Neophodno suštinsko tržišno prilagođavanje"

   • - Ja sam ipak uveren da je narod mnogo svesniji šta ga očekuje i da uopšte ne veruje u sve ove političke priče da će zarađivati još više, pa da će raditi još manje, kao što sam ubeđen da bi se političari sami iznenadili da kažu da će sada "tako i tako", realno, što je nepopularno i da bi to mnogo lakše prošlo nego što oni to pretpostavljaju”

   U Regionalnoj privrednoj komori u Kraljevu u sredu, 11. marta, održan je sastanak Radovana Jelašića, guvernera Narodne banke Srbije (NBS), sa privrednicima kraljevačkog regiona. Tema su bile aktuelna privredna situacija i mere za prevazilaženje ekonomske krize u našoj zemlji, a posle sastanka guverner Jelašić dao je intervju našoj informativnoj kući iz koga prenosimo neka od važnijih pitanja i odgovora.

PRIVREĐIVANJE
   - Ako pričamo o tržišnom privređivanju, deo tog privređivanja je i da je kurs jednom 80, pa jednom 75, pa jednom 95 dinara za evro. Naravno, da ljudi jako brzo zaboravljaju kada zarađuju na kursnim razlikama, pa onda pričaju samo onda kada gube i obrnuto. Bilo je najvažnije, naravno, šta će država uraditi, pre svega vezano za ove efekte svetske ekonomske krize, odnosno gde je tu NBS. Iako rado izlažem šta smo mi uradili i šta ćemo dodatno da uradimo, ali isto tako pod tačkom "razno" ne želim da "uzmem hleb" predstavnicima Vlade, jer i oni imaju ovde svoj deo posla na kojem su do sada uvek radili i konstantno rade, a koji će biti deo pregovora i sa misijom MMF-a koja dolazi iduće nedelje u Beograd.

MERE VLADE
   - Sigurno je da smo mogli imati bolji početak godine, ali je možda trebalo više da slušamo sve ono što se dešavalo oktobra, novembra i decembra prošle godine. Sve ono o čemu se pričalo sada se ovde "verifikuje" i putem cifara i nije ta kriza došla pre nedelju dana. Ipak, ne bih rekao da je Vlada zakasnila, nego pitanje je samo šta ćete uraditi sada. Dakle, za sada slušamo i odgovore poput "Pa, dobro, možda će se nešto desiti, neće sve biti tako loše, da sačekamo prvi, drugi mesec"…Evo sada imamo podatke i za februar i vidi se da je to tu i da od toga pobeći se ne može i sad se postavlja pitanje šta je to što ćemo mi uraditi? E, sada tu uvek imate jedan suštinski način, ali  ga obično malo "zapakujete" pa da ne radite prave stvari, dok je jedno sigurno - ovo je prilično ozbiljna situacija i zato je najvažnije da rešenja budu prilično ozbiljna.
   Jedino se sistem može ponovo vratiti, ne samo u jedan balans, nego isto tako na jedan dugo održivi rast, ako se pre svega pogleda šta je sa rashodima, odnosno ako se pogleda još jdanput kategorija prihoda. Naravno, to nije lako, to nije popularno, naravno to je nešto što bi svako želeo da izbegne, ali ne samo Srbija nego i sve druge zemlje u regionu i šire u Jugoistočnoj Evropi treba da shvate da "fešta je završena", da se  povećava potrošnja iz zaduživanje i prihoda od privatizacije… Taj model ne može više da funkcioniše i mora doći prilagođavanje, a prilagođavanje ne znači finansiranje i  dodatno zaduživanje, nego znači "kresanje" rashoda.
   - Važno je posmatrati stvari ne samo za sledeća tri ili šest meseci. Vi možete da rešite problem privremeno da se zadužite, ali to ne znači da se država prilagodila. Zato ja uvek kažem zašto MMF? Pa, ako imate nekog boljeg koji će vam dati tri, četiri, pet milijardi evra, ja odmah kupujem avionsku kartu i idem tamo. Pošto boljega nema, zato mi sa njima pregovaramo, ali pored toga što oni daju taj novac, isto tako obezbećujete i dodatne izvore finansiranja. Ja znam da imaju samo tri alternative: ima jedna loša, jedna gora i ima jedna najgora. Ja se samo nadam da ovog puta nećemo uzeti najgoru alkternativu, nego ćemo raditi što je najbolje za Srbiju, na srednji i dugi rok.
   Ponavljam, sistem koji je poremećen mora da traži svoj balans. Taj sistem se trenutno balansira putem kursa. Hvala bogu, ta inflacija nije tolika i mi se iskreno nadamo da će i ostati na tom nižem nivou, ali ako sistem ne izbalansiramo namerno, to će se uraditi stihijski, a ako se nešto stihijski radi - biće još gore.

KURS
   - To sve zavisi od toga da li ćemo imati dogovor sa MMF-om ili ne, odnosno kad se dogovaramo da li ćemo najveći deo uraditi putem "kresanja" rashoda, ili ćemo sve rešavati putem povećanja prihoda i putem novog zaduživanja. Dakle, ako mi u jednoj krajnosti kažemo da ćemo sve postići putem smanjenja rashoda, onda mi imamo veliku šansu da se vratimo na nivo kursa gde je bio pre pet-šest meseci. Ali, ako mi kažemo da ćemo sve uraditi isključivo putem povećanja prihoda i putem zaduživanja, onda, nažalost, smo mnogo bliži scenariju da će se nastaviti ovaj process slabljenja, jer postavlja se pitanje odakle će doći sve te nove devize!?

BANKE
   Mi nismo primetili da je naš bankarski sistem uzdrman  i, hvala bogu, banke raspolažu sa dovoljno kapitala, što smo mi stalno tvrdili i imaju jako kredibilne rashode. Dakle, niko nije pitao nijednog građanina u Srbiji, ako je oročio pare,  zašto ih diže, čemu to? Svima je isplaćivano odmah, osim za veće sume gde se traže prijave vezano za pranje novca itd. Takođe je važno da nijedna banka nije otišla kod dužnika i tražila da skrati vraćanje kredita… Ja takođe kažem ako neko želi da se bavi samo deviznim kursom, ne treba da se bavi ni proizvodnjom ni trgovinom, može lepo da se kocka, imaju tu i berze i banke i mogu tu da zarade… Glavno pitanje nije da čovek ima neku "kristalnu kuglu" i da vidi koliki će biti kurs, nego da izloženost tom deviznom riziku zaista minimizira.

EFEKTI
   Pravi efekti tek sada će se videti, statistike se prikupljaju šta će biti od toga. Ja mislim da je jako važno da tih mera ima koje imaju konkretne rezultate i ja sam siguran da će to pokazati kao jako korisno. Međutim, još jedanput da ponovim, da to ne znači da se moramo baviti  suštinom, a suština je još jedanput - PRILAGOĐAVANjE!? Dakle, "okreneš, obrneš", uvek se vratiš na početak. Vi možete da uzmete neki kratkoročni kredit za potrošnju, ali on će brzo da dospe, ali bilo bi jako važno da se bavimo suštinom, a suština su proizvodnja, prihodi, rashodi, potrošnja itd.
Mislim da je jako važno da ako neko kaže da ovo nećemo uraditi, da onda kaže šta je alternativa, u isto vreme. Ja još jednu misiju MMF-a tako nisam sačekao, a da ti kritičari nisu rekli unapred "Neće biti od toga ništa, nema šansi da se dogovorimo". Uvek se nešto u tim pregovorima pozitivno izrodi. Nadam se da će i ovog puta biti to. Biće mnogo teže nego što je bilo pre četiri-pet meseci, a i onda smo  rekli "Da, to je nemoguće" i opet se nešto uradilo. Ja se ipak nadam da će  političari, koji snose odgovornost i koji su mladi i žele da rade i sledećih 10-15 godina, uvideti da možda danas treba iskoristiti neki deo "političkog kapitala" ali da će iz toga biti ogroman benefit nakon godinu-dve.

ZAMRZAVANJE
   - Kada se priča o tom "zamrzavanju" odmah se postavlja pitanje, da li je taj nivo od pre dva-tri meseca uopšte ikakva osnova. Negde oko 80 odsto republičkog budžeta su transferi u penziono, to su zarade, to su razni drugi transferi za različita prava. Jedno je očito, pri ovakvim poreskim prihodima to se ne može više održati! Sada je pitanje da li će se "kresati" rashodi ili će se povećati prihodi, ali to ne može više Srbija da se izdrži kao u periodu kad je bilo nekakve rezerve. Sve te rezerve su sada potrošene, tog novca više nema i postavlja se pitanje kako ćete to da finansirate.Povratak na vrh strane


KALENDAR JAVNOG ZDRAVLJA
Mart-mesec borbe protiv raka


   Po Kalendaru javnog zdravlja u Srbiji mart mesec je posvećen borbi protiv malignih bolesti.
Maligni tumori predstavljaju, posle bolesti srca i krvnih sudova, najčešći uzrok umiranja kako u svetu tako i u našoj zemlji. Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, danas preko 25 miliona ljudi u svetu živi sa rakom. Svake godine u svetu se registruje 11 miliona novoobolelih, od čega oko 60% u zemljama u razvoju, dok 8 miliona ljudi umre od malignih bolesti. Svake godine u Srbiji se dijagnostikuje oko 32.000 novih slučajeva malignih bolesti, a godišnje od raka u Srbiji umre oko 20.000 ljudi.
   U našoj zemlji beleži se relativno visoka incidencija i smrtnost od malignih tumora, kao i visoka učestalost faktora rizika. Značajan problem predstavlja i neprepoznavanje rizičnog ponašanja i nedovoljno korišćenje pozitivnih iskustava u sprovođenju programa prevencije i ranog otkrivanja malignih tumora iz razvijenih zemalja Evrope i sveta.
   Prevencija malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup kontroli raka. Na više od 80% svih malignih bolesti moguće je uticati sprečavanjem ili modifikovanjem faktora rizika, odnosno, sprečavanjem početka bolesti. Ukoliko do bolesti ipak dođe, njen je ishod moguće poboljšati ranim otkrivanjem, terapijom i rehabilitacijom uz odgovarajuće palijativno zbrinjavanje.
   S obzirom da maligne bolesti imaju zajedničke faktore rizika (pušenje, konzumiranje alkohola, nepravilna ishrana, fizička neaktivnost) i socijalno-ekonomske determinante sa drugim hroničnim nezaraznim bolestima, Republička stručna komisija za prevenciju hroničnih nezaraznih bolesti izradila je "Strategiju za prevenciju i kontrolu hroničnih nezaraznih bolesti",  koja delom svog akcionog plana određuje i prevenciju malignih tumora.
Takođe je usvojen Nacionalni program "Prevencija raka grlića materice - program organizovanog skrininga" i tokom ove godine očekuje se početak sprovođenja skrininga raka grlića materice kojim će biti obuhvaćene sve žene uzrasta od 25 do 69 godina. Pregledi će biti organizovani, pozivanjem svih žena navedenog uzrasta od strane doma zdravlja, na svake tri godine.
   Takođe su urađeni nacionalni programa koji su pred usvajanjem "Srbija protiv raka", "Prevencija i rano otkrivanje raka dojke" (Uredba usvojena u februaru 2009.) i "Prevencija i rano otkrivanja raka debelog creva" u okviru kojih se takođe planiraju skrining preglede.
   Aktivnosti u toku meseca marta na području pet opština Raškog okruga  zamišljene su u vidu informativno-edukativne kampanje čiji je cilj prevashodno podizanje nivoa znanja i svesti stanovništva o značaju redovnih pregleda u prevenciji i ranom otkrivanju malignih bolesti.Njen krajnji rezultat je visok procenat stanovništva  koji će se odazvati na poziv za pomenute skrining preglede.
   Nosioci aktivnosti su zdravstvene ustanove, domovi zdravlja i bolnice sa okruga uz koordinaciju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo i podršku mas medija. Planiraju se popularna predavanja u samim zdravstvenim ustanovama i kolektivima gde među zaposlenima preovlađuju žene.
U međuvremenu posetite svog izabranog lekara i ginekologa i obavite konrolu zdravstvenog stanja!
dr Dragana Tendjera Milićević, Zavod za javno zdravljePovratak na vrh strane


      ODRŽANA SKUPSTINA AKCIONARA IBARSKIH NOVOSTI - piše Ljubiša Lešević
Zoran Knežević v.d. direktora, Ivan Rajović predsednik upravnog odbora

   U ponedeljak 9. marta održana je skupština akcionara Preduzeća za informisanje "Ibarske novosti".
Na skupštini su razrešeni dosadašnji članovi upravnog i nadzornog odbora i imenovani novi.

   Za predsednika upravnog odbora imenovan je Ivan Rajović, novinar Ibarskih novosti, a za članove Predrag Perić, dipl. inž. mašinstva, tehnički direktor JKP "Čistoća", Radmila Todorovski, dipl. ekonomista, direktor Banke Inteza, filijala Kraljevo, Tatjana Premović, diplomirani ekonomista, rukovodilac RJ Telekom Kraljevo i Zoran Petrović, novinar TV Kraljevo.
   Za predsednika nadzornog odbora imenovan je Dragan Milošević, informatičar iz Kraljeva, a za članove Ivan Stanisavljević, novinar TV Kraljevo i Milisav Radovanović, fotoreporter Ibarskih novosti.

   Nakon skupštine akcionara održana je i prva sednica novog upravnog odbora na kojoj je za vršioca dužnosti direktora i glavnog i odgovornog urednika Preduzeća za informisanje "Ibarske novosti" postavljen Zoran Knežević, diplomirani ekonomista iz Kraljeva.
STATISTIČKI POKAZATELJI EKONOMSKOG POLOŽAJA ZAPOSLENIH U SRBIJI - piše Marko Slavković
Zarada manja od prošlogodišnje, a cene i troškovi života rastu


   • Ovogodišnja prosečna januarska zarada manja od prošlogodišnje decembarske za sedamnaest odsto • Cene na malo roba i usluga u proseku u januaru više za tri procenta, dok su troškovi života, u odnosu na prethodni mesec, viši za 2,4 odsto, što podgreva pesimizam i nagoveštava dalji pad životnog standarda

   Prema podacima Republičkog zavoda za informatiku i statistiku, cene na malo roba i usluga u Srbiji u januaru 2009. godine u proseku su više za tri odsto nego prethodnog meseca. U januaru ove, u odnosu na isti mesec prošle godine, cene na malo su povećane za skoro devet odsto. Troškovi života u januaru 2009. u proseku su viši za 2,4 procenta nego prethodnog meseca. U januaru ove, u odnosu na januar prošle godine, troškovi života povećani su za 9,6 odsto.
   Posmatrano po grupama proizvoda, u januaru 2009. godine, u odnosu na prethodni mesec, cene poljoprivrednih proizvoda više su za jedan procenat, prehrambenih proizvoda u proseku za 0,6 odsto, cene pića povećane su za 2,6 odsto, cene duvana za petnaest procenata, industrijsko-neprehrambenih proizvoda za 1,7 odsto, dok su cene usluga u proseku povećane za pet procenata.         
Prosečna zarada u Republici Srbiji isplaćena u decembru 2008. godine iznosila je 53.876 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u novembru 2008. nominalno je veća za skoro petnaest procenata, a realno za oko šesnaest odsto.
Prosečna zarada bez poreza i doprinosa isplaćena u decembru 2008. iznosi 38.626 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu bez poreza i doprinosa isplaćenu u novembru 2008, nominalno je veća skoro petnaest, a realno za gotovo šesnaest procenata.

PROSEČNA ZARADA U JANUARU 2009. MANJA OD PROŠLOGODIŠNJE DECEMBARSKE
   Pre nego što prikažemo podatke o zaradama za januar ove godine, treba napomenuti da je Republički zavod za statistiku, od januara 2009, pri izračunavanju prosečnih zarada, proširio obuhvat jedinica posmatranja. Dakle, pored zarada isplaćenih kod pravnih lica (privredna društva, preduzeća, ustanove, zadruge i druge organizacije), uzimaju se u obzir i zarade isplaćene zaposlenima kod preduzetnika (fizičkih lica). Podaci za zaposlene kod preduzetnika preuzimaju se od Ministarstva finansija, odnosno iz evidencije Poreske uprave.
   Prema tome, prosečna zarada u Srbiji, isplaćena u januaru 2009. godine, iznosi 40.245 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u decembru 2008, nominalno je manja za skoro šesnaest procenata, a realno za oko osamnaest odsto.
Prosečna zarada, bez poreza i doprinosa, isplaćena u januaru 2009. iznosi 28.877 dinara. U odnosu na prosečnu zaradu bez poreza i doprinosa, isplaćenu u decembru 2008. godine, takođe je nominalno manja za skoro šesnaest procenata, a realno za gotovo osamnaest odsto.
Prosečna zarada u Republici Srbiji, isplaćena u januaru 2009. godine, u odnosu na prosečnu zaradu isplaćenu u januaru 2008, nominalno je veća za četrnaest odsto, a realno za četiri procenta.
   Prosečna zarada bez poreza i doprinosa, isplaćena u januaru ove godine, u odnosu na prosečnu zaradu bez poreza i doprinosa isplaćenu u januaru prošle godine, nominalno je veća za manje od četrnaest odsto, a realno za gotovo četiri odsto.
   S ovim u vezi, biće zanimljivo videti podatke za februar 2009. godine, koje će statistika izneti tokom ovog meseca. Očigledno je, međutim, da se nagoveštava dalji pad životnog standarda, što pojačava ionako prisutan pesimizam.Povratak na vrh strane

U AKCIJI MUP-A REPUBLIKE SRBIJE I POLICIJSKE UPRAVE KRALJEVO - piše Dragan Vukićević
Uhapšena policijska mafija!

   • U višemesečnoj sinhronizovanoj akciji grupa od 35 ljudi, među kojima je 18 policajaca, uhapšena je u Raškoj, Kraljevu i Novom Pazaru zbog sumnje da su njeni članovi odgovorni za krijumčarenje, davanje i primanje mita. Oni su duže vreme zajedno ,,dejstvovali" na ovom području! Pre izvođenja pred istražnog sudiju, u policijskom pritvoru od 48 sati zadržano dvadeset troje, od kojih su većina policajci

   U višemesečnoj sinhronizovanoj akciji pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Policijske uprave u Kraljevu, u ponedeljak je, zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih dela krijumčarenja, davanja i primanja mita i krivičnih dela iz Zakona o oružju i municiji, uhapšeno 35 osoba, od kojih je 18 policijskih službenika, sa područja Novog Pazara, Raške i Kraljeva.
   Malim kamionima i džipovima, tokom noći, ali i u većem delu dana, odvijalo se krijumčarenje poljskim i drugim putevima i prelazilo alternativnim mestima na administrativnoj liniji sa Kosmetom. Piletina, puna hormona i drugih nedozvoljenih stvari, u paketima od po 13 kilograma, prebacivana je u uži deo Srbije. Posebno brine činjenica da se švercovalo životinjsko i goveđe meso, koje, prema prvim procenama, uopšte nije za ljudsku ishranu. Ovim kanalom švercovano je doslovno sve - i ,,brazilsko" meso, i tehnička roba, i nameštaj, i delovi za automobile, nafta... Preko administrativne linije su prebacivali i ljude, kao i oružje. Grupa je krijumčarila i naftu i naftne derivate, alkoholna i bezalkoholna pića...
   Sumnja se da je piletina, kao i goveđa pršuta, pakovana u džakovima od po osam kilograma, u južnu srpsku pokrajinu stizala iz Brazila. Šverceri bi je dopremali do ilegalnih skladišta, mahom u svojim domaćinstvima, a zatim rasturali dalje vlasnicima mesara i radnji.
Šverc nafte, kako saznajemo, odvijao se na identičan način. Benzin i ostalo gorivo točilo se u kanistere od po 30-40 litara, a zatim pakovalo u kamione i džipove.
   Alternativnim putnim pravcima su prelazili administrativnu liniju u Kopnenoj zoni bezbednosti prema opštini Raška, radi izbegavanja mera carinskog nadzora i regulisanja poreskih i drugih obaveza.
   Za robu koju su prevozili preko Kontrolno-bezbednosnog punkta Rudnica u Raški sačinjavali su fiktivnu dokumentaciju, umanjujući količinu robe i njenu vrednost.
   Zahvaljujući sprezi sa korumpiranim policajcima, koje su plaćali po specijalnoj tarifi, krijumčari su dobijali informacije o kontrolnim policijskim punktovima na Ibarskoj magistrali, i instrukcije o ,,prohodnim" zaobilaznim putevima preko Kopaonika i Željina i drugim alternativnim pravcima. Zavisno od kontingenta švercovane robe - količine i vrednosti, tarifa za ,,prolaz" kretala se od 50 pa do nekoliko stotina evra!
Slobode su lišeni policajci iz Odeljenja Rudnica: Ivica Virijević (31), Bratoljub Mutavdžić (37), Dejan Savić (38), Zoran Radovanović (36) i Zoran Čamagić (35). Iza reštaka su i njihove kolege iz policijske ispostave Kopaonik: Filip Filipović (38), Jelenko Ćorović (42), Milinko Bekčić (35), Vladan Vidić (28), Miloš Bojović (26). Osumnjičeni su i saobraćajni policajci iz Raške: Milinko Nikolić (42), Srećko Urošević (32), Milan Tomović (39), Dejan Marković (40) i Ranko Biorac (46). Iz policijske ispostave Raška uhapšen je Boško Nićiforović (36), kao i Slobodan Zekavica iz PU Novi Pazar. Osumnjičeni su Ujkan Kurbašević (55) i Ivan Okošanović (26) iz Novog Pazara. Ostali su iz Raške: Vladan Radulović (38), Nenad Trikoš (40), Goran Babić (46), Miloš Račić (37), Dragan Brojađević (28), Ivan Radulović (32), Milan Cvetković (35), Aleksandar Đorđević (35), Dragan Vasiljević (51), Ivan Ilić (25), Dragoš Milenković (43) i Uroš Milović (33). Tu su i njihove sugrađanke Gordana Babić (40), Svetlana Trikoš (61), Ljiljana Vasiljević (39) i Suzana Babić (42).
   Osumnjičeni su se u dužem vremenskom periodu bavili krijumčarenjem različitih proizvoda domaćeg i stranog porekla: švercom nafte i naftnih derivata, robe životinjskog porekla, alkoholnih i bezalkoholnih pića i drugih akciznih proizvoda.
   Prilikom prelazaka nastupali su organizovano, koristeći radio stanice i specijalna, odnosno adaptirana vozila namenjena za vožnju alternativnim putnim pravcima. Kod ovih lica pronađena je veća količina oružja i municije (puške, pištolji, bombe...). Krijumčari su policijskim službenicima davali poklone u unapred ugovorenim novčanim iznosima.
   Ova akcija izvedena je u koordinaciji sa nadležnim Okružnim tužilaštvom u Kraljevu i Specijalnim tužilaštvom u Beogradu. U toku je rad na utvrđivanju svih činjenica vezanih za ovaj slučaj.  Inače, ovo je još jedna od akcija Ministarstva unutrašnjih poslova u borbi protiv organizovanog kriminala. 
   U akciji hapšenja 35 osoba, koje se sumnjiče da su izvršile krivična dela krijumčarenja, davanja i primanja mita i krivičnih dela iz Zakona o oružju i municiji, 23 su, nakon saslušanja, zadržane do 48 sati:  Vladan Radulović iz Raške, Nenad Trikoš iz Rudnice, Ivan Okašanović iz Novog Pazara, Slobodan Zekavica iz Osaonice, Novi Pazar, zaposlen u PU Novi Pazar, Miloš Racić iz Raške, Ujkan Kurbašević iz  Novog Pazara,  Goran Babić, Dragan Brojađević, Milan Cvetković, Aleksandar Đorđević, svi iz Raške, Ivica Virijević iz Raške, zaposlen u PU Kraljevo, Policijska ispostava Raška, Policijsko odeljenje Rudnica, Bratoljub Mutavdžić iz Raške, zaposlen u PU Kraljevo, Policijska ispostava Raška, Policijsko odeljenje Rudnica, Filip Filipović iz Raške, zaposlen u PU Kraljevo, Policijska ispostava Kopaonik, Dejan Savić iz Vučitrna, sa boravištem u Kraljevu, zaposlen u PU Kraljevo, Policijska ispostava Raška, Policijsko odeljenje Rudnica, Zoran Radovanović iz Raške, zaposlen u PU Kraljevo, Policijska ispostava Raška, Policijsko odeljenje Rudnica, Zoran Čamagić iz Raške, zaposlen u PU Kraljevo, Policijska ispostava Raška, Policijsko odeljenje Rudnica, Jelenko Đorđević iz Kazanoviće, Raška, zaposlen u PU Kraljevo, Policijska ispostava Kopaonik, Milinko Nikolić iz Raške, zaposlen u PU Kraljevo, Saobraćajna policijska ispostava Raška, Milinko Bekčić iz Raške, zaposlen u PU Kraljevo, Policijska ispostava Kopaonik, Srećko Urošević iz Raške, zaposlen u PU Kraljevo, Saobraćajna policijska ispostava Raška, Vladan Vidić iz Raške, zaposlen u PU Kraljevo, Policijska ispostava Kopaonik i Raščani Dragan Vasiljević i Ivan Ilić.
   Protiv svih uhapšenih 35 osoba u toku je podnošenje krivične prijave za odgovarajuća krivična dela, a zadržane osobe će, nakon isteka policijskog zadržavanja, uz krivičnu prijavu biti privedene istražnom sudiji Okružnog suda u Kraljevu. Iako je akcija odrađena u saradnji sa Specijalnim tužilaštvom, uhapšeni će biti procesuirani pred Okružnim sudom u Kraljevu.
   Povodom hapšenja pripadnika Policijske uprave Kraljevo, javnosti se saopštenjem obratio i načelnik Policijske uprave Kraljevo Bogoljub Živković.
- U ime velikog broja policijskih službenika koji svoj izuzetno težak policijski posao obavljaju profesionalno, zakonito i u interesu građana, kao i u ime rukovodstva Policijske uprave Kraljevo i Policijske stanice Raška, ograđujemo se i osuđujemo pripadnike policije koji su svojim nezakonitim radnjama ukaljali profesiju policajca, čija je kriminalna aktivnost razotkrivena upravo  našim radom, što je rezultiralo njihovim hapšenjem i procesuiranjem nadležnom organu. Ovim smo još jednom dokazali svoju rešenost i odlučnost u borbi protiv svih vidova kriminala, naročito organizovanog, i svih vidova korupcije, na čemu ćemo i istrajati - navodi se u saopštenju načelnika Živkovića.
- Uveravamo sve građane sa područja grada Kraljeva, Vrnjačke Banje i Raške da preduzimamo sve neophodne mere kako bismo obezbedili ličnu i imovinsku sigurnost građana i stabilan javni red,  da mogu imati puno poverenje u rad policijskih službenika i da ovim hapšenjem nije ugrožena bezbednost u Kopnenenoj zoni na području Raške i Kopaonika. Naprotiv, bezbednosna situacija i dalje će biti stabilna uz permanentno preduzimanje odgovarajućih organizacionih i drugih mera i radnji - navodi se još u saopštenju za javnost načelnika Policijske uprave Kraljevo Bogoljuba Živkovića.

NAORUŽANI I DRSKI
   Zaplenjeno oružje najčešće je koristilo za obezbeđenje ilegalnih tovara, ali i za dalju preprodaju. Tokom akcije policija je kod pripadnika grupe pronašla i zaplenila 24 puške, 10 pištolja i 16 bombi. U njihovim kućama pronađene su i devize, kao i veća količina robe.
Njihova bahatost je bila tolika da su krijumčarili čak i 13. januara, dok su ministar Ivica Dačić i direktor policije Milorad Veljović bili u poseti ovom delu Kopnene zone bezbednosti, upravo na punktu Rudnice.Povratak na vrh strane


U AUTO-KUĆI INTER AUTO TRADE U PRELJINI KOD ČAČKA
Predstavljen automobil godine


   • Cena osnovne verzije automobila ,,opel insignia” je 19.100 evra, a auto-kuća INTER AUTO TRADE, Preljina, Čačak, obezbedila je mogućnost kupovine na kredit i lizing

   Odmah posle Londona, novi ,,Opelov” model ,,insignia” predstavljen je  prošle nedelje, na drugoj prezentaciji u Srbiji, u auto-kući INTER AUTO TRADE u Preljini kod Čačka.
   Promocija automobila iz najnovije linije ,,Opela” izazvala je veliko interesovanje jer je ,,insignia” proglašena za evropski automobil godine za 2009. Prestižnu nagradu osvojila je zahvaljujući glasovima 59 novinara iz automobilske branše iz 23 evropske zemlje, i tako zauzela prvu poziciju ispred 36 drugih modela koji su bili u trci za nagradu.
   - ,,Insignia” u ovom trenutku nema konkurenciju. Ovaj model je, po izgledu i tehnologiji, daleko ispred svih - ističe Milija Kostić, direktor auto-kuće INTER AUTO TRADE iz Preljine.
   Naš domaćin i sagovornik vlasnik je jedne od najuspešnijih auto-kuća za prodaju automobila marke ,,opel” i ,,ševrlet”. Ovo je bila odlična prilika da se upoznaju modeli iz najnovije linije ,,Opela” koji će se proizvoditi u narednoj deceniji.
   - Zapamtite da ,,insignia” ima sve što jedan automobil srednje klase može da pruži. Primera radi, ugrađeno je ,,opelovo oko" koje prepoznaje znakove na putu, opominje vozača ako izađe iz trake i brojne druge prednosti koje se tiču sigurnosti i male potrošnje goriva. Ovaj automobil razvijen je s ciljem da vam pruži isto zadovoljstvo i kada ga gledate i kada ga vozite - ističe Milija Kostić.
   Predstavljanjem nove ,,insignie”, ,,Opel” je ponovo definisao segment srednje velikih automobila. S linijom krova nalik na kupe i snažnim osvrtom na dizajn, ovaj auto postaje perjanica tržišnog segmenta koji upravo doživljava procvat jer ljudi traže lepo dizajniran automobil koji je ekonomičan, ali i zabavan za vožnju.


SAOPŠTENJE FONDACIJE PROF. DR MINOVIĆ
Privremeno obustavljamo aktivnosti


Kao što je javnosti poznato, Fondacija je u periodu  2001-2008. u Raškom regionu imala dva pravca delovanja.
   Jedan je bio da materijalno pomogne mlade talentovane studente u završnim godinama studija u pravcu njihove afirmacije, ,,kako bi se ubrzala transformacija jednog pedeset godina starog sistema  pritisnutog korupcijom i kriminalom".
   Drugi je bio da se malim pozajmicama pomogne onima kod kojih je postojao izgled da se iz stanja u kome se nalaze oporave i ojačaju.
S obzirom na činjenicu da su zajmovi bili namenski, sklopljeni ugovori sa hipotekama su u Opštinskim sudovima u Kraljevu odnosno u Raški overavani.
   Pre isplate zajma, rađene su male analize rentabilnosti ulaganja, na kojoj su učestvovali domaći i strani eksperti, pa je tako ceo projekat dobio naziv TRANSFER TEHNOLOGIJE I KAPIALA.
Fondacija mora sa žaljenjem da konstatuje da je prinuđena da privremeno  obustavi svoju aktivnost  na oba projekta.

Obrazloženje
1. Dopunskom proverom u januaru 2009 g. konstatovano je da je od svih nagrađenih specijalista ekonomske, mašinske, elektro, veterinarske, medicinske i agronomske struke, samo 12 odsto našlo zaposlenje u svojoj struci  u Raškom regionu.
Fondacija ne može da finansira odliv stručnjaka u druge regione ili druge zemlje.
 Fondacija koristi priliku da najtoplije zahvali svim članovima stručne komisije, na čelu sa dipl. inž. Mirkom Mitrovićem, koja je bez materijalne nagrade obavljala naučno-pedagošku selekciju  prijavljenih kandidata tokom celog mandata.
Posebnu zahvalnost Fondacija duguje bivšem dekanu Mašinskog Fakulteta u Kraljevu prof. dr Milomiru Gašiću, koji je prisustvovao svim Skupštinama Fondacije i svojim konstruktivnim diskusijama pružao moralnu podršku.
2. U gore navedenom periodu Fondacija je (njen predsednik kao fizičko lice) zaključila 12 ugovora o namenskom zajmu.
Državnim organima Republike Srbije, kao i organima Raškog okruga poznato je poreklo i transfer deviznih sredstava plasiranih u Raški region.
Ta sredstva se i sada nalaze u  Raškom regionu.
Većina zajmoprimalaca, posebno onih sa manjim iznosima, sredstva su u skladu sa ugovorom savesno koristila i vratila.
   U svom Izveštaju (2001-2006) Fondacija je te projekte iscrpno komentarisala. I ako je zajam iznosio 30 do 50 odsto zaloga (hipoteka), Fondacija ima ogromne probleme da ta sredstva od dva zajmoprimaoca povuče. Barijere su izvršni sudije Opštinskih sudova u Kraljevu, a posebno u Raški.
Manipuliše se sa hipotekama na kriminalan način. Manipuliše se terminom tržišne vrednosti založnih objekata. U Kraljevu je na primer donedavno na jednog izvršnog sudiju Opštinskog suda bilo više od 70 kod suda registrovanih veštaka građevinske struke. Sudske takse za advokate ili veštake su, gledano na kurs dinar/evro bile do nastanka ekonomske krize veće nego u zemljama EU itd.
3. Zbog svoje dobronamerne kritike iznošene u referatima na Skupštinama Fondacije u proteklih sedam godina, njen predsednik je bio podvrgnut neprimerenim šikaniranjima.
   Dole potpisani članovi Upravnog odbora žele da podsete građane Raškog regiona da je taj isti predsednik, osećajući tragediju koja se nad Srbijom nadvijala, 7. jula 1990. sakupio sve Minoviće, oko 180 njih, da bi im, rečima ,,MI MORAMO DA ZNAMO GDE SU NAM KORENI”, ulio u u srce ljubav prema tom rodnom kraju.
   Danas na mestu gde su nam koreni živi jedan jedini seamdesetogodišnjak Ljubiša.
Upravni odbor FondacijePovratak na vrh strane


UMETNOST - KULTURA - OBRAZOVANJE

GRADSKA UPRAVA O STANJU U ŠKOLAMA - piše Bojana Milosavljević
Za veću sigurnost učenika

   • Početkom sedmice zamenik gradonačelnika Kraljeva Vesna Nikolić - Vukajlović i Odeljenje za društvene delatnosti Gradske uprave održali sastanke sa direktorima srednjih, odnosno osnovnih škola sa područja grada. Cilj razgovora - aktuelni problemi u kraljevačkoj prosveti i preventivne mere za sprečavanje incidenata koji bi mogli da ugroze bezbednost učenika i zaposlenih

   Posredstvom Odeljenja za društvene delatnosti gradske uprave Kraljevo, a u okviru planiranih budžetskih sredstava za tekuću godinu, biće finansirane aktivnosti kojima treba da se poboljšaju bezbedonosni uslovi u svim školama na teritoriji grada Kraljeva. Ovo je bio povod susreta zamenika gradonačelnika Vesne Nikolić - Vukajlović i predstavnika Odeljenja društvenih delatnosti sa rukovodiocima srednjih i osnovnih škola u gradu, prigradskim naseljima i seoskim mesnim zajednicama.
   Iako je problem devijantnog i nasilnog ponašanja u našem društvu primetan poodavno, te ni Kraljevo, nažalost, nije izuzeto od takvih pojava, ipak ima pozitivnih akcija koje su urodile plodom, a to će reći da se poradilo na bezbednosti škola, kao mesta na kojima je grupisana brojna populacija mladih. Tako su uz instituciju zvanu "školski policajac" (mada ne pri svakom školskom objektu u gradu i okolnim mestima) već zaživela i tehnička pomagala poput video nadzora, odnosno stalno uključenih kamera usmerenih na radni školski prostor. Savesno i pedantno direktori škola predložili su i pravljenje ograda oko svojih objekata, ali i bolje osvetljenje prostora u kome se đaci i nastavnici kreću. Najzad, imali su priliku da na ovom radnom sastanku pobroje i šta je u njihovim školama potrebno da se uradi radi poboljšanja infrastrukture (adaptacije, dogradnje, renoviranja i slično), a što spada u finansijske obaveze lokalne zajednice.

ŠTA JE SA JUBILARNIM NAGRADAMA?
   Poznato je da su kraljevački prosvetni radnici unazad dve godine lišeni zakonskog prava na, tako zvane, jubilarne nagrade, odnosno novčanu nadoknadu u visini jednog do dva lična dohotka, za "vernost" kolektivu u trajanju od 10, 20 i 30 godina. Oni su s razlogom i negodovanjem ovaj problem izneli najvišim predstavnicima gradske vlasti. Gospođa Nikolić - Vukajlović ovaj zahtev direktora nije osporila, smatrajući ga opravdanim i legalnim,  ali je kazala da će to pitanje još izvesno vreme morati da miruje.
   Kako direktori nisu bili zadovoljni takvim odgovorom sastanak je na izvesno vreme bio prekinut. Znajući koliko je prosvetnih radnika nezadovoljnika zbog uskraćenog prava na jubilarnu nagradu, rukovodioci škola se nisu razilazili. Pojašnjenje je stiglo u nastavku rada ovog skupa. Nenad Slavković, načelnik Školske uprave Kraljevo, rekao je da direktori škola u prethodnom periodu ovom organu nisu dostavljali evidenciju o broju prosvetnih radnika kojima jubilarne nagrade po slovu zakona pripadaju. Kako god bilo, izgleda da nadležni neće smeti da se ogluše o ovu zakonsku obavezu prema zaposlenima, a kada će ona biti ispunjena za sada je neizvesno.



NARODNA BIBLIOTEKA KRALJEVA
Hiljadu novih mladih članova

   Besplatnu člansku kartu gradske Biblioteke "Stefan Prvovenčani" ovih dana dobilo je više od hiljadu najmlađih osnovaca iz brojnih osnovnih škola u Kraljevu i okolini. Ovo impozantno uvećanje "armije čitalaca" koji koriste bogate fondove naše biblioteke neposredan je rezultat programa odnosno akcije nazvane "Biblioteka u školi - škola u biblioteci." Nju su osmislili bibliotekari Dečjeg pozajmnog odeljenja "Stefana Prvovenčanog," a uz pomoć svojih vernih saradnika - pisaca za najmlađe.
   Dragan Grbović, Nadežda Tanasković, Dejan Aleksić i Miloje Radović, svi pisci za decu, obišli su više gradskih i prigradskih škola, deleći i razmenjujući sa đacima lepotu stihova i umetnosti reči uopšte. U uzvratnu posetu Narodnoj biblioteci Kraljeva došli su učenici  Osnovne škole "Četvrti kraljevački bataljon," a naredni gosti biće odnovci iz "Svetozara Markovića," "Dimitrija Tucovića," "Vuka Karadžića" i drugih škola.

BIBLIOTEKA KAO IZDAVAČ - U BEOGRADU
Juče u podne u Kulturnom centru Beograda predstavila se Narodna biblioteka "Stefan Prvovenčani" sa svojom bogatom izdavačkom delatnošću. Samo prošle godine ovak kraljevački izdavač objavio je jedanaest pesničkih knjiga, od kojih su neke osvojenim nagradama skrenule pažnju javnosti.
O prošlogodišnjoj produkciji knjiga Narodne biblioteke iz Kraljeva govorio je Goran Petrović, glavni i odgovorni urednik, kao i Živorad Nedeljković, urednik edicije "Poezija, danas." Na ovoj promociji učestvovao je i Dragan Hamović kao urednik zbornika "Đorđo Sladoje, pesnik". Bojana Stojanović - Pantović, pisac i kritičar iz Beograda, inače dugogodišnji saradnik kraljevačkog časopisa "Povelja" takođe je u Kulturnom centru u Beogradu učestvovala u predstavljanju izdavačke delatnosti "Stefana Prvovenčanog."



NOVI UZLET KRALJEVAČKOG POZORIŠTA
Uzbudljiva priča o glumačkoj družini

   Jedna od kultnih drama akademika Ljubomira Simovića "Putujuće pozorište Šopalović" doživela je novu premijeru, ovoga puta u Kraljevačkom pozorištu početkom sedmice. Adaptaciju i režiju potpisao je Nebojša Dugalić, prvak Narodnog pozorišta u Beogradu i u međuvremenu uspešan pedagog glume, koji je u ansamblu našeg gradskog Pozorišta odigrao i jednu od glavnih uloga.
Dugalić je u novoj verziji "Šopalovića", omiljene predstave na repertoarima brojnih pozorišta širom Srbije, uneo zanimljivu i efektnu novinu - pozorišne "instrumente" pomešao je sa video efektima, dajući tako ovoj drami originalan izgled. Simovićeva drama je ubedljiva priča o sudbini putujuće trupe glumaca u vihoru rata, sa stalnom dilemom gde je i da li postoji razlika između života i glume?
"Putujuće pozorište Šopalović" u Kraljevu sugestivno je predstavio ansambl našeg Pozorišta: Zoran Damjanović, biljana Kostantinović, Aleksandra Perišić, Jelena Bartulović, Predrag Pavlović, Zoran Cerovina, Vladan Simović, Jasmina Radović, Marijana Kos, Nada Stankov i Milena Ilić. Za pohvalu je što je ovu grupu glumaca pojačalo i troje gostiju: osim nebojše Dugalića joŠ jelena Ilić i Gorica Dinulović.



LIKOVNA UMETNOST
Prolećna izložba u "Maržiku"

   Do ponedeljka, 16. marta, Udruženje likovnih umetnika "Vladislav Maržik" - Kraljevo prima prijave za prolećnu izložbu radova svojih članova. Prema propozicijama, prilaže se jedan rad, nastao u poslednje dve godine, čiji najveći format može da bude 1,5 sa 1 metar. U prijavi se navodi naziv dela, dimenzije, tehnika rada, kao i adresa kandidata.
Selekciju radova za prolećnu izložbu u galeriji "Maržik" koja će biti otvorena 31. marta, izvršiće članovi Umetničkog saveta "Vladislava Maržika." Svi učesnici čiji radovi dobiju mesto u postavci konkurisaće za tri nagrade u trima kategorijama: za amatere, za srednje i više umetničke škole i za kategoriju visokih škola.



STO GODINA KRALJEVAČKE GIMNAZIJE
Sećanje na profesora Sinobada

   U VII razredu gimnazije predavao nam je Sinobad Mimir biologiju i geologiju sa mineralogijom. On je bio veoma stručan, dobar praktičar i dobar pedagog. Ubrzo je otišao u Niš za profesora Više pedagoške škole i fakulteta. Sledeći događaji koji su mi ostali u lepom sećanju, vezani su za njega.
• • •
   Na času biologije nastavnik pregleda domaći zadatak-jedan crtež iz botanike na papiru za crtanje obojen drvenim bojicama. Prvo je pregledao nama koji smo sedeli u prvoj klupi, a potom je nastavio sa pregledanjem. Ja sam u međuvremenu uspeo da svoj crtež ,,doturim" drugu koga smo zvali Ciceron (bio je dobar govornik) koji je sedeo u zadnjoj klupi. Bio je ozbiljan i marljiv učenik, ali nije bio u mogućnosti da nabavi papir za crtanje i bojce zbog čega i nije imao domaći. Kasnije je postao poznati pravnik u SAN u beogradu. Kada je nastavnik završio sa pregledanjem, dolazi kod mene i traži da mu još jednom pokažem svoje crteže. Nervozno počinjem da preturam po tašni, klupi...Pitam drugove gde mi je crtež, a profesoru kažem ,,Sad mi je bio ovde". Posmatra me diskretno se smeška, iza leđa iznosi moj crtež, pokazuje mi i kaže ,,Evo ga Momire", tako me nastavnik zvao. Uzima dnevnik i zapisuje, samo meni, slabu ocenu iz biologije.
• • •
   Na času geologije sa mineralogijom nastavnik me pošalje da mu iz njegovog kabineta donesem jedan vrlo redak mineral, halko-pirit-sulfid bakra i gvožđa. Verovatno je želeo da proveri praktično znanje iz ovog predmeta. Tamo sam video mnoštvo ruda i minerala, koji su bili obeleženi samo nekim brojevima. Iako sam, nešto malo, znao o fizičko-hemijskim i drugim osobinama ovog minerala nisam uspeo, skoro do kraja časa, da pronađem traženi mineral. Vraćam se u učionicu uplašen i stidljivo i tiho kažem nastavniku - da nema. On me kao ne čuje. A ja kažem ,,Gospodine (tako smo se obraćali svojim nastavnicima) u kabinetu nema halkopirita". ,,Odlično Momire", vadi iz svog džepa taj mineral i pokazuje ga svima. Uzima dnevnik i zapisuje mi iz geologije dobru ocenu.
   Eto, takav je bio naš profesor Sinobad. Svoje učenike, kad je trebalo, kažnjavao je, ali je i nagrađivao.
Radomir Stanimirović
maturant školske 1953/54.
predškolski savetnik




EKOLOŠKI POKRET ,,IBAR" KRALJEVO
Svečano obeležena godišnjica postojanja

Povodom 19 godina postojanja Ekološkog pokreta ,,Ibar" iz Kraljeva u Ekološkoj kući na obali Ibra je upriličeno druženje i prikazivanje filmova.
   Ekološki pokret ,,Ibar" je osnovala grupa entuzijasta kao odgovor na tadašnje zagađenje Ibra (fenolom).
Za nas ekologe je stanje na reci Ibar uvek bila ekološka slika o našem okruženju koja nije ni malo ružičasta.
Prateći svoju viziju i misiju Eko-Ibar je postavio održivi razvoj za glavni cilj svojih razvojnih programa.
   Srbija je zaprljana i zagađena zemlja u kojoj je svest građana o tom problemu na veoma niskom stupnju. Ukupno stanje je na nezadovoljavajućem nivou, to se odnosi podjednako na stanje voda i vodenih resursa, stanje vazduha, biodiverziteta, stanje šuma i zemljišta.
   Neadekvatan je pristup u upravljanju otpadom i hemikalijama, prisutan je visok rizik od hemijskih i drugih udesa. Brojni su privredni sektori čije aktivnosti dodatno nepovoljno utiču na postojeće stanje životne sredine u Srbiji. Troškovi degradacije životne sredine daleko prevazilaze nivo potrebnih ulaganja i unapređenja stanja životne sredine u Srbiji.
Miroslav Pavlović



RATINSKI ANSAMBL ,,KOLO" I PRVI GLAS GRUPE PEVAČA
Društvo okićeno nagradama i priznanjima

   Kulturnoumetničko društvo ,,Rade Vilotijević" iz Ratine sa svojim ansamblima igara ,,Kolo" i pevača ,,Ratinac" pročulo se decenijama unazad u  brojnim ciklusima TV emisija ,,Znanje-imanje" i ,,Takmičenja sela", osvajanjem bezbroj puta prvih mesta i priznanja-nagrada u ,,Centru Sava", Domu sindikata u Beogradu, Pančevu, Zaječaru, Kragujevcu. Oba ansambla imaju mnogo trofeja, medalja i priznanja u bivšoj Jugoslaviji, tako da su naši sugrađani i članovi ansambla ,,Kolo" (Radonja, Dunja, Stanojlo, Cuna, Badžo, Dušica i mnogi drugi) časno i dostojanstveno proneli slavu Ratine i njenog KUD ,,Rade Vilotijević" širom bivše Jugoslavije, što i danas još uvek čine i na čemu smo im mi svi Ratinčani veoma zahvalni i ponosni.
Našoj sugrađanki Milanki Đerković, prvom glasu pevačkog ansambla ,,Ratinac", divili su se mnogi muzički urednici i stručnjaci u bivšoj Jugoslaviji, a posebno Srbiji. Na mnogim takmičenjima i festivalima muzičko-scenskih susreta izvornog stvaralaštva nuđeni su joj angažmani, ali ona nije prihvatala sve te ponude iz porodičnih razloga i privrženosti svojoj Ratini, gde i danas živi. Još uvek se druži i podržava sve kulturnoumetničke manifestacije zbog čega joj svi ratinčani odaju dužno priznanje i što se ovaj sastav godinama okuplja i učestvuje na svim susretima širom naše zemlje. A mi smo ponosni što u Ratini imamo prvi i pravi glas izvornog stvaralaštva u Republici Srbiji jer to je prava ocena o našoj Milanki-prvom glasu Srbije!
Krsta StojadinovićPovratak na vrh strane


SPORT

KOŠARKA-PRVA (SVISLAJON) LIGA - piše Zoran Bačarević
Dva kola za horor završnicu

  • U 24. kolu Mašinac bolji od Vizure (72:64), Sloga poražena u Valjevu (87:76 za Metalac) • Pobeda Tamiša u Novom Sadu, kome Mašinac ide na noge ovog vikenda • U 25. kolu Sloga domaćin Ergonomu

   Nedeljno 24. kolo Svislajon lige, ,,razvučeno" od petka popodne do nedelje uveče, nije donelo razrešenje na dnu tabele, štaviše, naknadno je ,,zamrsilo" začelje. Ipak, Zdravlje je i zvanično postalo ,,drugoligaš'' dva kola pre kraja prvenstva, ali je veliki korak ka velikom spasu učinio Tamiš pobedom u Novom Sadu nad istoimenom ekipom. Tako se sada formirao kvartet najugroženijih koji imaju po devet pobeda, a u njemu, matematičku polovinu ili 50 odsto čine kraljevački klubovi Sloga i Mašinac. Svi su izgledi da će odluka o drugoj ekipi koja će, uz Zdravlje, stepenicu niže biti doneta u više nego horor završnici, u kojoj će odlučivati međusobni susreti ,,ojađenih" u dosadašnja 24 kola - i dva poslednja.
 Nedeljno (24. kolo) igralo se od petka predveče do nedelje uveče, a Sloga i Mašinac su već u petak ostvarili polovičan učinak po uhodanom scenariju - pobeda kod kuće, poraz na strani.
   Mašinac je u popodnevnom terminu (16.30) dočekao beogradsku Vizuru, koju predvodi nekadašnji ,,dekan" kraljevačkih ,,studenata" Radenko Varagić, posle ostavke Bojana Popovića. Ekipa sa Tošinog bunara samo je potvrdila teoriju da ekipa koja menja trenere u jeku sezone - najčešće gubi. Gosti sa Novog Beograda držali su se kako-tako samo prvih sedam minuta, kada je bilo 11:11, da bi ostatak utakmice Mašinac bio taj koji je diktirao tempo. Najveću prednost ,,studenti" su imali u 17. minutu kod rezultata 37:21, serijom od 11:2 Vizura je prišla na 39:32... Tu je bio i kraj nadanjima gostiju da mogu učiniti i nešto više na kraljevačkom parketu. U drugom delu Mašinac je držao protivnika na blagoj distanci (pet do deset poena), a kod vođstva od 65:52 mogao je sebi da dozvoli luksuz da pet minuta ne postigne koš. Desilo se to na početku poslednjeg, četvrtog kvartala, da bi konačan rezultat glasio 72:64 (20:16, 22:18, 19:18, 11:12). Dvocifren učinak u efikasnosti imala su četvorica ,,studenata" - Marković (16), Živković (10), Milašinović (15) i Mirković (10), s tim što je Mirković još jednom imao najbolji indeks - 23. Balmazović (Vizura) je sa 22 koša bio najefikasniji igrač utakmice - samo za poraz Beograđana.
   Košarkaši Sloge u Valjevu protiv starog rivala Metalca odigrali su meč takođe u petak, ali od 18 časova, i od kandidata za Super ligu doživeli očekivani poraz. Metalac je slavio sa 87:76 (25:15, 18:23, 18:18, 26:20), a Slogi ostaje da bodove spasa potraži (i nadalje) na utakmicama pre svega u Kraljevu. Takav je susret narednog, 25. kola, kada će u Kraljevu gostovati niški Ergonom (već u luci spasa). Mašinac će ovog vikenda imati direktan okršaj sa Tamišem iz Pančeva, a meč se igra danas od 18 časova, pred kamerama RTS. Sloga će svoj meč sa Nišlijama igrati večeras od 18.00 časova.



KOŠARKA - DRUGA LIGA (ZAPAD)
Četiri koša u poslednjem ,,kvartalu"

   • U Kragujevcu: Student UK - Kraljevo Plus 83:52
Košarkaši Kraljevo Plusa doživeli su drugi uzastopni poraz u prvenstvu Druge srpske lige Zapad. U nedeljnom, 20. kolu, poraženi su u Kragujevcu od lidera sa tabele, domaćeg Studenta UK - 52:83. Bila je to utakmica koja će ostati upamćena po nezapamćenom minusu koji su košarkaši Plusa ,,uknjižili" u poslednjem ,,kvartalu". Naime, Kragujevčani su u poslednjoj četvrtini postigli čak 30 koševa, a gosti iz Kraljeva svega 4 (četiri) poena (koša). Posle 20. kola Kraljevo Plus zauzima 7. mesto na tabeli, a u narednom, 21. kolu, dočekaće u Hali sportova ,,fenjeraša" Loznicu.



SENIORSKO PRVENSTVO SRBIJE U STONOM TENISU - piše Stole Petković
Vrnjčani položili ispit

   U sportskoj hali "Vlade Divac" u Vrnjačkoj Banji u subotu je održano pojedinačno prvenstvo Srbije u stonom tenisu za seniore i seniorke. Učestvovali svi naši najbolji igrači osim Aleksandra Karakaševića, Bojana Miloševića i Gabrijele Feher, pa se može reći da je ovo prvenstvo bilo i jedno od najjačih u poslednjih nekoliko godina.
Preko 100 takmičara u muškoj i ženskoj konkurenciji borilo se za pet titula prvaka Srbije za 2009.godinu.
   U pojedinačnoj konkurenciji kod muškaraca pobedio je, prema očekivanju reprezentativac Marko Jevtović koji je u finalu savladao Pete Žolta i to u izuzetno dramatičnom meču koji je trajao više od sat vremena uz maksimalnih sedam odigranih setova rezultatom 4:3. Isti akteri osvojili su zlatnu medalju u igri parova jer su bez problema savladali sve rivale a u finalnom meču i par Zoltan Pete i Žolt Sel.
   U ženskoj konkurenciji titula seniorske prvakinje Srbije pripala je Ani Mariji Erdelji, reprezentativki Srbije koja igra u Portugaliji. Ona je u finalu savladala Moniku Molnar sa 4:1.
   U igri ženskih parova titula je pripala Aliz Đurčik i Aleksandri Radonjić koje su u finalu bile bolje od Dijane Holok i Anelije Lupulesku.Titula u mešovitom dublu pripala je novosadskoj kombinaciji Andrei Todorović i Zoranu Saviću. Bila jet p peta titular osvojena na ovogodišnjem prvenstvu Srbije.
   Ovo prvenstvo uspešno su organizovali Skupština opštine Vrnjačka Banja, Stonoteniski klub Goč iz Vrnjačke Banje i Regionalni stonoteniski savez niškog regiona.

JOVANA I DUNJA
Divnu priliku da učestvuju na prvenstvu Srbije iskoristili su takmičari Metalca iz Kraljeva i domaćina Goča iz Vrnjačke Banje, doduše sa ne nekim posebnim rezultatima ali ulazak na glavni žreb bio je i veliki uspeh za Jovanu Krstić iz Vrnjačke Banje i Dunju Milutinović iz Kraljeva.



ODBOJKA - VINER ŠTEDIŠE LIGE
Ribnica (ipak) četvrta, sa Radničkim u polufinalu

   • U poslednjem, 20. kolu, Ribnica savladala Kragujevčane sa 3:0, a kako je Vojvodina bila takođe bolja od Zvezde (3:0 za Novosađane), u polufinalu plej-ofa igraju Radnički-Ribnica i Crvena zvezda - Vojvodina

   Ligaški deo odbojkaške sezone u Srbiji, u najvišem rangu, završen je (ne)očekivanim rezultatima. U još jednom komšijskom derbiju Kraljevo-Kragujevac Ribnica je slavila ubedljivu pobedu (3:0), ali je istim rezultatom Vojvodina u Šumicama savladala Crvenu zvezdu. Ligu su tako Ribnica i Vojvodina završile sa istim brojem bodova (31), ali, i pored toga što Kraljevčani imaju bolji set količnik, treća pozicija u Mini-ligi pripala je Novosađanima, zbog dve pobede više. Tako će se u polufinalu Kupa Srbije, još jednom, sastati Radnički i Ribnica, dok je drugi par Crvena zvezda - Vojvodina.
   Susret poslednjeg, 20. kola, odigran je prošlog petka u ,,starom" terminu od 19 časova u Hali sportova, a Ribnica je zabeležila prvu (zvaničnu) pobedu u sezoni nad Radničkim od 3:0 (25:21, 25:23, 27:25). Kako se već znao rezultat iz Šumica, kojima su se Novosađani ,,proštali" pobedivši sa 3:0, utakmica se pretvorila u manje-više jači trening odnosno zagrevanje pred plej-of (polufinale, počelo sinoć), u kome će Kraljevčani i Kragujevčani imati ovog meseca još (najmanje) tri okršaja. Najbolji igrač Viner štediše lige u februaru Nikola Gjorgiev primio je priznanje i ček od sponzora lige, a na parketu se zatim igralo ,,opušteno" - za prestiž. Ribnica je u tome bila uspešnija, bolje reći spretnija, koristeći i umor Kragujevčana posle napornog finala Kupa Srbije u kome su poraženi u Novom Sadu od Crvene zvezde sa 2:3. U uvodnom setu domaćin je bio bolji u poslednjim akcijama, pošto se igralo po sistemu ,,jedan za jedan". Po istoj ,,taktici" protekao je i drugi set, s tim što je Ribnica imala i prednost od najviše četiri poena (14:10), a Gjorgiev je žestokim servisima izjednačio na 14:14. Konačno, završni set domaćin je dobio na razliku i pored prednosti od pet-šest poena na početku seta... Ubedljivih 3:0, ipak, samo su zagrevanje pred polufinale plej-ofa, koje je počelo sinoć utakmicom Radnički-Ribnica u kragujevačkom ,,Jezeru" i pred kamerama RTS. Igra se na tri dobijene utakmice, prve dve igraju se u gradu bolje plasirane ekipe (u ovom slučaju Kragujevcu), gde će se igrati i eventualna majstorica za plasman u finale.
   Ribnica i Radnički u plufinalu plej-ofa igrali su i pre dve sezone, a bolji su bili kraljevački odbojkaši, koji su u finalu bili slabiji od novosadske Vojvodine.

KONAČNA TABELA
Radnički KB        20, 15,  5,  48:22, 44
Crvena zvezda    20, 14,  6,  45:23, 41
NIS Vojvodina     20, 11,  9,  37:39, 31
Ribnica               20,  9, 11,  40:37, 31
U polufinalu se sastaju Radnički KB - Ribnica i Crvena Zvezda - NIS Vojvodina. Igra se na tri dobijene utakmice prve dve u Kragujevcu i Beogradu.



ODBOJKA - DRUGA LIGA, ZAPAD
Pobeda gimnazijalki

Gimnazijalac - Tutin 3:0 (25:22, 25:15, 25:19)
Sala ETSŠ Kraljevo. Gledalaca 300. Sudije: Kusturić (Ljig), Rista-nović (Užice).
Gimnazijalac: Bež-zanić, Staničić, Mili-nković, Petrović, Rade-nković, Milojević, Jano-šević, Koturović, Tija-nić, Mrvić, Đorđević, Minović.
Tutin: Martinović, Ejupović, Ademović, Bej-tović, Kaić, Kurtović, Gusinac, Klimenta, Gegić.
Odbojkašice Gimna-zijalca osvojile su nove bodove sigurnijom igrom u toku većeg dela utakmice sa solidnom ekipom Tutina. U prvom setu gošće su dominirale, ali je finiš pripao ,,gimnazijalkama", zahvaljujući pre svega boljoj igri u bloku. U nastavku, igračice trenera Anđelke Tijanić pojačale su tempo, napravile solidnu razliku sredinom drugog seta, i to je bilo dovoljno za 2:0. Sličan je bio i poslednji deo ove zanimljive utakmice. Posle 4:4 Gimnazijalac je delovao sigurnije, a po dolasku Mili-nkovićeve na servis stečena je razlika od sedam poena. To je već bilo nedostižno za gostujuću ekipu, pa je i maksimalan poraz bio neminovan. U narednom kolu Gimnazijalac (trenutno treći na tabeli) gostuje u Čačku, a protivnik je Libero.

KARANFIL ZA POBEDU
Pred početak utakmice odbojkašice Gimnazijalca pozdravile su gledaoce, a predstavnicama lepšeg pola u publici - majkama, sestrama, profesorkama... podelile po karanfil povodom 8. marta, Dana žena. Lep gest koji je još više inspirisao gledalište da gromoglasnim bodrenjem zajedno sa igračicama dođu do važne pobede.

EKONOMAC - LIBERO 0:3 (23:25, 23:25, 23:25)
Drugi predstavnik Kraljevačke odbojke u Drugoj ligi Jug ekipa Ekonomca poražena je u Hali sportova od Libera iz Čačka sa 3:0. Gošće su se predstavile kao čvrsta ekipa koja s pravom kidiše na najviši plasman u ovom rangu takmičenja. U narednom kolu Ekonomac (nalazi se u središtu tabele) gostuje u Osečini, gde se sastaje sa istoimenom ekipom.
Ekonomac: Đurić, Alavuk, Radosavljević, Nede-ljković, Zečević, Romčević, Aleksić, Ferko, Đukić, Trkulja, Medanović, Glišović.
Libero: Lazović, Miletić, Brković, Obradović, J. Vuković, M. Vuković, Šćekić, Joksić, Vasiljević.



FUDBAL - SRPSKA LIGA (ZAPAD)
Sloga u Požegi, Metalac u Valjevu

   Utakmicama 16. kola ovog vikenda nastavlja se prvenstvo Srpske lige (Zapad) u kojoj kraljevački klubovi, Sloga i Metalac, žele da ,,zamrznu tabelu", odnosno boreći se za svojevrstan ,,staus kvo" i posle svih 15 prolećnih kola. Jesenji deo prvenstva Sloga je završila ubedljivo na čelu tabele, bez ijednog poraza, sa čak 12 bodova prednosti ispred Radničkog iz Kragujevca. Uz to, Dejan Rađenović je poneo titulu najboljeg strelca ,,Zapada" sa 11 golova, a kako ,,stvari stoje", i pored povrede na pripremama u Makedoniji, ima sve šanse da je zadrži i na kraju sezone. Sloga će proleće igrati ,,opušteno" zahvaljujući tačno tucetu bodova prednosti u odnosu na Kragujevčane koji će morati da se pomire da će mesto u Prvoj ligi Srbije morati da traže kroz sva ,,minska polja" zvanog baraž, u kome se Sloga prošlog leta ,,saplela" od Inđije.
   Fudbaleri sa Gradskog stadiona su pripreme za prolećni deo sezone počeli polovinom januara, posle jednomesečnog rada u Kraljevu boravili su 12 dana na Ohridu i odigrali više kontrolnih utakmica sa ,,domaćim" ekipama i klubovima iz Prve lige Srbije. Kontrole su, prema ocenama prvog čoveka struke Igora Tufegdžića uspele, ali je najžešća ,,kontrola" ona koju vrši kraljevačka fudbalska publika-izostala. Kup utakmica Sloga-Metalac, planirana za prošlu nedelju, odložena je zbog toga što gradski rivali nisu uspeli da obezbede ,,neutralan" uz to i dobar teren, pošto se oni na Gradskom terenu i kod Ložionice čuvaju za prvenstvene okršaje. Po tradiciji uvek u senci ,,starije sestre", Metalac je pripreme obavio ,,kod kuće" igrajući kontrolne utakmice u okolnim predgradskim naseljima i selima. Trener Ivica Cvetanovski nema ništa novo da doda izjavi sa početkoa prvenstva-opstanak je osnovni cilj ,,plave čete" sa Ložionice. Voljom žreba fudbalski fanovi Kraljeva i okoline moraće da sačekaju i kalendarsko proleće da bi na delu videli svoje ljubimce. U prvom prolećnom kolu Sloga će gostovati u Požegi gde igra sa ,,imenjakinjom", koju je uspela da savlada na startu prvenstva bukvalno u poslednjem minutu. Metalc će gostovati u Valjevu gde ga očekuje domaća Budućnost. A za nedelju dana Metalac će na prolećnoj premijeri dočekati Slogu (PM) a Sloga ekipu Inona iz Požarevca...



KOŠARKA-PRVA A LIGA (ŽENE)
Sutra odluka u Beogradu i Loznici

   • Spartak-ŽKK Kraljevo 74:47,  ŽKK Kraljevo-Ušće 94:78   U poslednjem 22. kolu Kraljevčanke gost ,,Radivoja Koraća", Loznica domaćin Crvenoj zvezdi

   Dva kola odigrana prošlog vikenda i minule srede nisu donele odluku o drugom ,,putniku" za niži rang, u najvišem košarkaškom takmičenju za žene. ŽKK Kraljevo i dalje je na ,,belom hlebu", posle ubedljivog poraza u Subotici i očekivane pobede nad Ušćem u sredu uveče. Odluka o tome ko će, pored Ušća, iduće godine stepenik niže biće doneta sutra kada se igraju utakmice 22. poslednjeg kola. U ,,igri" su ostali ŽKK Kraljevo i Loznica, a ko će praviti društvo Novobeograđankama znaće se sutra, u kasnim večernjim satima.
   U 20. kolu u Subotici mlade Kraljevčanke bile su više nego lak zalogaj košarkašicama Spartaka koje su slavile sa ubedljivih 74:47. Poraz nije teško pao gostujućim igračicama koje su koliko se to moglo, štedele snagu za poslednja dva kola. Nisu je previše istrošile u sredu uveče kada su u Hali sportova dočekale jedinu ekipu koja nije osetila radost pobede, Ušće sa Novog Beograda. Pune tri četvrtine imale su izuzetno veliku prednost koja je u jednom momentu prešla i 40 koševa, da bi u poslednjoj četvrtini na teren ušle igračice sa manjom minutažom. Gošće su to iskoristile da ublaže poraz pošto su bile uspešnije u poslednjih desetak minuta. Sve se svelo na petu pobedu Kraljeva a već 21. poraz simpatičnih gošći. Ivana Mihailović je u pobediničkoj ekipi postigla gotovo trećinu koševa (29) dok je Tatjana Živanović takođe bila košgeterski raspoložena postigavši 20 poena. O donosu snaga, ipak, najbolje govori neumoljiva statistika, tačnije ukupan indeks: ŽKK Kraljevo-Ušće 128:62.
   U utakmici poslednjeg 22. kola Kraljevčanke gostuju u Beogradu ekipi ,,Radivoj Korać", a o njihovom budućem statusu odlučivaće i meč u Loznici gde gostuje Crvena zvezda.Povratak na vrh strane


 


IMPRESUM

Nedeljni list u izdanju : „Ibarske novosti” AD - Kraljevo. Adresa Redakcije: ul. Hajduk Veljkova br. 2.
VD direktor i glavni i odgovorni urednik: Zoran Knežević. Odgovorni urednik: Vladeta Stanojević. Tehnički urednik: Saša Kovačević. Lektor: Vesna Jovičić. Redakcija: Zoran Bačarević (sport), Dragan Vukićević (privreda), Slobodan Rajić (politika), Marko Slavković (reportaže i Stršljen), Bojana Milosavljević, Ivan Rajović (urednik izdavačke delatnosti), Lidija Kuljača (zanimljivosti - zabava), Milisav Radovanović (fotoreporter), Zorica Radunković (marketing).

Telefoni: direktor i glavni i odgovorni urednik 312-504, odgovorni urednik tel/faks 320-630, pravna i opšta služba 312-505, oglasno odeljenje 312-505.

Godišnja pretplata 1.560 din. Za inostranstvo - Evropa 4.680 dinara, Amerika i Australija 6.240 din. Tekući račun: 160-14461-52 kod „Banca Intesa” Kraljevo. Kompjuterska obrada „Ibarske novosti”.
Štampa “APM PRINT”, III Bulevar 29, Novi Beograd.
Generalni distributer: “SOFIST”, Žička 10, tel. 036/360-200 i 361-222.

Poštarina plaćena u Pošti 36200 Kraljevo. List izlazi petkom, rukopisi se ne vraćaju.

e-mail:webmaster@kraljevo.com


Ibarske novosti - e-mail

Copyright © 1997-2009. Interactive.net Kraljevo. All rights reseved interactive