Home page > o Kraljevu > Proslost Kraljeva > Grb Kraljeva


Jugoslovenski TOP Portal

   


Grb Kraljeva...

Grb Kraljeva

    Opština i grad dobili su svoje heraldičko obeležje koje svedoči o imenu, prošlosti i znamenitosti Kraljeva i njegovih žitelja. Veliki grb sastoji se od sedam zlatnih kraljevskih kruna koje označavaju sedam srednjovekovnih krunisanja obavljenih u Žiči: prvo i drugo krunisanje Stefana Prvovenčanog, krunisanja Radoslava, Vladislava, Uroša prvog i dva krunisanja kralja Dragutina, zatim gradski toponim i značaj grada koji je nastao u neposrednoj blizini kulturnih centara i velikih svetilišta, Studenice i Žiče. Crvena boja je simbol kraljevske porfire, zidova arhiepiskopske crkve manastira Žiče i srednjovekovne srpske heraldike.
Soko je mitska ptica srpske narodne književnosti i kulture. Kao simbol hrabrosti i poleta, ona je izraz plemenitih aspiracija jednog razvijenog srednjovekovnog društva i negovanja tradicije viteštva. Uvođenjem sokola na nivou velikog grba dobijen je dodatni motiv koji govori o postojanju kulturnog centra i dvorskog središta i van vremena kraljevskog i arhiepiskopskog posvećenja, on istovremeno podseća na postojanje tradicije junaštva i samožrtvovanja.
   Traka sa porukom "NAMA DOBRO A NIKOME ZLO" svedoči o spremnosti da se radi za sopstveno dobro, ali u okviru jasno deklarisanog načela da ne postoji lično dobro koje bi bilo zasnovano na tuđoj nevolji. Trobojni završeci trake apostrofiraju nacionalnu i državnu pripadnost.
   Opšti grb Kraljeva izgleda kao i veliki grb, ali bez sokola i trake sa porukom.

   Preuzmite grb Kraljeva u CMYK PSD formatu (razdvojeni color lejeri)


Kraljevdan... 7. oktobar, Dan opštine Kraljevo

   Tog datuma 1226. godine (po nekim autorima 1223, a po dr Relji Novakoviću 1224. a po Istoriji Srba u šest tomova SKZ 1228. godine) preminuo prvi srpski krunisani kralj Stefan Prvovenčani koji je sklopio trajan mir sa bratom i obezbedio Srbiji za duži period miran razvoj. "Kraljevo tada nije postojalo, Žiča je postojala", i u znak zahvalnosti dinastiji Nemanjića, kao tvorcima srpske državnosti, ova opština je 7. oktobar proglasila za svoj dan. Inače, ovaj datum u narodu je poznat kao Kraljevdan, u znak sećanja na kralja Stefana Prvovenčanog kojeg je brat Sveti Sava zamonašio davši mu monaško ime Simon a SPC kanonizovala u svetitelja, ali i sećanja na kralja Vladislava, mlađeg sina kralja Stefana Prvovenčanog i prepodobnog Davida monaha, poznatog kao župana Dimitrija, mlađeg sina kneza Vukana, Stefanovog i Savinog brata.

 
  Copyright © Interactive.net Kraljevo. All rights reserved interactive
This site and domain are not affiliated with or owned by any government or municipal authority.