Home page > o Kraljevu > Proslost Kraljeva > NATO agresija 1999...


Jugoslovenski TOP Portal

   


NATO agresija na Kraljevo 1999...

    Kraljevo je, od 78 dana, koliko je vazdušna kampanja na Jugoslaviju trajala, 54 dana bilo meta bombardera i krstarećih raketa. Prema podacima Štaba za Civilnu zaštitu Raškog okruga, na teritoriju naše opštine u 172 napada bačeno je više od 600 projektila raznih vrsta i razorne moći, od kojih 30 nije eksplodiralo. Dva projektila velike razorne moći još uvek se nalaze u naselju Bogutovac, na mestu uništenog skladišta ,,Beopetrola", dok se neutvrđen broj neeksplodiranih kasetnih bombi nalazi na području Kopaonika, Samaila, Bapskog Polja i još nekih naselja.
   Tokom bombardovanja, u kraljevačkoj opštini je oštećeno ili uništeno 1.750 objekata. Na podrucju Raškog okruga pogođeno je 2.436 kuća i 1.220 stanova, oštećeno ili u zgarišta pretvoreno 12 škola, 7 zdravstvenih stanica, 2 dečja vrtica i 24 privredna objekta. Uništena su četiri releja, a teško je oštećeno 6 puteva i 20 drumskih i železničkih mostova. Pruga koja Srbiju povezuje sa Kosovom i Metohijom teško je oštećena na 13 mesta.
    Tokom bombardovanja Raškog okruga povređeno je 105 građana, dok je 12 poginulo od posledica teškog ranjavanja. U kraljevačkoj opštini, u Sovljaku je povređeno 7 lica, u Samailima 3, Cvetkama 2, Jarčujku 5, Vitanovcu 13. U ušćanskom selu Žarče povređeno je 7 lica, dok je u Brveniku jedno lice izgubilo život. Kraljevo je na ratištima, u istom periodu, imalo 41-og poginulog borca.

   Tekst ove strane je nastao u vreme NATO bombardovanja SR Jugoslavije u periodu mart - jun 1999. god. Uredništvo prezentacije www.kraljevo.com pokušalo je (a nadamo se, i upelo) da svojim pravovremenim informacijama obavesti građane celog sveta, a posebno kraljevčane van Kraljeva, šta se dešavalo u tim crnim danima naše istorije. Prezentacija www.kraljevo.com je jedina prezentacija iz Kraljeva , a i jedna od retkih u Srbiji koja je svih dana bombardovanja bila aktivna. To je ostvareno korišćenjem servera u Kanadi, koji je, kada su telefonske i elektroinstalacije u Srbiji bile onesposobljene, bio permanentno dostupan na svetskoj Internet mreži.
   Iako je terminologija na pojedinim mestima za današnje vreme možda neprikladna, ona verno odslikava stanje svesti kraljevčana, pa i uredništa ove prezentacije u to vreme. Stoga tekst prenosimo u celosti i bez ispravki...

MART '99.

Ladjevci 25.IIITrupe NATO pakta u sredu, 24.III 1999. godine, u 19:45 izvrsile su vazdusni napad na Saveznu Republiku Jugoslaviju. Iste veceri, izvrsen je i prvi vazdusni napad na opstinu Kraljevo - jednom krstarecom raketom napadnut je vojni aerodrom Ladjevci. Steta je minimalna.

U noci izmedju cetvrtka 25. i petka 26.III u rejonu aerodroma Ladjevci ispaljeno je 20 projektila, od toga deset projektila pogodilo je rejon aerodroma a dva su pala u atar sela Cvetke.
Pogodjena je i kuca Radoslava Arnautovica iz Katrge, na srecu bez zrtava a jedan neeksplodirani projektil pao je u rejon sela Otroci.

Petak, 26.III nije bilo napada na Kraljevo. U Medicinskom centru su previjene dve zene sa ranama od gelera. Bile su udaljene 4 km od mesta eksplozije !!!

Subota, 27.III - Nije bilo napada na Kraljevo.

Nedelja, 28.III - Nije bilo napada na Kraljevo, osim sto se cuo jedan prasak - pretpostavlja se da je jedan avion probio zvucni zid iznad Kraljeva. Kraljevo je i dalje nocu u mraku, mada je javljeno da ce od veceras ponovo biti ukljucena javna rasveta.
Kraljevo se nalazi ispod 44. paralele, pa se pretpostavlja da moze doci do dejstava NATO projektila i u drugoj fazi napada po nasoj opstini.

Ponedeljak, 29.III - Nije bilo napada na Kraljevo.
U Cacku je pogodjena kompanija "Sloboda" gde je gotovo potpuno unistena Namenska i upravna zgrada. Po recima Milomira Matica, pomocnika direktora kompanije - "Sloboda" je bivsa fabrika.

Deca u sklonistu crtaju...Utorak, 30.III - Nije bilo napada na Kraljevo.
Na gradskom trgu organizovana je akcija "Skinite F117A", gde su gradjani bili u prilici da gadjaju maketu aviona. Svaki pogodak donosio je jednu bombonu...

Izveden je i performans "Sahrana predsednika SAD Bila Klintona"...

Radio amateri su, u ovim teskim danima, budne oci i usi, pouzdan izvor informacija koje brzinom svetla stizu u najudaljenije delove sveta. Kraljevacki radio amateri nisu izuzetak...

31.IV - Ni ove noći nije bilo napada na Kraljevo.

APRIL '99.

Obrva pre bombardovanja       Obrva posle bombardovanja
Na NATO site-u objavljeno - Obrva !? vojni objekat - pre i posle bombardovanja

1.IV - Nije bilo napada na Kraljevo.

Miting podrske Milosevicu - "Pesmom i istinom branimo zemlju"2.IV - Rakete NATO su po nezvanicnim informacijama gadjale selo Leskovac kod Guberevca. Ocekujemo siru informaciju...
   - Jedinice Protivvazdusne odbrane VJ oborile su nocas u sirem reonu Mrsaca jednu bespilotnu letilicu. Upozorenje i molba gradjanima da, ako pronadju delove letelice o tome odmah obaveste Centar za obavestavanje i uzbunjivanje ili aerodrom u Ladjevcima...
   - Na trgu Srpskih ratnika danas je odrzan patriotski skup pod geslom "Pesmom i istinom branimo zemlju". Nekoliko hiljada Kraljevcana, okupljenih na centralnom trgu, porucilo je da ce i ovu najtezu bitku sa svetskim zlikovcima i agresorima dobiti. Kraljevcani su u inat bezumlju, na grudima i svojim glavama nosili metu da pokazu da se i u ovoj nesreci ne delimo i da smo svi zrtve bez obzira na laži iz Bele kuće.

3.IV - Tri osobe su povredjene u nochasnjem napadu NATO avijacije na skladiste "Beopetrola" u Bogutovcu kod Kraljeva. Napad je izveden nocas u 2.10 casova, a televizija Kraljevo javila je da je skladiste pogodjeno sa dva projektila NATO. U ovom napadu tri lakse povredjene osobe hospitalizovane su na Hirurskom odeljenju kraljevacke bolnice. Nakon eksplozije izbio je pozar koji je ugasen za oko sat vremena. Televizija Kraljevo javila je da su u tom napadu osteceni i skola u Bogutovcu, zeleznicka stanica i okolne kuce. Detonacije su se cule u centru Kraljeva. Posle osam mirnih noci u Kraljevu, bio je ovo treci napad na ciljeve u okolini grada.

4.IV - Oko 2:30 gadjano je selo Leskovac na putu Kraljevo - Kragujevac, usled cega su se u Kraljevu cule snazne detonacije - potvrdjeno je u kraljevackom Centru za obavestavanje. Posledice ovog zlocinackog napada bile su vidljive u toku citave noci i jutra, jer se mogao videti gusti dim.
Ranjenik smesten u Hirurskom bloku 2.IV   - Prema saopstenju Staba civilne zastite u Raski, oko 23:30 gadjana je kasarna "Ibarski rudari" u Raski. U ovom napadu povredjeno je 11 osoba koje su van zivotne opasnosti. Materijalna steta je ogromna i na objektima u okolini kasarne, u naseljima Stara Strugara i Supnje gde su na kucama polupani svi prozori a na pojedinim i osteceni krovovi.
Napad NATO na Vitanovac u noci 5-6.IV   - Oko 23:30 gadjani su i mostovi u Biljanovcu. Drumski most u Biljanovcu znatno je ostecen i saobracaj je u prekidu na ovom delu Ibarske magistrale, kaze se u saopstenju Staba civilne zastite u Raski.

5.IV - Nocas je, kako se nezvanicno saznaje, na meti NATO snaga bilo predgradje Kraljeva, Jarcujak gde je gadjana kasarna VJ. Nije bilo povredjenih.
   - U nocašnjem napadu na Kraljevo gadjan je i objekat u Vitanovcu na putu Kraljevo - Kragujevac. Usled odrona prekinut je i drumski i zeleznicki saobracaj. Nije bilo zrtava.
Napad NATO na Vitanovac u noci 5-6.IV - Ostecena kuca   - NATO avioni su gadjali i zeleznicki most Vozno izmedju Kraljeva i Raške. Most je teško oštecen.

6.IV - Nije bilo napada na Kraljevo.
   - Nocas su NATO snage ponovo gadjale kompaniju "Sloboda" u Cacku u "Milan Blagojevic" u Lucanima.

7.IV - Pola sata posle ponoci, meta napada NATO avijacije bilo je podrucje opstine Kraljevo. Iz Opstinskog staba Narodne odbrane saznajemo da je 11 projektila palo na podrucje Ladjevaca. Potvrdjeno je da je u ovom napadu, po drugi put, meta bio i Bogutovac. Cule su se i dve detonacije na Beranovcu.
   - U toku nocasnjeg napada na teritoriji Kraljeva je snazno delovala rotivvazdusna odbrana Vojske Jugoslavije, koja je uspela da pogodi jedan projektil na potezu izmedju prigradskih naselja Ribnica i Zica.

8.IV - Nije bilo napada na Kraljevo.
   - Gadjana je fabrika "Zastava" u Kragujevcu.

Vrdila - 15.IV - Probijen tavan... 9.IV -Nije bilo napada na Kraljevo.

10.IV - Samo sat vremena uoci pocetka bogosluzenja u slavu najveceg pravoslavnog praznika Vaskrsa, agresorski avioni NATO pakta bombardovali su ciljeve u okolini Kraljeva. Jake detonacije cule su se u 22:25 i u 4:30 u selu Samailima. Kako saznajemo od dezurne ekipe RTS dopisnistva u Kraljevu, protivvazdusna odbrana VJ oborila je tri projektila vazduh-zemlja a rakete ispaljene sa bombardera neprijatelja, velike razorne moci, zavrsile su u seoskim dvoristima u neposrednoj blizini seoskih skola. Na srecu, civilnih zrtava i vecih ostecenja nije bilo.

11.IV - Nije bilo napada na Kraljevo.

12.IV - Novi most kod Biljanovca, na podrucju Kraljeva, srusen je u noci izmedju ponedeljka i utorka u 3.05 u napadu NATO, javlja RTV Kraljevo. Avioni NATO srusili su i hotel "Baciste" na Kopaoniku.
   - Ponovo su gadjani Vitanovac i Ladjevci, nije bilo zrtava. U Vitanovcu ima ostecenja na okolnim kucama.

Vrdila - 15.IV - Ostecena kuca ...13.IV - Nije bilo napada na Kraljevo.

14.IV - U 2:30 i dvadeset minuta kasnije, odjeknule su 4 detonacije iz pravca Samaila, potvrdjeno je u Centru za obavestavanje Kraljevo. Prema podacima koje smo dobili od Hitne sluzbe Zdravstvenog centra Studenica, u ovom napadu nije bilo ovredjenih. Na podrucju kraljevacke opstine snazno je delovala protivvazdusna odbrana VJ.

15.IV - Po prvi put, Kraljevo je bombardovano danju. Oko 11:30 na podrucje Samaila pala su najmanje dva projektila. Kako saznajemo u Hitnoj sluzbi, do sada nije bilo poziva za intervenciju.
   - Kako javlja Radio Raska, oko 11:30 Ponovo je gadjan drumski most u Biljanovcu. Gadjan je i nadvoznjak na skretanju za Kopaonik i znatno je ostecen. Prema nepotvrdjenim informacijama, ponovo je gadjan Kopaonik.
   - Nocas u 2:10 Kraljevo su potresle jake detonacije. Kako nam je potvrdio Centar za obavestavanje, desetak agresorskih NATO projektila palo je na podrucje Mrsaca. Ekipe hitne pomoci kraljevackog Zdravstvenog centra koje su se vratile iz Mrsaca potvrdile su da povredjenih u ovom napadu nije bilo.
Kako saznajemo, NATO avijacija gadjala je tokom noci i selo Vrdila.

16.IV - Kako javlja Televizija Kraljevo sinoc je NATO avijacija raketirala vojni aerodrom Ladjevci. Podataka o eventualnim zrtvama i šteti nema.Hitna sluzba Medicinskog centra nije imala intervencija.

17.IV - Nije bilo napada na Kraljevo.

18.IV - Dejstva agresora ni ove noci nisu mimoisla podrucje kraljevacke opstine. Vise detonacija culo se nocas oko 1:40 jugozapadno od Kraljeva, na podrucju sela Bogutovac, odnosno Lopatnica. Pozar koji je izbio nakon detonacija ubrzo su lokalizovale ekipe kraljevackih vatrogasaca. Pricinjena je materijalna steta a povredjenih u ovom napadu nije bilo.

19.IV - U Kraljevu su se oko 2:30 h cule 4 jake eksplozije. Ne zna se koji su ciljevi gadjani, ali su se eksplozije cule iz pravca sela Bogutovac, Ladjevci i Tavnik. Nema zrtava, a na stambenim zgradama i drugim stambenim objektima pricinjena je materijalna steta.

20.IV - Avijacija NATO saveza napala je šire podrucje Kraljeva nocas oko 00,45 h. Šest projektila je pogodilo podrucje sela Jarcujak, Mrsac i Samaila, a nekoliko podrucje aerodroma Ladevci. U Kraljevu je dejstvovala protivvazdušna odrbrana.

21.IV - Nato je u 14:00 dejstvovao u rejonu sela Ladjevci.

Bogutovac - 22.IV - Zeleznicki most, unistena pruga i izvaljene sine 22.IV - NATO je oko 13:00 dejstvovao u Mrsacu, Bapskom Polju i Samailima i Ladjevcima. Dejstva NATO su se ponovila oko 16:00 na podrucju Bapskog Polja i po informacijama iz Hitne sluzbe ima povredjenih.
   - Kraljevo su u 23:10h potresle cetiri snazne detonacije. Tri detonacije su došle iz pravca Bogutovca. Na meti snaga NATO je bio zeleznicki most u Ibarskoj klisuri. Podataka o eventualnim zrtvama i materijalnoj šteti nema.
   - Oko ponoci, nad nasim gradom cuo se snazan huk aviona, a dejstvovala je i protivvazdusna odbrana.

23.IV - NATO snage su u 02:45 h ponovo napale širi reon Kraljeva. Na meti NATO snaga su bila skladišta goriva u Bogutovcu kod Kraljeva. Bombardovanje je izazvalo veliki pozar u skladištu. Od siline eksplozije došlo je do odrona na putu Kraljevo-Raška koji je privremeno u prekidu.

24.IV - NATO je u popodnevnim casovima dejstvovao po ciljevima u predelu Ladjevaca.

25.IV - Nije bilo napada na Kraljevo.

26.IV - NATO snage napale su nocas podrucje Kraljeva ispalivši najmanje 25 projektila. Tokom polucasovnog napada u preiodu izmedu 23:57 h i 00:30 h gadana su sela Tavnik, Samaila, Mrsac i aerodrom Ladevci. NATO je takode dejstvovao i prema selu Leskovac, koje se nalazi izmedu Kraljeva i Kragujevca, kao i na ciljeve u Ibarskoj klisuri. Tokom napada dejstvovala je i protivvazdušna odbrana VJ. Za sada nema podataka o zrtvama i pricinjenoj materijalnoj šteti.

Brvenik - 27.IV - Agresor je tesko ostetio most 27.IV - NATO avijacija je sa dva projektila pogodila most u mestu Brvenik, na magistralnom putu Kraljevo - Raška. Most je teško oštecen, a zrtava nije bilo.

28.IV - Kraljevu se oko 10:48 h cula jedna jaka detonacija. Prema izjavama ocevidaca gadan je vojni aerodrom u Ladevcima.
   - Oko ponoci, u Kraljevu se cula jedna detonacija. Nismo dobili potvrdu ovog dogadjaja, pa se pretpostavlja da ova eksplozija ne potice sa teritorije opstine Kraljevo.

29.IV - Avioni NATO-a srusili su danas u 12:15 stari most preko Ibra kod Biljanovca. Time je u potpunosti prekinut saobracaj na Ibarskoj magistrali izmedju Kraljeva i Raske jer je novi most preko Ibra, koji se nalazio neposredno pored starog, srusen u bombardovanju pre dve nedelje.

Vitanovac - 31.04.1999. - autobus Autotransporta30.IV - Oko dva casa posle ponoci Nato avijacija je gadjala ciljeve na podrucju Ladjevaca i Vitanovca. Ostecen je dalekovod Kraljevo-Vitanovac pa se trenutno ne moze pratiti program Televizije Kraljevo na 28. kanalu. U delovima Vitanovca nema struje.
   - U 13:30 avijacija NATO pakta ispalila je dva projektila na selo Vitanovac. Kako saznajemo u zdravstvenom centru "Studenica", od detonacija je povredjeno osam osoba, cetiri teze, a cetiri lakse. Teze su povredjeni putnici autobusa kraljevackog Autotransporta na liniji Kraljevo-Godacica, koji se u trenutku detonacije nalazio u blizini mesta detonacije. To su Verica Jelenic, 1971. god. Slavica Jelenic, 1992. god. Marica Zarevac, 1973. god. i Braco Radonjic, 1950. god. Iako imaju teske telesne povrede, oni su van zivotne opasnosti. Cetiri lakse povredjena putnika su posle ukazane pomoci pusteni kucama.
Vitanovac - 31.04.1999. - Porusena kuca    - Dve jake eksplozije su potresle Kraljevo oko 13:40 h, dok se treca detonacija cula 8 minuta kasnije. Nad Kraljevom je velika koncentracija NATO aviona. Prema izjavama ocevidaca pogodeno je podrucje oko sela Samaila i Mrsac. Pogodeno je i selo Vrba odakle se vije gust dim. Ocevici javljaju da se po Kraljevu krecu kola hitne pomoci sa upaljenim sirenama.
   - Oko 5:30 u Kraljevu se osetio jak zemljotres. Epicentar je bio iz pravca Valjeva, sa podrucja Mionice, jacine 5,5 Rihterove (7 Merkalijeve) skale. Za sada nema podataka o eventualnim zrtvama ili pricinjenoj materijalnoj šteti.
   - Jutros oko 9 casova NATO avijacija je srusila i drugi zeleznicki most u mestu Rudnica kraj Raske, pogodivsi ga sa tri projektila. To je drugi zeleznicki most u ovom mestu udaljenom 14 kilometara od Raske prema Kosovu koji su agresori srusili. Prvi je srusen jos pre nekoliko dana tako da je saobracaj na pruzi Kraljevo-Kosovo polje jos od tada u prekidu. U napadu na rasko podrucje avioni neprijatelja sa tri projektila bobmardovali su Pancicev vrh na Kopaoniku.

MAJ '99.

Vitanovac 1.maj 1999. NATO je ponovo lisio narod porodicnog ognjista 1.V - Nešto posle 23,00 h sa dva projektila gadano je selo Vitanovac kod Kraljeva. Ciljevi u Vitanovcu su vec nekoliko dana izlozeni stalnom bombardovanju od strane NATO snaga.
   - U napadu NATO avijacije nad varosicom Usce, jedan projektil je eksplodirao u selu Zarca. Tom prilikom su teze povredjeni jedan covek i dvoje dece koji su prevezeni u Medicinski centar u Kraljevu. Dve zene koje su bile lakse povredjene pustene su kuci, posle ukazivanja hitne pomoci u Uscu.Sedmogodisnjoj Slavici Jelenic, povredjenoj u napadu NATO na Vitanovac u petak, lekari su u subotu amputirali nogu ispod desne potkolenice, rekao je dezurni lekar kraljevacke bolnice.
   - Avioni NATO su danas oko 13 casova ispalili tri projektila na Bogutovac, odakle se video gust dim.

2.V - Oko 4:00 u Kraljevu se culo vise snaznih detonacija. Meta napada NATO avijacije bili su Ladjevci, Vitanovac i Vranesko Polje. Tokom napada snazno je delovala PVO VJ.

Tesko je ostecen most u Biljanovcu 3.V - U jutrosnjem napadu na selo Ladjevci, lakse je povredjeno jedno dete kome je ukazana pomoc u obliznjoj ambulanti. Dezurne sluzbe Hitne pomoci i vatrogasci nisu imali poziva za intervenciju.
- Prilikom bombardovanja doslo je do ostecenja elektricne mreze, zbog cega su bez struje ostali mestani Vitanovca, Milavcica, Pecenoga i Vitkovca. Ekipe Elektrodistribucije su od jutros na terenu, a zbog radova danas ce prekide u napajanju elektricnom energijom imati i mestani Milakovca i Sumarica.
- Oko podne, na podrucju Kraljevacke opstine normalizovano je snadbevanje elektricnom energijom.
- Oko 14:00 NATO je sa jednim projektilom dejstvovao u predelu Ladjevaca.
- Oko 21:15, nad Kraljevom se cuo jak huk aviona. Kraljevcani su moglu cuti i dejstvo PVO, koja je oborila nekoliko NATO projektila. Ponovo je na meti bilo sire podrucje Ladjevaca, na koje je palo desetak projektila.

4.V - Nije bilo napada NATO na Kraljevo.

Bogutovac - 8.maj 1999.5.V - NATO snage su sa jednim projektilom oko 21:30 h gadale vojni aerodrom u Ladevcima kod Kraljeva.
- Dva projektila manje razorne moci pala su na sire podrucje Obrve u danasnjem napadu NATO avijacije - potvrdio je Centar za obavestavanje u Kraljevu. U danasnjem raketiranju, nije bilo povredjenih a nije pricinjena ni materijalna steta. Iznad grada se vise od pola sata cuo snazan huk aviona koji su posle intenzivnog dejstva protivvazdusne odbrane bili prinudjeni da napuste prostor u kome su pokusali da deluju.

6.V - Nije bilo napada NATO na Kraljevo.

7.V - Oko 11,30 h došlo je do zestokih napada NATO snaga na ciljeve u okolini Kraljeva. Detonacije su se cule iz šireg podrucja Ladevaca gde se nalazi vojni aerodrom. Protivvazdušna odbrana Vojske Jugoslavije je zestoko odgovorila na napade NATO.

8.V - Od 14:25 do 14:35, NATO je ponovo dejstvovao u opstini Kraljevo. Sa 3 do 4 projektila gadjani su zeleznicka stanica i most u Bogutovcu.
- Oko 2:30 h NATO snage su gadale skladište goriva i zeleznicki most na Ibru koji se nalaze u selu Bogutovac.

9.V - Kraljevo je danas bilo postedjeno NATO bombardovanja.

Jarcujak - 11.maj 1999. - ostecene kuce 10.V - Oko 14,30 h u Kraljevu se culo nekoliko jakih detonacija koje su dolazile iz pravca severozapada. Gadjan je vojni aerodom Ladevci - osam projektila, jedan pao kod crkve, selo Samaila- sest projektila i Cvetke. Jedno lice je ranjeno. Takode, nad Kraljevom je izuzetno jako dejstvo protivvazdušne odbrane Vojske Jugoslavije. Ostale detonacije su poticale od probijanja zvucnog zida.

11.V - NATO je danas od 12:40 dejstvovao po ciljevima u Kraljevu. Sa tri projektila pogodjena je prazna kasarna u Jarcujku. Detonacije su se cule i u Cvetkama. Snazno je delovala i PVO VJ. Obliznje kuce su ostecene, a u celom Jarcujku ima kuca sa razbijenim staklima. Medju civilima bilo je povredjenih.
- Opštinski štab civilne zaštite u Kraljevu je upozorio meštane sela Samaila i Cvetke da budu oprezni, jer su NATO snage na ovom podrucju u toku jucerašnjeg dana dejstvovale kasetnim bombama.
Jarcujak - 11.maj 1999. - Geleri i zemlja po putu - NATO je oko 2:00 gadjao zeleznicke mostove kod Biljanovca i Josanice i drumski most u Brveniku. Ispaljena su tri projektila u podrucju Sjenice gde su presecene telefonske veze Kraljevo - Novi Pazar. Bilo je dejstava i na Kopaoniku.

12.V - Od 13:30 do 13:35 iznad Kraljeva se cuo jak huk aviona. Potvrdjeno je da je gadjano selo Leskovac u opstini Kragujevac sa 5 projektila. Prema nezvanicnim informacijama, dve osobe su povredjene. U gradu se culo snazno dejstvovanje protivvazdusne odbrane VJ.
- Nocas u 2:40 h NATO snage su sa dva projektila gadale skladište Jugopetrola u selu Bogutovac. PVO VJ je snazno dejstvovala i oborila je jedan projektil u predelu planine Goc.
- Sa osam projektila gadjan je Biljanovac, i to zeleznicki mostovi u Medarima i Lucici.

13.V - NATO je popodne dejstvovao po ciljevima u Raskoj. Gadjan je i most u Brveniku.

14.V - Avijacija NATO juce nije delovala po Kraljevu.

15.V - Od 01:10 u Kraljevu se cuo jak huk aviona. Nato je dejstvovao sa cetiri projektila po rejonu Ladjevaca i Samaila, a na selo Leskovac, na putu Kraljevo - Kragujevac, sa sest projektila. Culo se i snazno delovanje protivvazdusne odbrane.

16.V - Avijacija NATO sinoc nije delovala po Kraljevu.

17.V - Oko 12:00 NATO je sa jednim projektilom gadjao selo Vrba. Nemamo sirih informacija o napadu.
- Avioni NATO sinoc su napali podrucje Bogutovca oko 1:15. Sa cetiri projektila gadjano je Jugopetrolovo skladiste goriva, a jedan projektil je , promasivsi most, zavrsio u koritu reke Lopatnice.

18.V - Avijacija NATO danas nije delovala po Kraljevu.

19.V - Kraljevo je i danas bilo postedjeno bombardovanja.

20.V - Kraljevo danas nije bombardovano.

Jarcujak - 29 maj 1999. - postradale kuce21.V - Oko 14 casova NATO je ispalio dva projektila na oranice u Vrbi. Dva projektila ispaljena su i na Bogutovac.

22.V - Sinoc oko 2:50 Kraljevo je potresla jaka detonacija. Kako saznajemo meta NATO projektila bilo je podrucje Beranovca - Sovljak. Nije bilo zrtava i povredjenih, a okolne kuce su ostecene.
- Od 2:30 po cetvrti put je izazvan raspad elektroenergetskog sistema, a po prvi put, u Kraljevu je ceo grad ostao bez struje. Ubrzo je nestala i voda zbog ubrzanog praznjenja rezervoara na Beranovcu. Oko 8:15 Kraljevo je ponovo dobilo vodu a u 8:20 prioritetni delovi grada i struju.

23.V - Kraljevo danas nije bilo meta bombardovanja.
- U Kraljevu ima struje.

24.V - Kraljevo danas nije napadano.
- Kraljevo ima struje, ali su pocela havarijska iskljucenja po grupama, u trajanju od dva sata.

25.V - Od 12:20 do 12:35 ponovo preleti iznad Kraljeva.
- Od 11:00 do 11:30 Kraljevo su nadletali avioni. Dejstvovano je sa 10 projektila. Ponovo je gadjano Jugopetrolovo skladiste u Bogutovcu sa sedam projektila. Napadnuti su Sovljak i Zakuta. Po prvi put je gadjan i rubni deo Jarcujka - Karapandza.

26.V - Kraljevo nocas nije napadano. U 17:30 gadjan je most u Brveniku. Prekinute su telefonske veze Kraljeva sa Raskom, Novim Pazarom i Kopaonikom.

27.V - Po Kraljevu nocas nije dejstvovano, mada se cuo let aviona i paljba PVO VJ.

28.V - Nocas oko 3:30 u Kraljevu se cula snazna detonacija. Potice iz sela Mrcajevci u opstini Cacak. Nema povredjenih a osteceno je jedno domacinstvo. Po neproverenim informacijama, u isto vreme gadjani su i Ladjevci.

29 maj 1999. - dim od eksplozija u Sovljaku i Jarcujku 29.V - Naselja Jarcujak i Ratina, zaselak Sovljak, bili su meta danasnjeg napada na Kraljevo i okolinu koji je poceo oko 10:05 i trajao dvadesetak minuta. Prema prvim nezvanicnim informacijama na kasarnu u Jarcujku je palo 6 projektila, jedna osoba je lakse ranjena a okolne kuce su ponovo ostecene. Na Sovljak je palo 3 projektila, tri osobe su lakse povredjene, ima materijalne stete na okolnim kucama. Nasa PVO je sve vreme delovala.
- Oko 10:00 dva projektila su pala na podrucje Usca. Povredjenih nema, pricinjena je materijalna steta. 4 projektila pala su na Biljanovac, dve osobe su povredjene.
- I nocas u Kraljevu nije bilo mirno. Oko 3:30 u iz Sovljaka su se zacule tri detonacije, od kojih dve snazne. Potvrdjeno je da su ispaljena cetiri projektila, od kojih jedan nije eksplodirao. Nema povredjenih, samo ostecenja na okolnim kucama.
- U Kraljevu od 3:30 do 5:30 nije bilo elektricne energije. Po informacijama iz EPS-a, zbog tehnickog kvara, u seloj Srbiji je u 3:20 nestalo struje.

30.V -Brvenik kod Raske napadnut u 21:40. Jedna privatna kuca je potpuno srusena. Nema izvestaja o povredjenima.
- Oko podne, u Kraljevu su se cule dve jake eksplozije, u razmaku od sat vremena. Obe poticu od probijanja zvucnog zida od NATO aviona.
- U 02:47 sa 2 projektila srusen je most u Biljanovcu. Ovaj most prethodno je gadjan sa 47 projektila.

31.V - Brvenik kod Raske ponovo raketiran u 14:30. Poginuo je Sasa Knezevic iz Kraljeva.

JUN '99.

1.IV - Kraljevo je danas bilo postedjeno NATO napada.

Borca - 2.jun 1999 - Srusena antena TV Kraljevo 2.VI - U 12:10 pogodjen je predajnik TV Kraljevo na brdu Borca. Antenski stub i je srusen a predajnik unisten, pa TV Kraljevo vise nije u mogucnosti da emituje program na 28 kanalu. Steta se procenjuje na oko 90.000 DEM.

3.VI - Nije bilo napada na Kraljevo.

4.VI - Nije bilo napada na Kraljevo.

5.VI - Avioni samo prelecu Kraljevo, ali ga ne napadaju.

6.VI - Sinoc u Kraljevu nije bila oglasena vazdusna opasnost.
- Oko podne dva probijanja zvucnog zida.

Borca - 2.jun 1999 - Unisten predajnik TV Kraljevo 7.VI - Oko 16:15 na Kraljevo je poceo snazan napad NATO. Cule su se cetiri eksplozije i zaglusujuci zvuk aviona u niskim preletima. Detonacije su se cule iz Mrsaca. Povredjenih nema, kako saznajemo iz Hitne sluzbe ZC "Studenica". Cetiri projektila velike razorne moci pricinila su znatnu materijalnu stetu, a geleri su leteli stotinama metara daleko.
- Oko 11:00 iznad Kraljeva probijen zvucni zid.
- Sinoc su se u Kraljevu oko 1:00 u dva navrata cule potmule eksplozije. Poticu iz opstine Gornji Milanovac, gde je gadjan predajnik na planini Rudnik sa 7 projektila.

8.VI - Sinoc iznad Kraljeva nije se cuo zvuk aviona.

9.VI - U Kraljevu je danas bilo mirno.

10.VI - Veceras, prvi put posle duzeg vremena, gradska rasveta je ukljucena.
- Sinoc od 10:00 u Kraljevu je pucano iz svih mogucih oruzja (civili iz pusaka i pistolja - vojska iz protivavionskih topova) - proslavlja se potpisivanje sporazuma. Ovo je kraj rata!

14.jun 1999 - Vojnici sa Kosova se vracaju u Kraljevo 11.VI - Danas je prvi dan mira posle agresije na SRJ. Kraljevcani nakon 78 dana bombardovanja vise ne zive u strahu od sirena. Danas se ocekuje i prvi konvoj kraljevackih jedinica u povratku sa Kosova.

12.VI - Prvi deo kraljevackih vojnika je stigao u Kraljevo. To su raketne i PVO jedinice. Uporedo sa njima, u Kraljevo stizu i izbeglice sa Kosova.

13-15.VI - Kraljevacke oklopne jedinice stizu sa kosova. U Kraljevu im narod priredjuje velicanstven docek.

20. VI - Generalni sekretar NATO Havijer Solana odlucio je da definitivno obustavi vazdušnu kampanju protiv SR Jugoslavije, koja je suspendovana 10. juna kada je pocelo povlacenje jugoslovenskih i srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga sa Kosova. Takvu odluku, koja je odmah stupila na snagu, Solana je, navodi se u saopštenju koje je objavljeno u briselskom sedištu NATO, doneo nakon što mu je vrhovni komandant saveznickih snaga, general Vesli Klark, raportirao da su sve jugoslovenske i srpske snage povucene sa Kosova u skladu sa vojno-tehnickim sporazumom zakljucenim 9. juna. Uz poziv svim stranama da u celosti poštuju obaveze iz vojno-tehnickog sporazuma i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, Solana zakljucuje da ce KFOR nastaviti da radi na uspostavljanju "sigurnosnog okruzenja za sve narode Kosova, nezavisno od njihovog etnickog porekla."

14.jun 1999 - Uporedo sa vojskom, izbeglice se iseljavaju sa Kosova 21. VI - Savezna vlada se obratila Saveznoj skupštini sa predlogom da odrzi sednicu na kojoj bi se donela odluka o ukidanju ratnog stanja, piše u saopštenju koje je Savezno ministarstvo za informisanje poslalo medijima.

22. VI - U Kraljevackoj Skupstini opstine odrzana je komemorativna sednica posvecena pripadnicima Vojske Jugoslavije i MUP Republike Srbije poginulim za vreme agresije NATO na Jugoslaviju. 22. jun 1999. je u Kraljevu dan zalosti, u pomen zrtvama agresije.

24. VI - Grupa rezervista, pripadnika Vojske Jugoslavije, danas je oko 11,00 blokirala saobracaj na mostu na Ibru u Kraljevu. Sem mosta u Kraljevu, blokiran je i put Kraljevo-Kruševac kod Novog Sela, izmedu Kraljeva i Vrnjacke Banje. Na tom putu, vojni rezervisti, pripadnici 125. mehanizovane brigade, koja je pre nekoliko dana odlikovana ukazom Slobodana Miloševica, sinoc su zaustavili saobracaj i još ne dozvoljavaju prolaz. Oni traze da im drzava isplati dnevnice za vreme provedeno na Kosmetu. Nezvanicno se saznaje da su vojni organi u Kraljevu ponovo podelili pozive za mobilizaciju rezervistima iz ovog kraja, što je unelo dodatno nezadovoljstvo.

15.jun 1999 - Narod je docekao svoje kraljevcane 24. VI - Rezervisti VJ koji protestuju u Kraljevu i koji su uz upotrebu teškog naoruzanja zauzeli sve putne pravce iz Kraljeva, zauzeli su zgradu MUP-a. Rezervisti su bili isprovocirani upadom policije u zgradu TV Kraljevo, kada je oduzeta traka na kojoj se nalazio prilog o protestu rezervista. Traka je vracena televiziji. Rezervisti VJ i dalje drze pod blokadom sve mostove, a postavljeni su i kontrolni punktovi na prilazima gradu. Rezervistima Vojske Jugoslavije koji su juce oko 11,00 h blokirali most kod Kraljeva, kojim ide put Kraljevo-Kruševac, pridruzili su se rezervisti iz Raške.

24. VI - Savezna skupština je donela odluku o ukidanju ratnog stanja koje ce vaziti od subote 26. juna.

25. VI - Oko 18:00 h uklonjene su barikade koje su nezadovoljni rezervisti tri dana drzali na prilazima Kraljevu. Rezervisti su trazili da im se što hitnije isplate dnevnice za vreme provedeno na ratištu. Rezervisti nisu dobili novac vec obecanja da ce im zarade biti što pre isplacene.

25. VI - Mitingom u Cacku sledece nedelje Savez za promene zapocinje seriju demonstracija po gradovima Srbije, kako bi javno istupio sa svojim zahtevima za smenom aktuelnog rezima i zapoceo medijsku promociju u zemlji. Miting „Dan posle“ zakazan je za utorak, 29. jun u Cacku, i prema najavama iz Saveza, bice odrzan cak i u slucaju da vlasti ne dozvole njegovo odrzavanje. Gradanima Cacka obratice se koordinator SZP i lider DHSS Vladan Batic, predsednik SD Vuk Obradovic, predsednik GSS Goran Svilanovic, potpredsednik DS Zoran Zivkovic, predsednik SPK Odbrana Milan St. Protic... Isti govornici obratice se u utorak popodne i gradanima Kraljeva.

SPISAK KRALJEVČANA POGINULIH U AGRESIJI

 •   1. ANDRIĆ Miodraga SREĆKO, rodjen 1947. godine, iz Kraljeva,
 •   2. BALTIĆ Jugoslava BOJAN, rodjen 1976. godine, iz Brezove-Studenica,
 •   3. BELOICA Milorada LjUBODRAG, rodjen 1959. godine, iz Metikoša,
 •   4. BEOCANIN Milomira IVAN, rodjen 1972. godine, iz Beranovca,
 •   5. BOGDANOVIĆ Miroslava MILAN, rodjen 1971. godine, iz Tavnika,
 •   6. VUKOVIĆ Dušana ALEKSANDAR, rodjen 1979. godine, iz Kraljeva,
 •   7. VUKOMANOVIĆ Živorada DANIJEL, rodjen 1971. godine, iz Musine Reke,
 •   8. GAVRILOVIĆ Slavka ZORAN, rodjen 1964. godine, iz Kraljeva,
 •   9. GOBELJIĆ Radete VLADAN, rodjen 1965. godine, iz Kraljeva,
 • 10. DRAGANJAC Slobodana IVICA, rodjen 1979. godine, iz Ratine,
 • 11. ĐURIĆ Velimira ŽIVOTA, rodjen 1963. godine, iz Kraljeva,
 • 12. ERAC Rodoljuba RADOSLAV, rodjen 1979. godine, iz Bzovika-Rudno,
 • 13. ERDOGLIJA Dragoljuba NENAD, rodjen 1976. godine, iz Lozne,
 • 14. ERČEVIĆ Borivoja LjUBIVOJE, rodjen 1963. godine, iz Adrana,
 • 15. ŽIVOJINOVIĆ Miladina DEJAN, rodjen 1972. godine, iz Sirče,
 • 16. IVANOVIĆ Radoslava PREDRAG, rodjen 1968. godine, iz Stubla,
 • 17. JOKANOVIĆ Jovana BOŽO, rodjen 1953. godine, iz Žice,
 • 18. JOŠOVIĆ Radovana MILOSAV, rodjen 1960. godine, iz Kraljeva,
 • 19. KNEŽEVIĆ Pera SAŠA, rodjen 1968. godine, iz Kraljeva,
 • 20. KOŠANIN Dušana SRĐAN, rodjen 1968. godine, iz Ušca,
 • 21. KARDŽOVIĆ Dragana SAŠA, rodjen 1971. godine, iz Konareva,
 • 22. MAKSIĆ Dušana IVICA, rodjen 1962. godine, iz Kraljeva,
 • 23. MARKOVIĆ Živote KOSTA, rodjen 1959. godine, iz Roćevića,
 • 24. MARKOVIĆ Dušana SAŠA, rodjen 1970. godine, iz Žiče,
 • 25. MILADINOVIĆ Dragoljuba MILIVOJE, Rodjen 1970. godine, iz Kraljeva,
 • 26. MILADINOVIĆ Dragoljuba MIODRAG, rodjen 1965. godine, iz Sirče,
 • 27. MILOVANOVIĆ Dragoslava MALIŠA, rodjen 1970. godine, iz Tavnika,
 • 28. MILOŠEVIĆ Radmila SRĐAN, rodjen 1972. godine, iz Vitanovca,
 • 29. MUNJIĆ Božidara SAŠA, rodjen 1973. godine, iz Drakčića,
 • 30. NIKOLIĆ Staniše MILAN, rodjen 1961. godine, iz Čukojevca,
 • 31. PLANOJEVIĆ Zorana VUKAŠIN, rodjen 1970. godine, iz Ušca,
 • 32. PETROVIĆ Dragana VELJKO, rodjen 1978. godine, iz Žice,
 • 33. PETRUŠEVSKI Mikole ZORAN, rodjen 1960. godine, iz Kraljeva,
 • 34. RADENOVIĆ Radomira RADIVOJE, rodjen 1979. godine, iz Zaklopače,
 • 35. TIJANIĆ Radivoja NEBOJŠA, rodjen 1970. godine, iz Zaklopače,
 • 36. TOKALIĆ Slavka JOVAN, rodjen 1979. godine, iz Jovca,
 • 37. TOMOVIĆ Veroljuba ZORAN, rodjen 1970. godine, iz Lasca,
 • 38. TOŠKOVIĆ Aleksandra MOMČILO, rodjen 1951. godine, iz Kraljeva,
 • 39. ĆURČIĆ Radoslava BRATISLAV, rodjen 1965. godine, iz Jarčujka,
 • 40. ĆURČIĆ Velimira MIROLJUB, rodjen 1964. godine, iz Jarčujka,
 • 41. ŠĆEKIĆ Radovana RADULE, rodjen 1964. godine, iz Kraljeva

 
  Copyright © 1997-2004. Interactive.net Kraljevo. All rights reserved interactive
This site and domain are not affiliated with or owned by any government or municipal authority.